Liga Evropa

VIDEO: Atalanta dolgo časa držala v šahu veliki Dortmund, Iličić in soigralci na koncu prekratki

Reggio Emilia, 22. 02. 2018 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./J.K.
Komentarji
10

Osmina finala Lige Evropa bo, žal, minila brez Josipa Iličića, ki se na povratni tekmi šestnajstine finala ni uspel pridružiti številnim reprezentančnim kolegom, ki so bili v četrtek uspešni. Kranjčan je igral zelo dobro in bil blizu tudi novemu zadetku v mreži Borussie Dortmund, nemški velikan pa je uspel Atalanto izločiti z golom v 83. minuti (1:1).

Več videovsebin
  • Gol Rafaela Toloija na tekmi Atalanta - Borussia Dortmund
    01:10
    Gol Rafaela Toloija na tekmi Atalanta - Borussia Dortmund
  • Gol Marcela Schmelzerja na tekmi Atalanta - Borussia Dortmund
    01:06
    Gol Marcela Schmelzerja na tekmi Atalanta - Borussia Dortmund

Tesen poraz v Dortmundu (2:3), kjer je Josip Iličić kar dvakrat zatresel mrežo nekdanjih evropskih prvakov, je napovedoval vroč povratni dvoboj v Reggio Emilii. Trener Atalante Gian Piero Gasperini je na stadionu Mapei, tam mora zaradi sodnih bitk z mestnim tekmecem Albinoleffejem bergamski klub igrati evropske tekme, pričakovano zaupal konico napada vročemu Iličiću in kapetanu Alejandru Gomezu.

Gostujoča Borussia je v Italijo pripotovala s svojo armado navijačev, avstrijski strateg Peter Stöger pa je na klopi pustil Marca Reusa in Gonzala Castra, a je bila postava črno-rumenih vseeno močna: med drugimi je tekmo začel nemški junak minulega svetovnega prvenstva Mario Götze, veliki talent ameriškega nogometa Christian Pulišić in seveda tudi novinec v konici napada Michy Batshuayi, ki je po prihodu iz Chelseaja zablestel tudi na prvi medsebojni tekmi z Atalanto.

Josip Iličić je odlično odigral prvo tekmo v Dortmundu, kjer je zabil dva gola velikanu evropskega in svetovnega nogometa.
Josip Iličić je odlično odigral prvo tekmo v Dortmundu, kjer je zabil dva gola velikanu evropskega in svetovnega nogometa. FOTO: AP

"Škarjice" že v enem prvih napadov
Vzdušje je bilo na stadionu Mapei, ki sicer leži skoraj 200 kilometrov od Bergama, odlično. Za to so kljub močnemu nalivu poskrbeli tako domači kot gostujoči navijači, tudi s pomočjo nekaj nedovoljenih pirotehničnih sredstev. Črno-modri so začeli podjetneje in v prvem pravem napadu je Iličić s podajo v globino neuspešno iskal Bryana Cristanteja v kazenskem prostoru, nato pa je Kranjčan že čez dobro minuto akrobatsko poskusil s "škarjicami", a povsem zgrešil žogo, v nadaljevanju akcije pa je Marten de Roon močno udaril prek vrat.

Borussia je odgovorila prek Pulišića, čigar predložek so Italijani uspeli izbiti, Iličić pa je glasno protestiral pri španskem sodniku Jesusu Gilu Manzanu, ki kljub vlečenju za roko Jeremyja Toljana ni nagradil s prvim kartonom. Toda nezadovoljstvo je bilo hitro pozabljeno: Atalanta je v enajsti minuti povedla po podaji iz kota, po kateri je Roman Bürki povsem napačno ocenil predložek Gomeza ob Mattii Caldari, ki je zaposlil Rafaela Toloija za Brazilčev prvenec v evropskih tekmovanjih. 

Dortmundčani razigrani v drugem delu prvega polčasa
Po dobrih desetih minutah brez večjih priložnosti bi Atalanta kmalu udarila še drugič: po tem, ko je žogo po mnenju sodnika brez prekrška izgubil Pulišić, so Bergamčani okroglo umetno usnje spravili do kapetana Gomeza, ki je odlično zaposlil vtekajočega Cristanteja, a je 22-letni Italijan osamljen pred vrati grdo zgrešil. Andre Schürrle je na drugi strani v 27. minuti precej optimistično poskušal s strelom z okoli 20 metrov, ki je poletel visoko čez prečko.

Iličić je tudi na drugi tekmi z nekaj potezami dvignil gledalce na noge, blizu je bil tudi že tretjemu zadetku na drugi tekmi z BVB v tej sezoni.
Iličić je tudi na drugi tekmi z nekaj potezami dvignil gledalce na noge, blizu je bil tudi že tretjemu zadetku na drugi tekmi z BVB v tej sezoni. FOTO: AP

Bürki se je po 30 minutah igre izkazal po odličnem preigravanju in predložku Iličića, po katerem je De Roon z neposredne bližine ustrelil proti golu Dortmundčanov, a je bil Bürki na mestu, v vsakem primeru pa so sodniki igro ustavili zaradi prepovedanega položaja. Tako je bilo tudi v 33. minuti, ko je najprej Etrit Berisha prisebno ustavil poskus Schürrleja, nato pa se je po prostem strelu zatresla mreža Atalante, a je bil Götze prehiter.

Iličić se je spet poigraval
Italijani bi si v 34. minuti kmalu kar sami zatresli mrežo, potem ko je napako storil De Roon in jo nato v zadnjem hipu popravil z izbijanjem žoge z noge Batshuayija, za las pa je zgrešil lastna vrata. Berisha je moral v 34. minuti spet posredovati, soigralci so sicer uspeli blokirati poskus Batshuayija znotraj kazenskega prostora, nato pa je nekdanji član Lazia poletel in izbil žogo pred Götzejem, s katerim sta tudi grdo trčila. Do polčasa si nobena od obeh ekip novih priložnosti ni pripravila.

Za drugi polčas se je Stöger odločil aktivirati Marcela Schmelzerja, ki je zamenjal Toljana. Prvi nevarnejši trenutek pred vrati Dortmunda so Bergamčani pripravili že v prvem napadu, ko je Remo Freuler z roba kazenskega prostora po tleh meril mimo daljše vratnice Bürkija, daleč od žoge pa v padcu ni bil vseprisotni Gomez. V 51. minuti je prvič resneje proti golu Nemcev udaril tudi Iličić, čigar poskus z okoli 18 metrov pa ni ogrozil Bürkija.

Trenerju Dortmunda Petru Stögerju (na fotografiji) se je na koncu izplačal napadalnejši pristop v drugem polčasu, ko je Atalanta začela igrati povsem obrambno.
Trenerju Dortmunda Petru Stögerju (na fotografiji) se je na koncu izplačal napadalnejši pristop v drugem polčasu, ko je Atalanta začela igrati povsem obrambno. FOTO: AP

V igro tudi Reus
Veliko bolj nevarno bi bilo lahko v 54. minuti, če ne bi po prodoru Cristanteja v padcu Caldara pred vrati BVB v nogo zadel Ömerja Topraka, žoga pa je na srečo gostov zletela na tribuno in ne proti mreži. Odličen prodor Iličića je že minuti kasneje navijače spet dvignil na noge, toda Kranjčana so črno-rumeni le uspeli ustaviti in preprečiti nevarnejšo podajo oziroma strel razpoloženega slovenskega reprezentanta. Vrag je odnesel šalo in Stöger je po slabi uri igre na zelenico poslal tudi nemškega reprezentanta Reusa, ki je zamenjal Pulišića.

Sledile so minute, v katerih je Borussia morda celo najbolj do tedaj pritisnila na Atalanto, ki se je branila vedno globlje na lastni polovici. Veliko večja posest žoge pa gostom ni preveč pomagala, še več: slaba podaja proti vratarju Bürkiju bi kmalu presenetila švicarskega čuvaja mreže, ki je v 69. minuti v zadnjem hipu posredoval pred Iličićem. Kranjčan je imel minuto kasneje največjo priložnost na tekmi, ko je po dolgi žogi prišel v situacijo "ena na ena" s Toprakom, nato pa streljal mimo daljše vratnice.

Napaka Berishe odprla pot BVB
Odgovor Dortmundčanov je prišel z noge Batshuayija v 74. minuti, ko si je belgijski napadalec pripravil nekaj prostora s strani v kazenskem prostoru, toda meril preblizu Berishi. Reus je bil v naslednjem napadu prav tako precej s strani še bolj oddaljen od cilja, ko je meril mimo oddaljenejše vratnice domačih. Bürki je v 79. minuti z odlično obrambo ustavil Gomeza, ki je ostal povsem sam po podaji Cristanteja z desnega boka, a je Argentinca vratar BVB uspel ustaviti.

Bergamčane bi kmalu kaznoval Schürrle, ki je po prodoru Reusa prišel do strela pred Berisho, a se je albanski čuvaj mreže vnovič izkazal. Toda v 83. minuti je storil veliko napako po strelu Reusa in na spolzki zelenici izpustil žogo ter tako dovolil lahek zadetek rezervistu Schmelzerju. Zdaj so bili črno-modri tisti, ki so potrebovali zadetek v lovu na osmino finala. Vsega bi bilo lahko konec v prvi minuti sodnikovega dodatka, ko je v kazenskem prostoru Italijanom pobegnil Schürrle, pred Berisho pa ga je blokiral Hans Hateboer.

Atalanti ni uspelo odgovoriti in za razliko od številnih reprezentančnih kolegov je Iličić četrtkov večer sklenil z izpadom iz tekmovanja, v katerem je bil v tej sezoni rekordno uspešen. Se pa bo Atalanta zdaj osredotočila na domači tekmovanji: v pokalu jo čaka povratna tekma polfinala z Juventusom, v prvenstvu pa vnovičen boj za evropske vozovnice s Torinom, AC Milanom, Sampdorio, Interjem in Laziem.

Liga Evropa, šestnajstina finala, povratna tekma:

Atalanta ‒ *Borussia Dortmund 1:1 (1:0) /2:3/
Toloi 11.; Schmelzer 83.
Josip Iličić (Atalanta) je igral vso tekmo.

Postavi:

Atalanta: Berisha; Toloi (od 88. Cornelius), Cristante, Masiello, Freuler, Caldara, De Roon (od 87. Petagna), Spinazzola, Hateboer, Iličić, Gomez. Na klopi: Gollini; Palomino, Gosens, Castagne, Haas.

Dortmund: Bürki; Piszczek, Papastathopoulos, Toprak, Toljan (od 46. Schmelzer), Sahin, Götze, Pulišić (od 59. Reus), Dahoud (od 82. Isak), Schürrle, Batshuayi. Na klopi: Weidenfeller; Zagadou, Beste, Castro.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Luzar
23. 02. 2018 11.12
oboje so igrali amatersko,
Franci Luzar
23. 02. 2018 11.11
+1
včeraj sem prvič slišal za tega Josipa Iliča! kao on je Slovenec? ja prav potem sem pa Jaz kitajec,
dark horse
22. 02. 2018 22.52
+3
A le ta dva kluba igrata in so drugi nepomembni. Amaterji
apodgra
23. 02. 2018 09.27
Komentator , bili so prekratki . Niso bili prekratki , bili so preslabi ,
brezcasni
22. 02. 2018 15.20
+4
Iličič svoje vedno da,,bodo moral še ostali kaj pokazat...menda se igra 11 proti 11 nasprotnikom in ne 1 proti enajstim......gremo Jojo .......
apodgra
23. 02. 2018 09.21
+1
Včeraj Ilič ni pokazal. nič kaj velikega Pričakovanja so bila prevelika . Pred tekom strelska forma Iliča , gledano samo na eno tekmo ,ko je zabil dva gol. Igri teh dveh ekipi sta lep dokaz , da se v italijanski in nemški lige igra manj kvalitetni nogomet
Haralmaan
22. 02. 2018 12.49
-3
Kaj pa če bi še kaj "čaral" za našo repko
ASDF3
22. 02. 2018 16.14
+2
sej glede na kvaliteto nase reprezentance ilicic kar cara...ne spremljam ga na klubskem nivoju...kar se pa reprezentance tice pa ilicic gara ko bik
Inhumed
22. 02. 2018 12.46
+2
Kdo montira te highlightse? Res so obupni.
dajno
22. 02. 2018 12.16
+6