Nogomet

Francozi in Hrvati s spomini v letu 1998

Moskva, 11. 07. 2018 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
1

Belgijska reprezentanca je na SP krenila in ga sklenila v slogu svojih predhodnic, kandidatk za presenečenje turnirja. Požela je ogromno simpatij, igrala učinkovito, imela izjemno nadarjeno generacijo, a v polfinalu 'polila vse, kar je namolzla' na prejšnjih tekmah. Pričakovano, čeprav s(m)o mnogi upali, da ji bo uspelo pripraviti senzacijo in zasesti prestol.

Edina, ki še lahko kljubuje nepisanim nogometnim pravilom s svetovnih prvenstev, ostaja Hrvaška. 'Rdeči vragi' enostavno niso imeli pripravljenih dovolj različic za raznovrstne tekmece na turnirju. Od uvodnega dne pri njih ni bilo zaznati pravega koncepta. Skupni imenovalec njihovih predstav je bil 'daj žogo Edenu Hazardu'. In nato: bo, kar bo. Hazard je zablestel v polnem sijaju, svoje trenutke so sicer imeli tudi ostali, a ni bilo (vsaj) še ene stalnice, ki bi lahko Belgijo popeljala do velikega finala.

Četrtfinale z Brazilijo, v katerem je bila v podrejenem položaju, je bil zanjo na nek način že labodji spev, potrditev smo dočakali v polfinalu, ko so se tekmeci odlično pripravili na Romeluja Lukakuja. 
Četrtfinale z Brazilijo, v katerem je bila v podrejenem položaju, je bil zanjo na nek način že labodji spev, potrditev smo dočakali v polfinalu, ko so se tekmeci odlično pripravili na Romeluja LukakujaKevin De Bruyne je bil neprepoznaven, vezisti čvrsti in odločni, a pri podajah nenatančni ter brezidejni, branilci solidni, a je to tudi vse, vsekakor pa premalo za nedeljsko vstopnico. Po pričakovanjih so bili Martinezovi varovanci po čudežnem preobratu proti Japonski, ko je bilo že jasno, da selektor (še) ni zrel za vodenje tako posebne ekipe, sposobni le še ene zadovoljive predstave. Izšlo se je proti Braziliji, proti 'galskim petelinom' pač ne. Na tokratnem SP še nihče ni resnično navdušil.

Eden Hazard
Eden Hazard FOTO: AP
Sprva so simpatije poželi Hrvati, Angleži so bili že po uvodni predstavi polni sami sebe, a se bo šele v polfinalu izkazalo, česa so sploh sposobni, Francozi pa so tiho stopicali iz širšega v (naj)ožji krog favoritov za končno zmago. 'Les Bleus' so izkoristili večino slabih trenutkov tekmecev, znali so prikriti slabosti, včasih so celo izkoriščali lastne pomanjkljivosti v svoj prid … Odvisno pač od tekmeca. Navidezno limitirana ekipa ima močnega aduta na selektorskem stolčku, saj je Didier Deschamps za razliko od belgijskega Martineza, angleškega Southgata in predvsem hrvaškega Dalića odigral pomembno vlogo v svoji reprezentanci na najmočnejšem turnirju na svetu. Prišel je do konca, dvignil je najdragocenejši pokal. Izkušnje je očitno znal prenesti na svoje varovance. Mnogi mu sicer zamerijo, da v Rusijo ni peljal Realovega zvezdnika Benzemaja, kajti Giroud je … Zadrži žogo, bori se kot lev, toda za vrata nasprotnika je povsem nenevaren. Kot da bi bil le pomočnik aktivnejših Griezmanna in Mbappeja. A prav mogoče, da bo 'eksplodiral' v velikem finalu. Čeprav se je v francosko igro prikradlo kar nekaj napak, se zdi, da so jih 'galski petelini' sposobni odpraviti. Proti Belgijcem so jih prikrili, večkrat trepetali v obrambi, kljub temu, da imajo – za moj okus – trenutno edini dolgoročno rešitev v najboljšem branilskem paru na svetu (Varane – Umtiti).

Samuel Umtiti
Samuel Umtiti FOTO: AP

Toda bili so dovolj samozavestni, na trenutke celo suvereni, da so dosegli tisto, po kar so prišli na tokratni SP. Ne kot glavni favoriti, a s tiho željo, da si vsaj nekoliko osvežijo spomin na leto 1998, ko so osvojili edini naslov svetovnega prvaka. Nocoj bomo dobili še drugega finalista. Angleške navijače sicer zanima le še, s kakšnim rezultatom bodo njihovi ljubljenci slavili nocoj in v nedeljo v velikem finalu, nogometaši pa se zavedajo, da je pred njimi zrelostni izpit, kakršnega še niso imeli. Na nasprotni strani so 'ognjeni' v drugačnem položaju. Prišli so tiho, postali so legende! Hrvaške športne javnosti Modrić&Co ne more razočarati, lahko ji le še polepša poletje. Angleži so bolj sveži, Hrvati utrujeni po dveh podaljških in izvajanjih 11-metrovk, a odločeni, da presežejo 3. mesto nepozabne generacije iz leta 1998. Takrat je bil SP v Franciji. Francija je finalist SP v Rusiji …

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KORUPCIJA
11. 07. 2018 11.21
+5
Finale Francija Anglija predvidevam!