Nogomet

Navijači Tottenhama hitro kaznovani za pikre pesmi o Wengerju, poleg naslova najbrž izgubili še Dele Allija

London, 25. 04. 2016 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matjaž Ambrožič/M.G./J.K.
Komentarji
2

Nogometaši Tottenhama so v 35. krogu angleške Premier League na domačem White Hart Laneu le remizirali z West Bromwich Albionom (1:1) in tako v boju za naslov angleškega prvaka tri kroge do konca prvenstva za vodilnim Leicestrom Cityjem zaostali za velikih sedem točk.

Po remiju Tottenhama je penina v Leicestru že na hladnem.
Po remiju Tottenhama je penina v Leicestru že na hladnem. FOTO: AP
Na zadnji tekmi 35. kroga angleške Premier League drugouvrščeni Tottenham ni uspel zmagati, zato je razlika do vodilnega Leicesterja narasla na sedem točk. Zdaj je že jasno, da v treh zaključnih poskusih Tottenham priključka zelo verjetno ne bo zmogel, kajti samozavestni Leicester za potrditev naslova potrebuje le še eno zmago. Tottenham je sinoči nepričakovano pokleknil v drugem polčasu. Vzdušje na stadionu White Hart Lane je bilo ob začetku razvneto, vseeno pa daleč od ekstatičnega, kakršnega okrog domačega igrišča ustvarjajo navijači Leicester Cityja. Domačini so začeli pričakovano agresivno in napadalno. Daljša vratnica, ki jo je po lepi kombinaciji z Dele Allijem in odboju vratarja Boaza Myhilla stresel Harry Kane, je napovedovala gladko zmago domačih. Vodstvo, ki ga je Tottenham dosegel v 33.minuti, pa je napovedi večine le še potrdilo. Kazenski strel z desne je izvedel Christian Eriksen, za žogo sta skočila in nato tudi skupaj padla po tleh Craig Dawson in Jan Vertonghen. Okroglo usnje se je mimo Myhilla odkotalilo v mrežo. Belgijec se je veselil svojega prvega zadetka po treh letih. Toda ta je bil vseeno zabeležen kot avtogol in naposled pripisan Dawsonu. Londončani so še naprej navduševali s hitro in zelo dopadljivo igro, igro polno tempa in značilnega pritiska že na nasprotnikovi polovici. West Bromwich je zaporedoma hitro izgubljal posest.

V tistem obdobju so si navijači Tottenhama drznili zapeti tudi "hvalinico" strategu svojega tradicionalnega rivala Arsenala. "Želimo, da ostaneš, Arsene Wenger, želimo, da ostaneš," je odmeval cinizem kot odgovor na govorice o odhodu Alzačana z mesta trenerja sosedskih topničarjev. Po dolgih desetletjih se bodo prav ob koncu letošnjega prvenstva Spurs ali Ostroge prvič uvrstile višje kot Arsenal. Ironija je tudi v tem, da je Arsenal ravno v četrtek doma ugnal West Bromwich z izidom 2:0. Navijači Tottenhama pa so bili ob prevladi svoje ekipe v tistem delu tekme povsem prepričani, da bo nekaj podobnega zlahka uspelo tudi njim. Vseeno pa so v zadnjih minuti prvega dela tri zaporedne napade, vključno z dvema streloma iz kota, povezano in z veliko vložene energije uspeli izvesti tudi gostje. Tedaj se je celo s tribun slišal klic namenjen domači enajsterici: "Pa saj ga vendar ne smemo prejeti zdaj, tik pred odmorom!" Želje počasi vse bolj zaskrbljene množice - na stadionu White Hart Lane se je zbralo 35.923 gledalcev - so ostale uresničene tudi v uvodu v drugi del. Ekspresni pobeg Danca Eriksena po levi strani je zaključil Erik Lamela, toda ta je še tretjič sprožil v West Bromovo vratnico.

Mauricio Pochettino (na fotografiji) je trener Tottenhama.
Mauricio Pochettino (na fotografiji) je trener Tottenhama. FOTO: AP
Minuto za tem pa se je v kazenskem prostoru gostov zgodil incident. Ofenzivni vezist Alli, ki je bil večer pred tem na gala prireditvi v Londonu razglašeni za najboljšega mladega igralca v Premier League (priznanje mu je bilo izročeno pred začetkom tekme), je brez žoge s pestjo v prsi udaril gostujočega branilca Claudija Yacoba. Kamere so ta prekršek ujele in v trenutku se je posnetek razmnožil na Twitterju. Hkrati je nemudoma postalo jasno, da bo Alli za svoje dejanje retrospektivno kaznovan, podobno kot je bil nedavno za podoben izgred kaznovan napadalec Chelseaja Diego Costa. Brazilec s španskim potnim listom je moral tedaj prisilno počivati tri tekme. Mimogrede, Argentinec Yacob velja za enega najbolj grobih in z izključitvami pogosto nagrajevanih nogometašev v Angliji, medtem ko tudi 20-letni Alli nima prav nedolžne preteklosti. Tottenham od tedaj naprej praktično ni več zmogel hitrega in kakovostnega napada, ki bi vključeval pomoč zadnjih bočnih branilcev, tako da bi se akcije zaključevale z nevarnimi predložki pred vrata Birminghamčanov.

Domačini so začeli na silo in površno prodirati le po prezasedeni sredini igrišča, kjer so jih borbeni West Bromovci uspešno odbijali. Defenzivni vezist domačih Moussa Dembele, tako superioren v prvem delu, je postal zadihan, Alli pa povsem neučinkovit. Dvakrat je bil hudo nenatančen tudi Harry Kane. Po uri igre sta se dve lepi priložnosti ponudili tudi Salomonu Rondonu. Venezuelski napadalec West Bromwicha je prvikrat z glavo zgrešil ob bližnji vratnici, drugič pa z desnico ustrelil čez gol domačega kapetana Huga Llorisa. Naposled je za izenačenje z odličnim skokom - po izvedenem kotu z leve - domačo mrežo spet zatresel Craig Dawson. Da bi bila nesreča za Tottenham še večja, je Lloris ob poskusu izbijanja te visoke podaje zgrešil žogo, toda s pestmi v glavo zadel Erica Dierja, ključnega moža Tottenhamove obrambe, ki je bil nato takoj zamenjan. Prvikrat v zgodovini Premier League se je primerilo, da je kak igralec West Bromwicha zadel na obeh straneh igrišča. Toda bolj kot to dejstvo je vpadljiva statistika, ki dokazuje, da je Tottenham v 96-ih minutah le dvakrat sprožil v okvir nasprotnikovega gola, kar je najmanj v zadnjem letu in pol. Oba strela na Myhillova vrata pa sta bila zabeležena že v prvih dvajsetih minutah sinočnjega obračuna. Prvič v tej sezoni se je zgodilo, da je Tottenhamov tekmec zabeležil več strelov v okvir vrat.

Navijači v belo-modrih opravah so še nekajkrat zmogli zelo glasno podkrepiti napore svojih ljubljencev, a je tudi spodbuda s tribun prav neslavno usihala. Mauricio Pochettino, trener Tottenhama, je na tiskovni konferenci povedal, da je vzdušje v domači garderobi po tekmi enako kot bi bilo po porazu. Kljub temu pa je svoje varovance zagovarjal z ugotovitvijo, da je ekipa mlada in zato še premalo izkušena. "Za pripetljaj, v katerega sta bila vpletena Dele in Claudio sem slišal, posnetka pa še nisem uspel pogledati," je bil diplomatski Argentinec. Na vprašanje, ali ni bistvena razlika med najverjetnejšimi prvaki iz Leicesterja in Tottenhamom v tem, da zna Leicester City zmagati tudi z 1:0, Spursi pa tega kot da niso sposobni, je Pochettino odgovoril kratko: "Naš slog je čisto nekaj drugega kot je Leicesterjev. Mi napadamo tudi pri vodstvu z 1:0, prav enako pa tudi ko imamo višjo prednost. Take primerjave niso smiselne." Pochettino je napovedal, da se bo moštvo z White Hart Lanea borilo in za uspeh prizadevalo do zadnje minute. V nedeljo Leicester gostuje na Old Traffordu, v ponedeljek pa se nova poslastica obeta na Stamford Bridgeu, ker se bo Tottenham pomeril s Chelseajem. Možnih scenarijev je več. Če bi na primer Leicester v gosteh pri Manchester Unitedu (komaj četrtič v tem prvenstvu) klonil, bi mu krono prvaka lahko zagotovila že Chelseajeva zmaga nad Tottenhamom. V primeru pa, da bi bili ob enakem nedeljskem razpletu dan pozneje na zahodu Londona uspešnejši Tottenhamovci, pa si Leicester City skoraj zanesljivo ne bo dovolil grešiti v soboto 7.maja, ko se bo v spopadu z Evertonom zadnjič predstavil pred ponorelo domačo publiko. Leicester City bolj kot ne zanesljivo osvaja svoj prvi prvenstveni naslov in tako v velikem slogu zaključuje najbolj neverjetno zgodbo v angleški nogometni zgodovini, medtem ko bo Tottenham na ponovitev slavja iz leta 1961 moral počakati še najmanj dvanajst mesecev.

Pasica Matjaž Ambrožič
Pasica Matjaž Ambrožič FOTO:

Izidi 35. kroga:

Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion 1:1 (1:0)
Dawson 33./ag; Dawson 73.

Leicester City ‒ Swansea City 4:0 (2:0)
Mahrez 10., Ulloa 30., 60., Albrighton 85.

Sunderland ‒ Arsenal 0:0

Manchester City ‒ Stoke City 4:0 (2:0)
Fernando 35., Agüero 43./11-m, Iheanacho 64., 74.

Liverpool ‒ Newcastle United 2:2 (2:0)
Sturridge 2., Lallana 30.; Cisse 49., Colback 66.

AFC Bournemouth ‒ Chelsea 1:4 (1:2)
Elphick 36.; Pedro 5., Hazard 34., 90. Willian 71.

Aston Villa ‒ Southampton 2:4 (1:2)
Westwood 45., 85.; Long 15., Tadić 39., 71., Mane 90.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vaše vreme isti?e
26. 04. 2016 10.19
+15
zelo lepa nogometna pravljica se piše...respect
taft01
26. 04. 2016 08.08
+13
Leicester o vsem odloča sam, tako kot Barcelona v Španiji. Res je, da imajo zadnje 3 tekme proti zaguljenim nasprotnikom (United, Everton, Chelsea), ampak je United edini kateri potrebuje točke, ker se bori za EL/CL, ostalima dvema ne pomenijo "nič".