Nogomet

Ko na naslov čakaš 114 let : Hibernianovi navijači povzročili kaos v Glasgowu, zapele tudi pesti

Glasgow, 22. 05. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Proslava naslova se je v Ljubljani razpletla brez večjih incidentov, toda več sto kilometrov severneje je bilo bolj vroče. Še en zeleno-beli klub, škotski Hibernian, je na pokal čakal še veliko dlje od Olimpije - po kar 114 letih so navijači lahko slavili, a se je vse skupaj hitro izrodilo.

 

Ko na naslov čakaš 114 let, potem ti je marsikaj oproščeno. Toda navijači drugoligaša Hiberniana so poskrbeli, da se po veliki zmagi nad novim (starim) prvoligašem Glasgow Rangers v finalu škotskega pokala (3:2) bolj govori o izgredih na zelenici kot o uspehih na sveti travi državnega stadiona Hampden Park. Po zadnjem sodnikovem žvižgu se je začel pravi kaos, Hibernian je namreč pred 114 leti za svoj zadnji škotski pokal premagal še en glasgowski klub Celtic in navijači so nenadzorovano pritekli na zelenico. A nekateri so šli še dlje in pred delom z navijači Rangers provocirali privržence modrih, ki so se odločili pravico deliti s pestmi, v pretepe so bili nato vpleteni tudi nekateri nogometaši. Napadenih naj bi bilo več članov Rangers, so kasneje potrdili iz kluba, prižigale so se tudi bakle, kar je za otoški nogomet sploh nekaj nesprejemljivega, a postaja vedno bolj pogosto. Večina se je sicer želela le sprehoditi po mitski zelenici in se usesti na prečko, pod katero je v mrežo poletel zmagoviti zadetek Davida Graya v dramatičnem sodnikovem podaljšku. Prečka je hitro popustila, "ropanje" zelenice pa je opazovalce hitro spomnilo na nikoli pozabljeno tekmo z Anglijo na Wembleyju v prejšnjem stoletju, ko so "blesteli" ravno škotski navijači.

Pripadniki varnostnih služb niso imeli možnosti v spopadu z maso ljudi, v kateri so nekateri jokali od sreče, drugi pa so želeli povzročati težave. Red so s pomočjo policistov na konjih vzpostavili šele 40 minut po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko so se nogometaši končno vrnili za podelitev pokala, tribuno z njihovimi navijači pa so odgovorni varovali do odhoda s stadiona. Kordon so morali v Ljubljani prav tako v soboto postaviti tudi na stadionu Stožice, kjer je naslov prvaka, prvega po 21 letih v Ljubljani, slavila Olimpija. Policisti in reditelji kakšnega večjega dela z morjem navijačev, ki se je vsulo na zelenico po zmagi nad Krko (3:0), niso imeli.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.