Nogomet

VIDEO: Kralji ne predajo krone: Bayern deklasiral Leipzig in potrdil jesenski naslov

München, 21. 12. 2016 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
4

V 16. krogu nemške Bundeslige je bil na Allianz Areni na sporedu veliki derbi vrha lestvice. Za jesenski naslov prvaka sta se namreč udarila serijski prvak Bayern iz Münchna in novinec v ligi RB Leipzig. Gostje so velik del jesenskega dela preživeli kot vodilno moštvo, a na koncu morali priznati premoč bavarskemu velikanu, ki je slavil z visokih 3:0 in potrdil, da nima namena predati svoje krone v Nemčiji.

Derbi v Münchnu se je sicer začel dokaj izenačeno. Več so bili pri žogi pričakovano domačini, ki pa do čistih priložnosti niso uspelo priti. Leipzig je svoje priložnosti iskal predvsem iz protinapadov, ki pa so bili bolj ali manj jalovi. Prvo pravo priložnost so razgreti navijači dočakali v 17. minuti, ko je do žoge prišel Robert Lewandowski. Prvi strelec Bavarcev v letošnji sezoni je nemudoma sprožil, a uspel zadeti zgolj okvir vrat. Po zmedi v gostujočem kazenskem prostoru pa se je žoga odbila na nogo utekajočega Thiaga Alcantare, kateremu ni bilo težko pospraviti žoge v mrežo in popeljati Bayern v vodstvo z 1:0. Kmalu za tem je poskusil še Douglas Costa, a je tudi njegov strel ustavil okvir vrat. V 25. minuti pa je Bayern podvojil svoje vodstvo. Po krasni akciji hitrih podaj je na desni strani Leipzigovega kazenskega prostora do žoge prišel Xabi Alonso in s prefinjenim strelom povišal na 2:0. Takoj za tem je zapretil tudi Leipzig, a je Williju Orbanu veselje z odlično obrambo preprečil Manuel Neuer.

In ko se je že zdelo, da so gostje vzpostavili ravnotežje na igrišču, je sledil nov hladen tuš. Philipp Lahm je krenil v bliskovit protinapad, katerega pa je z grobim prekrškom na nekdanjim nemškim kapetanom prekinil Emil Forsberg. Glavnega sodnika Felixa Zwayerja so nemudoma obkrožili skoraj vsi Bayernovi nogometaši, ki so želeli seveda rdeči karton in tega so tudi dobili. Lepizig je tako zgolj pol ure igre ostal zgolj z deseterico igralcev na zelenici Allianz Arene. In stvari so se za Leipzig ob izteku prvega polčasa le še poslabšale. Gostujoči vratar Peter Gulacsi je namreč v svojem kazenskem prostoru podrl Costo in Zwayer je brez oklevanja pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Lewandowski in zanesljivo zadel za 3:0. S tem je Poljak postal tudi edini aktivni igralec, ki je zabil vsem ekipam, ki trenutno nastopajo v Bundesligi, kar je izjemno impresiven statističen podatek. Bayern je tako na odmor odšel s prednostjo treh zadetkov, kar se je zgodilo sploh prvič v letu 2016 v Bundesligi, Leipzig je na drugi strani prvič v prvi nemški ligi prejel tri zadetek v uvodnih 45-ih minutah.

Bayern je pred svojimi navijači zanesljivo odpravil Leipzig.
Bayern je pred svojimi navijači zanesljivo odpravil Leipzig. FOTO: AP

Drugi polčas je Bayern otvoril na takšnega, kot je zaključil prvega. Takoj so napadli gostujočo obrambo in iskali še četrti zadetek. Kmalu bi lahko Lewandowski zadel še drugič. a se je z obrambo tokrat izkazal Gulacsi. Leipzig se je vendarle nekoliko prebudil in poskušal s serijo kotov premagati Neuerja,a brez uspeha. Na drugi strani sta novi lepi priložnosti za povišanje prednosti zapravila Lewandowski in Costa, tako da je po uri igre na semaforju še vedno pisalo 3:0 za bavarski ponos. Bayern je še naprej nadzoroval igro in počasi gradil svoje napade. Enega takšnih so izpeljali v 80. minuti, a Juan Bernat ni uspel zaključiti iz ugodnega položaja. Kmalu za tem je Lewandowski odlično zaposlil Francka Riberyja, ki pa ni najbolje zadel žoge in ta se je mirno skotalila v naročje Gulacsija. V 86. minuti je dlani madžarskega vratarja ogrel še Costa, ki je iz velike razadlje sprožil s prostega strela. Žoga je letela v sam deseni zgornji kot Leipziga, a mreža se po zaslugi vratarja ni zatresla. V naslednjem napadu je znova poskusil Ribery, ki je že premagal gostujočega vratarja, žoga pa vseeno ni prečkala golove črte, kot je kasneje razkrila tehnologija golove črte. Kljub temu, da je bilo časa vse manj, je Bayern še vedno silovito napadal Leipzig, ki je igral zgolj z desetrico, minuto pred koncem je lepo priložnost zapravil še rezervist Joshua Kimmich. Rezultat se ni več spremenil in Bayern je slavil veliko zmago nad presenetljivim tekmecem za naslov prvaka.

Trenutek, ko je Leipzig ostal zgolj z deseterico igralcev na zelenici Allianz Arene.
Trenutek, ko je Leipzig ostal zgolj z deseterico igralcev na zelenici Allianz Arene. FOTO: AP

Bayern je tako po zmagi osvojil jesenski naslov prvaka, v prvih 16-ih tekmah so dvanajstkrat slavili, trikrat remizirali in zgolj enkrat izgubili. Zbrali so 39 točk od možnih 48-ih. Na drugem mestu bo kljub porazu zanesljivo prezimil Leipzig, ki je zbral tri točke manj od Bayerna. To je bil za novinca v ligi šele drugi poraz, prvega so utrpeli v 14. krogu, ko jih je šokiral Ingolstadt. Na mestih, ki še vodita v Ligo prvakov bosta spomladanski del sezone začela še Hertha Berlin, ki je zbrala 30 točk in Eintracht Frankfurt, ki je pri 29. Borussia Dortmund je po seriji treh zaporednih remijev, polovico sezone zaključila na šestem mestu, za Bavarci pa ima že ogromnih 12 točk zaostanka. Bayer Leverkusen, za katerega igra slovenski reprezentant Kevin Kampl, bo zimo preživel na devetem mestu.

Izidi 16. kroga:
Bayern München - RB Leipzig 3:0 (3:0)
Thiago 17., Alonso 25., Lewandowski 45./11-m.
RK: Forsberg 30./Leipzig

Köln - Bayer Leverkusen 1:1 (1:1)
Modeste 21.; Wendell 44.

Hertha Berlin - Dramstadt 2:0 (0:0)
Plattenhardt 53., Kalou 66.

Hoffenheim - Werder Bremen 1:1 (1:0)
Wagner 26.; Gnabry 87.

Ingolstadt - Freiburg 1:2 (0:2)
Suttner 53.; Niederlechner 34., 41.

Že odigrano:
Borussia Mönchengladbach - Wolfsburg 1:2

Borussia Dortmund - Augsburg 1:1

Eintracht Frankurt - Mainz 3:0

Hamburger SV - Schalke 2:1

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

telebajsek093156
21. 12. 2016 22.52
+6
Samo povem, da bi komot bilo lahko tud 6-0 in da je Bayern u zaključku imel kar malo smole da ni prišel do zare izdatne zmage.
PIERREBRICE
21. 12. 2016 22.06
+5
Čestital bi pa odličnemu madžarskemu vratarju Gulacsiju, Kyralijevemu nasledniku za odlično predstavo.
PIERREBRICE
21. 12. 2016 22.00
+3
Streli na gol: FCB: RBL- 24:5, posest žoge 76%:24%. Še kakšno vprašanje? Mia san mia
ledr
22. 12. 2016 14.17
+2
Kaj Bayern ima v Sloveniji samo enega navijača, da nihče nič ne komentira??? Ha,ha,ha, se šalim malo....