Nogomet

Klopp želi, da bi bil Liverpool kot Rocky Balboa, Mourinho očitno že sprijaznjen z usodo

Manchester, Liverpool, 10. 08. 2018 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred začetkom ligaške sezone na Otoku sta se stara rivala Jose Mourinho in Jürgen Klopp, vsak na svoj način, zabavala javnost s svojimi izjavami. Veliko bolj razpoložen je že lep čas nemški strateg liverpoolskih rdečih, medtem ko je Portugalec tudi pred prvo tekmo z Leicester Cityjem zagrenjeno odgovarjal na vprašanja medijev.

Klopp (na fotografiji) je v minuli sezoni z Liverpoolom izgubil finale Lige prvakov v Kijevu proti madridskemu Realu (1:3).
Klopp (na fotografiji) je v minuli sezoni z Liverpoolom izgubil finale Lige prvakov v Kijevu proti madridskemu Realu (1:3). FOTO: AP

Jürgen Klopp si je pred prihajajočo sezono v Premier League zaželel, da bi njegov Liverpool posnemal legendarnega boksarja Rockyja Balboo v boju z Manchester Cityjem, ki ga je karizmatični Nemec primerjal z Balboovim večnim rivalom Ivanom Dragom. Liverpoolčani so minulo ligaško sezono sklenili s kar 25 točkami zaostanka za prvakom Cityjem, Kloppa pa so v petek povprašali, kaj bo z varovanci (novinci so Fabinho, Naby Keita, Xherdan Shaqiri in Alisson) moral storiti v boju za naslov.

"Bili smo zelo aktivni med prestopnim rokom. To je vse del posla, a to ne odloča o ničemer," ostaja previden Klopp. "Želimo si, to naj bo jasno za vse večne čase, postati prvaki Anglije oziroma osvojiti naslov. A kako bi to lahko rekli mi, kaj pa drugi klubi? Prvaki so Manchester City. Niso izgubili nobenega igralca. Pripeljali so (Riyada) Mahreza, zato jih to ni oslabilo. Zato imajo vrhunsko kakovost. Še vedno smo Rocky Balboa in ne Ivan Drago. Ne moremo biti. Kako? Mi smo tisti, ki moramo storiti več, se več boriti, storiti vse tiste reči. Takšen odnos moramo imeti. Moramo biti kot 'Rocky'."

Mauricio Pochettino in Jürgen Klopp sta se lahko našla v Mourinhovih besedah.
Mauricio Pochettino in Jürgen Klopp sta se lahko našla v Mourinhovih besedah. FOTO: AP
Pri izračunu "sreče" so upoštevali devet faktorjev: neregularne gole (v primeru nedosojenega prepovedanega položaja, prekrška, ....), nepravilno razveljavljene gole, nepravilno dosojene in izkoriščene enajstmetrovke, nepravilno dosojene in izkoriščene proste strele, nedosojene enajstmetrovke, nepravilno dosojene izključitve, spregledane izključitve, gole, dosežene po izteku sodnikovega podaljška ter gole, ki so v mreži končali po odboju od soigralca ali nasprotnika.

Bodo tokrat imeli več sreče?
Z zanimivimi ugotovitvami pred novo sezono so postregli pri medijski hiši ESPN, kjer so v sodelovanju z Univerzo v Bathu izračunali, da je imel Liverpool "najmanj sreče" v minuli sezoni Premier League in bi lahko ob ugodnejšem razpletu določenih dogodkov zbral kar 12 točk več ter tako osvojil končno drugo mesto, kjer je sezono končal Manchester United. United je imel po podatkih ESPN največ sreče in bi po omenjenih izračunih padel za dve mesti na četrto mesto.

"Naučil sem se, da si moraš srečo zaslužiti, mi pa bomo na tem delali. Da si jo bomo še bolj zaslužili kot lani," je na to temo povedal Klopp. "Presenetile so me te številke, seveda. Nisem prepričan, da bi o tem sploh kdaj razmišljal. A v minuli sezoni sem velikokrat dobil ta občutek, če sem pošten. Nihče ti v tem ali onem življenju ničesar ne povrne. Nisem razumel, kako so prišli do teh izračunov, če sem povsem pošten, a delovalo je precej zapleteno. Pojasniti srečo je, jasno, zapleteno."

Mourinho: Ljudi prikažete kot serijske zmagovalce
Za v minuli sezoni drugouvrščenim Manchester Unitedom je naporno poletje, v katerem se je trener rdečih vragov Jose Mourinho večkrat javno spopadel s klubskim vodstvom in nekaterimi varovanci. Usoda francoskega vezista Paula Pogbaja po odličnih nastopih na svetovnem prvenstvu tako še vedno visi v zraku, Mourinho pa po razočaranjih na nogometni tržnici, kjer je ostal brez številnih zaželenih nogometašev, vztraja, da je z varovanci pripravljen na prihajajoče izzive.

Jose Mourinho.
Jose Mourinho. FOTO: AP
Prvoligaš Crystal Palace je za eno leto podaljšal pogodbo z nekdanjim angleškim selektorjem Royem Hodgsonom, ki bo enajsto moštvo prejšnje sezone vodil do leta 2020. Palace je prevzel septembra lani, potem ko je moral zaradi štirih zaporednih porazov oditi Nizozemec Frank de Boer; sledili so še trije porazi brez doseženih zadetkov, kar je pomenilo najslabši začetek sezone v klubski zgodovini, potem pa je Hodgson krivuljo le obrnil navzgor in sezono končal na solidnem enajstem mestu.Ta teden bo 71-letni strateg začel že svojo 42. sezono v bogati trenerski karieri, prvi tekmec orlov pa bo lanski drugoligaš Fulham, na klopi katerega se je Hodgson uspel prebiti tudi v finale Lige Evropa."Lahko smo ponosni na dosežke v zadnji sezoni. Prišli smo visoko kljub slabemu začetku, letos pa si želim, da bi bili bolj stabilni. Veseli me, da vodstvo kluba v meni vidi človeka, ki moštvo lahko popelje naprej, in obljubljam, da bomo naredili vse, da to tudi uresničimo," je ob podaljšanju dejal Hodgson.

"Moj vidik je takšen: kot prvo težko verjamem, da smo bili drugi, ko poslušam in berem, kar sicer ne počnem pogosto, a včasih pa ... Težko verjamem, da smo bili drugi, ker ste (mediji, op. a.) sposobni ljudi, ki so drugi, prikazati tako, kot da so izpadli, ljudi, ki niso osvojili ničesar, ki so se uvrstili za nami, pa prikažete kot serijske zmagovalce," je v očitnem namigu na Kloppa pri Liverpoolu in Mauricia Pochettina pri Tottenhamu začel Mourinho.

"Drugo mesto eden mojih največjih dosežkov"
"To težko razumem, končali smo kot drugi in vseskozi ponavljam, da sem osvojil osem državnih naslovov in tri naslove v Premier League, a še vedno imam občutek, da je bilo drugo mesto v minuli sezoni eden mojih največjih dosežkov v nogometu. Naš cilj je zdaj tekma z Leicestrom. V nogometu potrebuješ čas za delo in igralce na igrišču za delo in tega do sedaj nismo imeli. Že med pripravami sem to rekel, zdelo pa se je, kot da govorim nekaj neprimernega, nekaj neverjetnega, zato ponavljam: priprave so težke, ko nimaš igralcev, ki so na voljo za delo. To je to, tako preprosto je to."

Mourinho prav tako ni bil pripravljen napovedati, če bo njegov United med kandidati za končno zmago, ki se rdečim vragom v prvenstvu izmika vse od slovesa legendarnega Sira Alexa Fergusona. Portugalski strateg je po prihodu iz vrst Chelseaja na Old Trafford pripeljal dva pokalna naslova in zmago v Ligi Evropa.

Užival bo v tej sezoni
"Proti koncu novembra ali decembra ne potrebujete besed, do tedaj boste videli, katere ekipe so med kandidati za zmago v Premier League," je ostal skrivnosten 55-letnik iz okolice Lizbone. "V tem trenutku besede niso pomembne. Dajmo igrat nogomet in ob koncu novembra ali decembra bomo videli. Boste videli, kdo so kandidati," še pravi nekdanji trener Porta, milanskega Interja in madridskega Reala, ki kot že rečeno ni bil zadovoljen z izplenom na nogometni tržnici.

Ta se je v četrtek rekordno hitro zaprla za klube z Otoka, zato so vezist Fred, bočni branilec Diogo Dalot in vratar Lee Grant edine okrepitve pred novo sezon, ki so prišle na Old Trafford. Po nekaterih informacijah si je Mourinho želel vsaj še enega srednjega branilca in krilnega napadalca, a ostal praznih rok.

"Imam moje igralce in rad imam moje igralce. Rad delam z mojimi igralci. Ena laž, ki sem jo ponovil tisočkrat in je še vedno laž, toda ljudje vse skupaj dojemajo, kot da je resnično. Ko tisočkrat ponoviš, da moj odnos z igralci ni dober, je to laž, ki je tisočkrat ponovljena, a je še vedno laž. Rad imam moje igralce in mojo ekipo. Užival sem v lanski sezoni, v boju, da smo sezono zaključili tam, kjer smo jo, in da nam je uspela najboljša uvrstitev v petih ali šestih letih. Užival bom v tej sezoni," je še napovedal Mourinho.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.