Nogomet

Kek: Mariboru je uspelo, kar Dinamu ni

Zagreb, 16. 10. 2014 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener hrvaškega nogometnega prvoligaša Rijeka Matjaž Kek se je predstavil v Slovenskem domu v Zagrebu. Najbolj priljubljeni Slovenec na Hrvaškem je med drugim dejal, da nima namena znova voditi nogometnega kluba iz Ljudskega vrta.

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji nogometaš in selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je v začetku lanskega leta prevzel vodenje nogometnega kluba Rijeka, s katerim je letos dosegel naslov hrvaškega pokalnega prvaka in zmagovalca superpokala. Z nogometaši kvarnerskega kluba se je drugo leto zapored uvrstil tudi v skupinski del evropske lige. Na pogovore v Zagreb je prišel po zmagi njegovega hrvaškega kluba proti nižjerazrednemu moštvu Lekeniku v 1/16 tekmovanju za hrvaški pokal.

Večkrat je poudaril, da je zelo zadovoljen z delom na Reki, čeprav je bil velik izziv, da bi kot Slovenec prevzel trenerski položaj na Hrvaškem. Po začetni zadržanosti domačinov so ga hitro lepo sprejeli na Reki in v Opatiji, v kateri živi. Po njegovem prihodu je reški klub postal tudi uspešnica hrvaškega nogometa.

"Storila se je pozitivna klima, malo nas je poljubil tudi rezultat. Naredili smo evforijo, ki nosi prepoznavnost in odgovornost," je dejal 53-letni Kek. Kot je dodal, je te dni moderno biti Slovenec v največjem hrvaškem pristanišču, ker sta poleg njega v klubu njegov pomočnik Matjaž Floriančič ter dva slovenska nogometaša Miral Samardžić in Goran Cvijanović. Hkrati je povedal, da na Reki ni ustreznih pogojev za kontinuirano delo nogometašev ter da se zgodba o uspehu nogometnega kluba lahko hitro konča.

Zato je vesel, da so vodilni ljudje kluba na čelu s predsednikom uprave Damirjem Miškovićem začeli graditi nujno potrebno nogometno infrastrukturo. Še le potem nogometni klub lahko računa, da se bo s kakovostnim delom in dovzetno nogometno ekipo uvrstil v vrh hrvaškega nogometa, je ocenil. Na vprašanja, ali lahko primerja nogomet na Hrvaškem in v Sloveniji, je poudaril, da ima slovenski nogomet veliko boljšo infrastrukturo, kot jo imajo na Hrvaškem. Medtem pa se pri sosedih lahko ponašajo z boljšo medijsko pozornostjo do nogometa ter z igralci, ki so v vodilnih svetovnih klubih.

"V Sloveniji gradijo svojo nogometno pot in so naredili velik korak naprej. Uspeh nogometašev Maribora močno moti nekatere na Hrvaškem, ker je klub v ligi prvakov, medtem ko Zdravku Mamiću iz Dinama, ki ima veliko več denarja, to ne uspe," je izjavil. Kot je izpostavil, ni možno pričakovati, da se Slovenija vsakič uvrsti na evropsko ali svetovno nogometno prvenstvo, ker nima tako velike baze nogometašev, kot jih imajo vodilne nogometne države, a je realno, da se bo uvrstila na naslednje evropsko prvenstvo.

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Reuters

Nerede na torkovi nogometni tekmi med reprezentancami Srbije in Albanije v Beogradu, kot tudi incidente na nedavni tekmi med Rijeko in Hajdukom v Dugopolju pri Splitu, je ocenil kot katastrofalne za šport.

Čeprav je na pogovoru v Slovenski dom nosil vijolični pulover in je dejal, da je "otrok Ljudskega vrta", je poudaril, da bi v primeru morebitne tekme med Rijeko in Mariborom prišel v štajersko prestolnico, da bi zmagal. Pogodba z Rijeko ga veže do leta 2017, o vnovičnem trenerskem delu v Mariboru pa ne razmišlja. Na trenerski klopi v Ljudskem vrtu je preživel nepozabne čase, a je tudi samokritično povedal, da je kot mlad trener storil tudi napake. "Nikoli ne reci ne, a vračati se na 'mesto zločina' nikoli ni dobro, kljub temu, da sem imel čast biti trener svojega kluba in selektor svoje domovine," je izjavil.

Pojasnil je, da je popolnoma posvečen poslu na Reki ter da se ne boji posledic zaradi morebitnih negativnih rezultatov. "Tisti, ki ne zna izgubiti, nikoli ne bo veliki zmagovalec," je še izpostavil Kek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MacekMuri75
17. 10. 2014 07.21
+5
sem navijač Olimpije. Vendar realno pogledano je letos Maribor hit v ligi prvakov. A vi se sploh zavedate kaj pomeni remizirati v gosteh z tretjim moštvom Bundeslige, pri čemer imaš možnosti za zmago. Vprašajte nemške klube, pa boste videli. Ter podcenjevanje gor/dol. Če isto stori še Chelsea, potem ima Maribor odprto pot do napredovanja. Takšno priložnost, kot jo ima Maribor v zadnjih 4 tekmah LP še dolgo ne bo imel. In da Hrvati so impresionirani nad tem, kako Maribor vsili svojo igro nasprotnikom. To da se Maribor bori kot lev (Asociacija pri golu v 91. minuti je seveda Bayern) se jim vrača 100%. Lahko se celo zgodi, da bo ta gol odločil o napredovanju. Četudi izgubijo vse tekme do konca, mi je že sedaj neprecenljivo, ko me stranka iz Nemčije vpraša- kdo pa je to Maribor ?? Vendar sem prepričan, da po predstavi v Nemčiji je plan premagati Chelsea doma in tako reševati drugi krog direktno z Nemci pred polnim LV. V dobro slovenskega nogometa upam, da jim uspe.
Rolo956
16. 10. 2014 22.14
+3
ker Maribor je vseeno bolj cloveku prijazen kot dinamo kljub temu da vec tisi igralce z boljsimi vezami (predvsem mlade). Ampak mislim da je vseeno kek prevelik gospod da bi vodu Maribor kjer je zaho glavni (pa ne me narobe razumet ker dela super samo je kek predober da bi ga lahko keri komandiro)
mariomandzukic
16. 10. 2014 20.38
-2
uspeh nogometasev Maribora mocno moti nekatere na hrvaskem-koga to??mamića??na najvecjih hr portalih razn cestitk,nobenih drugih komentarjev ni bilo.
štajerc55
16. 10. 2014 12.11
+5
Bravo Matjaž za to kar delaš na Reki !! Sem pa ziher ,če te bo MB nuco ,da boš prišo nazaj domov v LV in delal v svojem klubu !! pa srečno Matjaž
bokasana
16. 10. 2014 12.27
-4
PD00X
16. 10. 2014 10.24
+16
Bravo Kek , le tako naprej !
wild.spirit
16. 10. 2014 09.42
+38
Kek legenda! Maribor je pa naredu več kot kateri koli drug slovenski klub. Dojemite ljudje, to je evropska pravljica male Slovenije, bodite ponosni da vsaj nekomu v naši prelepi a hkrati gnili državici uspeva in da se lahko borijo z največjimi v Evropi. Četrtfinale gor, dol. Tole so sanje vseh, ki s srcem spremljamo nogomet, pa čeprou je ta postal le krinka za pranje denarja... En klub, ena čast! Win, lose or draw, I'll always be a gooner!
tajchii
16. 10. 2014 08.31
-56
ja no maribor pa nikol nbo prsou do cetrtfinala
pinguwin
16. 10. 2014 08.48
+48
olimpija pa nikol do uefa lige, ki je se liga prvakov :)
tajchii
16. 10. 2014 09.07
-35
ja no hajduk je se mi zdi v lp prsou do cetrtfinala ,kar pa mariboru letos nbo uspel
gullit
16. 10. 2014 18.12
+1
Tkrt je blo v ligi prvakov pol manj klubov, samo prvaki držav, tako da je bilo to zelo lahko in ni to nben velik dosežek.
tajchii
16. 10. 2014 19.25
-2
ne sploh ni velk dosezek hahhahahahah,ja zakaj pa pol se nuben slovenski klub ni tega dosegu takt