Nogomet

VIDEO: Razpoloženi Brozović z dvema goloma utišal dvomljivce, Srbi do točke v zakjučku gostovanja proti Valižanom

Zagreb, Dunaj, 12. 11. 2016 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.A./J.K./M.J./STA
Komentarji
2

Hrvaška nogometna reprezentanca je na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v Rusiji pred praznimi tribunami domačega Maksimirja z dvema goloma proti Islandiji potrdila prvo mesto v skupini I. Na zelenici je blestel igralec italijanskega Interja, Marcelo Brozović.

Hrvaški reprezentant Marcelo Brozović je blestel z dvema goloma v islandski mreži.
Hrvaški reprezentant Marcelo Brozović je blestel z dvema goloma v islandski mreži. FOTO: AP
Že v začetku tekme je pred hrvaškimi vrati zavladala panika, ko se je islandski Gylfi Sigurdsson na desni strani poigral z Vedranom Ćorluko, vendar pa priložnostim gostov ni bilo videti konca. Islandci so bili na zelenici odlično postavljeni in so skušali izkoristiti vsako priložnost, da zapretijo hrvaškemu vratarju. V 11.minuti je tako preko gola streljal Johann Gudmundsson, že v naslednjem napadu pa je njegov soigralec Jon Dadi Bodvarsson zadel zunanji del mreže. Po začetku tekme, v katerem so žogo v svojih nogah obvladovali Islandci so se prebudili tudi gostje.
Hrvati so v obračunu ekip z vrha skupine I premagali prijetno presenečenje letošnjega EP Islandijo ter ji zadali prvi poraz.
Hrvaška je povedla v 15.minuti, ko je z 18 metrov islandskega vratarja Hannesa Halldorssona premagal Marcelo Brozović. Slednji je bil očitno na igrišču odlično razpoložen, saj je že nekaj minut zatem podal za lepo priložnost Ivana Perišića, ki pa je bil pri strelu z levo nogo preveč nenatančen. Že v naslednji priložnosti se je hrvaški ponudila nova priložnost, Ragnar Sigurdsson je namreč pred vrati igral z roko, vendar pa je piščalka italijanskega sodnika Gianluce Rocchija ostala nema. Tri minute pred iztekom polčasa lepe priložnosti na žalost naših južnih sosedov ni izkoristil Perišić, ki je streljal naravnost v gostujočega vratarja.

V drugem polčasu je namesto Matea Kovačića v igro vstopil zvezdnik madridskega Reala Luka Modrić, ki je s tem vpisal 95. nastop za hrvaško reprezentanco. Nogometaši s kockastimi dresi pa so na igrišču postali nekoliko samozavestnejši. Nevarnejšo priložnost so sicer v 62. minuti imeli gostje, ko se je Bodvarsson znašel sam pred vratarjem Danijelom Subašićem, vendar pa je žoga končala za golom. Nekaj minut za tem je proti golu streljal Modrić, kar ni zmedlo vratarja Halldorssona. Proti koncu drugega polčasa so Hrvatje poskrbeli še za nekaj atraktivnih priložnosti, ko je poskušal zadeti Perišić, praznih rok pa je ostal tudi Domagoj Vida. V sodnikovem podaljšku pa je svoj drugi gol proslavil Marcelo Brozović, ki je z roba kazenskega prostora zatresel mrežo islandskega vratarja in postavil končni rezultat 2:0. V izdihljajih tekme je zaradi preostrega starta z rdečim kartonom sodnik kaznoval Perišića, vendar pa to na izid tekme ni vplivalo. Izbranci selektorja Anteja Čačića tako z 10 točkami kraljujejo na vrhu, vendar pa je pot do Rusije še dolga. "Ponosen sem na igralce, ker smo v takšnih okoliščinah prikazali kvalitetno igro. Tekma danes je bila, pričakovano, težka. Imeli smo nekaj težav z usklajevanjem igralcev, težkim terenom,.. ob tem pa smo čez teden trenirali v ne preveč nogometnih pogojih, zato nekateri niso bili dovolj sveži," je ob koncu tekme svoje zadovoljstvo nad igro izrazil tudi selektor "kockastih".

Gareth Bale
Gareth Bale FOTO: AP

James McClean je z zadetkom v drugem polčasu prinesel vsaj malce presenetljivo zmago Irski na Dunaju, kjer so otočani celo zavzeli vrh skupine D z zmago nad Avstrijo (0:1). McClean je v tretji minuti drugega polčasa zabil pomemben zadetek za zelene, ki so zdaj dobili že tri od prvih štirih tekem v teh kvalifikacijah, v katerih so še nepremagani. V tej skupini sta se pomerila še Wales in Srbija, njun dvoboj se je končal brez zmagovalca 1:1. Za vodstvo domačih je poskrbel prvi valižanski zvezdnik Gareth Bale, izenačil je Aleksandar Mitrović pet minut pred koncem. Turčija se je v skupini I dvignila do četrtega mesta z zmago nad Kosovom (2:0). Preverjeni strelec Burak Yilmaz je načel mrežo novincev v kvalifikacijah, Volkan Sen pa je po zadetku nekdanjega člana Galatasaraya v 51. minuti manj kot pet minut kasneje zapečatil prvo zmago v boju za pot v Rusijo. Španija je ob koncu izdatno premagal Makedonijo s 4:0. čeprav je dva gola dosegla šele v izteku tekme v 84. in 85. minuti, prav tako rutinska pa je bila predstava Italije v dvoboju z malčkom Liechtensteinom, tudi zmaga je bila enaka kot španska s 4:0, tako da ekipi ostajata na prvem mestu lestvice te skupine s po desetimi točkami. Albanija pa je morala doma priznati premoč Izraelu, izid je bil 0:3.

Izidi 4. kroga kvalifikacij za SP 2018:

Skupina D:

Avstrija ‒ Irska 0:1 (0:0)
McClean 48.

Gruzija ‒ Moldavija 1:1 (1:0)
Kazaišvili 16.; Gatcan 78.

Skupina I:

Hrvaška ‒ Islandija 2:0 (1:0)
Brozović 15., 91. 
RK: Perišić 94./Hrvaška

Turčija ‒ Kosovo 2:0 (0:0)
Yilmaz 51.; Sen 55.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
12. 11. 2016 21.35
-10
Popolna dominacija CRO repke ...
fihner
14. 11. 2016 09.11