Nogomet

Lahko duh Malenteja Hamburg reši pred prvim izpadom iz Bundeslige?

Hamburg, 18. 05. 2015 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na nogometnem severu Nemčije bodo ta konec tedna morda videli scenarij, kakršnega si navijači Hamburga nikakor ne želijo: njihovemu klubu grozi, da bo prvič v zgodovini Bundeslige izpadel v drugo ligo. V klubu so se odločili, da bodo pred odločilno tekmo posnemali nemški "elf".

Hamburg je edini od ustanovnih članov elitne nemške Bundeslige, ki ni še nikoli izpadel. A to bi se lahko spremenilo v soboto, ko bo na sporedu zadnji krog sezone 2014/15. Hamburg je trenutno na predzadnjem mestu, v zadnjem krogu igra s Schalkejem. Tudi če bo zmagal, se morda ne bo rešil, če bodo rezultati drugih tekem zanj neugodni.

Se bodo Rafael van der Vaart uspeli obdržati v Bundesligi?
Se bodo Rafael van der Vaart uspeli obdržati v Bundesligi? FOTO: Reuters

Če bo severnonemški klub izpadel, se bo ustavila tudi slovita ura na njegovem stadionu, ki sešteva leta, mesece in dneve nastopanja v Bundesligi. Morda se bo v soboto popoldne ustavila pri 51 letih in 272 dneh.

Nekaj upov v Hamburgu polagajo na posebno pripravo pred odločilnim krogom. Za nekaj dni so se namreč preselili v športno šolo Malente, kjer se je nekoč pripravljala tudi nemška izbrana vrsta. V nemški športni zgodovini verjamejo v legendo o duhu Malenteja, ki naj bi leta 1974 pomagal njihovi reprezentanci do zmage na domačem svetovnem prvenstvu. "Borili se bomo do zadnje minute. Z dušo in srcem gremo v boj za obstanek," je napovedal direktor Dietmar Beiersdorfer.

Toda če tudi Malente ne bo dovolj, bo slovo Hamburga pomenilo konec nekega obdobja v nemškem nogometu. Hamburgova zlata leta so sicer že precej oddaljena, v sedemdesetih in osemdesetih pa je bil klub eden vodilnih v Evropi, tudi zmagovalec evropskega pokala in pokala pokalnih zmagovalcev. V letih 1979, 1982 in 1983 je zbral zadnje tri naslove nemškega prvaka, leta 1987 pa so v vitrine postavili zadnjo lovoriko, nemški pokal. A kljub temu še vedno veljajo za velikana nemškega nogometa, po obisku navijačev pa so na četrtem mestu zgolj za Borussio Dortmund, Bayernom in Schalkejem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.