Nogomet

Zlata žoga četrtič v rokah Cristiana Ronalda: 'Občutek je enak kot prvič, spet so se mi izpolnile sanje'

Pariz, 12. 12. 2016 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zvezdnik madridskega Reala in portugalske reprezentance Cristiano Ronaldo je četrtič v karieri osvojil zlato žogo. Portugalca so pri reviji France Football nagradili za izvrstno sezono, v kateri je postal evropski prvak s klubom in reprezentanco. Ronaldo je zdaj najtrofejnejši Evropejec, presegel je Michela Platinija in Marca van Bastna.

Zmagovalec: Cristiano Ronaldo.
Zmagovalec: Cristiano Ronaldo. FOTO: AP
O nagrajencu odločajo glasovi 173 novinarjev s celega sveta. Slovenijo je v zadnjih letih tradicionalno zastopal komentator TV Slovenija dr. Andrej Stare. Glasovanje se od prejšnjih sezon razlikuje v tem, da ni več glasov kapetanov oziroma selektorjev svetovnih reprezentanc, saj bo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) zdaj spet podeljevala svojo lastno nagrado.

Že pred ponedeljkovo prireditvijo revije France Football v Parizu je bilo po poročanju številnih medijev že vse odločeno: Cristiana Ronalda so nato še četrtič v njegovi karieri potrdili za osvajalca zlate žoge, čeprav se trenutno nahaja več tisoč kilometrov stran na Japonskem, kjer njegov Real Madrid čakajo tekme klubskega svetovnega prvenstva. France Football je pozno popoldne začel z odštevanjem in objavljal vrstni red od številke 17 navzdol, nato pa so Francozi še pred razglasitvijo najboljših petih prek družbenih omrežij potrdili, da je zmagovalec Ronaldo. Portugalec se je na dolgo pot na vzhod sicer podal z zlatimi prameni, o tem, da je zmagovalec, so predčasno poročali tudi mediji, na dan prireditve pa se je na spletu pojavila tudi (domnevna) naslovnica ugledne francoske revije, na kateri Ronaldo slavi zlato žogo v roki. Portugalski zvezdnik, ki se trenutno ubada (tudi) z odmevnimi razkritji o domnevni utaji davkov, je odigral še eno izvrstno sezono v majici Real Madrida in jo kronal z enajstim klubskim naslovom v Ligi prvakov, poleti pa je prvič v karieri osvojil še evropsko prvenstvo z reprezentanco. V letu 2016 je skupno prispeval 48 golov na 52 tekmah, 31-letni nogometaš pa je zlato žogo nazadnje osvojil leta 2014, ko je bila nagrada še združena z nagrado FIFA World Player Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Francoski član Atletico Madrida Antoine Griezmann in rekorder po številu zmag Argentinec Lionel Messi sta se zvrstila za Portugalcem, Messije na koncu osvojil drugo, Griezmann pa tretje mesto. Francoz je bil sicer prvi strelec domačega Eura 2016, kjer je Francija izgubila finale z Ronaldovo Portugalsko, Portugalec je bil za Griezmanna in našega reprezentanta Jana Oblaka seveda usoden tudi v milanskem finalu Lige prvakov, izvedel je odločilno enajstmetrovko po tem, ko sta se redni del tekme in podaljšek zaključila brez zmagovalca.

Med prvimi je Ronaldu čestital njegov delodajalec Real Madrid, ki je objavil tudi vnaprej posneto fotografijo pred klubskimi vitrinami. France Football je postregel z videoposnetkom, v katerem se Ronaldo ob podelitvi zahvali v francoščini. "V čast mi je, da sem deležen te velike časti, da sem štirikrat osvojil zlato žogo. Občutek je enak kot prvič, spet so se mi izpolnile sanje," je za France Football po uradni objavi rezultatov povedal Ronaldo. "Nikoli si nisem mislil, da bom osvojil štiri zlate žoge. Super srečen sem. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil moji ekipi Madrida in reprezentanci, vsem igralcem, ki so mi pomagali osvojiti to trofejo. Super ponosen sem in zelo srečen, da sem dobil to lepo nagrado. Da bi osvojil še eno zlato žogo in še en naslov s Portugalsko? Težko bo. Oboje mi je pomembno. Storil bom vse, kar bom lahko, vsako leto se pojavijo novi cilji, zelo rad igram nogomet in poskušal bom osvojiti vse tako za Madrid kot za reprezentanco. A težko bo v naslednjem letu osvojiti karkoli. Trdo pa bom delal, kot vedno. Zdaj pa bom užival v tem trenutku, saj te trofeje ni lahko osvojiti," je še povedal Ronaldo, ki je s svojimi zmagami v izborih leta 2008, 2013 in 2014 (poleg seveda letošnjega) presegel velikana evropskega nogometa Francoza Michela Platinija in Nizozemca Marca van Bastna, s katerima je bil do ponedeljka izenačen. Ronaldo je zdaj osvojil največ zlatih žog, ko gre za evropske nogometaše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Ronaldo (na fotografiji) in njegova pričeska med ponedeljkovim ogrevanjem na polfinalno tekmo s Clubom Americo v Jokohami.
Ronaldo (na fotografiji) in njegova pričeska med ponedeljkovim ogrevanjem na polfinalno tekmo s Clubom Americo v Jokohami. FOTO: AP

Messi je bil branilec naslova, ki ga je leta 2015 spet osvojil pred Ronaldom, s katerim si v zadnjih letih izmenjujeta prestižna priznanja. Skupno ima Argentinec pet zlatih žog, 29-letnik pa je podobno kot Griezmann v minuli sezoni ostal pred vrati raja - z Barcelono je sicer osvojil dvojno špansko krono z 41 zadetki v vseh tekmovanjih, Argentina pa je na zadnji stopnički klonila na jubilejni izvedbi Cope Americe, kjer jo je pred težko pričakovanim naslovom spet ustavil Čile.

Domnevna torkova naslovnica revije France Football z Ronaldom v prvem planu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

France Football je popoldne začel z objavljanjem končnega vrstnega reda, začenši z vezistom Nemčije in Real Madrida Tonijem Kroosom, ki je osvojil 17. mesto. Enako število glasov sta dobila tudi njegov soigralec, Hrvat Luka Modrić, in še en vezist, Francoz Dimitri Payet (West Ham United). Na 16. mesto se je uvrstil napadalec Bayerna, Poljak Robert Lewandowski. Štirinajsto mesto sta osvojila Paul Pogba (Francija/Juventus, Manchester United) in Arturo Vidal (Čile/Bayern München), sledijo Zlatan Ibrahimović (Švedska/Paris Saint-Germain, Manchester United), Rui Patricio (Portugalska/Sporting CP) in Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Borussia Dortmund). Gianluigi Buffon (Italija/Juventus) in Pepe (Portugalska/Real Madrid) sta si razdelila deveto mesto, osmi in sedmi sta Leicesterjeva heroja minule sezone Anglež Jamie Vardy in Alžirec Riyad Mahrez. Odštevanje se je pred razglasitvijo zmagovalca nerazumljivo končalo pri številki šest, to mesto je zasedel Valižan Gareth Bale (Real Madrid), ki je malce presenetljivo ostal izven peterice. Peto mesto je zasedel Neymar (Brazilija/Barcelona), četrto pa osvajalec zlatega čevlja za minulo ligaško sezono Luis Suarez (Urugvaj/Barcelona). Na stopničke sta se za Ronaldom zvrstila Griezmann na tretjem in Messi na drugem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zanti
18. 12. 2016 09.22
Mediji so umetno postopno dvigovali njegovo popularnost,tudi čez meje dobrega okusa.Na koncu pa so ga še izvolili.Na EP je bil med slabšimi v ekipi,v LP razen penala nič posebnega,gole je dajal levim ekipam.V la ligi jih je bilo veliko boljših,tako po igri,kot po št. golov.V vseh anketah je zaostajal za virtuozom Messijem tudi v Marci kot Asu.Ob dvigu pokala na avtobusu mu je ves Madrid žvižgal.I In on naj bi bil letos najboljši?NIKOLI!!!!!!
pako-san
13. 12. 2016 22.45
-1
Kaj bo zdaj januarja tud zlata zoga?
ddolores
13. 12. 2016 18.58
+3
Zlato žogo bi moral dobiti Suarez, ki je bil z Barcelono španski prvak in pa najboljši strelec Primere! Ronaldo je dobil leta 2013 zlato žogo kot najboljši strelec Primere, Real je bil pa tretji, in to je bilo zadosti za zlato žogo! Mimogrede tisto leto 2013 je Bayern osvojil vseh 5 možnih lovorik, in je bil njihov najboljši igralec Ribery šele tretji na podelitvi za zlato žogo! WOW!
apodgraj
14. 12. 2016 10.44
+0
ddolores- tako pa je v svetu dandanes , ker ima denar povsod odpra vrata . Enrat štejejo zadetki ,drugič soudeležba pri ekipnem uspehu in tretjič , če si Ronaldo imaš odprti vedno obe opciji .
StarDeluxe
13. 12. 2016 18.54
+7
Največja prevara letošnjega leta...nezaslužena, podarjena zlata žoga in čisto brez pomena in dobi jo največji antipatik v celi zgodovini nogometa. Fifadrid, uefadrid.
lev10
13. 12. 2016 22.15
-1
apodgraj
14. 12. 2016 10.49
+0
Rezultati glasovanja povedo vse , tu ni kaj posebej komentirati . Kuhinja , kuhinja in še enkrat kuhinja ali denar , denar in še enkrat denar . Če bi skorupirananost gorela , bi se lahko cel svet grel z njo .
Realmadridfan432
14. 12. 2016 15.36
-1
mislim da ti v tej podelitvi nimas moci in glasovale so osebe ki so v tem podrocju bolj pomembne od tebe
notrajnc05
13. 12. 2016 13.53
-1
a je res da se je pesjan kardinalov obesu na sosedovo hruško???
notrajnc05
13. 12. 2016 13.56
+2
Zal se še ni, ne more pa pisat ker leži zvezan ko salama v Polju...
Antena92
13. 12. 2016 11.39
+7
Ta nagrada je čisto izgubila svoj pomen. To bi morali podeljevati glede na predstave določenega igralca. Če je to že individualna nagrada, bi jo morali jemati individualno. Ne vem, zakaj ima največji vpliv to, kaj si ti v preteklem letu osvojil s svojo ekipo. Pa saj za to si dobil ekipno lovoriko. Mogoče bi morale imeti ekipne lovorike nek manjši vpliv, zagotovo pa ne ključni. Če vzamemo za primer igralca v nekem klubu v La ligi. Ta igralec da vsako tekmo najmanj dva gola, predstave so res na nivoju, a njegova ekipa vsako tekmo prejme en gol več, kot ga pa lahko on da. Torej on z ekipo ne osvoji ničesar, ker je obramba tako slaba, da vsako tekmo prejme več golov, kot jih pa ekipa da. Torej po predstavah bo ta igralec zagotovo individualno najboljši v tem letu, a ker njegova ekipa ni dobila nobene omembe vredne lovorike, on ne bo dobil zlate žoge, čeprav naj bi se zlata žoga podeljevala individualno in naj bi bila podeljena za najboljše predstave v preteklem letu. To je mogoče primer malo na silo, a menim, da se podobno dogaja v realnosti. Po vaše bi lahko trdili, da je Ronaldo pripeljal svojo ekipo v finale LP (proti Wolsburgu njegov največji prispevek, po vaše), v finalu predstava obupna, zadane pa enajstmetrovko kot tudi še 4 njegovi soigralci. V 120 minutah ni pokazal nič. Brez Ramosa do 120 minut niti ne bi prišli. Dejali ste, da je bil ključni tudi na EP-ju. Ekipo je popeljal do finala, tam pa vemo, kaj je storil. NIČ (prosim vas lepo, tisto navijanje ob strani ni pripomoglo veliko)! Eder zadane. Torej po vaše je dovolj, če je ekipo samo pripeljal do finala, tam pa ni naredil več veliko Zdaj pa pojdimo na Messija. Na SP-ju zagotovo eden ključnih mož, brez njega Argentina ne bi prišla niti iz skupine. Na obeh Copah bi prav tako lahko rekli, da je bil eden izmed ključnih mož. To so zdaj že tri finala, pri katerih je bila Messijeva vloga ključna. Torej je po VAŠEM mnenju Messi nalogo opravil, ampak on zlate žoge ni dobil, zato ker njegovi soigralci v nobenem izmed finalov niso uspeli njemu zagotoviti tega, kar so Ronaldovi soigralci slednjemu. In če na koncu potegnemo črto, lahko vidimo, da so Ronaldu soigralci priborili zlato žogo in ne on sam. Z Messijam sta oba opravila enako delo, na koncu so pa soigralci pretehtali. Smešno je to, da ni dovolj dober, da bi si sam s svojimi predstavami priboril to lovoriko, ampak so za to bolj zaslužni njegovi soigralci. Če Eder ali Ramos ne bi zadela, verjetno Ronaldo danes tega ne bi dobil.
Barbarezo
13. 12. 2016 11.58
-8
ce bi bilo tako kot govoris oz pises bi CR imwl ze 16 zlatih zog
Antena92
13. 12. 2016 12.30
+9
Če bi ocenjevali predstave, pa verjetno, da res. Najmanj 16. Že če pogledamo njegovo predstavo v finalu CL proti Atleticu, ko je zapravil toliko žog, da se lahko samo smejiš.
apodgraj
14. 12. 2016 10.58
+2
Antena 92- Prepričati prepričanega se ne da . Tu ne šetejejo nobeni tehtni argumenti , gre za zaslepljenost oziroma za pomanjkanje razumevanja zdrave kmečke logike . Pri ljudeh , ki pa odločajo o tem ,komu podeliti nagrado , pa igra najpomebnejšo vlogo denar in pravilo . koliko daš , toliko dobiš
TomažNovak
13. 12. 2016 11.25
+1
Zanimivo. Rui Patricio boljši od Modrića. Kewandovski tam nekje na dnu. Busquets sploh ni na listi. Lepo, lepo... to je tako, če banana države glasujejo (vključno s Slovenijo). Tole nagrado bi bilo treba ukiniti, ker ne pomeni nič, pa še v prave orke ne pride (ja, 2010 bi jo zaslužil Iniesta in ne Messi).
RMadridd
13. 12. 2016 11.58
-6
2010 snajder.ce bi takrat spremljal nogomet vi vedel.
TomažNovak
13. 12. 2016 13.18
-1
Iniesta je osvojil svetovno prvenstvo in Ligo, kakšen bogi Snajder...
RMadridd
14. 12. 2016 11.00
-1
MaunelNeuer
15. 12. 2016 13.27
-1
tk je hammurabi, Iniesta bi jo mogo dobit ne pa mesi
JackySparroww
13. 12. 2016 10.48
+2
Pol pa se vprašate, zakaj ima družba nogometne navijače za primitivce - preberite si spodnjih 289 komentarjev. Zlato žogo prejme tip, ki je že nekaj let v samem vrhu svetovnega fusbala, pol pa se tu drgnete ob njegovo frizuro, spolno usmerjenost in družinsko življenje. Zakaj pa se za Kličke, Rossije, Phelpse, Prevce, Karlssone, Proste, Laude itd. nihče ne obreguje v njihove privatne zadeve? Odgovor je na dlani - pri teh športih prevladuje inteligentna publika, ki jo zanima šport in športni dosežki, ne pa nogometna balkan scena v stilu " vidi ovog p e d e r a".
LaFerrari
13. 12. 2016 13.54
-5
pametnjakovič,tipćek je že nekaj let povprečen igralec svetovnega nogometa,raztura patu in tam proti tretjerazrednim ekipam !!!!!!
Symbolic
13. 12. 2016 15.16
+1
Pa ne boš reko, da si prebral vseh 289 komentarjev... A ti nimaš drugega dela ali kaj? Blagor tebi... uživaj še naprej v branju!
RMadridd
13. 12. 2016 10.39
-8
ne biti razocaran,saj bo pa labaratoriska podgana drugo leto zmagala.
TomažNovak
13. 12. 2016 11.34
+5
RMadridd
13. 12. 2016 11.59
-5
TomažNovak
13. 12. 2016 13.18
+5
Težko je brati za tabo, ker še sam ne veš, kaj bi rad napisal. Temu primeren je tudi nivo pisanja.
Paštašutar
13. 12. 2016 10.34
+0
V cetrtek ob 11.30 nogometna tekma Real Madrid-Club America(Mehika),da ne bo slucajno kdo pozabu gledat......................:):)
TomažNovak
13. 12. 2016 11.26
-1
Najraje gledamo mehiške nadaljevanke ob tem času... :)
Barbarezo
13. 12. 2016 11.59
RMadridd
13. 12. 2016 10.31
-5
vazno je samo to da je android ni dobil.
FAUSTOS1
13. 12. 2016 10.19
+5
ne bom rekel ali je prav-ampak zaboga ni bil najbolši strelec ni bil naj igralec- na evropskem prvenstvu je bil med povprečnimi finale je sedel na klopi
ledr
13. 12. 2016 10.30
+5
Ja, moraš vedet, da to nagrado podeljuje pač neka revija kjer je vedno v prvi vrsti komercializacija, to pomeni fopanje ljudstva za čim večjo prodajo. In vse to kar si napisal, drži! Bomo videli, kaj bo rekla FIFA Januarja???
Barbarezo
13. 12. 2016 12.00
-3
kako ni ce je tip dal 17 golov v ligi prvakov??????
CURVANORD Zanetti
13. 12. 2016 10.12
-1
Ocitno ni kriv Perez letos je kriv Stare,ravno njegov glas je prevesil tehtnico na Ronaldovo stran"ti,ti lump Stare!!!"
bondjanez
13. 12. 2016 10.31
+1
ledr
13. 12. 2016 10.32
+3
To se itak ve, da Stare čisto vsako leto glasuje za Ronalda... In, dokler bodo o taki nagradi odločali taki pacienti kot je Stare bo stanje takšno kot je. Bomo videli, kaj bo rekla Januarja FIFA?
CURVANORD Zanetti
13. 12. 2016 10.46
-1
hebes to zlato zogo ki je zgubila svoj pomen ob kuhinji leta 2010. Sedaj je zima in brati Prevc na pohodu, tu pa tam bodo morali kako zmago prepustit avstrijcem, ce se jim zamerimo prevec, ne bo tovarne v Slivnici=)
CURVANORD Zanetti
13. 12. 2016 10.50
-1
Stareta je vseeno lazje poslusati kot pa Obreza
ggargamell
13. 12. 2016 10.03
-4
drugače ja pa to itk sam šmorn nemci so lahko 10x boljši od špancev pa nihče tudi nominiran ni za zlato žogo samo barcini in realovi pusiji vsako leto
Barbarezo
13. 12. 2016 12.01
+1
sej se ve kje se igra najboljsi nogomet..lp
ggargamell
13. 12. 2016 09.59
-4
ja kok pa vi ne marate ronalda zna kdo razložit zakaj a enostavno zato ker je lepši boljši bogatejši od vas ????
mptour
13. 12. 2016 09.00
+1
Četrtič, drugič ne zasluženo. Pa me ne moti toliko, da je Kriminaldo dobil žogo, kot opisovanje dogodkov, zakaj jo je dobil. 1. Drugo mesto v španski ligi?! To je neuspeh(sramota), predvsem, če si za Barco. Niti najboljši strelec ni bil. 2. Liga prvakov. Osvojil jo je Real, ne ta lizika. še za statista ni bil.3. Evropsko prvenstvo. Osvojili so ga garači iz Portugalske, med katerimi se je Kriminaldo prvi podelal in odglumil poškodbo. Zdej pa na vseh slikah vidiš Kriminaldota z enim ali drugim pokalom, še na nobeni drugi sliki ni bil kakšen drug igralec Reala ali Portugalske. Pol pa drži govor svojim soigralcem v slačilnici in se jim zahvaljuje, ker so mu osvojili pokal. Njemu so ga osvojili?! Valjda.
CURVANORD Zanetti
13. 12. 2016 09.03
-5
Lepo da si delil svoje mnenje z nami,a da jo je dobil ravno Ronaldo tega ne mores spremeniti.
RMadridd
13. 12. 2016 10.30
-2
bondjanez
13. 12. 2016 10.33
+1
pako-san
13. 12. 2016 08.47
-5
Stare je glasoval za messija,saj je zaljubljen vanj in v barcelono. Pa nehajte ze enkrat bo pa messi spet naslednje leto
ledr
13. 12. 2016 10.34
+3
Bomo videli, kaj bo Januarja rekla FIFA??? To je pač glasovanje neke komercialne revije...
popaj33
13. 12. 2016 08.38
+4
To je kar nekej in ta Ronaldo je tud kar nekej !
apodgraj
13. 12. 2016 09.51
+2
Pako -san dr.Stare je sam v enem izmed svojih komentarjev pred nekaj časi nazaj ,dobesedno dejal , da mu je Ronaldo nakako bolj pri srcu . Kaj je imel v mislih in zakaj se na ta način tudi odloča , je treba vprašati tega "velemojstra" nogometne igre. Včasih ,ko komnetira skoke in ko kakšen sodnik slabo oceni našega skakalca , odgovori "glej tega lumpa" Tudi mi bi se lahko vprašali , kdo je njemu dal doživljensko pravico , da pristransko odloča v imenu naš ljubiteljev nogometa .
pako-san
13. 12. 2016 22.44
+0
g-tocka
13. 12. 2016 08.36
+12
Berem komentarje da ronaldo v 2016 ni bil presežek... pač da je osvojil EP in ligo prvaka. aja? zato je dobil zlato žogo? 2013 pa je ribery z bayernom osvojil 5 lovorik. a ker je bil ronaldo najboljši strelec je dobil spet on zlato žogo. se pravi ni logike. Žalostno da take osebe kot so stare lahko sploh glasujejo. Zato pa je tako kot je. Nikakvo.
CURVANORD Zanetti
13. 12. 2016 09.05
Tudil leta 2010 ni bilo logike,pa kaj ces,ne jaz ne ti tega ne morema spremeniti,dokler bosta igrala v evropskih ligah tretjega kandidata ni da bi jo dali njemu
apodgraj
13. 12. 2016 09.52
+1
NESDSU
13. 12. 2016 08.27
+3
Bogati gay lahko kupi zlato žogo, otroka....
RMadridd
13. 12. 2016 10.49
-4
Realmadridfan432
14. 12. 2016 15.38
+1
mogoce je gay ampak realu je se vedno naljboljsi igralec in o temu ni dvoma in to sezono je bil najboljsi