Nogomet

Ne Griezmann ne Mbappe, branilec Umtiti popeljal Francijo v finale mundiala!

Sankt Peterburg, 10. 07. 2018 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Francije so prvi finalisti svetovnega prvenstva v Rusiji. V polfinalu so z 1 : 0 premagali reprezentanco Belgije, ki bo tako igrala tekmo za tretje mesto. Strelec edinega zadetka na tekmi je bil branilec Samuel Umtiti. Ta je mrežo Thibauta Courtoisa premagal z glavo v 51. minuti tekme, potem ko mu je iz kota podal Antoine Griezmann.

Belgijski niz 24 zaporednih tekem brez poraza se je zaključil v polfinalu svetovnega prvenstva. Francija bo potem, ko je pred dvema letoma igrala v finalu Eura, zdaj zaigrala še v finalu mundiala.

Belgijska izbrana vrsta je na poti do polfinala letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji dobila vseh pet tekem (tri je premagala v skupinskem delu – Panamo, Tunizijo in Anglijo, dve v izločilnih bojih – Japonsko v osmini finala in Brazilijo v četrtfinalu), medtem ko je Francija na drugi strani ob štirih zmagah vknjižila tudi remi proti Danski v skupinskem delu tekmovanja. Je pa zato četa Didiera Deschampsa silovito krenila v izločilne boje, kjer je najprej s 4 : 3 v osmini finala izločila Messijevo Argentino, nato v četrtfinalu še Urugvaj.

V teh trenutkih sem najbolj ponosen selektor na svetu. Čestitam svojim fantom na novem velikem uspehu, saj je uvrstitev v veliki finale svetovnega prvenstva izjemen uspeh za to generacijo. Uspeli smo odigrati še eno odlično tekmo v nizu in to proti izjemni belgijski reprezentanci. Zdaj je čas za veselje, že naslednji dan pa se bomo začeli pripravljati za poslednji dvoboj na tekmovanju. Didier Deschamps, selektor Francije

Spopad dveh izjemno nadarjenih generacij je napovedoval zelo zanimiv polfinalni obračun, katerega so mnogi označili za finale pred finalom. Francoski selektor Didier Deschamps ni imel težav s sestavo udarne enajsterice, medtem ko je bil Roberto Martinez na drugi strani zaradi rumenih kartonov prisiljen poiskati zamenjavo za belgijsko odkritje mundiala v Rusiji Thomasa Meunierja. Priložnost je dobil Mousa Dembele, ki je z Alexom Witslom, Nacerjem Chadlijem, Marouanejem Fellainijem in Kevinom De Bruynejem tvoril kvintet v strnjeni zvezni vrsti Belgijcev. Prvi so na zelenici v Sankt Peterburgu zapretili Belgijci, ko je v 16. minuti po podaji Kevina De Bruyneja do zaključnega strela prišel Eden Hazard, a je žoga zletela mimo leve vratnice. Le tri minute pozneje vnovič poizkusil belgijski kapetan, toda v zadnjem trenutku je žogo z glavo odbil v kot. 

Branilec Toby Alderweireld se je v 22. minuti z okoli 11 metrov odločil za strel s pol obrata, a se je z izjemno obrambo izkazal francoski čuvaj mreže Hugo Lloris.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če je bila Belgija v uvodnih 30 minutah dvoboja precej boljša tekmica, so v zadnje četrt ure igre v prvem polčasu vajeti v svoje roke vzeli Francozi. Benjamin Pavard je v 31. minuti z desne strani poslal visok predložek v nasprotnikov kazenski prostor, kjer je najvišje skočil Olivier Giroud, toda žoga ni zadela želenega cilja. Pet minut pred odhodom v slačilnici je Kylian Mbappe lepo podal do Pavarda, ki je stekel v kazenski prostor in se odločil za zaključni udarec, a je Thibaut Courtois z nogo žogo odbil v kot.

Umtiti odločil dvoboj v 51. minuti

Če bi sam želel izbrati idealen scenarij, po katerem bi se poslovili v polfinalu SP, bi izbral točno tega. Želeli smo, poizkušali na vse načine, a se tokrat ni izšlo po naših načrtih. Čestitamo nasprotniku za uvrstitev v finale, mi pa bomo morali počakati na kakšno drugo priložnost v prihodnosti. Roberto Martinez, selektor Belgije

V nadaljevanju so 'prebujeni' Francozi še močneje pritisnili proti belgijskim vratom, kar je v 51. minuti privedlo, kot se je ob zadnjem sodnikovem žvižgu izkazalo, za odločilni trenutek dvoboja v Sankt Peterburgu. Po kotu z desne strani, ki ga je izvedel Antoine Griezmann, je najvišje skočil osrednji branilec Barcelone Samuel Umtiti in neubranljivo zadel za francosko vodstvo z 1 : 0.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 56. minuti je morda za najlepši trenutek na tekmi poskrbel super talentirani Mbappe, ki je s peto našel vtekajočega Girouda, slednji pa je vnovič zamudil z zaključnim strelom, saj je Dembele pravočasno blokiral Francozov poizkus. Belgijski selektor Martinez se je v 60. minuti odločil za prvo menjavo, ko je Mouso Dembeleja zamenjal član italijanskega Napolija Dries Mertens. Slednji je nemudoma vnesel novo energijo in prodornost po desni strani; med drugim je v 65. minuti ravno z desne strani poslal visok predložek v tekmečev kazenski prostor, kjer je do strela z glavo prišel Marouane Fellaini, a je žoga znova končala tik ob levi vratnici v gol-avtu.

Belgijci so si do zaključnega sodnikovega žvižga poizkušali na vse načine priigrati vsaj podaljške – izpostaviti velja strel Alexa Witsela z razdalje –, toda Francozi so z organizirano in preudarno igro v obrambi odbili vsak poizkus izbrancev Roberta Martineza. Francoska reprezentanca bo tako prvič po letu 2006 in izgubljenem finalu proti Italiji na SP v Nemčiji zaigrala v velikem finalu mundiala, potem ko je pred dvema letoma na Euro obstala prav v finalu, kjer je izgubila s Portugalsko. 

SLIKA 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.53

KONEC TEKME

FRANCIJA JE PRVI FINALIST MUNDIALA 2018. Belgija je padla z 1:0. Strelec odločilnega zadetka Samuel Umtiti.

90+6'

Tolisso zapravil nemogoče

Nova krasna priložnost za Francijo: Tolisso je sprožil z leve strani, a se je znova izkazal Courtois.

90+3'

Dober poskus Griezmanna

Griezmann je z roba kazenskega prostora sprožil z desnico, a se je z obrambo izkazal Courtois.

90+1'

Sodnikov dodatek

Še (najmanj) šest minut igre v Sankt Peterburgu, je določil glavni sodnik tekme.

85'

Menjava pri Franciji

Iz igre je šel danes bledi Giroud, v igro je vstopil Steven N'Zonzi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
11. 07. 2018 08.27
+6
Vsaka tekma , ki je vse bližje finalu je vse slabša in ne opravičuje nogometnega nivoja ,ki se pričakuje . Eno samo veliko razočaranje in človek se sprašuje , kako so se te reprezentance lahko uvrstile tako visoko. Vsi nosilci igre na obeh straneh pokazali zelo malo in na žalost tekme rešujejo obrambni igralci. Preveč se govori o taktiki in pragmatiki , ne vidimo pa igre ,ki navdušuje nogometne navdušence. Kvaliteto in kreativnost je zamenjala moči in surovost. Ekipe ,ki niso fizično močne in ne obvladajo vseh rokoborskih elementov ,nimajo kaj pričakovati osvojiti naslov svetovnega prvaka.
apodgra
11. 07. 2018 08.27
+1
Vsaka tekma , ki je vse bližje finalu je vse slabša in ne opravičuje nogometnega nivoja ,ki se pričakuje . Eno samo veliko razočaranje in človek se sprašuje , kako so se te reprezentance lahko uvrstile tako visoko. Vsi nosilci igre na obeh straneh pokazali zelo malo in na žalost tekme rešujejo obrambni igralci. Preveč se govori o taktiki in pragmatiki , ne vidimo pa igre ,ki navdušuje nogometne navdušence. Kvaliteto in kreativnost je zamenjala moči in surovost. Ekipe ,ki niso fizično močne in ne obvladajo vseh rokoborskih elementov ,nimajo kaj pričakovati osvojiti naslov svetovnega prvaka.
mptour
11. 07. 2018 07.29
+2
Sedem žalosti od fuzbala.
Uporabnik1180505
11. 07. 2018 07.11
-2
MOJI Francozi MELJEJO!Srečno želim!!
HouseBeatz
11. 07. 2018 07.04
+20
Francija je edina afriska drzava v Finalu SP-ja... malo sale, malo zares
diebaumeister
11. 07. 2018 16.34
+2
diebaumeister
11. 07. 2018 07.03
+9
Francozi iz kolonij v finalu, še Angleži pridejo v finale, pa imamo zmago MULTIKULTURE sigurno.
pako-san
10. 07. 2018 22.56
+1
Sedaj boste sodnika omenjali...ko je pa pomagal belgijcem proti braziliji ste pa tiho bili
Animal_Pump
10. 07. 2018 22.55
+6
Bravo Francija...Belgiji pa čestitke za te predstave na prvenstvu.
Sunflower0
10. 07. 2018 22.41
+8
To je polfinale mundijala ljudje.Če ste pričakovali lepo igro ste se zmotili.Gre samo za taktično nadmudrivanje ker je preveč v igri.Če daš gol je tombola in samo parkiraš avtobus in čakaš protinapad.francozom se je izšlo in bodo prvaki.
rekof
10. 07. 2018 22.52
+4
jaz mislim da je igra bila super,.. mal mi je na koncu dosadila zelo nešportna kraja časa ampak tako pač moraš igrat. samo je bilo pa ogabno za gledat.
rekof
10. 07. 2018 22.35
-7
finale- Francija: Hrvatska - O : 3 Hat trick VIDE ,.. se mu še streznit ne bo treba
rekof
10. 07. 2018 22.47
Kollerik
10. 07. 2018 22.24
+14
Tekmo je očitno komentiral profesionalec iz pogrebnega zavoda "ovde leži, ne bježi, jer nije svježi"... drugače pa čestitke Franciji. Nazadnje tudi Belgiji. Oboji imajo vrhunsko ekipo, ni dileme.
Masterofpupetz
10. 07. 2018 22.27
+7
apodgra
11. 07. 2018 08.35
+4
Če že imajo obe reprezentanci vrhunsko ekipo , nimajo pa igre, ki bi opravičila to vrhunskost. Tudi Maroko, Iran ,Japonska , Danska ...... imajo vrhunsko ekipo , niso pa imeli dovolj sreče .Spomnimo se samo, kako poceni so Japonci prepustili nadaljevanje Belgiji v polfinale . Japonska brez veliki zvezdnikov igra sodoben nogomet Ne taktizira in igra hitro ,enostavno in kreativno in posebno borbeno .
Kollerik
11. 07. 2018 11.31
apodgra, verjamem...da je v polfinalu vložek v zmago bistveno večji in zato posledično pride do večjega "otipavanja" , oziroma taktične igre. Obe reprezentanci sta bili včeraj na vrhunskem nivoju, razmeroma enako močni (francoska malce bolj), oba vratarja zelo dobra, zato je padlo tudi minimalno število golov.
mackintosh
10. 07. 2018 22.23
+4
in če jutri hrvati izgubijo bo finale magreb : pakistan :)
Ovca12345
10. 07. 2018 22.23
+10
Športnost Francozov na nuli. Če je pa to pravi duh svetovnega prvenstva, sem jaz papež.
blazter
10. 07. 2018 22.12
+15
Hm, FIFA ni na nivoju UEFE, ukrepi ob proslavljanju, izjavah igralcev , so smešni. Denar in denar. Vse skupaj spremljam brez nekakšnega navdušenja, iskre. Ok , zanimiv razplet, ampak ni nečesa tistega, nekaj več manjka?
kameltrajbar
10. 07. 2018 22.11
+2
Jp.....belgijci so svojo srečo pokuril proti japoncem....karma)
Masterofpupetz
10. 07. 2018 22.06
+2
tekmo je odločil igralec Barcelone...logično...največjega kluba vseh časov
Kollerik
10. 07. 2018 22.08
+3
rekof
10. 07. 2018 22.05
+7
Francozi glumijo, da je za znoret. Sodnik bi lahko bolje ,.. tako da bi se lahko zgodil marsikaj,.. ampak zasluženo bravo Francuzi.
BigBoss
10. 07. 2018 22.04
+7
Ne tekmo je odločil pokvarjeni sodnik.
TheGrayMask
10. 07. 2018 22.02
+19
Začenjam vrjet, da je fuzbal ze u naprej prirejen. Tole kar se dogaja na tem prvedstvu s temi sodniki je katastrofa. A imajo oni kakšne kazni ob katastrofalnem sojenu al je kr tko nikome ništa !?
bralec.xy
10. 07. 2018 22.03
+11
nep se vec dobijo iz strani francije recimo
apodgra
11. 07. 2018 08.45
+1
Izgleda , da je sodniški klan nedotakljiv in Uefa in Fifa nimata nobene moči prekiniti to nedotakljivost. Tudi , če bodo sodnike kaznovali, škode , ki so jo povzročili, se ne da več popraviti .
tarzan13
10. 07. 2018 22.00
+2
hrvati nimajo šans da premagajo francoze če pridejo v finale...
bralec.xy
10. 07. 2018 22.03
+9
oz imajo anglezi 0.0000000000000001 moznosti za lovoriko
BigBoss
10. 07. 2018 22.05
+0
Seveda Hrvati nimajo šans saj sodniki sodijo v korist Francozov.
rekof
10. 07. 2018 22.10
-9
žoga je okrogla,.. sam francija je pa fascinantna
rekof
10. 07. 2018 22.13
-7
rekof
10. 07. 2018 22.15
-3