Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Mevlja zablestel s prvencem, Džeko pa s hat-trickom, boleča poraza Fenerja in Spursov

Krasnodar, Rostov, Gent, Mönchengladbach, 16. 02. 2017 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Šestnajstina finala Lige Evropa se je začela s presenetljivim porazom Fenerbahčeja. Turški velikan je bil v skupinskem delu uspešnejši tudi od Manchester Uniteda, tokrat pa je na gostovanju v Krasnodarju izgubil (0:1). Rostov je s prvim zadetkom Mihe Mevlje v evropskih tekmovanjih visoko ugnal praško Sparto (4:0). Tottenham klonil pri Gentu (0:1).

Več videovsebin
  • Gol Mihe Mevlje za vodstvo Rostova na tekmi s Sparto Prago
    01:09
    Gol Mihe Mevlje za vodstvo Rostova na tekmi s Sparto Prago
  • Vrhunci tekme Kuban Krasnodar - Fenerbahče
    02:00
    Vrhunci tekme Kuban Krasnodar - Fenerbahče
  • Vrhunci tekme Borussia Mönchengladbach - Fiorentina
    03:56
    Vrhunci tekme Borussia Mönchengladbach - Fiorentina
  • Vrhunci tekme Celta Vigo - Šahtar Doneck
    03:10
    Vrhunci tekme Celta Vigo - Šahtar Doneck
  • Vrhunci tekme Gent - Tottenham Hotspur
    03:36
    Vrhunci tekme Gent - Tottenham Hotspur
  • Vrhunci tekme PAOK Solun - Schalke 04
    01:59
    Vrhunci tekme PAOK Solun - Schalke 04
  • Vrhunci s tekme Villarreal - AS Roma
    02:59
    Vrhunci s tekme Villarreal - AS Roma
  • Vrhunci tekme Anderlecht - Zenit
    02:23
    Vrhunci tekme Anderlecht - Zenit
  • Vrhunci tekme Legia Varšava - Ajax Amsterdam
    02:05
    Vrhunci tekme Legia Varšava - Ajax Amsterdam
Uvod v izločilne boje Lige Evropa je zaznamovalo tudi več navijaških izgredov. V bližini stadiona San Mames v Bilbau so se pomerili privrženci domačega Athletica in ciprskega Apoela, brutalen napad na kolege amsterdamskega Ajaxa so uprizorili že večkrat problematični navijači Legie Varšave, medtem ko so se Schalkejevi navijači v Solunu spopadali s policijo.

Tottenham, ki razpolaga z eno najmočnejših ekip v tekmovanju, je s porazom proti Gentu potrdil govorice, da bo prioriteta trenerja Mauricia Pochettina in varovancev do konca sezone očitno boj za najvišja mesta v otoški Premier League (0:1). Sprusi so bili v Belgiji precej nemočni, sredi drugega polčasa je za zmago nekdanjega kluba Zlatana Ljubijankića in Marka Šulerja poskrbel Jeremy Perbet. Tottenham si česa več tudi ni zaslužil, čeprav je prevladoval v posesti, a si večjih priložnosti ni pripravil. Kmalu po začetku drugega polčasa je napadalec in prvi strelec kluba Harry Kane z bližine sicer zatresel okvir vrat. Bolj natančen je bil po prodoru Danijela Milićevića Perbet, ki je s strelom v drugi kot vrat rojaka Huga Llorisa prinesel odmevno zmago Belgijcem. Lloris je moral v 75. minuti Miličevićev strel preusmeriti v vratnico, potem ko je žogo nespametno izgubil belgijski branilec Spursov Toby Alderweireld. Fiorentina je z izjemnim prostim strelom Federica Bernardeschija slavila na težkem gostovanju pri Borussii Mönchengladbach (1:0), kjer Josip Iličić ni dobil priložnosti s klopi. Bernardeschi je tik pred polčasom priigral in nato še izvedel zmagoviti prosti strel in vijoličastim prinesel lep kapital pred povratnim dvobojem. Slavili so tudi pri Rostovu, kjer so po zgodovinskem sodelovanju v skupinskem delu Lige prvakov odlično začeli z izločilnimi boji Lige Evropa. Tudi po zaslugi zadetka slovenskega branilca Mihe Mevlje, ki do četrtka še ni zadel za svoj klub, to pa je bil tudi njegov prvi gol v evropskih tekmovanjih.

Natančen je bil nekdanji član Gorice sicer nedavno tudi v dresu reprezentance ob lanskem gostovanju v Varšavi, tokrat pa je s svojimi soigralci visoko ugnal neprepoznavno praško Sparto, ki je obračun sklenila z desetimi nogometaši (4:0). Po zadetku Mevlje, po podaji iz kota so Pražani slabo izbijali, Mevlja pa je kljub nasprotniku na črti gola z glavo uspel zadeti, je Tiemoko Konate grdo stopil na Timofeja Kalačeva in v 32. minuti dobil rdeči karton. Že po desetih minutah sta Dmitrij Poloz in Christian Noboa nemudoma kaznovala oslabljene goste, po polčasu pa jih je pokončal Sardar Azmoun ter potrdil zgodovinsko celo najvišjo zmago Rusov v evropskih tekmovanjih. Benjamina Verbiča ni bilo v kadru FC Koebenhavna, ki je na gostovanju pri Ludogorcu slavil lepo zmago (2:1). Anicet Abel je že v drugi minuti zatresel lastno mrežo, takoj po začetku drugega polčasa pa je spet hitro udaril Youssef Toutouh. Zadetek Claudiuja Keseruja je vsaj malce omilil poraz Bolgarov, ki so tekmo sklenili tudi z igralcem več na zelenici, ko je bil izključen Jan Greguš. Olympiakos je na domači zelenici proti Osmanlisporju zdržal za bled remi brez golov, ob katerem je 15 minut igral brez izključenega Bruna Viane. Gol novinca Viktorja Claessona že v četrti minuti prve tekme šestnajstine finala Lige Evropa je odločil obračun Kubana Krasnodarja in Feberbahčeja. Švedski vezist Claesson je po predložku s strani z glavo zatresel mrežo turškega zvezdniškega moštva, Kuban pa je do konca obračuna ubranil minimalno prednost pred povratno tekmo v Istanbulu. Gostje so z močno postavo, v kateri ni bilo nizozemskega asa Robina van Persieja, ostali brez pomembnega zadetka v gosteh, čeprav so lahko računali tudi na Mousso Sowa, Emmanuela Emenikeja in Jermaina Lensa.

Bernardeschi je zabil enega izmed najlepših zadetkov tega leta.
Bernardeschi je zabil enega izmed najlepših zadetkov tega leta. FOTO: AP

Vroči Alexandre Lacazette je prebujajočemu se Lyonu priigral novo zmago z dvema zadetkoma na gostovanju pri AZ Alkmaarju (4:1). Lyon je povedel prek Lucasa Tousarta v 26. minuti, nato pa je z goloma tik pred polčasom in v dvanajsti minuti nadaljevanja par že praktično odločil Lacazette, ki je v zadnjih tednih v izvrstni formi. Alireza Jahanbakš je z enajstih metrov za nekaj trenutkov prekinil francoski pohod, ki pa ga je z golom v enem zadnjih napadov zaokrožil Jordan Ferri. Na enem izmed derbijev prvega kroga izločilnih bojev je Šahtar z golom Gustava Blanca slavil v Vigu pri Celti (1:0), ki je z nekaj navdušujočimi predstavami tudi letos (po)skrbela za presenečenja v španski La Ligi, a so prekaljeni Ukrajinci znali omejiti Galicijce ter se domov vrniti z lepim naskokom. V paketu tekem, ki so se začele ob 21.05, velja izpostaviti visoko zmago AS Rome na gostovanju pri Villarrealu (4:0). Edin Džeko je prispeval hat-trick za Rimljane, ki imajo velike apetite v tem tekmovanju, kot tudi v letošnji sezoni Serie A. Emerson je v prvem polčasu poskrbel za prednost sinov volkulje, ki jih je nato s hat-trickom v dobrih 20 minutah na neulovljivo prednost odlepil Džeko. Athletic Bilbao je hitro zaostal, nato pa domačo tekmo z APOEL Nikozijo obrnil v svoj prid, a objokoval pozen zadetek Ciprčanov, ki odpira možnosti otočanom pred povratnim obračunom (3:2). Georgios Efrem je že po dveh minutah načel mrežo Baskov, Mikel Balenziaga pa je izenačil in za prvo vodstvo levov je gol po uri igre zabil "večni" Aritz Aduriz. Ko je zadel še Inaki Williams, je bila prednost rdeče-belih že zares lepa, po pretepih v okolici stadiona pred tekmo pa so lahko slavili tudi gostujoči privrženci, ki so uspeli priti na svoje sedeže. Giannis Gianniotas je v 89. minuti poskrbel za še kako vročo tekmo v Nikoziji.

Anderlecht je kar malce presenetljivo zanesljivo opravil z Zenitom, ki v Bruslju ni uspel zabiti vedno zelo pomembnega zadetka v gosteh (2:0). Mladi Ganec Frank Acheampong je v peti minuti zadel za 1:0, nato pa močno z levico meril pod prečko tudi za prednost z 2:0 slabe pol ure kasneje, gostje pa se do konca tekme niso pobrali. Še ena tekma, ki je minila v znamenju navijaških izgredov v mestu, se je med Legio in Ajaxom v Varšavi končala brez golov. Amsterdamčani so ubranili svojo mrežo kljub izključitvi Kennyja Teteja. Napeto je bilo v navijaškem in meddržavno-verskem smislu tudi v Izraelu, kjer je presenečenje skupinskega dela Hapoel Beer Shevo uspel premagati turški Bešiktaš (3:1). Po avtogolu Williama v 42. minuti je Eljaniv Barda še pred polčasom izenačil, nato pa je Cenk Tosun po uri igre poskrbel za novo prednost gostov, Atiba Hutchinson pa je tik pred iztekom igralnega časa morda že odločil par. Visoko je v bližnjem Solunu slavil tudi Schalke (3:0), nekdanji klub legende slovenskega nogometa Branka Oblaka je z zadetkom Guida Burgstallerja sredi prvega polčasa dolgo časa vodil proti PAOK, ki sta ga v zaključku tekme pokončala Max Meyer (82. minuta) in Klaas-Jan Huntelaar (90.).

Izidi šestnajstine finala Lige Evropa, prve tekme:

Manchester United ‒ Saint-Etienne 3:0 (1:0)
Ibrahimović 15., 75., 88./11-m

Robert Berić (Saint-Etienne) je igral od 79. minute.

FK Kuban Krasnodar ‒ Fenerbahče 1:0 (1:0)
Claesson 4.

AZ Alkmaar ‒ Lyon 1:4 (0:2)
Jahanbakš 68./11-m; Tousart 26., Lacazette 45., 57., Ferri 90.

Astra Giurgiu ‒ Genk 2:2 (1:1)
Budescu 43., Seto 90.; Castagne 25., Trossard 83.

Borussia Mönchengladbach ‒ Fiorentina 0:1 (0:1)
Bernardeschi 44.
Josip Iličić (Fiorentina) je bil na klopi.

Celta Vigo ‒ Šahtar Doneck 0:1 (0:1)
Blanco 26.

FC Rostov ‒ Sparta Praga 4:0 (3:0)
Mevlja 15., Poloz 37., Noboa 40., Azmoun 68.
RK: Konate 32./Sparta
Miha Mevlja (Rostov) je odigral celo tekmo.

Gent ‒ Tottenham Hotspur 1:0 (0:0)
Perbet 59.

Ludogorec Razgrad ‒ FC Koebenhavn 1:2 (0:1)
Keseru 81.; Abel 2./ag., Toutouh 53.
Benjamina Verbiča (Koebenhavn) ni bilo v ekipi.

Olympiakos ‒ Osmanlispor FK 0:0
RK: Viana 74./Olympiakos

Anderlecht ‒ Zenit Sankt-Peterburg 2:0 (2:0)
Acheampong 5., 31.

Athletic Bilbao ‒ APOEL Nikozija 3:2 (1:1)
Balenziaga 38., Aduriz 61., Williams 72.; Efrem 36., Gianniotas 89.

Hapoel Beer Sheva ‒ Bešiktaš 1:3 (1:1)
Barda 44.; William 42./ag., Tosun 60., Hutchinson 90.

Legia Varšava ‒ Ajax 0:0 (0:0)
RK: Tete 84./Ajax

PAOK Solun ‒ Schalke 0:3 (0:1)
Burgstaller 27., Meyer 82., Huntelaar 90.

Villarreal ‒ AS Roma 0:4 (0:1)
Emerson 32., Džeko 65., 79., 86.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.