Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Unitedova obramba pretrd oreh za 'sinove bogov', vragi z novo lovoriko dopolnili svojo vitrino

Stockholm, 24. 05. 2017 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V finalnem obračunu UEFA Lige Evropa je stockholmska zelenica gostila obračun med Manchester Unitedom in nizozemskim Ajaxom. Slednji so po trdi borbi vendarle morali priznati premoč vragom, katerih vitrina je z novo lovoriko vendarle popolna (2:0).

Več videovsebin
  • Gol Paula Pogbaja na tekmi Ajax - Man. United
    01:03
    Gol Paula Pogbaja na tekmi Ajax - Man. United
  • Gol Henrika Mkhitarjana na tekmi Ajax - Man. United
    01:08
    Gol Henrika Mkhitarjana na tekmi Ajax - Man. United
  • Slavje Man. Uniteda po zmagi v finalu Lige Evropa
    09:55
    Slavje Man. Uniteda po zmagi v finalu Lige Evropa
Evropski naslov je nekaj unikatnega. Zelo sem vesel. V prvenstvu sezona ni bila tako dobra, a na koncu koncev smo v tej sezoni osvojili tri pokale, kar sploh ni slabo. Velika hvala, da ste nas spremljali in upam, da bo United v Španiji dobil še več navijačev. Rad bi se spomnil tudi na moje nekdanje soigralce in prijatelje iz Athletic Bilbaa, s katerimi smo pred štirimi leti izgubili finale in takrat nas je močno bolelo. To je zanje. Ander Herrera, vezist Man. Uniteda in najkoristnejši igralec finala
Policisti z navijači v Stockholmu pred tekmo niso imeli težav, posredovali so zgolj ob prižiganju bakel in ostalih sicer resda redkih pirotehničnih sredstev, medtem ko so se navijači Manchester Uniteda želeli s pesmijo in plesom pokloniti spominu na umrle someščane, ki so življenje izgubili v ponedeljkovem terorističnem napadu na dvorano Manchester Arena. Eden izmed transparentov, ki je pritegnil največ pozornosti in aplavzov, se je glasil: "Vaše sovraštvo nas še krepi!" S tem so želeli sporočiti, da kljub tragediji ostajajo enotni, žrtvam pa so se pred začetnim sodnikovim žvižgom poklonili z minuto tišine.

Ajaxov trener Peter Bosz ni eksperimentiral s postavo, ekipo, ki je izgubila povratno tekmo polfinala z Lyonom je osvežil le s Jairom Riedewaldom in tako sestavil celo najmlajšo začetno enajsterico (22 let in 282 dni) v zgodovini finalnih tekem evropskih klubskih tekmovanj. Jose Mourinho se je odločil dvoboj na Friends Areni začeti s Juanom Mato in Christopherjem Smallingom, nared je bil tudi pred tekmo vprašljivi vezist Marouane Fellaini. Dobro uro pred tekmo so zbrani gledalci na stadionu z navdušenjem pozdravili tudi Zlatana Ibrahimovića, ki si je kljub poškodbi prišel ogledat zelenico, kjer je dosegel nepozaben zadetek s "škarjicami" v dresu švedske izbrane vrste proti Angliji.

Marouane Fellaini je bil zaradi poškodbe sprva vprašljiv.
Marouane Fellaini je bil zaradi poškodbe sprva vprašljiv. FOTO: AP
 Že pred tekmo je bilo živahno tudi na stavnicah, ki so večjo možnost pripisovale Angležem, kljub temu pa ni šlo  zanemariti niti mlade in uspešne nizozemske ekipe. Slednji so izrazili sočustvovanje ob manchestrski tragediji in čeprav so bile njihove dobre misli z žrtvami terorističnega napada, so se na igrišču osredotočili zgolj na dogajanje na zelenici. "Naše misli so s prebivalci Manchestra in želimo si, da se vse dobro izteče. Nekateri pravijo, da smo favoriti, spet drugi menijo drugače. Mislim, da bomo igrali svojo igro, pritisnili in napadli ter dali vse od sebe. Menim, da imamo velike možnosti za zmago," je pred tekmo priznal Davy Klaassen. Kljub temu pa je po začetnem sodnikovem žvižgu s soigralci le za trenutek prišel do žoge, potem pa so jo v svoje noge prevzeli vragi. Slednji so že v prvi minuti nevarno zapretili vratom Andrea Onane. Varovanci Joseja Mourinha so bili vsaj v začetku obračuna nevarnejši, vendar je nizozemska obramba poskuse še pravočasno uspešno zaustavila.

Lepo priložnost je tako zapravil Fellaini, ki pred nasprotnikovimi vrati ni uspel izkoristiti lepe podaje Mate. Ajax se na drugi strani ni pretirano izkazal, saj so Nizozemci napade pogosto zapravili še preden bi se uspelo izcimiti kaj nevarnejšega, kljub temu pa jim je uspelo umiriti ritem 'vražje' igre na igrišču. Sergio Romero se je prvič moral resneje izkazati v 15. minuti, ko je ga je s strelom na vrata presenetil Bertrand Traore, zato pa so se na drugi strani maščevali vragi, ki so po lepem strelu z razdalje uspeli premagati nizozemskega čuvaja mreže. Pod zadetek se je podpisal Paul Pogba, žoga pa se je odbila od Davisona Sancheza in presenetila Onano. Ajaxu se je priložnost nekaj minut za tem ponudila s prostega strela, vendar pa so vragi še pravočasno počistili pred vrati, zato pa je na drugi strani poskušal Valencia, vendar je Kamerunec še pravočasno razbral njegovo namero. Mladi čuvaj mreže se je izkazal tudi nekaj minut kasneje, ko je prestregel strel Henrikha Mkhitarjana. Tudi pred vrati Romera se je nogometašem Ajaxa ponudila lepa priložnost, vendar pa ni bilo nikogar, ki bi žogo po podaji potisnil v angleško mrežo. Tehtnica na zelenici se je obrnila v prid Bozsovih varovancev, ki so z nekaj lepimi priložnostmi nevarno ogrozili vrata Uniteda, vendar zadetka v vrata Romera ni bilo.

Prvi zadetek za vrage je dosegel Paul Pogba.
Prvi zadetek za vrage je dosegel Paul Pogba. FOTO: AP

Kmalu po izvajanju s sredine se je igra preselila na manchestrsko polovico, vendar le za kratek čas. Že naslednji napad je pripadel Unitedu, ki mu je uspelo zadeti po posredovanju Mkhitarjana, ki je strel Chrisa Smallinga spremenil v zadetek. Ajax je skušal na vsak način zatresti mrežo nasprotnika, kljub temu pa jim pravega recepta ni uspeli najti. Zato pa je prostor pred vrati Onane izkoristil Fellaini, ki je poskušal z glavo vendar je bil vratar na pravem mestu. Nizozemci so tako zapravili tudi lepo priložnost, ki se jim je ponudila s prostega strela. Vse do konca so bili nevarnejši Nizozemci, medtem ko je United poskušal iz protinapadov. Ajaxu se nikakor ni uspelo prebiti skozi obrambo vragov, zato so poskušali z razdalje, vendar njihovi streli niso resneje ogrozili vrat Romera. Manchester se je tako razveselil še edine lovorike, ki je do sedaj manjkala v njegovi vitrini, z zmago pa so se po neuspešni sezoni v angleškem prvenstvu vendarle uspeli uvrstiti v UEFA Ligo Prvakov. Z novim uspehom je Mourinho postal peti strateg, ki mu je uspelo osvojiti štiri ali več evropskih trofej.

Veselje v vrstah Uniteda.
Veselje v vrstah Uniteda. FOTO: AP

Liga Evropa, finale:

Ajax ‒ Manchester United 0:2 (0:1)
Pogba 18., Mkhitarjan 48.

Postavi:

Ajax: Onana; Veltman, Riedewald (od 82. De Jong), Sanchez, Traore, Klaassen, Younes, Schöne (od 70. Van de Beek), Ziyech, Dolberg (od 62. Neres), De Ligt. Na klopi: Boer; Tete, Westermann, Kluivert.

United: Romero; Smalling, Blind, Valencia, Darmian; Fellaini, Pogba, Mata (od 90. Rooney), Herrera, Mkhitarjan (od 74. Lingard), Rashford (od 84. Martial). Na klopi: De Gea; Jones, Carrick, Fosu-Mensah.

Sodnik: Damir Skomina.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadabra
25. 05. 2017 12.55
+2
Kot sem napovedal...angleži bodo imeli 5 udeležencev v ligi prvakov. No, razen če se Liverpool ne osramoti v kvalifikacijah. Kje ste zdej nevedneži, ki ste celo sezono govorili, da United nima možnosti za naslov??? Amaterji...
SAF1
25. 05. 2017 17.18
+1
Skrivajo se v svojih jamah, čakajo da mine tale članek, potem bodo napadali z bednimi izgovori :D
SAF1
25. 05. 2017 10.56
+6
To zmaga woo hoo. Naslednjo sezono pa bo treba meriti TOP 4, ker se mufc ne bo mogel tako šlepati v LP vsako sezono.
FootballMaster
25. 05. 2017 10.51
+9
Je pa po koncu tekme izgledalo kot bi na ogle tekme prišla bližnja bolnišnica :) Polovica ekipe na bergljah
grozjak
25. 05. 2017 10.07
-7
Morinjo se je letos, klju porazni sezoni v premier ligi, izvlekel z obilico krompirja. Z tako igro, kot jo je klub prikazal, se lahko zagovarjajo samo pred najzvestejšimi navijači........Lovorika je, a ubijanje fuzbala s strani portugalca se neusmiljeno nadaljuje....In kljub zmagi imam danes občutek, da sem oblekel jopič sramote, tisti, z unitedovim grbom!
Maximus
25. 05. 2017 11.20
+5
Ma daj ne nbijaj. Muri je letos najmanj jamral v svoji celotni karieri, imel pa je največ težav s poškodbami odkar je začel trenersko pot. Glede na tvoj komentar ti več niti ne bom pisal saj ti niti 4 stranski esej ne bi pomagal. Si laični navijač in o nogometu ne veš prav veliko. To, da je moral osvojiti ligo evropa je eno, razumljivo, to, da jo je dejansko osvojil, je glede na vse, še vedno mojstrovina. Razumi, da je v zaključku vseh tekmovanj ostal brez vlečnega konja in da je vso odgovornost nosil in prenesel 19 letni mulo. Ala mu vera. Igral je pač nogomet, ki je prinesel rezultat. Spomni se kakšen nogomet smo spremljali pod Moyesom in Van Galom in kaj nam je ta prinesel. Razumi tudi, da je to prva sezona, ko je prevzel klub, vnesel je spremebe, v mentaliteti, ki se že poznajo. Vidi se tudi, da stremi k napadalnemu nogometu, a ve tudi, kdaj je to treba podrediti dosegi rezultata. Kaj je Ajaxu prinesel atraktiven nogomet, kombinatorna igra, bla bla bla? Odlično drugo mesto. Super. Kar naj ga imajo. Mi pa bomo zaradi včerajšnje zmage bolj svobodno zadihali, se poleti dodatno okrepili in naslednje leto igrali v ligi prvakov. Za atraktivno igro in lep nogomet je še čas. Za uvrstitev v najelitnejše tekmovanje je bil to zadnji in edini voz. Jaz bom rdeče nosil brez priokusa. Zmaga je zmaga. Vsake spremembe pa rabijo svoj čas. Prihodnje leto bo čas, da ga sodimo. Eno leto smo dali še vsakemu trenerju čas, dajmo ga tudi Jožetu. On je "the one" a kljub drugačnim prepričanjem, čarobne paličice vendarle nima.
grozjak
25. 05. 2017 12.42
+1
saj pravim, vse skupaj je všeč samo najzvestejšim navijačem, meni ni, že zaradi morinja in njegovega načina dela ne.....
MM?
25. 05. 2017 12.47
+1
Mou. se je dobro izvlekel. Da bi pa v finalu igral lep nogomet, to je lahko le želja navijačev. Je vložek precej prevelik. Na splošno je pa Mou. mojster defenzive in to je pač njegov stil. Ne vem sicer, če to paše v MU, ampak tudi naprej bo podobno.
zbuks
25. 05. 2017 09.05
-6
če pogledam vse tekme M. Uniteda bi lahko samo rekel, da je bilo to tekmovanje to leto brezvezno
Campeones34
25. 05. 2017 08.53
+11
Skoraj sem zaspal med tekmo, pa se v lokalu sem jo gledal. Katastrofa od finala. Ajax popolnoma nedorasel nasprotnik, mladenici so se ukakali
bema1201
25. 05. 2017 10.04
+0
Jap pa sem zaspal, to je bila uspavanka ne pa finale
grozjak
25. 05. 2017 10.25
-2
jaz pa nisem gledal, ker sem kar malo vedel kaj bo :)
ledr
25. 05. 2017 08.15
-3
Daleč najslabše finale lige Europa zadnjih let. M. United zelo slab, Ajax pa vsaj za klaso slabši. Še posebaj Ajax me je tokrat res razočaral. To gre v tisto kategorijo tekem kot včasih pravimo, da bi lahko igrali dva dni pa ne bi mogli dat gola.
MM?
25. 05. 2017 12.49
+1
Kako je že rekel Stare: "BVB s tako igro ne bi dosegla gola do jutri."
FootballMaster
25. 05. 2017 08.11
+7
Rečeš kar hočeš MAN je odigral lepo taktično tako kot Muri to zna. Ajax pa je sam sebe triblal pred kazenskim prostorom in poskušal skozi zid na sredini... Že na začetku je bilo jasno da iz tega ne bo nič. Čestitke. Bi rad videl Real vs MAN tako da upam da LP zmaga Real.
Barbarezo
25. 05. 2017 07.59
-12
jaka lovorika u pm
Mirhollio
25. 05. 2017 06.33
-6
LocoBlanco
24. 05. 2017 22.53
+41
Čestitke mladeničem Ajaxa ampak danes so zmagale izkušnje, ki so bile na strani Man.Utd.-a! Ajax je igral nasprotnik pa zabijal. Čestitke tudi našim sodnikom, ki so tekmo odsodili na nivoju, kot se je od njih pričakovalo! Navsezadnje pa čestitke navijačem Man.Utd.-a in Ibri za 1. evropsko lovoriko! Kar se tiče pa Mourinha pa je spet utišal svoje kritike. Zdaj samo upam, da bodo poleti pametno nakupovali in da se v roku 2-3. sezon vrnejo na pota stare slave, ker klub kot je Man.Utd. mora vsako leto biti v samem vrhu premier lige in redno igrati v CL!!! Lp
JbmTiMt
25. 05. 2017 06.13
-6
Goran Markovi?
24. 05. 2017 22.51
-11
Slaba igra Ajaxa . Ni United tako močen.
macek_garfield
24. 05. 2017 22.49
-12
stavniska namjestaljka
cripstoned
24. 05. 2017 22.47
+20
in potem se najdejo osebki ki govorijo da mourinho ni dober trener....vemo za navijace katerega kluba gre....murinho je lepilo za lovorike....kamorkoli pride človek osvoji....pep se lahko uci od njega....najslajse je da je s to osvojitvijo united naslednjo sezono v ligi prvakov in ce bodo okrepitve prave potem lahko pricakujemo da bodo prišli daleč....bravo in čestitke navijačem uniteda....
grozjak
25. 05. 2017 10.30
-2
pep se nima kaj učiti od murija. prej obratno...tole z cityjem je mal čudno, priznam, a vseeno. dajte mu še eno sezono.......čelsi bo drugo sezono težko borbal na vseh frontah.....united ima pa zadnja leta, če že slučajno igra v evropi, težave z uvrstitvijo med prvih pet v premier....
MM?
25. 05. 2017 12.52
-1
Mou. je odličen taktik, tu ni kaj. Mojster igre na rezultat, kar pa na dolgi rok (beri veliko tekem), npr. v PL ne bo prineslo naslova.
CURVANORD Zanetti
25. 05. 2017 16.54
Z Chelsea mu je uspelo biti prvak angleske liga,tako da zna igrat na dolgi rok(beri veliko tekem). Bo pa potrebno spremeniti igralsko zasedbo
JbmTiMt
24. 05. 2017 22.47
+23
vsi na berglah.
legvan1
25. 05. 2017 10.12
+1
mackon08
24. 05. 2017 22.46
-16
Kako je rekel Muri, liga Evropa je drugorazredno tekmovanje, no tudi on je drugorazreden, če se veseli zmagie v tem drugorazrednem tekmovanju.
CURVANORD Zanetti
24. 05. 2017 22.48
-1
CURVANORD Zanetti
24. 05. 2017 22.46
+4
Joza se gre po eno kanto zna dobiti se evropski super pokal
Paštašutar
24. 05. 2017 22.38
-9
In je tudi Liverpool ostal brez lige prvakov !!
Kolosej6
24. 05. 2017 22.43
+10
Nimaš prav, Liverpool bo vseeno igral kvalifikacije, novo pravilo.
CURVANORD Zanetti
24. 05. 2017 22.44
+1
A nw bo anglija imela 5 ekip al kako,vem pa da Wenger je jezen kot stekli pes,Ima pa Arsenal sanso ponovit letosnji uspeh Uniteda
Paštašutar
24. 05. 2017 22.46
+4
Se pravi da bodo imeli anglezi 5 ekip v ligi prvakov !?!?!?!?
CURVANORD Zanetti
24. 05. 2017 22.47
+3
Ni nujno Liverpool mora zmagat nasprotnika v zadnjem predkrogu al je ze uvrscen ?
Kolosej6
24. 05. 2017 22.48
+4
ce se liverpoolu uspe prebit cez kvalifikacije potem ja
karamba34
24. 05. 2017 22.37
+1
poz v štokholm. GGMU !
Iniesta
24. 05. 2017 22.32
-2
Muri je fenomenalen strateg ... z drugorazredno ekipo mu uspe osvojiti evropsko lovoriko ... neverjetno ...
mackon08
24. 05. 2017 22.49
+2
Ja samo je to po njegovi izjavi drugorazredno tekmovanje, tako da uspeh to sploh ni.