Nogomet

KOMENTAR: Perujske kile, (ne)pošteni VAR

Ljubljana, 16. 06. 2018 23.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jaša Lorenčič
Komentarji
56

Cristiano Ronaldo si je potegnil gor hlačnico. Desno. Pokazal svojo izklesano mišico. Kot svarilo, kot opomin, kot napoved. E, boste že videli. Pa vseeno smelo počakal, da je bil živi zid postavljen. Sveže fokusiran, sveže postrižen, sveže pogojno obsojen na dve leti »čuze«.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP
Dobrih 18 milijonov evrov bo moral odšteti državi proti golu katere je streljal. Tekma je šla pa h koncu. Na tesno. Dal je dva komada, ni bilo dovolj. Pogledal. Stekel. Pomeril. Dras! Za 3:3! Drugi dan prvenstva, četrta tekma in dobili smo - klasiko.

Ker Slovenije ni zraven, je ogrevanje za Rusijo in mundial mogoče malo dlje trajalo, čeprav je Rusija, velikost gor ali dol, relativno blizu. Vsaj časovno. Termini so skoraj idealni, le tista ura med tekmami, če jih obsesivno gledate, prehitro minejo. Vseeno pa morda še ni bilo tistega klasičnega vročičnega občutka, ne? Ni tako lahko takoj pasti noter. Vseeno je svetovno prvenstvo v nogometu na vsake štiri leta. Zato Robbie Williams na Lužnikih v četrtek še ni bil zgodba. Ni mogel biti. Niti z iztegnjenim sredincem. Zgodba je nogomet sam po sebi. Fuzbal. In to so zgodb(ic)e, ki jih vidimo, popišemo, začutimo, navohamo na daljavo. To je svetovno prvenstvo 2018. Harašo! Aja, preden začnemo: veste, kaj je ruska ruleta? 9 tekem in že kar 6 penalov.

Prst in zamujena kitica Robbieja Williamsa (Otvoritev)
Še Angleži niso bili povsem prepričani, sigurni ali si na jasnem, kako to, da je Robbie Williams nastopil na otvoritvi. Sploh glede nato, da ni ravno laskava njegova pesem Party Like A Russian, ki da naj bi imela vsaj neko javno povezavo z Rusi in Rusijo. In nastopil je, bojda, brezplačno, čeprav večno pozornim otoškim medijem ušlo, da je Robbie v preteklih letih nastopal tudi za oligarhe na porokah in zabavah, kjer, kdo ve, je morda tudi našel navdih za dekadentno, obskurno in nažigaško Party Like A Russian.

Kakorkoli že: njegov iztegnjeni sredinec ob koncu polurnega nastopa je »suarez« moment otvoritve, nam pa ni ušlo, da se je malo uštel pri drugi kitici uvodne skladbe Let Me Entertain You, ko ga je kar malo poneslo. Nogomet kljub vsem milijardam še ne zna prekopirati modela Super Bowla ali otvoritve olimpijskih iger. Če odštejemo res dober nastop Aide Garifulline. In setlista? Po uvodni Let Me Entertain you skrajšana verzija Feel, ravno prav solzava Angels in mimobežna Rock DJ.

Robbie Williams na otvoritvi SP.
Robbie Williams na otvoritvi SP. FOTO: AP
Kakšna bo (šele) uvodna tekma 2026? (Rusija vs. Savdska Arabija)
Morda pa bi, glede nato, kako se je potem izteklo, s petardo, razguzili so Rusi Savdijci, celo želeli, da bi Jasserja Al Šahranija, branilca Savdske Arabije, res zrušil Jurij Gazinski, ko je iztegnil svoj vrat in svojo glavo. Za ena nula. Za prvega, preden je počilo. Ni ga odrinil. Savdijec se je, žal, sam spotaknil, v najbolj neprijetnem in, hm, dokaj pomembnem trenutku. Memi so kar leteli, ko so Rusi polnili najprej savdijsko mrežo, nato pa še lastno samozavest. Še Vladimir Putin je skomignil, dvigoval roke, ni znal pojasniti.

Ubogi Savdijci. Polnili in polnili in polnili so jih. Rusi, ki so na lestvici Fife še tri mesta zadaj. Sploh tisti zadnji, peti gol, ko je golman priletel po prostem strelu Aleksandra Golovina kako minuto, dve, uro, teden kasneje, nekaj kakor kot v počasnem posnetku... Je pa uvodna tekma, ko je Vladimir Putin kazal savdijskemu princu Mohamed bin Salmanu, kako je, ko nekoga pregaziš, predvsem in upravičeno preizprašala, kakšna bo šele uvodna tekma leta 2026. Ko bo zlasti azijskih držav še več. Bizarna kombinacija? Kanada - Uzbekistan. Ali pa Mehika - Sirija. Srečno!

Rusija je zanesljivo opravila svojo nalogo.
Rusija je zanesljivo opravila svojo nalogo. FOTO: AP
Prazne tribune v Jekaterinburgu (Egipt vs. Urugvaj)
Stadion, v bistvu arena, je v Jekaterinburgu poseben že sam po sebi. Ker je del tribune tako izzven stadiona, da je krožni del tribun v Evropi, vse ostalo pa v Aziji. Okej, hec na stran, vse je v Aziji. Ampak zakaj tako štrlijo montažne tribune? Zato, da je kapaciteta vsaj 35.000, kolikor za svetovna prvenstva terja Fifa, čeprav so Rusom - morda, ker je stadion v azijskem delu - pogledali skozi prste in je uradna kapaciteta 33,061 sedežev. Ampak na četrtkovi tekmi Egipta in Urugvaja je bilo praznih precej sedežev. Ironično, ne tistih na montažni tribuni, ki štrlijo ven iz stadiona, temveč tistih ob igrišču, kakopak dražjih. Na stadionu je bil zabeležen uradni obisk 27,015 gledalcev, Fifa pa preverja, kam je šlo 6.000 navijačev. Hm. Morda pa na tiste sedeže montažne tribune?

Avtogol kroga (Maroko vs. Iran)
Saj si ni bil kriv sam. Res ne. Pritisk je bil pač enormen. Tako enormen, da pač kdo popusti. Samo tako na koncu, v izdihljajih? Auč. Kruto. Aziz Buhaduz se lahko tolaži, da je Lionel Messi zgrešil enajstmetrovko. Ampak avtogol Maroka, ki je Iranu v 95. minuti podaril tri točke, je toliko bolj bolel, ker je v prvem polčasu kazalo, da bo Iran gladko padel. Maročani so imeli posest, igralca tekme, vse. »Lahko si predstavljate, kaj taki poraz pomeni,« je obžaloval, jadikoval in tožil selektor Herve Renard, ki ga uvrščajo, mimogrede, med lepšo oblečene (čeprav Nigerijcem itak noben ne pride blizu).

Ker imajo Maročani v skupini B še Špance in Portugalce, bi naj bilo za njih prvenstvo končano. Hvala, čao, adijo. »Raje ne bi bil izbran za igralca tekme, samo da bi zmagali,« je Amine Harit skrušeno povedal po najbolj krutem porazu uvodnih dni. Na drugi strani se Iran ne bori samo s tekmeci, temveč je moral požreti odpoved prijateljskim tekem, po kopačke so morali sami, ker jim Nike, zaradi sankcij, ni dobavil opreme. »Želijo le igrati nogomet,« je skrušeno povedal Carlos Querioz po tekmi. Selektor Irana, reprezentance, s katero zdaj ni težko sočustvovati. Kdo ve, morda pa se jim sreča s kakim avtogolom še nasmehne.

Vratar David de Gea v akciji.
Vratar David de Gea v akciji. FOTO: AP
David »ne« Gea (Španija)
Portugalska in Španija. Španija in Portugalska. Takoj je bila to tekma - klasa. VAR, tehnologija golove črte, ovo ono, ni da ni. Pomagalo je, da je Nacho padel na finto Ronalda, da je Diego Costa poslal portugalsko obrambo na paelo in da je David De Gea tuhtal, kako je Loriusu Kariusu uspelo dobiti tako poceni gol. »Nobenih dvomov nimamo vanj,« je za vratarja Manchester Uniteda stopil selektor Fernando Hierro, potem ko je zanj moral stopiti Sergio Ramos po celotni kolobociji s tem, kdo je španski selektor. Španci so tako zabeležili - poleg remija, treh golov in top predstave Diega Coste, ki je veličastno, skoraj igroprestolovsko pankrstko pokosil Pepeja za 1:1 - dva velika kiksa.

VAR tehnologija: dela! (Francija vs. Avstralija)
Mat Ryan, vratar Avstralije, je razmišljal... No, androidno, robotsko, 2.0. »Ne zdi se mi, da nas je premagala boljša ekipa, ampak skoraj, da nas je premagala tehnologija.« Ampak tudi Didier Deschamps, selektor Francije, je povedal zelo pošteno. »Ne bom komentiral VAR-a, ker je šlo v našo korist,« je odkrito priznal po prvi uporabi VAR-a na svetovnih prvenstvih. Antoine Griezmann je penal suvereno zabil, Avstralce pa je ščemelo tudi zato, ker imajo sami iz svoje A-League kar trpke izkušnje. Se je pa še nekaj zgodilo prvič, le dobre štiri minute kasneje so Avstralci dobili še svojo enajstmetrovko, ko je Samuel Umtiti po golmansko boksal, bolj nerodno kot nalašč, in Mile Jedinak je izenačil, a kaj, ko je potem tehnologija na golovi črti določila, da je strel Paula Pogbaja res šel čez črto za zmago.

Kar VAR vzame - in tu imajo romantiki prav -, je tisto pristno, slekel-si-bom-majico kričanje ob golu. A Francozom za to ne bi moglo biti bolj mar. Še isti, torej tretji dan prvenstva, je prišla še druga uporaba VAR-a in če gre soditi po odločitvah urugvajskega in senegalskega sodnika, si sodniki pomagajo in so zdaj pod pritiskom, ali bodo zastavili svojo avtoriteto. Dosedaj je rezultat v korist tehnologiji VAR, ki pokaže, da so sodniki samo ljudje. In da naredijo v treh dneh dve kar precej veliki, penalov vredni »napaki«.

Paul Pogba
Paul Pogba FOTO: AP
Messi in Vikingi (Argentina vs. Islandija 1:1)
Messi je zrl v žogo... Dolgo. Predolgo. Skoraj, kot da jo vidi prvič. Ni mu bilo lahko. Ne proti Islandcem. In izvedba enajstmetrovke je bila, milo rečeno, slaba. Lionel Messi je streljal zelo povprečno. Za Messija podpovprečno. Nič posebnega, nekaj kakor mlahav, Messi je žogo celo morda res slabo zadel. In to pri strelu, ki bi Argentini precej približal zmago. Ni se mogel kosati z Islandci. Samo da je poskusil s kakšnim slalom... Je naletel na tri, štiri hruste. Kratke podaje? Ni šlo. Dvojne podaje? Ni šlo. Sergio Agüero ga je nekako, po odbitku, zalepil v mrežo. Pa so Islandci, ta gigahit, nato izenačili. In izvlekli točko. Veliko točko. Tem tipom pravljica postaja saga. Večdelna. Drugi del trilogije?

Leo Messi je bil razočaran po uvodnem remiju na SP.
Leo Messi je bil razočaran po uvodnem remiju na SP. FOTO: AP
Peru pregorel v želji (Peru vs. Danska 0:1)
Zgodba Perujca, ki se je zredil za 24 kilogramov, da je prišel do tiste vstopnice za tekmo Peruja, ki jo dobijo širši gledalci. Samo zato, da bo prišel, da bo zraven. Peruja, če morda ne veste, ni zraven od leta 1982. Ni čudno, da so šli... Vsi. Za katerokoli ceno. Pustili službe, prodali avte, lastnino, karkoli. Fifa je sporočila, da so v Peruju kupili kar 43,583 vstopnic. V Peruju. Na drugem koncu sveta, kjer je BDP na prebivalca trikrat manjši v Sloveniji. Ni čudno, da so si Perujci tako zelo želeli uvodne zmage proti Danski. In imeli penal. In priložnosti. In Paola Guerrera. Vse so imeli. Vse, razen malo sreče in umirjenosti. Danci so svoje izkoristili in prišli do hudo pomembne zmage.

To je bila tekma v »super soboti«, edinem dnevu, ko so zaporedno štiri tekme. In ponavadi takšne tekme znajo izpasti v navijaškem urniku. Škoda, ker je bilo res veliko drame. In še več žalovanja, čeprav Perujci v Saransku niso nič manj slavili dejstva, da so preprosto zraven. Si jim kar malo favš.

Hrvaška je zmagala v uvodnem krogu SP.
Hrvaška je zmagala v uvodnem krogu SP. FOTO: AP

Mamić, Modrić, Hrvaška (Hrvaška vs. Nigerija)
Najbolj razburljiva stvar - če izvzamemo dejanska potovanja Zdravka Mamića - je bila doslej nedvomno, ko gre za Hrvaško, novinarska konferenca, ko je Luko Modrića, nenzadnje zvezdnika Real Madrida, pošteno »zmotilo« vprašanje, ki ni bilo povezano neposredno z uvodno tekmo z Nigerijo. No, čeprav... Ko gre za Mamića, težko nič ne bi bilo povezano z njim. A ne glede nato, če so lahko menjali selektorja pred dodatnimi kvalifikacijami, gre Hrvatom tudi tako, da najprej zabeležijo avtogol in nato zabijejo še gol iz enajstmetrovke. Najbrž najmanj atraktivna tekma doslej.

Izja(lo)v(k)e:
• »Kako dolgo ste pripravljali to vprašanje?« Luka Modrić, kapetan Hrvaške, novinarju, ko ga je ta vprašal o Zdravku Mamiću

• »Vesel sem, da je Portugalec.« Fernando Santos, selektor Portugalske, o Ronaldu

• »Ljudje pravijo, da slavimo, ko smo osvojili točko - počakajte, kako bomo slavili šele, ko bomo zmagali.« Heimir Hallgrimsson, selektor Islandije, po remiju z Argentino

Slika v prepovedanem položaju
Na Poljskem je še zelenjava v formi.

Najlepši goli
• Denis Čerišev (Rusija - Savdska Arabija za 4:0)

• Nacho (Španija - Portugalska za 2:3)

• Cristiano Ronaldo (Portugalska - Španija za 3:3)

Poteze amneze:

• David De Gea in njegova obramba (Španija)

• Avtogol Aziza Buhaduza (Maroko)

• Enajstmetrovki Messija (Argentina), še bolj Cueve (Peru)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
18. 06. 2018 17.33
mene zanima, kaj bi bilo če bi bila enaka situacija, kot je bila na tekmi me francijo in avstralijo, med san marinom in francijo. a bi sodnik šel gledat VAR? ali bi samo zamahnil in stekel naprej?
blazter
17. 06. 2018 21.54
Kdo pa je upravičil naziv megazvezdnika do sedaj? Mislim SP? Hvala
Uporabnik1245345
17. 06. 2018 19.24
-2
Ma sej 18 miljonov pa res ni veliko. To je samo 2 miljončka več, kot smo odpisali Jankovićevim, ki so si tak znesek izposodili.
Sunflower0
17. 06. 2018 18.37
-1
Var je še večja manipulacija kot prej.Pri večjih klubih pač sodnik nebo dobil signala,da naj pogleda,manjši klubi pa ne bodo ušli niti tam kjer bi prej lahko in bo dobil sodnik takoj signal,da naj pogleda podrobno kva je.
šumar
17. 06. 2018 16.36
+0
messi 30 let-32 trofej Ronaldo 33let-23 trofej haha
cripstoned
17. 06. 2018 17.37
-3
ronaldo 5 liga prvakov...barcelona 4 ....nehaj se truditi delati primerjave....ronaldo in real sta pac neprimerljiva....
šumar
17. 06. 2018 17.51
+0
haha barcelona ima 5 naslovov če si ze tko velik poznavalec raje prej preveri haha. o nepremagljivosti haha raje nebi o tem
brezcasni
17. 06. 2018 18.02
-1
messi nima trofej le zaradi sebe pač pa zaradi dominance kluba ki je polna odličnih igralcev in je vse karte stavila na njega......ko bi šel v drugi klub bi bil daleč od toliko trofej,imel pa bi nekaj osebnih ker dober je a najboljši ko mu vsi podajajo....
šumar
17. 06. 2018 18.59
+2
hehe a real pa nima poun odlicnih igralcev pa sej vse bolje tako pokupijo in ce neves je messi najboljsi asistent in ce gledas tekme vidis gdo komu podaja. to velja za ronalda ki nezna ne podajat ne preigravat in samo čaka pred golom
cripstoned
17. 06. 2018 14.02
-3
krivi so general franco, real madrid, perez, ronaldo in ramos....
Kollerik
17. 06. 2018 19.26
+2
-17..... doma niso taglavni, v Evropi pa jih naprej tiščijo sodniki, kateri klub je to..
cripstoned
17. 06. 2018 19.41
-2
Masterofpupetz
17. 06. 2018 21.57
+4
kollerik pozabu si da niti v mestu niso glavni 😉
AjdeMiPopuši
17. 06. 2018 13.07
+10
Članek, da te kap :S
Masterofpupetz
17. 06. 2018 11.58
-2
zapiramvamusta cripstoned borut30 atasmr notranjc so začeli z akcijo zbiranja.zamaškov za njihovega idola Cr7 ki je dolžan 18M. Zamaški se zbirajo v vseh večjih Mercator in Tuš centrih.
Masterofpupetz
17. 06. 2018 12.00
+1
tistemu ki bo zbral največ zamaškov bo cripstoned osebno potegnil njegovo piščal
laycan
17. 06. 2018 12.01
+5
ja,bomo,ni problema.saj smo za messi-ja tudi.
Masterofpupetz
17. 06. 2018 12.10
-1
laycan nisem te omeny gor se mi je pa zdelo da si ti zapiramvamusta
pako-san
17. 06. 2018 13.02
+5
laycan
17. 06. 2018 13.06
+4
laycan
17. 06. 2018 13.06
+3
Kollerik
17. 06. 2018 19.27
+1
pako-san, ....brez velikih količin rižolina ....ti ne bo uspelo preživeti.... vseh teh bodočih porazov,.... ki ob VAR-u čakajo tvoj RM....
Masterofpupetz
17. 06. 2018 21.29
+2
kollerik sedaj bo Perez denar ki ga je porabil za podkupovanje sodnikov namenil za nove igralce. To je edina slaba stran vara
laycan
17. 06. 2018 11.54
+13
veste, kaj je ruska ruleta? 9 tekem in že kar 6 penalov.jaša,nisi nekaj duhovit,očitno,kot si tudi sam napisal te bo en moral razguzit,da boš malo začel spoštovat SLOVENSKI JEZIK.
Zelena Viola
17. 06. 2018 11.30
+13
Spoštovani urednik 24ur.com. Komentiran prispevek je žal eden od mnogo slovnično nepravilno napisanih v zadnjem obdobju na Vašem spletnem portalu. S tem izgubljate na veljavi, legitimnosti in verodostojnosti. Tisti bralci, ki se s tem ne strinjajo kažejo svoj manjko intelekta in nespoštovanje do svojega lastnega jezika. Ker ste vendarle javni medij Vas spoštljivo prosim, da podobnih člankov profesionalno vzdržite. Vaš bralec.
laycan
17. 06. 2018 11.46
+0
laycan
17. 06. 2018 10.15
+12
primož Trubar se v grobu obrača,veliko jih je umrlo da danes govorimo na tem ozemlju slovenski jezik,malo spoštovanja,prosim.
MKII
17. 06. 2018 12.40
-4
Pa ga res govorite ali se samo delate? Preklinjate po ćefursko, čudite se po angleško itd.
ggargamell
17. 06. 2018 13.28
-3
ja saj trubar naj se obrača kolikor se hoče ampak slovensko govori malo ljudi jaz živim na vas od kar so prišli muslimani evropski 5% vasi ne govori več slovensko in 5% je muslimanov seveda se bo ta % samo dvigoval čez leta naprimer v mestih realno 20% ljudi sploh ne zna slovensko in jim ni treba ker se lahko z vsakim 2 pogovarjajo srbo hrvaško
ggargamell
17. 06. 2018 13.32
-2
moramo pa vedeti da je 5% na vse ljudi če štejemo samo otroke v naši vasi sedaj 20% otrok ne zna slovensko pride še 1 taka družina bo že pol otrok muslimanov sicer evropskih az 1x ki neznajo slovensko hodijo zarutani okrog žalost ... bogi trubar in vsi ki so padli za nas
Kollerik
17. 06. 2018 19.30
+0
.... res je...lep konec domovina naše so nam nazaj priborili naši borci, da se sedaj lahko tudi tu govori naš, kleni slovenski jezik...Primorsko, Kras, Postojnsko, zaledje Vrhnike....medtem, ko so nekateri raje ovajali svoje sobrate okupatorju...a ne, Laycan...
laycan
17. 06. 2018 10.13
+10
ja članek je zanimivo spisan,veliko je slovničnih napak,lahko bi vsaj uporabljal narečja ,ne pa tuj jezik.
krilo
17. 06. 2018 09.57
+5
bravo, take članke pogresam 👍
MKII
17. 06. 2018 09.48
+18
Najjači prispevek na 24 🐔 zadnjih let.
MKII
17. 06. 2018 09.40
-1
A rvati so zdj svetovni rvako že? Gdaj bo podelitev?
Žac
17. 06. 2018 11.06
-5
Burt
17. 06. 2018 08.51
-15
Prosimo za pomoč nogometašu Madridskega Reala da ne bo utajeval davkov in bo lahko otrokom iz epruvete dal hrano. Prosimo ljubitelje Pop tvja da naj bodo dobri in nekaj nakaženejo na račun 16 000 000 . Že naprej hvala za pomoč pomagajte ubogim ljudem ne pa imigrantom
Chaparral M
17. 06. 2018 10.33
+1
Maximus
17. 06. 2018 11.11
+6
Če bi ti vedu kako zelo r,e,t-a/r-d*i/an izpadeš s takole spakedraščino, bi bil raje tiho. Te pa razumem, da so tvoj bes srd in jeza zdaj na vrhuncu po takem hatttricku Ronalda in taki ničli Messija. Moje sožalje. So hoteli Španci zdrmat Christiana, so mu dali sodbo tik pred zdajci pred derbijem da bi se mu zatresla kolena. Pa niti najpodlejša igra ni pomagala. Španski jok pa tvojega tudi še zdaj slišim.
banda56
17. 06. 2018 08.41
+6
Var nima nobene veze z Goal Line Technology. Kar se tiče VARa. Se slabs sodjo k prej. Penal za francijo ni niti bliz penala. kr nekej hudih kiksov pa tut ce majo VAR
Burt
17. 06. 2018 08.50
-1
se strinjam s to izjavo. Tudi ronaldo je poletel pri penalu in pri prostem udarcu. kak je Pique prišu blizu se je vrgo penal.Včeraj na tekmi Argentina enak prekršek v kazenskem prostoru pa ga ni piskal
cripstoned
17. 06. 2018 11.53
+4
ronaldo 3 gole ...proti spancem...messi pa na nivoju finske proti islandcem....laferrari umiri se malo....
Kollerik
17. 06. 2018 19.31
+1
"ZapornikCR7"...haha...lep nick...domiseln in tako...stvaren... :)
laycan
17. 06. 2018 08.35
+13
jaša Lorenčič,beseda čuza ni slovenska beseda,če si pač hrvat,prečkaj kolpo,pa nazaj v lepo vašo,ok.
MKII
17. 06. 2018 09.47
+3
O je je. Je postala del slovenskega slenga. Ki pa tudi ni slo izvora. Zdaj pa bodi pameten če lohka.
laycan
17. 06. 2018 10.08
+0
sleng nima nobene veze s slovenščino,drugo so narečne skupine.ampak se mi dozdeva da jih bo počasi 8.
laycan
17. 06. 2018 08.32
+8
nočem bit nesramen,lepo napisan naslov,še rima se.ampak beseda ČUZA,me pa moti,ni slovenska beseda.
MKII
17. 06. 2018 09.47
+4
VitanGruden
17. 06. 2018 09.51
+7
Mene ne moti, ker je cel članek napisan bolj sproščeno, v blog varianti, avtor se ves čas poigrava z besedami. Meni, en boljših člankov zadnji čas
laycan
17. 06. 2018 10.14
+0
ja za vas južnjake,za mene kot slovenca pa me to moti.
grozjak
17. 06. 2018 08.27
+8
Dober komentar. Bravo.