Nogomet

KOMENTAR: Mesec, ko lahko brez opravičil živimo v nogometnem svetu

Ljubljana, 14. 06. 2018 22.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
2

Največji dogodek na svetu se je začel! Posledično se je planet po štirih letih spet ustavil, kot je pred leti zapisal cenjeni nogometni fanatik Juan Vasle. Šele čez mesec dni se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice, dotlej bomo imeli opravičila za vse neumnosti, ki jih bomo počeli, izrekli ali zapisali, saj bomo v svojem, nogometnem svetu.

Ne glede na dosežke in presežke, rezultate in rekorde, spletke in afere ... že vnaprej trdim, da je (bo) zasenčil prejšnje in prihajajoče olimpijske igre vseh vrst, takšne in drugačne super in pol super bowle in bovle, finala teh in onih "mega" prvenstev zelo priljubljenih ostalih panog, pa tudi bolj ali manj iz petnih žil privlečenih športnih udejstvovanj, katerih zanimanje nam približajo zlasti tisti, ki prežijo na zaslužek. Svetovno nogometno prvenstvo pa je unikat, ki ob vsem dolžnem spoštovanju do drugo- in nižjerazrednih panog ostaja nekaj posebnega, čarobnega, najtežje pričakovanega, vrh športne piramide, katere temelji so globoki in široki, zasnovani na telesnih sposobnostih, toda začinjeni prav z nogometnimi posebnostmi: igrivostjo, umetnostjo, predrznostjo, duhovitostjo, nepredvidljivostjo, ... Pobalinstvom!

Svetovno prvenstvo je poligon za dokazovanje največjih nogometnih nacij.
Svetovno prvenstvo je poligon za dokazovanje največjih nogometnih nacij. FOTO: AP

Svetovno prvenstvo v nogometu je dogodek za "velike fante", "mulci" se lahko zgolj učijo, če bodo pridni in bodo vpijali znanje, ki je na razpolago, bodo morda kdaj iz peskovnika napredovali na pravi poligon za najboljše! Pa še to je premalo, kajti zgodovina nas uči, da svetovni prvak ne moreš postati, če ti ni dano biti Brazilec, Argentinec, Urugvajec, Nemec, Italijan, Španec, Francoz ... In, seveda, Anglež. Tako kot vsemogočni čuva Angleže, si jih ostali "podajajo" na svetovnih prvenstvih. Otočani so osvojili njihov edini naslov pred več kot pol stoletja, jasno – na njihovih tleh. Doma so slavili še Urugvajci, Italijani, Argentinci, Nemci in Francozi. Prednost domačega igrišča naj bi torej bila rahla prednost, a nihče ni osvojil naslova prvaka senzacionalno, torej Ruse že izključimo, čeprav bodo kot gostitelji zagotovo prišli vsaj do osmine finala. Zato je svetovno prvenstvo poligon za dokazovanje največjih nogometnih nacij, ostali so kot majhni psi, kot ščeneta, ki se zaganjajo v prekaljene borce, izurjene za najdaljše in najtežje boje, s toliko asi v rokavu, kolikor imajo izzivalci šibkosti.

Med prej naštetimi nekdanjimi in aktualnimi svetovnimi prvaki lahko iščemo novega (starega). Seveda se lahko pozabavamo tudi z iskanjem morebitnih presenečenj, a se je doslej izkazalo, da so "presenečenja" bolj popestritev kot senzacija. Prvenstva so tu in tam znale začiniti reprezentance, na katere večina javnosti ni bila pozorna. Tudi tokrat bomo nedvomno dobili "hit" prvenstva. Najbližje temu nazivu so Belgijci, ki imajo res izjemno zasedbo. Mnogi ji pripisujejo celo lepe možnosti za osvojitev najbolj cenjene lovorike, a se bojim, da bodo ostali v "peskovniku", torej: "Fantje, bili ste simpatični, izvolite polfinale, to pa je zaenkrat vse..." A tudi, če Belgijci prilezejo daleč, to ne bo presenečenje, kajti ceni in spoštuje jih ves nogometni svet. Kdo je torej tisti, ki bi lahko popestril prvenstvo? Najbrž vsi po malem. Tu in tam kakšna azijska ali afriška reprezentanca, Balkanci, severnjaki, domačini, Južnoameričani ... Vsi skupaj imajo dovolj kakovosti, da zagrenijo življenje najboljšim. A ne do te mere, da naslov ne bi spet romal v katero izmed velesil. Prav lahko, da bo o naslovu odločalo kdo izmed najmočnejših bo najbolje prenesel udarce z "malih tekem", kdo bo bolj discipliniran in hkrati uigran ter samozavesten, z najmanj pretresi in stresi med prvenstvom. Ne nazadnje, ne gre zanemariti tudi utrujenosti mnogih zvezdnikov po naporni klubski sezoni.

Največji dogodek na svetu se je začel!
Največji dogodek na svetu se je začel! FOTO: AP

Čez mesec dni bomo na dolgo in široko razpravljali o tekmah, ki bodo zaznamovale prvenstvo, se jezili zaradi sodniških odločitev, se prepirali o ključnih trenutkih odločilnih obračunov, ocenjevali najboljše poteze največjih virtuozov, filozofirali o taktičnih napakah selektorjev, prikazovali in dokazovali poteze, h katerim bi se zatekli sami, če bi se znašli v priložnostih namesto Ronalda, Messija, Neymarja ... Prepričan sem, da se ne bomo spraševali, koliko dežja je padlo v Krasnodarju med tekmo, kako hladno ali vroče je bilo v Sočiju, kako močno je pihalo v Moskvi. Mediji pa ne bomo poročali o izkupičku od prodanih kokic, hamburgerjev in napitkov. Govorili bomo o nogometu! To šteje, vse ostalo je – ostalo ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
15. 06. 2018 13.07
+2
Ženski sem že rekel, da naj en mesec ne pričakuje mojih storitev.
Ata_Smrk
14. 06. 2018 22.19
+6
lepe in gibčne babuške mlade 😍😍