Liga Evropa

VIDEO: Fiorentina z zmago zanesljivo v izločilne boje, Čavušević izpadel, Inter dramatično slavil za slovo

Baku, Milano, 08. 12. 2016 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.G./N.A./J.K.
Komentarji
0

Nogometaši Fiorentine so z zmago v Bakuju nad Qarabagom zanesljivo osvojili prvo mesto v skupini J in se uvrstili v izločilne boje Lige Evrope. Džengis Čavušević je s Zürichom izpadel iz tekmovanja. Že pred zadnjim krogom pa je bilo jasno, da napredovanja ne bo videl niti Nejc Skubic s Konyasporom. Ta je tokrat klonil doma proti Gentu.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Feyenoord - Fenerbahče
    02:24
    Vrhunci tekme Feyenoord - Fenerbahče
  • Vrhunci tekme AZ Alkmaar - Zenit
    03:23
    Vrhunci tekme AZ Alkmaar - Zenit
  • Vrhunci tekme Braga - Šahtar Doneck
    02:26
    Vrhunci tekme Braga - Šahtar Doneck
  • Vrhunci tekme Standard Liege - Ajax
    03:34
    Vrhunci tekme Standard Liege - Ajax
  • Vrhunci tekme Panathinaikos - Celta Vigo
    01:23
    Vrhunci tekme Panathinaikos - Celta Vigo
  • Vrhunci tekme Internazionale Milano - Sparta Praga
    02:18
    Vrhunci tekme Internazionale Milano - Sparta Praga
  • Vrhunci dvoboja Qarabag - Fiorentina
    02:42
    Vrhunci dvoboja Qarabag - Fiorentina
  • Vrhunci tekme Southmapton - Hapoel Beer Sheva
    02:12
    Vrhunci tekme Southmapton - Hapoel Beer Sheva
Tekmo skupine F med Sassuolom in Genkom so prestavili na petek zaradi goste megle. Obračun med Italijani in Belgijci sicer ne bo odločal o ničemer, Sassuolo je že izpadel, Genk pa bo zagotovo napredoval. S točko sicer kot prvouvrščeno moštvo skupine.

Nogometaši Fiorentine, pri katerih je na klopi obsedel slovenski reprezentant Josip Iličić, je v rahlo zasneženem Bakuju, prišla do pomembne zmage nad Qarabagom, s katero si je zagotovila prvo mesto v skupini J. A pot do nje je bila vse prej kot lahka. Gostje so v vodstvo prišli v 60. minuti prek 'soseda' Matiasa Vecina. Domačini so izid uspeli izenačiti prek Reynalda slabe četrt ure kasneje, odločilni zadetek pa je v 76. minuti zabil Federico Chiesa. Prav ta je bil dobrih pet minut pred iztekom rednega dela izključen zaradi drugega rumenega kartona, tako da je Fiorentina tekmo zaključila zgolj z deseterico, a na koncu uspela zadržati vodstvo za nove tri točke. Tako je skupinski del zaključila s 13 točkami. Drugo mesto v skupini J je osvojil PAOK, ki je na domačih tleh z 2:0 ugnal zasedbo Libereca. Nogometaši Šahtarja iz Donjecka so vknjižili svojevrsten dosežek, potem ko so skupinski del zaključili s stoodstotnim izkupičkom. S šesto zmago - ta je prišla v gosteh pri Bragi - so zbrali 18 točk in v skupini H zanesljivo zaključili na vrhu. Gent, ki si je zmago zagotovil šele globoko v sodnikovem podaljšku pri Konyasporu Nejca Skubica je v omenjeni skupini zaključil kot drugi in si tako priboril vozovnico za izločilne boje.

Berićev St Etienne s popolnim preobratom na vrh skupine C
St. Etienne, za katerega brca tudi trenutno poškodovani slovenski napadalec Robert Berić, je imel mesto v izločilnih bojih že zagotovljeno, a je prav v zadnji tekmi skupinskega dela na gostovanju v pri Anderlechtu poskrbel, da bo v izločilne boje krenil z ugodnejšega položaja. Po zaostanku z 0:2 so Francozi v gosteh najprej zapravili enajstmetrovko, nato pa z dvema goloma Norvežana Alexandra Soderlunda najprej izenačili na 2:2, kasneje pa je piko na i za popoln preobrat postavil 28-letni francoski napadalec Kevin Monnet-Paquet. Anderlecht, ki je napredovanje imel prav tako že zagotovljeno, je tako na koncu zasedel drugo mesto skupine C.

Chiesa je odločil tekmo v Bakuju.
Chiesa je odločil tekmo v Bakuju. FOTO: AP

V skupini A sta se na drugi tekmi pomerila Fenerbahče in Feyenoord, Turki so bili v prvem polčasu nevaren nasprotnik, s kar nekaj lepimi priložnostmi. V 22. minuti je eno izmed njih izkoristil Moussa Sow, ki je s čudovitimi 'škarjicami' premagal Brada Jonesa. Že proti koncu prvega polčasa so do nekaj obetavnih priložnosti prišli tudi nogometaši Feyenoorda, s tem pa nadaljevali tudi v drugem delu tekme, ko je nevarno zapretil Dirk Kuyt. Kljub temu je rezultat (0:1) vse do konca tekme ostal nespremenjen in v nadaljnji krog tekmovanja je s 13 točkami napredoval Fenerbahče, ki si je s tem zagotovil prvo mesto v skupini. Medtem, ko je bilo jasno, da bo AC Roma kraljevala na vrhu skupine E, pa sta se za napredovanje v nadaljni krog borila še Astra Giurgiu in Austria Vienna. Prva se je na domačem stadionu pomerila z Italijani, za zadovoljstvo navijačev pa bi poskrbeli že z izenačenim rezultatom tekme. Večjih priložnosti v prvem polčasu sicer ni bilo, v začetku drugega pa je Astra prišla do lepega zadetka, ki pa ga je sodnik zaradi prekrška razveljavil. Vse do konca tekme sta sicer ekipi ohranili mreži neohranjeni, zaradi poraza Austria Vienne na drugi tekmi pa sta se obe uvrstili v nadaljnje tekmovanje. AC Roma pa je ohranila prvo mesto v skupini. Astra je sicer v zadnji tekmi kvalifikacij Lige Evropa izločila West Ham, ki je pred domov poslal nogometaše Domžal.

Berić (levo) je poškodovan, a bo tudi spomladi brcal v Ligi Evropa.
Berić (levo) je poškodovan, a bo tudi spomladi brcal v Ligi Evropa. FOTO: AP

Southampton ni uspel napredovati iz tesne skupine K, potem ko je angleški prvoligaš doma uspel iztržiti le remi z izraelskim Hapoel Be'er Shevo (1:1). Svetniki bi sicer napredovali z remijem brez golov, a je vezist Oriol Romeu v 78. minuti nespametno predal žogo gostom, Maor Bar Buzaglo pa je s strelom po tleh z okoli 20 metrov utišal stadion St Mary's. Southampton je nenadoma potreboval zmago za uvrstitev v 1/16 finala, a uspelo jim je le izenačiti po zaslugi Virgila van Dijka v sodnikovem podaljšku, ko je bil Maja Jošida s strelom z glavo celo za las oddaljen od obljubljene dežele, a je rdeče-belim zmanjkalo nekaj sreče. Hapoel je napredoval po zaslugi boljšega razmerja v zadetkih na medsebojnih tekmah oziroma večjega števila zadetkov v gosteh. Inter je nastope v Ligi Evropa, ki navijačem ne bodo ostali v najboljšem spominu, uspel končati vsaj z zmago nad presenetiljivo prvouvrščenim moštvom Sparto iz Prage (2:1). Italijanski reprezentant Eder je v 23. minuti uspel spraviti žogo čez črto gola, potem ko je 17-letni debitant Andrea Pinamonti opravil večino dela v akciji črno-modrih. Lukas Mareček je z glavo izenačil in bil s soigralci nekaj minut kasneje na pragu popolnega preobrata, a je Juan Pablo Carrizo (nadomeščal je suspendiranega Samirja Handanovića) ustavil najstrožjo kazen Boreka Dočkala. San Siro je z novim trenerjem Stefanom Piolijem le proslavil zmago, ko je v sodnikovem podaljšku za vse tri točke in lepo slovo od tekmovanja zadel Eder. Kuban Krasnodar in Schalke 04 sta imela napredovanje že zagotovljeno, Nemci so si v Salzburgu lahko privoščili tudi poraz (0:2), ki sta jim ga zadala zadetka Xavierja Schlagerja in Josipa Radoševića.

Liga Evropa, zadnji krog skupinskega dela:

Skupina A

Zorja Lugansk – Manchester United 0:2 (0:0)
Mkhitarjan 48., Ibrahimović 88.

Feyenoord – Fenerbahče 0:1 (0:1)
Sow 22.

Skupina B

APOEL Nikozija – Olympiakos 2:0 (1:0)
De Costa 19./ag., De Camargo 83.

Young Boys – FC Astana 3:0 (0:0)
Frey 63., Hoarau 66., Schick 71.

Skupina C

Mainz 05 – Gabala 2:0 (2:0)
Hack 29., De Blassis 40.

Anderlecht – Saint-Etienne 2:3 (2:0)
Chipciu 21., Stanciu 31.; Soederlund 62., 67., Monnet-Paquet 73.
Henri Saivet (Saint-Etienne) je v 54. minuti zapravil enajstmetrovko.
Roberta Berića (Saint-Etienne) zaradi poškodbe ni bilo v kadru.

Skupina D

AZ Alkmaar – Zenit 3:2 (2:0)
Rienstra 7., Haps 43., Tanković 68.; Giuliano 58., Wuytens 80./ag.

Maccabi Tel-Aviv – Dundalk 2:1 (2:1)
Ben Haim T. II. 21./11-m, Micha 38.; Dasa 27./ag.

Skupina E

Astra – AS Roma 0:0

 

 

 

Viktoria Plzen – Austria Dunaj 3:2 (1:2)
Horava 44., Duriš 72., 84.; Holzhauser 19., Rotpuller 40.

Skupina F

Rapid Dunaj – Athletic Bilbao 1:1 (0:0)
Joelinton 72.; Saborit 84.

Skupina G

Panathinaikos – Celta Vigo 0:2 (0:1)
Guidetti 4., Orellana 76./11-m

Standard Liege – Ajax 1:1 (0:1)
Raman 84.; El-Ghazi 27. 

Skupina H

Braga – Šahtar Doneck 2:4 (1:2)
Stojiljković 43. Vukčević 89.; Krivcov 22., 62. Taison 39., 66.

Konyaspor – Gent 0:1 (0:0)
Coulibaly 90.
Nejc Skubic (Konyaspor) je odigral celotno tekmo.

Skupina I

Nice – FC Krasnodar 2:1 (0:0)
Bosetti 63./11-m, Le Marchand 77.; Smolov 51.
RK: Granqvist 61./Krasnodar

Salzburg – Schalke 04 2:0 (1:0)
Schlager 22., Radošević 90.

Skupina J

PAOK Solun – Slovan Liberec 2:0 (1:0)
Rodrigues 29., Pelkas 67.

Qarabag – Fiorentina 1:2 (0:0)
Reynaldo 73.; Vecino 60., Chiesa 76.
Josip Iličić (Fiorentina) je obsedel na klopi.

Skupina K

Internazionale Milano – Sparta Praga 2:1 (1:0)
Eder 23., 90.; Mareček 54.
Borek Dočkal (Sparta) je v 65. minuti zapravil enajstmetrovko.
Samirja Handanovića (Inter) ni bilo v ekipi.

Southampton – Hapoel Beer Sheva 1:1 (0:0)
Van Dijk 90.; Buzaglo 79.

Skupina L

Osmanlispor – Zürich 2:0 (0:0)
Delarge 73., Kilicaslan 89.
Džengis Čavušević (Zürich) je igral do 67. minute.

Villarreal – Steaua 2:1 (1:0)
Sansone 16., Trigueros 88.; Achim 55.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.