Nogomet

FOTO in VIDEO: Čeferin po izvolitvi o Slovencih: Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu

Ljubljana, 14. 09. 2016 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga. Slovenec je nasledil Francoza Michela Platinija, ki je brez predsedniška stolčka ostal zaradi korupcije.

Več videovsebin
  • Izredni kongres Uefe v Atenah
    00:51
    Izredni kongres Uefe v Atenah
  • Trenutek, ko so objavili rezultate glasovanja za predsednika Uefe
    02:24
    Trenutek, ko so objavili rezultate glasovanja za predsednika Uefe
  • Aleksander Čeferin je postal prvi mož Uefe
    04:25
    Aleksander Čeferin je postal prvi mož Uefe
  • Iz SVETA: V Uefi bo zavel nov veter
    02:32
    Iz SVETA: V Uefi bo zavel nov veter
  • Iz 24UR: Aleksandru Čeferinu uspelo
    01:24
    Iz 24UR: Aleksandru Čeferinu uspelo
  • Iz 24UR: Čeferin o izvolitvi
    01:56
    Iz 24UR: Čeferin o izvolitvi
  • Iz 24UR: Napet in zanimiv boj
    02:47
    Iz 24UR: Napet in zanimiv boj
  • Iz 24UR: Kaj je obljubil?
    02:01
    Iz 24UR: Kaj je obljubil?
  • Iz 24UR: Odzivi na izvolitev
    02:29
    Iz 24UR: Odzivi na izvolitev
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Hvaležen sem tudi vsem Slovencem'
    04:59
    Iz 24UR ZVEČER: 'Hvaležen sem tudi vsem Slovencem'
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako pomemben je ta položaj?
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kako pomemben je ta položaj?
  • Iz 24UR ZVEČER: Od nogometa do korupcijskih afer
    02:03
    Iz 24UR ZVEČER: Od nogometa do korupcijskih afer

Slovenec Aleksander Čeferin, ki ga čaka dvonipolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je tako postal sedmi predsednik Uefe. Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini. "Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name," je takoj po izvolitvi dejal Čeferin. Poraženec Michael van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. "Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo," je povedal 68-letni van Praag.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: AP
Ta je v nagovoru izpostavil gradnjo mostov in tudi svoje izkušnje. Zavzemal se je za omejitev starosti predsednika na 75 let ter na največ 12 let predsedniškega mandata. Na drugi strani je Čeferin bolj kot "gradnjo mostov" izpostavil gradnjo igrišč in prihodnosti za mlade. Prav tako je poudaril, da se bo trudil biti najbolj odprt, transparenten in dostopen predsednik v 62-letni zgodovini Uefe.
Pred Čeferinom so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.
Tudi on se zavzema za omejitev mandatov, a o tem, kakšne bodo te omejitve, je poudaril, se bo najprej pogovoril z vpletenimi. Predhodnik Aleksandra Čeferina na mestu predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini, ki je moral odstopiti zaradi kršenja etičnih pravil, je v svojem govoru delegatom kongresa Uefe v Atenah izjavil, da ni napravil nič slabega in da je njegova vest čista. "Zelo čustveno dojemam svojo prisotnost, a hkrati sem srečen, da bo to moj zadnji govor na kongresu Uefe. Delo bo zveza nadaljevala brez mene, na razloge za to se zdaj ne bi vračal. Lahko samo rečem, da imam čisto vest, da nisem naredil nobene napake, ki so mi jih očitali, in da se bom boril, da to dokažem na sodiščih. Hvala za devet let, mislim, da smo opravili dobra dela. Prijatelji nogometa, hvala vam za vse," je v govoru dejal Platini.

Aleksander Čeferin in Michael van Praag
Aleksander Čeferin in Michael van Praag FOTO: AP
Na kongresu so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin.

Čeferin prvič pred novinarji: 'Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu; tudi na drugih področjih lahko igramo pomembne vloge'

Grosupeljčan je slabo uri po izvolitvi na mesto predsednika Evropske nogometne zveze Uefe prvič v novi vlogi stopil pred novinarje. Na vprašanje slovenskega novinarja, kaj sporoča rojakom, je odgovoril: "Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu; tudi na drugih področjih lahko igramo pomembne vloge." Prvo vprašanje je bilo, od kje se je pojavil, saj pred nekaj meseci praktično nihče ni slišal zanj, ter kdo ga je vzpodbudil, da se je podal v kandidaturo. "Bila je moja odločitev, da sem kandidiral. Ko sem videl, da imam tako veliko podpore, je bilo veliko lažje. Bil je pravi čas za nov obraz na čelu Uefe. Ljudje so rabili spremembe. Videli ste, kaj se je zgodilo danes," je dejal Čeferin.
Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name.
Prvi mož slovenskega nogometa, ki pa se bo z novo vlogo poslovil od mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, volitve bodo v roku 90 dni, je obljubil, da bo njegov prvi korak v Nyonu, tam je namreč sedež Uefe, srečanje z vsemi zaposlenimi. "Z vsemi bi rad govoril, se jim predstavil." Še enkrat je poudaril, da se želi usesti s predstavniki vseh 55 nacionalnih zvez, s katerimi bo spregovoril o morebitnih spremembah tekmovanj, o čemer so ga v zadnjih dneh pogosto spraševali. Izpostavil je, da bo zagovarjal omejitev mandata predsednika.

Aleksander Čeferin je, prvič kot predsednik Uefe, nagovoril vodilne može evropskih nogometnih zvez.
Aleksander Čeferin je, prvič kot predsednik Uefe, nagovoril vodilne može evropskih nogometnih zvez. FOTO: AP
Veseli ga, da je večina Evrope verjela vanj, njegove ideje in program, s podporo majhnih in velikih držav bo namreč precej lažje delati. Dobil je tudi vprašanje, ali bo na naslednjih volitvah, te bodo leta 2019, še enkrat kandidiral, takrat za polni mandat.
Viden je organizacijski napredek zveze pod vodstvom Čeferina. NZS se je iz Ljubljane preselila na Brdo pri Kranju, kjer pa niso le novi prostori zveze, ampak celovit nogometni center, vreden 8,5 milijona evrov. Odprtja se je maja na Gorenjskem udeležil tudi novi predsednik Fife Gianni Infantino.
"Prezgodaj je govoriti o novih volitvah. Naredil bom iz programa, kar bom lahko," pravi ugledni slovenski odvetnik. O odnosu z zdajšnjim predsednik Fife Giannijem Infantinom je razložil: "Poznam ga, odkar sem predsednik NZS. Bil je dober generalni sekretar Uefe. Vse ostalo so bile imaginacije ljudi in medijev. Če me je podpiral? Upam. Ampak ne vem. Če je nekdanji uslužbenec Uefe menil, da sem dober kandidat, potem že ve, ker pozna organizacijo." Pravi, da dela v naslednjih mesecih ne bo zmanjkalo. Kot največje probleme evropskega nogometa vidi nameščanje tekem, rasizem, varnost, poudarja pa, da bo treba strožje upoštevati finančni fair play, saj je razkorak med najrevnejšimi in najbogatejšimi klubi vse večji. Med zadnjimi vprašanji, kaj sporoča rojakom, pa je v slovenščini odvrnil: "Sporočil bi jim, da so tudi majhne držav lahko pomembne. Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu. Tudi na drugih področjih lahko igramo pomembne vloge."

Michael van Praag športno priznal poraz

Michael van Praag
Michael van Praag FOTO: AP

Osmoljenec izrednega volilnega kongresa Nizozemec Michael van Praag, je športno priznal poraz v boju na mesto predsednika, hkrati pa obljubil pomoč Slovencu pri njegovi nadaljnji poti na tem odgovornem položaju. "Poraz ni prijeten. Zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki, kar je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo," je po porazu v hotelu Lagonissi pri Atenah dejal 68-letni Nizozemec, ki je v svojem nagovoru izpostavil gradnjo mostov in tudi svoje izkušnje, hkrati pa se zavzel za omejitev starosti predsednika na 75 let ter na največ 12 let predsedniškega mandata.

Dosedanji predsedniki Uefe:

Ebbe Schwartz (Dan/1954 - 1962)
Gustav Wiederkehr (Švi/1962 - 1972)
Artemio Franchi (Ita/1973 - 1983)
Jacques Georges (Fra/1983 - 1990)
Lennart Johansson (Šve/1990 - 2007)
Michel Platini (Fra/2007 - 2016)
Aleksander Čeferin (Slo/2016 - 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (889)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
15. 09. 2016 17.57
+1
v anketi zanj, ste pozabili še eno vprašanje dodati, da bo lahko še bolj kradel.
Andrej Merljak
15. 09. 2016 14.03
Breder1805
15. 09. 2016 09.54
-2
Glede na način stiska rok, vemo za katero kulturo oz. združenje gre!
Kukulkan
15. 09. 2016 09.22
-2
Kaj se tiče korupcije ta pravega so našli za predsednika
Andrej Merljak
15. 09. 2016 13.33
+1
fakinshit
15. 09. 2016 09.04
+1
Odvetniska hijena, eden najbolj pokvarjenih odvetnikov v sloveniji
zaenotnost
15. 09. 2016 08.32
+2
Vsa čast Čeferinu! dobro zastavljena, izvedena kandidatura . Tudi zaključek fantastičen, brez napak! Slovenija je lahko ponosna, da ima svojega državljana na tako visokem mednarodnem...Bravo A. Čeferin!
korintos23
15. 09. 2016 08.33
+1
korintos23
15. 09. 2016 08.18
+2
Desnica še vedno nori?
FoglofffTunekkk
14. 09. 2016 22.51
-10
Čestitke gospodu Čeferinu...on je velika osebnost in zasluzil si je to...Katanec naj bo pa samo tiho, k nima pojma o nogometu in naj gre raje na Smarno goro za pastirja ofc...Janševih ofc !!! Tak, zaj pa se spat spravite, dovolj ste lapali po forumu !!!... Lahko noč !!!
mesarvega
14. 09. 2016 22.55
+0
Katanc še šmarne gore nima več jo je že pred leti kupo Zahovič. A nič ne bereš časopisov.
FoglofffTunekkk
14. 09. 2016 22.48
+6
Čujte, Katanec je bil prepričan, da Čeferin ne bo izvoljen... zato je v javnost dal izjavo, da v kolikor se to zgodi, odstopi od mesta selektorja... Se pravi, da ni verjel v sposobnosti svojega "kolega" Čeferina. Zdaj pa čakam njegovo izmotavanje v slogu, da ni mislil nič konkretnega... da se je premislil... da je krif Zahović... Zaj pa bom mu jas jebbo njegovo Šmarno goro, če ne odstopi !!!
Sam Il
14. 09. 2016 22.46
+4
Ze vicmaher.si nas uči: nasilje ni rešitev spoznaš, ko se ti komar vsede na jajčka! Zato že nehajte s to negativno energijo. Iz tega lahko pirde samo kaj dobrega.
mesarvega
14. 09. 2016 22.46
+4
Brafo čeferin čestitamo. Zdaj boš končno imel na glavi poleg masla še RAMO.
Sapfo
14. 09. 2016 22.45
+1
Seveda je res - zakaj bi Čeferin, naš človek, Slovenec, zmagal, če lahko tujec.
?asjeza
14. 09. 2016 22.46
+3
prašaj se zakaj se je tako malo prijavilo za predsednika uefe??? čeferin je že od začetka imel dovolj glasov da bi že spomladi zmagal
?asjeza
14. 09. 2016 22.38
+4
ćeferin bo vodil uefo po naročilu mafije .......kajti uefo vodi mafija kar bo rekla mafija tako bo delal tudi čeferin žalostno ampak resnično..........men zanima zakaj drugi kandidati niso imeli interesa kandidirat za predsednika uefa..........zbrali so pa enga iz neke majhne revne neznane države
Sapfo
14. 09. 2016 22.47
-1
In ta revež bo, če ne drugega, od svoje plače, ki ne bo mala, plačal davek. In od tega davka boš ti socialno dobil.
?asjeza
14. 09. 2016 22.49
-1
a misliš da predsednik dela..........od kdaj predsednik dela ,,,,,,predsednik samo nastopa ne pa dela.......
?asjeza
14. 09. 2016 22.50
-1
kdaj pa uefa plačuje davke me prav zanima vem da ne veš nič :))
?asjeza
14. 09. 2016 22.52
+1
a veš da največ korupcije se dogaja prav v nogometu.......misliš da bo zdaj on dajal v socialno kaj pa..........še zdaj brani lopove kaj bo potem
Andrej Merljak
15. 09. 2016 13.05
+1
Andrej Merljak
15. 09. 2016 14.11
Kje pa je glas, ki sem ga oddal, namreč ni viden v komentu! Oddal sem si si ga samo za kar tako. Ga ni, piše pa da sem svoj glas že oddal-:) Zanimivo!
Andrej Merljak
15. 09. 2016 14.19
Se opravičujem, Pojavil se je potem natanko 01:06h po komentu. Sprašujem se kako gre protokol...Res bi me zanimalo, sem informatik.
sherlock2
14. 09. 2016 22.35
+2
Sigurno pa bo dobil več, kot od jele strojanove v to pa sem prepričan...morda pa mu je takrat ona šlogala ...
RožleYXXX
14. 09. 2016 22.38
+1
Die einemaister
14. 09. 2016 22.31
+1
Ubistvu so Čeferina potisnli na prestol UEFE, ker sedaj po tem škandalu s Platinijem si nobeden ne želi biti izpostavljen, bodo pa zato v ozadju delali spletke in mutili, kaj ti taglavni akterji so še vedno tam tudi Blatter ima svoje ljudi notr in Platini, ubistvu je Čeferin en pajac tm ki si ga bodo podajali sm pa tja in se mu smejali za hrbtom
Salamandros
14. 09. 2016 22.33
-2
Pajac si samo ti, Čeferin je daleč od tega....
fakinshit
15. 09. 2016 09.03
+0
Foen
14. 09. 2016 22.06
+2
Sport in zagovornik obdolzencev v kazenskih postopkih. Krasno. Sicer pa neko nakladanje...
NiVzdevka76
14. 09. 2016 22.10
+1
Bassettt
14. 09. 2016 21.17
+16
KAKŠEN BOLAN IN TRAVMATIČEN NAROD. SAMO KOMENTARJE SI POGLEJMO!!!!
I G N O R A N T
14. 09. 2016 22.05
+10
felix58
14. 09. 2016 21.11
-6
...in kaj na to poreko oni....no....oni na desni joj
RožleYXXX
14. 09. 2016 21.43
+3
felix58
14. 09. 2016 22.25
-3
kaj naj bi sprašuješ, njih vprašaj...aja ti si njihov....pol pa ti povem, da si bi eni pipali laseke pa jih nimate ha ha ha ha do lune in naze ha ha
RožleYXXX
14. 09. 2016 22.26
+3
RožleYXXX
14. 09. 2016 22.28
+9
Med afero patrija (ko so bili še vsi levaki mokri upajoč. da bo nateg uspel) je pošteno komentiral, da konstrukt nima nikakršne pravne osnove, da bi uspel. Precej pošten mož.
NiVzdevka76
14. 09. 2016 21.06
+1
Platini je sramota..... )))))
NiVzdevka76
14. 09. 2016 21.08
+1
Povzemamo izjave.... niso izmišljene.... ))))
TRUMPP
14. 09. 2016 20.42
-3
Čez dve leti bo MB--vijolični.....evropski prvak,...pa to. Bo Čeferin zrihtal,....
RožleYXXX
14. 09. 2016 21.06
+3