Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Kloppov Rdeči oktober potopil rumeno podmornico, Liverpool v dvajseti evropski finale

Liverpool, 06. 05. 2016 00.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
38

Liverpool bo po finalu angleškega ligaškega pokala letos odigral še en dvoboj, ki prinaša trofejo. Jürgen Klopp bo lahko nadoknadil zamujeno in po prepričljivi zmagi nad Villarrealom na povratni tekmi polfinala Lige Evropa nemškega stratega čaka zmenek s serijsko zmagovalko Sevillo (3:0).

Vedeli smo, da bo to naporna noč. Vedeli smo, da bi oni lahko zabili tisti gol v gosteh, a čestitke fantom. Zaslužili so si finale in upajmo, da ga lahko osvojimo. Temu tekmovanju moraš izkazati spoštovanje in imam občutek, da smo to tudi storili. Adam Lallana, vezist Liverpoola

Izjemen podvig proti Borussii Dortmund na prejšnji stopnički tekmovanja je v vrstah Liverpoola ohranjal visoko raven optimizma tudi pred gostovanjem Villarreala. Španci so na prvi tekmi polfinala Lige Evropa "ukradli" zmago v izdihljajih obračuna, na Anfieldu pa jih je pričakalo nabrušeno domače občinstvo, ki ga je poskušal Jürgen Klopp še dodatno razvneti z napadalno postavo, v katero se je vrnil Emre Can, poleg Daniela Sturridgea pa sta začela tudi Roberto Firmino in Philippe Coutinho. Za malce čudno, a zase prav nič nenavadno potezo, se je odločil gostujoči strateg Marcelino, ki je izvrstnega Sergia Asenja za razliko od prve tekme posadil na klop, začel je Alphonse Areola, v konici napada pa naveza Roberta Soldada in Cedrica Bakambuja. Areola in Mateo Musacchio v eni prvih akcij nista prikazala prevelike mere zbranosti, po nesporazumu in visoki žogi s strani bi skorajda zakuhala vodilni zadetek, a je Areola nato žogo zadržal pred nasprotniki. Toda veliko bolj nevarno je bilo na drugi strani, kjer je Mario Gaspar tudi s pomočjo preusmeritve od enega izmed Angležev zagrozil vratom Simona Mignoleta, ki je lepo ustavil njegov nizek strel. Zapretil je po prodoru Bakambuja tudi Jonathan dos Santos, ki je z roba kazenskega prostora meril prek vrat, potem ko je Bakambuja morda celo s prekrškom za najstrožjo kazen ustavil Kolo Toure. Dinamičnih šest minut je prineslo tudi prvi zadetek, ki pa je padel pred mitsko tribuno Kop. Za veselje domačih navijačev je poskrbel kar Bruno Soriano, ki je ostro podajo pred vrata ob Sturridgeu preusmeril v lastno mrežo.

Liverpool je nadaljeval z napadi in kapetan James Milner je v 13. minuti poslal izvrstno žogo z boka pred vrata gostov, kjer jo je Adam Lallana preusmeril za las mimo daljše vratnice Areole. Po nekaj minutah zatišja so bili rdeči spet nevarni v 25. minuti, ko je po kotu žoga preletela več nogometašev, pred nasprotniki pa jo je nato na drugi vratnici izbil Tomas Pina. Strel od daleč Coutinha je končal v bloku, poskus Dejana Lovrena z glavo pa je Areola po dobre pol ure pod svojo prečko ujel. Villarrealovi nogometaši so z nekaj nervoznimi reakcijami in štarti malce razgreli ozračje, rumeni karton madžarskega sodnika Viktorja Kassaija je dobil Victor Ruiz, na zelenico je poletel tudi Lovren, ki ga je z rokami podrl Soldado, ostro je na Denisa Suareza štartal tudi Nathaniel Clyne. Tik pred polčasom se je branilcev nenadoma osvobodil Bakambu, ki je v kazenskem prostoru stekel na podajo s strani, a je prvi strelec rumenih streljal prešibko, točno v Mignoleta. Drugi polčas bi lahko Liverpool začel z morda že odločilnim drugim zadetkom, toda po lepem preigravanju Coutinha vratar Areola ni imel večjih težav z Brazilčevim strelom z leve. Še en Brazilec, Firmino, je v 50. minuti lepo našel Milnerja, ki se je dobro znašel s preigravanjem 16 metrov od vrat, toda slabo streljal po sredini gola.

Daniel Sturridge, Philippe Coutinho in Roberto Firmino proslavljajo hiter zadetek na Anfieldu.
Daniel Sturridge, Philippe Coutinho in Roberto Firmino proslavljajo hiter zadetek na Anfieldu. FOTO: AP

Prvo menjavo je strateg gostov Marcelino opravil po slabi uri igre, ko je Pino nadomestil Manu Trigueros. A še naprej so bili nevarnejši domači, Sturridge je v 62. minuti spustil žogo z glavo Lallani, ki mu jo je nato poslal v prostor, strel angleškega napadalca s težkega položaja pa je Areola ustavil. Nič pa ni mogel vratar rumene podmornice storiti v 63. minuti, ko je po še eni lepi globinski žogi predenj prišel Sturridge, njegov strel pa je kljub obrambi od vratnice nekako le končal v mreži. Lepo je poskusil tudi Albeto Moreno, a je njegov strel z levico z okoli 18 metrov zavil več kot meter mimo vrat Villarreala. Naloga je za goste postala še veliko težja, ko je Kassai za prekršek na robu kazenskega prostora drugi rumeni karton pokazal Ruizu, ki je bil nervozen že v prvem polčasu. Špansko moštvo, v naslednji sezoni se mu obeta tudi Liga prvakov, je po ključni zadetek krenilo tudi z izkušenim Danielejem Bonero. Firmino je z levico močno udaril proti golu Villarreala z roba kazenskega prostora, v 75. minuti pa je njegov poskus brez večjih težav v kot preusmeril Areola. Suarez se je v drugem kazenskem prostoru držal za glavo, potem ko je padel po prerivanju z rojakom Morenom, a Kassai ni zapiskal za najstrožjo kazen. Zato pa je Lallana v 81. minuti Liverpoolčane oddaljil na neulovljivo prednost: po podaji s strani je Sturridge slabo streljal, a tik pred Areolo srečno zaposlil Lallano, ki je žogo preusmeril v mrežo. Zmaga bi lahko bila še izdatnejša, Sturridge je imel v 87. minuti spet ogromno časa pred Areolo, ki pa je njegov strel v "situaciji ena na ena" izvrstno odbil z nogo.

Zelo dobro je gostujoči čuvaj mreže posredoval tudi po prelepem preigravanju in strelu Lallane v eni zadnjih akcij. Klopp je s širokim nasmeškom pospremil zadnje sekunde na Anfieldu, kjer je Liverpool potrdil preboj v drugi finale pod novim strategom, ki bo po uspehih z Borussio Dortmund po angleškem ligaškem pokalu dobil novo priložnost v finalu Lige Evropa. Rdeči bodo v bogati klubski zgodovini že dvajsetič lovili evropsko lovoriko, enajst jih je končalo v klubskih vitrinah, nazadnje leta 2005, ko je po zmagi v Ligi prvakov na Otok romal tudi Uefin superpokal. Villarreal po drugi strani ni uspel prekiniti uroka polfinala in na zadnji stopnički ostal tako kot leta 2006 v najelitnejši Ligi prvakov.

Liga Evropa, povratna tekma polfinala:

Liverpool* ‒ Villarreal 3:0 (1:0)
Soriano 7./ag., Sturridge 63., Lallana 81.
RK: Ruiz 71./Villarreal

Postavi:

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Toure, Moreno; Can, Milner; Lallana, Firmino (od 89. Benteke), Coutinho (od 82. Allen); Sturridge (od 90. Lucas).

Villarreal: Areola; Gaspar, Musacchio, Ruiz, Costa; Dos Santos (od 73. Bonera), Pina (od 60. Trigueros), Soriano, Suarez; Soldado (od 68. Lopez), Bakambu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fcliverpool1
06. 05. 2016 11.04
+8
Zamislite ze malo na pop tv.ali hocete imet prenose tekm al vsaj zame sramoto od prenosa.za primerjavo,nemski sport 1je vceraj ob 19 uri zacel z uvodom v tekmo ob cudovitih vklopih na andfild.seveda tud niso zamudili enkratne koreografije in vzdusja ob himni liverpoola ,ob kateri so se spanski navijaci obnemeli in zapeli you"ll newer walk alone.hvala nemsa tv da so nam pricarali nepozabne trenutke!!!!! Lep pozdrav ynwa.
Chelsea1991
06. 05. 2016 11.58
-9
pa koga briga vaš luzerpul, logično da se nebojo vkllopili pred 20:59 zakaj pa bi se če imajo podpisano pogodbo z obvzenimi reklamami, naredite si najprej svojo pesem in ne skopirano od celtica
TheNormalOne
06. 05. 2016 14.10
fcliverpool1 kateri nemški kanal je bil to?
Erik432
07. 05. 2016 16.15
@Ursha ... Program se imenuje Sport1. Jaz sem tudi gledal tekmo na tem programu. Do sedaj so vedno prenasali ligo Europa. Zelo verjetno bodo tudi finale.
Erik432
07. 05. 2016 16.23
@Chelsea ... glede na to, da je Liverpool FC pesem takoj prevzel za svojo himno, ko so je posnela Liverpoolska skupina Gerry&Pacemakers, Celtic pac ni mogel biti prvi. Pred tem je obstajala samo verzija iz ene gledaliske predstave, ki pa je navijaci Celtica sigurno niso privzeli. Seveda je to znano vsem razen najbolj zagretim navijacem Celtica.
TheNormalOne
09. 05. 2016 12.52
Porocilo
06. 05. 2016 08.33
+15
Koncno vsaj en pameten klub v finale. Bravo Klopp, to je pravilna motivacija za igralce. Naj se trener Atletico Madrida nekaj nauci.
MM?
06. 05. 2016 08.50
-8
Hm, kaj že? A kako priti v enem rangu nižje v finale?
I_LOVE_FOOTBALL
06. 05. 2016 09.14
+5
Prvič, Klopp ni imel niti najmanjše možnosti, priti v finale lige prvakov, saj Liverpooltam na štartal. Drugič, Klopp je prišel z Borussio tudi v finale LP in to z lepo, ofenzivno igro in ne z bunkerjem kot je to uspelo Simeoneju...
MM?
06. 05. 2016 10.08
+0
Pri nogometu je zelo pomembna taktika in če nisi ravno Barcelona z Messijem, se pri ultra odprti igri hitro opečeš. Klopp je sicer odličen trener, a mislim, da Liverpool (BVB je povsem druga zgodba) s svojim kadrom in takšno igro v LP ne bi imel nobenih šans za finale. Sicer so pa tudi v Angliji kjer so. Neustrezna se mi zdi predvsem primerjava med LP in LE.
mmickica
06. 05. 2016 16.16
+4
Tudi jaz sem "navijala" za Kloppa. Ta je pa res faca! Enostavno te prisili na nek način, da navijaš za klub, ki ga vodi.
matej1111
06. 05. 2016 08.28
-3
Kloop par let v Liverpoolu potem pa tak v Bayern, po Bayernu pa še reprezentanca.
KOPITES
06. 05. 2016 08.13
+12
Dominacija,kot bi rekel Mandzo...# YNWA..gremo po zmago in v Ligo Prvakov
Erik432
06. 05. 2016 08.31
+6
Res je bilo super gledati. Tempo so držali od prve do zadnje minute. Po prvem polčasu sem se bal da bodo padli s presingom, pa so zdržali vse do konca.
CURVANORD Zanetti
05. 05. 2016 22.55
+19
Razbili so jih ko kanto
mariomandzukic
05. 05. 2016 22.55
-37
po luki modricu in mateu kovacicu,smo dobili se enega finalista evropskih tekmovanj Dejana Lovrena.dominacija nad dominacijami
Paštašutar
05. 05. 2016 22.59
+7
hrvat_Ante
06. 05. 2016 08.19
+2
Erik432
06. 05. 2016 08.22
+3
Evo mandzo, kljub vsem tvojim glupostim, pa ti grede Lovrena včeraj dam prav ... res je bil dominanten v obrambi.
RožleYXXX
05. 05. 2016 22.53
+1
Sam fuzbal vam hod po glav....
BOZICEKSLO
05. 05. 2016 22.45
-25
Sodniki bedarija. Sreckoti liverpool.
Erik432
06. 05. 2016 08.23
+2
RožleYXXX
05. 05. 2016 21.41
+4
Kwa mi spet turite tale Voyić.!
KOPITES
05. 05. 2016 21.35
+8
Gremo Redsi !!!!! #YNWA
walter2
05. 05. 2016 21.08
+62
Vse televizije začenjajo prenose domačih tekem Liverpoola z znamenitim petjem himne navijačev Liverpoola,le POP to preskoči in vsiljuje oglase!Vidi se njihova neprofesionalnost!
R.M.Club
05. 05. 2016 21.47
+22
Pop tv nameni 2 minuti raje temu kako Modrič skomini j... vse po spisku,...
Trend01
05. 05. 2016 22.38
-1
@walter2 - sicer nisem povsem siguren, a zadnjič je reporter razlagal, da je v evropskih pokalnih tekmah drugačna procedura. Ne me 100% za besedo držat. To je tale "Jaka" na Kanalu A razlagal. Nekako v stilu, da je himna krepko prej.
cool123
05. 05. 2016 21.06
+19
zalaj se ne vklučite v prenos malo prej in daste reklame potem da se sliši liverpoolova himna
JJZGEODPRASKAKATJO
05. 05. 2016 21.00
-6
BAJE DA LIVERPOOL UBIJE UEFALONA ZA DZABE
BayernGomez
05. 05. 2016 20.42
+13
Ajde Liverpool po finale!
rambek
05. 05. 2016 20.29
-15
ajde spanci...
kameltrajbar
05. 05. 2016 20.27
+10
..za kloppa......go reds.....:)))
_doomsday_
05. 05. 2016 20.13
-1
Ni pokvaril vzdušja na Merseysidu???? A vi sploh veste o čem pišete in kaj je Merseyside? Katastrofa od novinarjev!
Kefren
05. 05. 2016 20.57
+6
Liverpool je glavno mesto območja Merseyside, tako da ne vem kaj točno te moti
drimtim
05. 05. 2016 19.30
+3
BOZICEKSLO
05. 05. 2016 19.04
+0
Liverpool je dalec od stare slave. Igrajo brez najboljsih branilcev in napadalcev.
grevid
05. 05. 2016 15.54
+12
Gremo Liverpool na napredovanje!!!!
fihner
05. 05. 2016 19.28
+5