Nogomet

Pozabljeni Depay rešil Nizozemce na sosedskem obračunu, osem golov Belgije, štirje Madžarske in Portugalske

Luxembourg, 13. 11. 2016 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./M.J./STA
Komentarji
0

Evropske kvalifikacije za nastop na SP leta 2018 v Rusiji so nadaljevali v skupinah A, B in H. Nizozemska je imela veliko težav na sosedskem dvoboju z Luksemburgom, ki ga je na koncu ugnala po zaslugi dveh zadetkov Memphisa Depaya (3:1). Tudi Švicarji niso imeli lahkega dela s Ferskimi otoki (2:0).

Prizor z "bitke za Beneluks": Joshua Brenet (levo) in Enes Mahmutović.
Prizor z "bitke za Beneluks": Joshua Brenet (levo) in Enes Mahmutović. FOTO: AP
Krilni nogometaš Manchester Uniteda Memphis Depay, ki že lep čas ni v načrtih trenerja svojega kluba Joseja Mourinha, je kljub pomanjkanju igralnega časa odločil "bitko za Beneluks" med Luksemburgom in Nizozemsko. Včasih je bila tekma s sosedi nekaj povsem rutinskega za eno tradicionalno najmočnejših evropskih reprezentanc, ki pa po izpuščenem Euru 2016 preživlja enega najtemačnejših obdobij v novejši zgodovini. Nizozemci tudi v Luxembourgu niso blesteli, domačini so imeli morda celo lepše in bolj izrazite priložnosti do vodilnega zadetka, pod katerega se je podpisal Arjen Robben. Podajal je Georginio Wijnaldum, Robben pa si je namestil strel na svojo priljubljeno levico in po tleh zadel.  Toda domači privrženci nogometa so se lahko med polčasom vseeno veselili, v enem zadnjih napadov je namreč z bele točke izenačil Maxime Chanot, potem ko je prekršek nad Danielom da Moto storil Joshua Brenet. V drugem polčasu pa je udaril Depay: nekdanji član PSV Eindhovna je po vstopu s klopi v 58. minuti oranžne (tokrat so igrali v modrih dresih) vnovič popeljal v vodstvo, ko je z glavo v mrežo poslal predložek klubskega soigralca Daleyja Blinda, tekmo pa kljub temu, da v klubu praktično ne igra, odločil z "dvojčkom" v 84. minuti - zadel je s prostega strela. 

V skupini A je Bolgarija z zadetkom Ivelina Popova v deseti minuti drugič zmagala, tokrat je ugnala Beloruse, ki so v zaključku obračuna ostali brez izključenega Aleksandra Hleba. V skupini B so Madžari zanesljivo opravili z Andorci (4:0), malce manj prepričljivi so bili na domači zelenici Švicarji. Ferski otoki so sicer izgubili (0:2), a se vnovič predstavili v zelo dobri luči. Vseeno so ostali pri štirih osvojenih točkah v teh kvalifikacijah, Švicarji pa so svoj stoodstotni niz nadaljevali po zaslugi zadetkov Erena Derdiyoka in Stephana Lichtsteinerja. Branilec Juventusa je tekmo dokončno odločil šele v 83. minuti. 

Romelu Lukaku
Romelu Lukaku FOTO: AP

Belgijska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 zabeležila najvišjo zmago dneva, ko je s kar 8:1 opravila Estonijo. Belgija je na krilih Driesa Mertensa, ki je zadel trikrat in še enkrat podal, odpravila Estonijo. V skupini H je do zmage prišel še Ciper, ki je s 3:1 premagal Gibraltar. Grčija in Bosna in Hercegovina sta se razšla z 1:1. Obe ekipi sta ostali tekmo končali z igralcem manj, BiH je do vodstva prišla z avtogolom Orestisa Karnezisa, Georgios Tzavellas pa je za točko zadel v 95. minuti.

Evropski prvaki Portugalci so na koncu visoko porazili Latvijo. Cristiano Ronaldo je zadel dvakrat, a ob tem zapravil enajstmetrovko, prvo je sicer unovčil, med strelce sta se vpisala še William Carvalho in Bruno Alves.

Izidi 4. kroga kvalifikacij za SP 2018:

Skupina A

Bolgarija ‒ Belorusija 1:0 (1:0)
Popov 10.
RK: Hleb 90./Belorusija

Luksemburg ‒ Nizozemska 1:3 (1:1)
Chanot 44./11-m; Robben 36., Depay 58., 84

Skupina B

Madžarska ‒ Andora 4:0 (2:0)
Gera 34., Lang 43., Gyurcso 73., Szalai 88.

Švica ‒ Ferski otoki 2:0 (1:0)
Derdiyok 27., Lichtsteiner 83.

Portugalska - Latvija 4:1 (1:0)

Skupina H

Ciper ‒ Gibraltar 3:1 (1:0)
Laifis 29., Sotiriou 66., Sielis 87.; Casciaro 51.
RK: Olivero 80./Gibraltar

Belgija - Estonija  8:1 (3:1)

Grčija - Bosna in Hercegovina 1:1 (0:1)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.