Nogomet

KOMENTAR: Nikola Kalinić ni Zlatko Zahovič

Moskva, 18. 06. 2018 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
52

Večina nogometnih navdušencev po vsem svetu se čudi favoritom, ki na otvoritvenih tekmah niso dosegli tistega, kar so od njih pričakovali navijači, razpravlja o izjemni uvodni predstavi Cristiana Ronalda in medlemu Lionelu Messiju, tehta krivdo sodnika Cesarja Artura Ramosa za zgolj remi Brazilcev proti Švici in jo primerja s partijo Neymarja, ki je izgubljal žoge in zaviral napade svoje reprezentance.

Na Balkanu pa najbolj odmeva imeniten gol Srba Aleksandra Kolarova proti Kostariki in predvsem zmaga Hrvatov na zelo pomembni tekmi z Nigerijo. A se zdi, da bolj kot tri točke nogometno javnost pri naših južnih sosedih zanima spor med napadalcem Nikolo Kalinićem in selektorjem Zlatkom Dalićem. Za "ognjene" se je začelo sanjsko, a je vprašanje kako se bo nadaljevalo. Med "kockastimi" je počilo že na prijateljski tekmi proti Braziliji v Liverpoolu. Tedaj naj namreč Kalinić ne bi želel vstopiti s klopi za rezervne nogometaše. Zgodba se je ponovila še kasneje, v precej bolj občutljivem trenutku, na tekmi SP proti Nigeriji. Selektor Dalić je 30-letnega napadalca poslal iz Rusije ...

Preberite še Jaša Lorenčič: Perujske kile, (ne)pošteni VAR

Selektor hrvaške izbrane vrste Zlatko Dalić.
Selektor hrvaške izbrane vrste Zlatko Dalić. FOTO: AP

Pri nas ne bomo nikdar pozabili dogodkov iz Južne Koreje pred šestnajstimi leti, ko sta se sprla najboljši nogometaš Zlatko Zahovič in selektor Srečko Katanec. Najbrž nima smisla pogrevati takratnih neljubih dogodkov, hkrati pa jih je tudi zelo težko primerjati z "afero Kalinić".  ZZ je bil na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji edini pravi zvezdnik v slovenski reprezentanci. Edini, ki ga poznala vsa nogometna Evropa, kot takšen je veljal za nepogrešljivega v izbrani vrsti. Svojega položaja se je še kako dobro zavedal, hkrati pa (po njegovih besedah) nikakor ni mogel sprejeti selektorjevega dojemanja največjega športnega spektakla.

Po takšnem letu si druge vloge niti ni zaslužil
Ocenil je, da lahko Slovenija poskrbi za odmeven rezultat in tu je bilo jedro spora. Zahovičev položaj v slovenski reprezentanci je bil torej neprimerljiv s Kalinićevim in prav zato je čudno, da je 41-kratni hrvaški reprezentant kar dvakrat zavrnil vstop v igro. Sam sicer pravi, da je poškodovan, a so v zdravniški službi izbrane vrste takoj zatrdili, da ne gre za nič resnega. Jasno je, da Kalinić ni zadovoljen s svojim statusom v Dalićevem moštvu. Ampak med vsaj dvajsetimi zvezdniki v Hrvaški reprezentanci ni nihče, razen petnajstkratnega strelca za izbrano vrsto, pričakoval, da bi lahko imel prav on eno najvidnejših vlog. Nenazadnje je za njim mizerna klubska sezona pri Milanu, za katerega je dosegel le šest golov.

Vzporednic s sporom Srečka Katanca in Zlatka Zahoviča (na fotografiji) je kar nekaj.
Vzporednic s sporom Srečka Katanca in Zlatka Zahoviča (na fotografiji) je kar nekaj. FOTO: Damjan Žibert

Po takšnem letu, si več kot vloge, ki mu jo je namenil selektor bržkone ne zasluži. Sploh, če vemo kako huda je konkurenca v hrvaškem napadu. Po Kalinićevi zaslugi se nadaljujejo balkanske zdrahe, pri naših južnih sosedih sobotni primer še zdaleč ni edini. Začel je Miroslav Ćiro Blažević, ki si je med drugim utrdil avtoriteto prek hrbta napadalca Ivice Mornarja, "trener vseh trenerjev" je nadaljeval z Igorjem Cvitanovićem. Kasneje se je kar trem reprezentantom "bolj upravičeno" odrekel Slaven Bilić, saj so si Boško Balaban, Ivica Olić in Darijo Srna privoščili ponočevanje med pripravami na kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na Euro 2008 proti Rusiji.

Selektor je upravičil zaupanje kritiziranega vodstva
Dalićev predhodnik Ante Čačić se je znesel nad Dejanom Lovrenom ... A prav Kalinićev primer je zaradi sila neprijetnega trenutka najodmevnejši, prav lahko, da ga še lep čas vsaj na Hrvaškem ne bodo pozabili. "Ognjeni" so namreč prvo tekmo morali dobiti, zlepa ali zgrda. Po zmagi se je jim je odvalil kamen od srca. Ko se je zdelo, da bodo imeli po dobrem startu lažjo pot do izločilnih bojev, ko je kazalo, da bo tudi vzdušje v reprezentanci odlično pred naslednjima težkima preizkušnjama, pa je "udaril" Kalinić.

Kot zapisano, visoki napadalec ni ključni mož v udarni enajsterici Hrvaške, toda vprašanje je ali njegova muhavost ne bo pustila posledic v ekipi. Prav lahko, da jo je pošteno zagodel soigralcem ... Dalić pa je bržčas pred največjim izzivom v trenerski karieri. Že tako ali tako je presenetljivo postal selektor, nogometna javnost je bila ob njegovem imenovanju v dvomih, da mu bo uspelo, tudi stroka je zmajevala z glavo. A 51-letnik iz Livna v Bosni in Hercegovini je upravičil zaupanje tolikokrat kritiziranih vodilnih mož hrvaške nogometne zveze. Njegova reakcija po neumnostih Kalinića je pravilna in upravičena. Vse skupaj bi se verjetno le še stopnjevalo.

Hrvaški selektor je reagiral pravočasno, morda celo prepozno, nikakor pa ne prezgodaj. Najbrž s to potezo ni pretirano tvegal, čeprav se bo pri naših južnih sosedih v primeru reprezentančnega neuspeha prav gotovo našel kdo, ki bi po morebitnem spodrsljaju našel krivca prav v strokovnjaku, ki se je trenersko dokazal v arabskem svetu, popeljal izbrano vrsto v Rusijo, tam pa za razliko od favoritov znal uskladiti zvezdniško zasedbo, katere tujek je prvi, ki se že poslavlja od svetovnega prvenstva. A če so njegovi ostali izbranci spoznali, da ni imel drugega izhoda, prevladuje pa občutek, da so, bodo nedvomno trd oreh za slehernega naslednjega nasprotnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
19. 06. 2018 18.13
-1
Ni vzporednic. Eden je celo priimek poslovenil.
nebel
19. 06. 2018 12.44
+3
Ne, ta ni enak Zahotu, še ni toliko zapit.
MKII
19. 06. 2018 10.13
-3
Umaknte že tale 'prispevek' dol al pa vsaj ta ksiht no.
apodgra
19. 06. 2018 07.44
+24
To kar si nekdo lahko privošči je lahko samo Zahovič. Primitivnež z balkansko vzgojo si domišlja , da je bog nad bogovi in da vse to kar jer Maribor dosegel ,samo njegova zasluga . On je samo lepo živel na račun dosežkov ekipe in se na veliko šopiril pred javnostjo , pogosto tudi pod vplivom alkohola . Spor z novinarjem in začetek njegovega izsiljevanja je višek nenormalnega vedenja tega pohotneža. Predsednik kluba je prosto pokleknil pred njim in sedaj bo on prva tarča njegovega nastopaštva. V normalnih klubih bi ga prosto nagnali in nikoli več ne bi smel prestopiti vrta uprave tega kluba .
MKII
19. 06. 2018 10.14
+1
Kaj mene brigajo amaterski klubi, od Kopra prek Olimpije do Maribora. Zguba časa to spremljati.
Nevzdrzni
19. 06. 2018 10.36
+0
MKII
19. 06. 2018 11.04
+8
Pojma o čem? Fuzbal spremljam že prek 30 let, toliko jih ti po moje niti mimaš in sam eno bom rekel: nikoli ampak res nikoli nisem spremljal domaćih lig, ker je to zame vedno bil in to totalni amaterizem. Vredni so pa tisti, ki se uspejo izvleči iz te bede. Slovenija nikoli ni in nikoli ne bo fuzbalska nacija pa se na glavo postavi če češ.
Turo
19. 06. 2018 07.26
-6
lusma ti se kr smej enkrat boš naleto.......
tarzan13
18. 06. 2018 21.42
+17
ZZ je z arogantnostjo in prepotentnostjo zasenčil svojo prepoznavnost in res ga nimam za profesionalca , bolj mi deluje ko neki amater k se hoče pokazat da je on vseved...
dule
18. 06. 2018 21.43
+0
dark horse
18. 06. 2018 21.48
+25
Brez zz ne bi videli ne EU 2000 ne SP 2002. Do oblaka mu nihče tudi blizu ni prišel
tarzan13
18. 06. 2018 21.53
+16
to je pa res da ZZ nemoreš priti blizu z njegovimi ispadi...tuki se pa strinjam
puspan
19. 06. 2018 08.01
+8
Tarzan, imaš prav. Zato sem tudi pred dnevi napisal, da bo prišel nazaj k Mariboru, saj kam drugam itak ne bi mogel služiti denar, razen mogoče k mariborski Snagi, a je tam treba tudi delati. Zahović je tipični balkanski mogočnež, ki lahko preživi samo na Balkanu.
LažnivihAmeriskih24ur
19. 06. 2018 09.25
+3
na Portugalskem v Portu in Lizboni ga ne marjajo zaradi gnilega karakterja...mi je kar par starejsih tam to povedalo!!!
MKII
19. 06. 2018 10.15
+0
Nevzdrzni
19. 06. 2018 10.37
-6
Tarzan Idi nazaj na drevo!! Zaho je car pa če en Tarzan reče da ni komu mar?
Nevzdrzni
19. 06. 2018 10.37
-2
arapayma
18. 06. 2018 21.37
+40
losma00...bi ti nekaj povedal, pa me bodo brisali...ampak kaj slabega so ti storili Stajerci in Mariborčani, da tako pljuvaš po njim..a si eden tistih , ki so nagnjeni k temu, da podpihuješ sovraštvo mad MB in LJ...očitno z tabo nekaj ni vredu...nevem zakaj takšna nestrpnost..🤔
lusma00
18. 06. 2018 21.45
-7
Arapayma prau nič ne podpihujejo sovraštvo dalec od tega samo velikokrat tukaj normalno komentiram in dobro vem kako škodozelno sovražno in se kaj komentirajo tvoji so meščani...malo večkrat beri komentarje kar se tiče slo lige pa boš videl kaj ti govorim
arapayma
18. 06. 2018 21.59
+20
Torej se spuščaš na nivo teh primitivcev in pomagaš pri sovražnih komentarjih...ti komentarji, ki si ji danes napisal, so vsi na osnovi zaničevanja in žaljenja..zato še te enkrat vprašam, kaj so ti krivi Štajerci in Mariborčani...niso vsi navijači Maribora...lepo te prosim vzdrži se takšnih nizkotnih komentarjev in prenehaj z žaljenjem tega in onega, ker ne komentiraš realno ampak poniževalno in sovražno...in prav danes to počneš😉
lusma00
18. 06. 2018 22.04
-12
Se enkrat ti lahko povem da malo večkrat pridi prebrati komentarje svojih so meščanov in boš razumel zakaj je tako in takrat njih vprašaj zakaj pišejo take stvari...akcija reakcija
24tur
19. 06. 2018 07.35
+8
lusma00 : Kot ti je svetoval "arapayma", si araganten in lokalno nacionalno žaljiv in nimam pojma kaj glede tvojih postov počne administrator. Po 297. člen Kazenskega zakonika si odgovoren za svoje komentarje in z enako mero sovraštva sam nisi bil nikoli deležen, zato v bodoče premisli o svojem pisanju. Očitno se spuščaš na niskoten nivo podobnih komentarjev na tem forumu. To je "kolegijalni " opomek.
Nevzdrzni
19. 06. 2018 10.40
+3
Lusma spet nabijas na pamet!!! Sem goreč navijac MB od kaj sem na svetu pa bom navijal za Olimpijo v kvalifikacijah za LP in če bo vse po sreči se v LP!!!
lusma00
18. 06. 2018 20.55
-13
Ze njegova izjava na 24ur "vzeti kar nam pripada" če si beden ti nič ne pripada....živ dokaz da bi mogli stajerci imeti svojo ligo da se nebi mogli več zgovarjat na sodnike,zelenico ipd.če si dober si dober če pa nisi pa nisi in vsaka sezona je svoja zgodba ne pa da v preteklosti zmagujes v ligi ki ni prave konkurence pol pa misliš da si bog in batina v nedogled...trotki hodite po trdnih tleh ne skakati z oblačka na oblaček
lusma00
18. 06. 2018 21.41
-12
Hahahaha tur se nimam za kej...ta predlog bolj za vas tam velja...Če imaš kaj v glavi ne moreš zanikati kar sem napisal če pa nimaš se pa ne sekiraj ker to ni nič čudnega za vas kraj
dajno
19. 06. 2018 08.23
+10
Lusma je sigurno v mocvari z močnim kompleksom po srednji Evropi kamor sodi Štajerska, mocvara pa na Balkan 😀 če kdo ne verjame pa naj pogleda geografske učbenike, meja Balkana je Sava.
tedoVV2HCmedo
18. 06. 2018 20.54
+13
Pa kaj nas toliko obmetavate s Hrvati???? A v drugih reprezentancah je vse idealno??? 'ebi se, proplustaš.
lusma00
18. 06. 2018 20.45
-9
Če že rečeš da je legenda ne moreš biti prav pri sebi
apodgra
19. 06. 2018 07.53
+2
Ko sem bil pred leti v Grčiji na letnem dopustu, sem se pogovarjal z enim od trgovec in ko me je vprašal od kod prihajam in ko je izvedel , da sem iz Slovenije , se je tokoj omenil Zahoviča. Rekel mi je , da je dober igralec ampak , da preveč pogosto pogleda v kozarec. To je legenda , ki bi naj bila v vzor mladim.
Zverina56
19. 06. 2018 09.33
-4
ZZ sploh ne upa dopustovat v grčiji ker še preveč dobr ve kako pi.... je naredu ko je še igral tam, prvo sekundo k bi stopu dol iz aviona bi ga slekli do nazga in ga privezali za najbližje drevo, da kot "veliki človek, legenda, najboljši nogometaš" za klub za katerega špilaš, slečeš dres in ga pred domačimi navijači fukneš po tleh in ga še pohodiš...se mi zdi ne glih najbolj za vas najbolšga nogometaša v Sloveniji...torej, meril sem v to smer da ne da je tale pijanček zafural našo repko na SP,kot pijanček se je skregal povsod kjer je bil, zato pa je prlezu nazaj v Mb ker sam dobr ve da ga nkjer nebi vzel kot ŠD, ampak on se lahk hvali kaj vse je naredil pa vendar se Lesie vračav Mb že kar 6. del te dramo-komične nadaljevanke hahah
lusma00
18. 06. 2018 20.44
-10
Pikabalonca...a nogomet je pa v mb doma...Lepo te prosim...Na kratko z vašim zz-jem ena navadna sramota
Die einemaister
18. 06. 2018 20.47
+6
bolše ku vaš Opanković, nesposoben manager, česar se je primil se je sesulo, od Merkatorja dalje, čeprav za vas tupe ža ba rske glave še vedno najjaći
lusma00
18. 06. 2018 21.08
-12
Srpkladvo....Če bi res vedel kaj pišeš nebi tega napisal...Dokler je bil Jankovic na vrhu merkatorja je merkator stal na trdih temeljih ko pa je prišel Janša na oblast so ga pa na hitro postavili pred vrata danes pa vidimo kje je najboljši sosed...Če si imel pa se v mislih stozice pa malo povprašaj strica googla kako se je dogajale z vašo ljudsko njivo...Celo delavec je med gradnjo umru in propadlo kar nekaj gradbenih podjeti tko da vi tupi trotki ste res tupi in zaslepljeni ker niti niste sposobni treznega razmišljanja...lj se razvija kot marsikatero EU mesto ne danes pa da vas spomnim ste pa izgubili naziv mesto prijazno mladim in zakaj ker imate en kup nesposobnih ljudi ki se znajo samo ustiti in nič narediti...tok o tem da ne boš v bodoče pisal traparije in delal sam sebi sramoto
dark horse
18. 06. 2018 21.50
+12
Mercator z državnim denarjem tako zna vsak ne nabijate bedarij če pojma nimaš tako kot ga v fuzbalu nimaš
lusma00
18. 06. 2018 22.25
-2
Hahahaha dark hors ja ampak z državnim denarjem v plus ne pa tako kot je zdaj ..Če praviš da zna to vsak kako pa to da tega vsakega ni zdaj nikjer v podjetjih ki so po čudežu potonila...Lahko ti samo rečem da si glih ti tisti kateri nima pojma predvidevam pa da je tudi isto kar se fuzbal tiče
Ajgor mb 1
18. 06. 2018 22.31
+3
lisma ti si pa res na hece... zalostne hece... pa naceloma ne komentiram, ponavadi berem in se, v glavnem, zgrazam...
Die einemaister
19. 06. 2018 11.39
+1
lusma- za razliko od tebe odlično vem kaj pišem, da ima janković prste pri miljardni luknji v Merkatorju tudi to verjetno ni res, bluznik neumni, ko imaš botre, ki ti vodijo celo firmo je lahko direktor ćoban iz Bangladesha, potegni glavo vn iz tvoje socialistične riti
Pikabalonca
18. 06. 2018 20.31
+5
Zlatko LEGENDA..in to da BOLI..POL LJUBLJANE in vse novinarje..Oni pa ničesar..nogomet ni v Ljubljani doma, Hokej tudi ne imajo pač kar kupijo ali UKRADEJO..
mackintosh
18. 06. 2018 20.42
-4
ti si pa precej omejen vidim. tipičen SĐS volivec ha ha ha ha
Die einemaister
18. 06. 2018 20.46
+5
maki tipičen socialist, če nisi z nami si SDS, tipična žrtev SFRJ manipulacije in izobraževalnega sistema.
MKII
18. 06. 2018 20.14
+4
Sorry ampak men sta oba nikogovića.
mackintosh
18. 06. 2018 20.43
+2
tarzan13
18. 06. 2018 19.51
-6
kok tega ZZ vzdigujejo kot da bi bil pravi nogometaš,pa običen fuzbaler
lightning
18. 06. 2018 20.38
+4
očitno si glih dobr iz plenic zlezu...ZZ je bil srce in duša takratne reprezentance, prvi strelec in edini ki je znal igrati nogomet, ostali so bili pa borci. in so dali od sebe vse kar so lahko in več za ekipo. in pol se je sračko spomnu da mora biti on največji zvednik reprezentance...in je na koncu malo zajokal
lusma00
18. 06. 2018 20.46
-3
Lightning in ne pozabi največja sramota za državo ki jo je zastopal
Uporabnik1245345
18. 06. 2018 21.08
+15
Zahović je bil odličen nogometaš, v finalu lige prvakov je sicer zapravil enajstmetrovko, ampak kdo drug je pa še prišel do finala? Za reprezentanco je dal največ golov in bil najboljši igralec. Srečko je pa potem moral malo meriti, kdo ima daljšega, in ker je bil v položaju moči, je lahko Zahota poslal domov. Zaho je nato z Mariborom dokazal, da fuzbal dobro razume, Srečko pa je dokazal, da nima prave energije. Zaho je bil to za Slovenijo, kar sta Messi in Ronaldo za Argentino oz Portugalsko.
Uporabnik1245345
18. 06. 2018 21.08
+8
Ps: vem, da sta bila v finalu lige še Srečko in Jan Oblak, ampak Zaho je bil tudi v svojem klubu osrednja osebnost oz najboljši igralec.
lusma00
18. 06. 2018 21.10
+0
Gašper imaš prau ampak Messi in Ronaldo nista naredila sramote svoji državi pred celim svetom
tarzan13
18. 06. 2018 21.32
-2
Turo
18. 06. 2018 21.39
-4
Zverina56
19. 06. 2018 09.39
-4
Mal se pozanimi zakaj je do tega sploh prišlo....ZZ se ve da je kronca...na SP v J. Koreji ni blo mč bolš...tam je ponočeval s svojim kompanjonom Pavlinom do jutranjih ur...in ni čudn da ga je pol Katanec menjal že v prvem polčasu, če je pa prišel na tekmo zaliman kt mamba, si kar predstavlam kok sta morala te dve kronce smrdet po alkotu, če je to za vas toteke legenda Slo nogometa in Mb, pol ga kr imejte, s tem dokažete da ste še večji spranci kt pa ZZ sam haha
realmadrid
18. 06. 2018 18.58
+41
Dalic se he pravilno odlocil. Na svetovnem prvenstvu ne potrebujes taksnega igralca, ki v slacilnici dela nemir. Ce se trener odloci, da nisi v prvi postavi tak tudi bo. Da se med in po tekmi mulis je traparija. Upam, da ni to slabo vplivalo na igralce.