Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Lyonu uspel preobrat na domači zelenici, visoka zmaga Genka nad 'sosedi', Ajax se poražen vrača iz danske prestolnice

Koebenhavn, Nikozija, Vigo, Atene, Lyon,, 09. 03. 2017 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V osmina finala Lige Evropa je ciprski APOEL na domačem igrišču moral priznati premoč Anderlechtu (0:1), Ajax pa je v gosteh izgubil proti Koebenhavnu (2:1). Lyon se je po vodstvu Rome vendarle uspel pobrati (4:2), dvoboj v Grčiji med Olympiacosom in Bešiktašem pa se je končal brez zmagovalca (1:1), tako kot tekma med Schalkejem in Mönchengladbachom (1:1). Genk je nadigral Gent (2:5), Celta Vigo pa je ugnala Krasnodar (2:1).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach
    03:18
    Vrhunci tekme Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach
  • Vrhunci tekme APOEL Nikozija - Anderlecht
    02:58
    Vrhunci tekme APOEL Nikozija - Anderlecht
  • Vrhunci tekme Koebenhavn - Ajax
    03:50
    Vrhunci tekme Koebenhavn - Ajax
  • Vrhunci tekme Olympiakos - Bešiktaš
    02:34
    Vrhunci tekme Olympiakos - Bešiktaš
  • Vrhunci tekme Celta Vigo - Krasnodar
    02:56
    Vrhunci tekme Celta Vigo - Krasnodar
  • Vrhunci tekme Gent - Genk
    03:45
    Vrhunci tekme Gent - Genk
  • Vrhunci tekme Lyon- Roma
    03:34
    Vrhunci tekme Lyon- Roma

Olympiacos je v šestnajstini finala že izločil turškega prvoligaša Osmanlisporja, tokrat pa je na podoben način želel opraviti še z Bešiktašem. Domači so mrežo gostov zatresli v 36.minuti, ko se je po podaji soigralcev med strelce vpisal Esteban Cambiasso. Igra se je v drugem polčasu razživela in že kmalu po prihodu na zelenico so nevarno zapretili gostje, ko je z glavo poskušal Anderson Talisca, vendar brez sreče. Ta se je štiri minute kasneje nasmehnila Vincentu Aboubakarju, ki je zatresel mrežo vratarja Nicole Lealija. Slednji se je sicer izkazal v 69. minuti, ko je ubranil lep poskus z glavo Duška Tosića, ta tako ni uspel spremeniti rezultata, pred povratno tekmo v Turčiji zaradi česar vprašanje o napredovanju ostaja odprto. 

Lyon je na tekmi z Romo sprva povedel, nato pa si po zaostanku vendarle priboril ugoden rezultat pred povratno tekmo v Rimu.
Lyon je na tekmi z Romo sprva povedel, nato pa si po zaostanku vendarle priboril ugoden rezultat pred povratno tekmo v Rimu. FOTO: AP

Z odličnim izkupičkom na gostovanjih se je na pot podala Roma, ki je v prvem delu osmine finala Lige Evropa gostovala v Lyonu. Deset let je minilo od zadnjega srečanja med nasprotnikoma v tem evropskem tekmovanju, na katerem so z dvema goloma razlike slavili Italijani. Slednji so nevarneje začeli obračun na Parc Olympique Lyonnais, saj je domačega vratarja Anthonya Lopeza že v peti minuti zaposlil Radja Nainggolan. Lyon se je odzval z zadetkom Mouctarja Diakhabya, ki je Francoze povedel v vodstvo in nadaljeval z nevarnim poskusom Mathieua Valbuena, ki pa ga je še pravočasno odbila obramba Rome. Po neizkoriščeni priložnosti je sledil hladen tuš za domače, po katastrofalni napaki Lyona je mrežo domačih zatresel Mohamed Salah, trinajst minut kasneje pa se je na listo strelcev z glavo vpisal še Federico Fazio. Vse do konca prvega polčasa je rezultat ostal nespremenjen, po začetnem sodnikovem žvižgu, ki je oznanil začetek drugega dela pa so veselje gostov kmalu prekinili nogometaši iz drugega največjega francoskega mesta.

Za to je poskrbel Corentin Tolisso, ki je z natančnim strelom premagal vratarja Alissona. Italijani niso želeli ostati dolžni in v nadaljevanju tekme so lahko obiskovalci spremljali zanimiv in napet obračun, do lepe priložnosti je med drugim prišel tudi Kevin Strootman, vendar pa je bil Lopez tokrat na pravem mestu. Odlična tekma v Lyonu je postregla s številnimi lepimi priložnostmi tako na eni, kot tudi na drugi strani. V vratih Rome se je izkazal vratar Alisson, ki je z izjemnimi obrambami kljuboval pritisku Alexandra Lacazette, navdušen aplavz pa si je prislužil tudi po akciji Mathieua Valbuene. Kljub temu je domačim vendarle uspelo premagati odlično razpoloženega Brazilca, s samostojno akcijo je uspelo Nabilu Fekirju. Razgibano dogajanje na igrišču je v sodnikovem podaljšku dokončno kronal Lacazetta, ki je poskrbel za popoln preobrat Francozov in z močnim strelom postavil končni rezultat 4:2, s katerim si je Lyon zagotovil lepo prednost pred povratnim obračunom. 

Schalke je na domačem terenu remiziral z Borussio Mönchengladbachom.
Schalke je na domačem terenu remiziral z Borussio Mönchengladbachom. FOTO: AP

Na Veltins Areni sta se pomerila Schalke in Mönchengladbach, bližnja soseda v porečju reke Ren ter pogosta tekmeca na nemških nogometnih zelenicah, ki sta si tokrat prvič stala nasproti v Ligi Evropa. Za tekmeca je bil to že sto prvi obračun, medtem ko statistika govori v prid kluba iz Gladbacha, Schalke pa je tolažilo dejstvo o neporaženosti na domačem igrišču v tej sezoni evropskega tekmovanja. Slednjega so že v 15. minuti nevarno ogrozili gostje, ko se je po lepi podaji Larsa Stindla dobro znašel Jonas Hofmann in zatresel mrežo domačega moštva. Schalke ni dolgo ostal dolžan in že deset minut kasneje je izenačil z zadetkom Guida Burgstallerja. V nadaljevanju se je grdo osramotil strelec prvega gola za Mönchengladbach Hofmann, ki je zgrešil čudovito podajo in priložnost za drugi zadetek na tekmi. V drugem polčasu je bil na zelenici bolj nevaren Schalke, ki pa vendarle ni imel sreče in številne lepe priložnosti je še pravočasno ubranila obramba gostov tako je rezultat vse do zadnjega sodnikovega žvižga ostal nespremenjen.

'Sosedski obračun' bi lahko naslovili tudi tekmo med Gentom in Genkom, kluboma, ki sta med seboj oddaljena zgolj 125 kilometrov. Belgijski ekipi sta se v prvem delu pomerili na Ghelamco Areni, v začetku dvoboja pa so ritem na igrišču nadzorovali domači, lepi priložnosti sta tako zapravila Jeremy Perbet, ki je zadel prečko in Kenny Saief, čigar poskus je takoj za tem ubranil gostujoči vratar. Neizkoriščeni priliki je v sredini polčasa maščeval Genk, za katerega je s prostega strela zadel Ruslan Malinovsky, vendar pa domači niso ostali dolžni. Šest minut za tem se je med strelce vpisal Samuel Kalu. To pa ni ustavilo gostov, ki so svoje vodstvo do konca prvega polčasa le še povišali, v 33.minuti je po podaji iz kota zadel Omar Colley, lepo podajo pa je tik pred koncem izkoristil še Mbwana Samata, ki je z lepim strelom mimo leve vratnice premagal domačega vratarja. Ta je moral premoč priznati tudi nekaj minut za tem, ko se je med strelce za Genk vpisal še Jere Uronen. Zaostanek Genta je v drugem polčasu vendarle zmanjšal Kalifa Coulibaly, ki je z glavo premagal nemočnega Mathewa Ryana. Lepo priložnost za tretji gol gostiteljev na tekmi je zapravil Jeremy Perbet, ki je prevzel odgovornost za enajstmetrovko po prekršku Malinovskyja, vendar pa je bila vratar Genka na prave mestu. Napako so kmalu zatem maščevali gostje, mrežo je vnovič zatresel Samata. Kljub številnim priložnostim in neizkoriščeni prednosti Genka na igrišču po odhodu Paola Tagliaventa je rezultat vse do konca ostal nespremenjen, gostje pa so si pred povratno tekmo zagotovili morda celo neulovljivo prednost. 

Celta je želela pred domačimi navijači narediti konec slabim rezultatom na zadnjih domačih tekmah, tokrat se ji je po robu postavil ruski Krasnodar. V prid španskemu klubu je govorila statistika neporaženosti proti ruskim ekipam na dosedanjih tekmah, čeprav sta se nasprotnika tokrat srečala prvič. V prvem polčasu so bili gledalci priča nekaj lepim priložnostim, najlepšo je za Špance zapravil John Guidetti, ki je bil pri strelu iz kazenskega prostora nekoliko nenatančen in žoga je le za las zgrešila desno vratnico. Domači so se vendarle uspeli zbrati po prihodu na igrišče v drugem polčasu, ko je španski klub v vodstvo po prostem strelu iz 27-ih metrov povedel Daniel Wass. Slavje pa ni trajalo dolgo, saj je rezultat že nekaj minut za tem izenačil Viktor Claesson in ko se je že zdelo, da se bosta nasprotnika razšla z remijem je za domače še pravočasno zadel Claudio Beauvue ter s tem razveselil domače navijače pred povratno tekmo na ruskih tleh. 

Dolberg je ta večer dvakrat zatresel mrežo nasprotnega vratarja, vendar pa so njegov drugi zadetek sodniki razveljavili.
Dolberg je ta večer dvakrat zatresel mrežo nasprotnega vratarja, vendar pa so njegov drugi zadetek sodniki razveljavili. FOTO: AP

V danski prestolnici se je aktualni državni prvak Koebenhavn spopadel z gosti iz nizozemskega Ajaxa. Slednji so imeli z Danci slabe izkušnje iz preteklosti, saj jih je klub iz največjega skandinavskega mesta do sedaj iz evropskega tekmovanja izločil že kar dvakrat. Domači so želeli svoj izkupiček še povišati, medtem ko je v prid Nizozemcev govori niz neporaženost v letošnji sezoni Lige Evropa vse od začetka skupinskega dela tekmovanja. Prav zaradi tega so bili že v prvi minuti dvoboja dodobra presenečeni, ko je njihovo mrežo zatresel Rasmus Falk Jensen, ki je z strelom v spodnji levi kot premagal vratarja Andreja Onana. Domači so še naprej zavzeto napadali vrata Ajaxa in le za las je manjkalo, da ne bi v sredini polčasa vodstvo še povišal Youssef Toutouh. Kljub temu se je gostom uspelo zbrati in v 32.minuti se je med strelce po lepi podaji Davya Klaassena vpisal Kasper Dolberg, ki je svojo kariero pričel v danskem drugoligašu Silkebourgu IF.

V drugem polčasu je kot odziv na pritisk Nizozemcev domače navijače z golom razveselil Andreas Cornelius, ki je z glavo zatresel mrežo Onana. Koebenhavn je vse do konca obračuna uspešno blokiral poskuse Ajaxa, med drugim je Robin Olsen odbil lep poskus Klaassena, v izdihljajih tekme pa je mrežo vnovič zatresel Dolberg, vendar je sodnik zadetek razveljavil. Do nekaj lepih priložnosti pa so prišli tudi domači, kljub temu  je rezultat vse do končnega sodnikovega žvižga ostal nespremenjen. Na zelenici v dresu Koebenhavna zaradi poškodbe gležnja ni nastopil Slovenec Benjamin Verbič.

Edini strelec v Nikoziji - Nicolae Claudiu Stanciu.
Edini strelec v Nikoziji - Nicolae Claudiu Stanciu. FOTO: AP

Bruseljski Anderlecht je prvič v zgodovini tekmovanja gostoval pri skoraj tri tisoč kilometrov oddaljenemu APOELU, ki se je lahko pohvalil s čisto mrežo na petih letošnjih tekmah evropskega tekmovanja, zaradi odličnih predstav na domačem terenu pa domači na Cipru niso pričakovali večjih presenečenj. Vendar so jih gostje iz Belgije, ki jim je očitno prijalo nekoliko toplejše podnebje vendarle presenetili, v 29.minuti je za vodstvo Belgijcev poskrbel Nicolae Claudiu Stanciu, ki je izkoristil čudovito podajo soigralcev in z lepim strelom premagal vratarja domačega moštva. APOEL želel v drugem delu tekme na vse načine izenačiti, vendar Ciprčanom vse do konca le to ni uspelo, zaradi česar so si zagotovili slabo izhodišče pred povratno tekmo v Bruslju. V kolikor bi jih uspelo zadeti, bi bil to že dvesto petdeseti gol za klub v tem tekmovanju, vendar pa bodo morali navijači na slavje še malo počakati.  

Izid prvih tekem osmine finala Lige Evropa:

Celta Vigo – Krasnodar 2:1 (0:0)
Wass 50., Beauvue 90.; Claesson 56.

Gent – Genk 2:5 (1:4)
Kalu 27., Coulibaly 61.; Malinovsky 21., Colley 33., Samata 41., 72., Uronen 45.

Lyon – Roma 4:2 (1:2)
Diakhaby 8., Tolisso 47., Fekir 74., Lacazette 90.; Salah 20., Fazio 33.

Olympiacos – Bešiktaš 1:1 (1:0)
Cambiasso 36.; Aboubakar 53.

Schalke – Mönchengladbach 1:1 (1:1)
Burgstaller 25.; Hofmann 15.

Koebenhavn – Ajax 2:1 (1:1)
Falk 1. Cornelius 60.; Dolberg 32.

APOEL – Anderlecht 0:1 (0:1)
Stanciu 29.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

United22
10. 03. 2017 11.45
Res fantastična tekma....... BRAVO !