Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Zgodovinski zadetek Rooneyja utrl pot do visoke zmage, Feyenoord nemočen na Old Traffordu

Manchester, 24. 11. 2016 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Manchester United je ušel hitremu slovesu od Lige Evropa in v napeti skupini A z visoko zmago nad Feyenoordom negotovost glede uvrstitve v nadaljnje tekmovanje podaljšal do zadnjega kroga (4:0). Rekordni 39. evropski zadetek Wayna Rooneyja je načel goste, ki so v drugem polčasu nato dobili zajetno porcijo.

Več videovsebin
  • Zgodovinski gol Wayna Rooneyja za vodstvo 1:0 na tekmi s Feyenoordom
    01:25
    Zgodovinski gol Wayna Rooneyja za vodstvo 1:0 na tekmi s Feyenoordom
  • Vrhunci tekme Manchester United - Feyenoord
    06:02
    Vrhunci tekme Manchester United - Feyenoord

Preživetje v Evropi, če si je tega Manchester United s trenerjem Josejem Mourinhom v Ligi Evropa sploh želel, je bilo pred četrtkovo tekmo s Feyenoordom že na kocki. Rdeči vragi so se morali Nizozemcem, ki jih je v Anglijo prišlo podpret več tisoč glasnih navijačev, maščevati za poraz v Rotterdamu in Mourinho od prve minute ni kalkuliral. Začeli so vsi "zvezdniki", poleg Paula Pogbaja, Zlatana Ibrahimovića, Juana Mate in Wayna Rooneyja tudi Henrik Mkitarjan, ki je bil v prvih tednih na Old Traffordu deležen že precejšnjih kritik tudi s strani novega trenerja. V postavi Feyenoorda se je v Manchester vrnil stari znanec Dirk Kuyt, nekdanji napadalec Liverpoola. Navijači pristaniškega kluba so ob predstavitvi ekip izžvižgali tako Ibrahimovića, nekdanjega člana Ajaxa, kot tudi Memphisa Depaya (PSV Eindhoven), ki sta oba začela dvoboj. Z gostujočega sektorja se je ob prihodu nogometašev na zelenico tudi močno kadilo, česar otoški privrženci nogometa seveda ne vidijo ravno pogosto. United je začel podjetno in Ibrahimović je že v enem prvih napadov lepo vrnil predložek s strani nazaj v sredino, kjer pa je bil prekratek Mkitarjan. Do strela je v drugi minuti prišel Pogba, vnovič je šlo za visoko podajo z desne, Francoz pa je z branilcem za vratom meril prek vrat. Po obdobju malce bolj raztrgane igre sta Rooney in Mkitarjan s številnimi dvojnimi podajami izigrala obrambo gostov, a zaključna podaja angleškega kapetana je bila malce premočna za Armenca. 

Pogba, ki si je nekaj napadov prej lepo priboril žogo po podaji Mkitarjana, a nato ni našel soigralcev v sredini, je v 18. minuti z močnim strelom z razdalje preizkusil Brada Jonesa, a še en nekdanji član Liverpoola ni imel veliko dela. Na veliko večji preizkušnji je bil Jones v nadaljevanju akcije, ko mu je žoga po strelu Michaela Carricka z razdalje spolzela pod roko, odbiti mu jo je pomagal celo kapetan Kuyt, potem ko so njegovi rojaki prvotni poskus Mkitarjana blokirali. Po 25 minutah popolne prevlade pa bi lahko United celo zaostal: Argentinec Sergio Romero, ki je dobil priložnost namesto standardnega Davida de Gee, je v nekaj sekundah dvakrat rešil svoja vrata. Prvič po močnem strelu Ricka Karsdorpa, drugič pa veliko bolj atraktivno, ko je refleksno z nogo preprečil gotov zadetek Kuytu, ki je skočil na odbito žogo. United je v 31. minuti odgovoril z visoko žogo na Mkitarjana, a se Armenec spet ni izkazal, povsem osamljen je v padcu meril točno v Jonesa. Gostujoči čuvaj mreže je z zadnjimi močmi snel žogo z glave Pogbaja, kamor jo je v 33. minuti poslal Rooney: avstralski vratar je stekel daleč iz svojega gola in "razčistil". A nič ni mogel storiti v 35. minuti, ko je Rooney potegnil v protinapad po levem boku in odložil žogo Ibrahimovići. ta pa ga je v zameno našel z lepo podajo v kazenski prostor. Rooney je nato elegantno dvignil žogo pod prečko za zasluženo vodstvo. Nizozemci so zahtevali prepovedan položaj, toda sodniki se kljub temu, da je bilo vse skupaj na meji, niso oglasili. To je bil zgodovinski zadetek za Rooneyja in Man. United: Anglež je z 39. golom presegel rekorderja Ruuda van Nistelrooya, ko gre za evropska tekmovanja. United je imel še nekaj manjših priložnosti do konca polčasa, večinoma po napakah v zadnji vrsti Feyenoorda, a si še kakšnega nevarnejšega strela ni pripravil.

Juan Mata je prispeval en zadetek, blizu pa je bil vsaj še enemu.
Juan Mata je prispeval en zadetek, blizu pa je bil vsaj še enemu. FOTO: AP

Ibrahimović je bil hitro nevaren v drugem polčasu, v 48. minuti si je po visokem predložku lepo pripravil volej, a so ga možje iz pristanišča še pravočasno ustavili. Glasnih žvižgov je bil deležen nemški sodnik Manuel Gräfe v 50. minuti, ko po izvrstnem prodoru starega znanca iz 1. Bundeslige Mkitarjana ni zapiskal za prekršek nad Armencem, ki ga je na robu kazenskega prostora kot zadnji branilec ustavil Jens Toornstra. S konicami prstov je Jones v 51. minuti izbil žogo po mojstrskem poskusu Mate, ki je opazil, da je Avstralec rahlo stopil iz svojih vrat, toda strel Španca z okoli 17 metrov vseeno ni bil dovolj dober. Po lepi akciji v v 60. minuti je Ibrahimović v ogenj spet poslal Mkitarjana, Armenčev strel pa je precej z leve zatresel zunanji del mreže. Ibrahimović je v 62. minuti sprejel še eno lepo podajo z desnega boka, a jo malce sebično poslal v blok, čeprav sta se mu za hrbtom ponujala tako Pogba kot Mkitarjan. V 69. minuti pa se je na semaforju pod imenom Uniteda vseeno izpisala številka dve, Ibrahimović je v prostoru na kratko podobno kot pri vodilnem zadetku zaposlil Rooneyja, ta pa je namesto strela nesebično našel Mato za lahek strel v praktično prazno mrežo. Španec je za nagrado zapustil igro, zamenjal ga je Marcus Rashford, Ibrahimović pa je pred Jonesom takoj zapravil še eno lepo priložnost s slabim strelom v vratarjevo nogo, ko ga je našel Mkitarjan. A Šved se je hitro odkupil in v 74. povedel napad rdečih, nato pa ga je našel Rashford in ko se je že zdelo, da v tesnem kotu za Ibrahimovića rešitve več ni, je Skandinavec v sredino najbrž tudi namenoma poslal ostro podajo oziroma strel, ki se je od noge Jonesa odbil v mrežo.

Tekma je bila tudi zares odločena, Mourinho pa je za konec pripravil še menjavo za navijače. Rooneyja je pred očmi legende Uniteda Sira Bobbyja Charltona, čigar rekorde (je) lovi(l) še vedno aktivni angleški reprezentant, zamenjal z Depayem. Blizu zadetku je bil do konca obračuna tudi Rashford, čigar poskus pa je v 84. minuti zlahka ukrotil Jones. Na mestu je bil tudi dobro minuto kasneje, ko je mimo svoje daljše vratnice poslal nevaren poskus z razdalje, nato pa z eno roko ustavil pravo "bombo" rezervista Jesseja Lingarda, ki je letela pod prečko. A Lingardu zadetka ni uspel preprečiti v 90. minuti, ko si je talentirani napadalec izmenjal podajo z Depayem na robu kazenskega prostora in natančno meril v daljši kot ter zadel s pomočjo vratnice. Navijači so Old Trafford po nekaj razočaranjih v zadnjih tednih spet zapuščali zadovoljni, United pa se je pred zadnjim krogom vrnil na drugo mesto v skupini. Tudi zadnjo tekmo, gostovanje pri Zorji, ki bo odločalo o potniku v 1/16 finala, bomo prenašali na Kanalu A in VOYO.

Liga Evropa, skupina A, 5. krog:

Manchester United ‒ Feyenoord 4:0 (1:0)
Rooney 35., Mata 69., Jones 74./ag., Lingard 90.

Postavi:

United: Romero; Valencia, Jones, Blind, Shaw, Carrick, Pogba, Mata (od 70. Rashford), Rooney (od 82. Depay), Mkitarjan (od 82. Lingard), Ibrahimović. Na klopi: De Gea; Rojo, Fellaini, Herrera.

Feyenoord: Jones; Karsdorp, Van der Heijden, Kuyt (od 61. Berghuis), Jorgensen (od 73. Kramer), Vilhena, Elia, Nelom, Tapia, Toornstra (od 78. Basacikoglu), Dammers. Na klopi: Hansson; Vejinović, Woudenberg, Nieuwkoop.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadabra
25. 11. 2016 15.36
+1
Poezija Uniteda včeraj...če to prenesejo v prvenstvo se lahko še marsikaj spremeni. Jaz jih definitivno če nisem odpisal pa čeprov imamo +9 :)
mytim
25. 11. 2016 13.30
-6
SAF1 pred tekmo Chelsea Manu si bil pameten...pametoval...ko je blo 4:0 si zginu z vseh portalov. ZGUBIL VSE V KAR SI VERJEL. PUST MANU. FREGI JE IMEL KUPLENE SODNIKE. TEGA VEČ NE BO. LIGA PRVAKOV ZA MANU. NE OBSTAJA. MARIBOR JE BIL ZADNJA LETA TOL V UCL KOT MAN U. MARBOR IMA PRORAČUN 10MIO€. ROONEY 350.000£ na teden to je 15Mio€ letno. HAHAHA. SAF1 VZEMI ŠTRIK PA NA DRE VO . MANU NAJVEČJA SRAMOTA V ZGODOVINI NOGOMETA. SAF1 POBERI SE Z PORTALA VZEMI ŠRIK PA NA DREVO
SAF1
25. 11. 2016 21.07
+1
Ti pa res rabiš pomoč. Na srečo psihiatrov je koliko hočeš. Sovražiš MUFC pa kar naprej pisariš. Jaz te ne zastopim, je to na osebni ravni ali kako? Take frustracije je treba zdravit, če ne lahko pristaneš v belem jopiču in oblazinjeni sobi.
hoilongmai
25. 11. 2016 13.28
+1
Ko cupavc ne igra unied zmaguje
mytim
25. 11. 2016 13.15
-7
ManU 500.000.000,00 za okrepitve v 4. letih. Trepetajo v LIGI EUROPA, v PREM. LIGI jih nabije vsak k ma 5 min časa. SAF1 si ga pa dr. ka na njihove tekme non. stop. SAF1 najd si pomoč. najd si punco. pusti fuzbal. ni zate. pejd mal u naravo. pusti MANU
Jožica2611
25. 11. 2016 11.04
-4
zgodovinski bi bil, če bi dosegel kot prvi jih 100, ne pa komaj 40 - tega
Symbolic
25. 11. 2016 10.01
+9
Zmaga od 4:0 ni nič posebnega, če bi šlo za nek tretjerazredni klub... Če pa gre za Feyenoord, je pa še kako odmevna! Čestitke MUtd-u za lepo predstavo...Svojčas sem že napisal: Felainija ven, Juana Mato pa v 1. postavi...
Armonia
25. 11. 2016 09.02
-7
Vidi se, da Manchester Unitedu raste forma. Preprican sem, da bodo naslednje leto prvi v Championshipu buahaha
mytim
25. 11. 2016 13.48
-1
Megaclite
25. 11. 2016 08.45
-2
Se ne spoznam na fb, samo zakaj je to zgodovinski zadetek? Sem pričakoval, da je dal gol najmanj s polovice igrišča.
nisde357
25. 11. 2016 09.31
+9
zaradi številke in ne zaradi načina zadetka. Se mi zdi da je najboljsi strelec Uniteda v evropi al neki takšnega..
FootballMaster
25. 11. 2016 08.37
+6
Gledal tekmo MU po nekaj časa in morem rečt, da so kar lepo dvignili formo. Če bo šlo tako naprej bojo kamot v Ligi prvakov drugo leto... Čez kako leto pa bojo top
MaunelNeuer
24. 11. 2016 22.44
+12
uf Ibrakadabra iz mrtvega kota
mytim
24. 11. 2016 22.19
-16
Ta Lukač pa prou navija za Real in ManU. Prosim če se ga zamenja. Ni objektiven. Zamenajte ga in mu izpolnite največjo željo: trojček z Badrom in Penaldom
Chelsea1991
24. 11. 2016 22.20
+0
a je to kaj novega da drekač nezna objektivno komentirat saj tudi ko komentira maribor se razjoče ko dajo gol
KoToTamoPjeva
25. 11. 2016 09.25
+3
vse se da zamenjaj samo najljubšega nogometnega kluba ne :)
Symbolic
25. 11. 2016 18.25
Lukačev največji "biser": Ibrahimović je ciljal nogo vratarja Jonesa pri svojem zegn zadetku...
mytim
24. 11. 2016 22.08
-3
SAF1
25. 11. 2016 10.57
+4
Ti pa imaš resne probleme. Zato obstajajo psihiatri.
mytim
25. 11. 2016 13.09
-3
SAF1. ČE POGLEDAMO VLOŽEK ZADNJIH PAR LET IN REZULTATE JE MANU PODN OD PODNA. TOK MILJONOV PA NIČ. NAJVEČJA SRAMOTA ZA NOGOMET. ROONEY IMA LETNO PLAČO VEČJO OD PRORAČUNA KLUBA V SREDINI LESTVICE ANGLEŠKE PREM. LIGE. DA PA 3,4 GOLE NA SEZONO. NAJBOLJ BEDEN KLUB NA SVETU JE MANU IN NJEGOVI NAVIJAČI. ŠE PISEBEJ SAF1. PED RE KI ŽIVI PRI MAMICI ŽE 25 LET, GA DR KA NA ROO NIJA IN OSTALE. ČE JE PRIDEN MU DA MAMICA 20€ DA SI KUPI PAPIRNATE ROBČE DA POBRIŠE SOBO
SAF1
25. 11. 2016 21.08
Jaz te sploh ne razumem kaj pišeš, najprej bo treba osnovno končat, potem pa pisat komentarje.
mytim
24. 11. 2016 22.08
-32
Največja šala na svetu vseh čadov: ManUnited!! v zadnjih 4 letih 500.000.000€ za okrepitve pa so kanta za nabijanje. Največja sramota za nogomet. Ferguson je imel Howarda Webba zato je zmagoval. Webb ne sodi več. Bo treba kupiti novega Webba
mytim
24. 11. 2016 22.03
-7
KardinaIFrancRodeVKristusu2
24. 11. 2016 21.33
-25
Naj še kdo reče, da je angleška liga najmočnejša.... Proti turkom izgubijo, z nizozemci pa imajo spet težave... Drugorazredna liga pač....
SAF1
25. 11. 2016 11.00
+7
Je najmočnejša. Ti pa ne razločiš lig in klubov. Ti govoriš o ligi in primerjaš klube. To je isto kot bi primerjal kisle kumarice pa čokolado. Če že primerjaš lige, Španska liga ima 2 konkurenta, ostali klubi so za ogrevanje, medtem v EPL ni tako. Vidiš, nimaš pojma in samo pišeš, čeprav nima tole nobene veze z ničemer, kar si napisal.
mytim
25. 11. 2016 14.15
-4
KardinaIFrancRodeVKristusu2
24. 11. 2016 21.31
-18
Drugorazredni angleški klubi pač.... Lahko konkurirajo nizozemskim, portugalskim ali turškim klubom.... Proti nemškim, španskim in italjanskim pa nimajo možnosti.....
Chelsea1991
24. 11. 2016 22.08
+18
hahahahaha zafustrianost in obsedenost špančkov z angleži je brezmejna
Chelsea1991
24. 11. 2016 22.09
+8
PS supermočni klubi villarreal celta in bilbao so vsi na robu izpada haha
dajno
24. 11. 2016 22.52
-3
To so drugoligasi, ki se merijo z najboljšimi Angleži :-)
jurci275
24. 11. 2016 22.56
+0
mytim
25. 11. 2016 14.15
-2
united666
24. 11. 2016 12.07
+14
gremo united po zmago
0523
24. 11. 2016 08.04
+4
Seveda 'sije', kot sonce, zato ga pa ne moreš dolgo gledat.
spanky_489
24. 11. 2016 10.53
+9
ko bo slovenija sproducirala nogometasa taksnega kova se oglas, do takrat pa lahko noc