Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Čudež na Anfieldu: Liverpool od 0:2 in 1:3 do neverjetne zmage in polfinala!

Liverpool, 14. 04. 2016 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jürgen Klopp je na drugi tekmi proti nekdanjemu klubu Borussii Dortmund z Liverpoolom napredoval v neverjetnem slogu (4:3). Na Anfieldu so rdeči zaostajali že za dva zadetka, nato pa so Coutinho, Mamadou Sakho in Dejan Lovren zadeli za enega največjih preobratov v zgodovini kluba in polfinale Lige Evropa.

Občutek je izjemen. To je bila ena izmed najboljših tekem v zadnjih dveh ali treh letih. Nikoli nismo nehali verjeti sami vase. Vsi so prikazali izjemen trud. Nismo pričakovali, da bomo tekmo začeli tako, kot smo jo. Dejan Lovren, branilec Liverpoola

Navijači Liverpoola in Borussie Dortmund so spet kot eno zapeli himno obeh klubov You'll Never Walk Alone, na Anfieldu pa so gostujoči privrženci domačine navdušili s koreografijo, s katero so počastili spomin na 96 umrlih navijačev rdečih iz leta 1989. Jürgen Klopp je za odločilni obračun s klubom, ki ga je še lani ob tem času vodil v krčeviti bitki prav za Ligo Evropa, sestavil enako postavo kot v Dortmundu, edina sprememba je bila prisilne narave, začel je Roberto Firmino. Pri gostih sta začela Sokratis Papastathopoulos in nekdanji član velikega Liverpoolovega rivala Manchester Uniteda Šindži Kagava. "Je luč, ki nikoli ne ugasne," so večer pred uradno slovesnostjo v spomin na tragedijo iz Sheffielda sporočali navijači Liverpoola med čustveno minuto molka. A nato je bil čas za nogomet in Dortmund je začel bolje, strel velikega dolžnika s prve tekme Pierra-Emericka Aubameyanga z roba kazenskega prostora pa je v tretji minuti zavil mimo daljše vratnice Simona Mignoleta. Toda Dortmundčani so slavili že čez dve minuti, potem ko je Gonzalo Castro domiselno zaposlil Aubameyanga, čigar strel z glavo za hrbtom domače obrambe je Mignolet obranil, Henrikh Mkhitarjan pa je v mrežo pospravil odbitek. 

Gostje, ki so le nekaj ur pred obračunom neobičajno trenirali na enem od številnih nogometnih igrišč v mestu, so sadove dobre priprave na tekmo poželi v prvih desetih minutah. Po izgubljeni žogi Firmina v deveti minuti je v protinapad potegnil Marco Reus in z globinsko podajo razparal domačo obrambo, Aubameyang pa je v padcu pred Mignoletom meril izvrstno in zadel pod prečko za neverjetnih 0:2. Liverpool se je zbral šele po slabih 20 minutah, Nathaniel Clyne je pripravil priložnost Divocku Origiju, toda njegov strel pred Romanom Weidenfellerjem je blokiral Papastathopoulos, žoga pa je poletela mimo vrat. Alberto Moreno bi lahko veliko bolje zaključil po predložku Origija v 18. minuti, toda volej Španca je bil daleč od želenega cilja. Tri minute kasneje je bil Adam Lallana naslednji, ki se je znašel v nevarni situaciji, toda med prodiranjem znotraj kazenskega prostora se je še pred strelom spotaknil. Ofenziva Liverpoola se je nadaljevala, kapetan James Milner se je trudil na desnem boku, nato pa v sredini meril proti Origiju, ki žoge ni uspel preusmeriti v okvir vrat. Aubameyang je v 26. minuti potegnil v protinapad, njegov strel pa je pred vrati rdečih v zadnjem hipu blokiral Sakho. Priložnosti so se kar vrstile, po predložku Coutinha pa je Firmino z glavo meril mimo gola Weidenfellerja.

Čustvena minuta molka na Anfieldu: pred petkovo uradno spominsko slovesnostjo so se navijači in nogometaši poklonili umrlim s stadiona Hillsborough.
Čustvena minuta molka na Anfieldu: pred petkovo uradno spominsko slovesnostjo so se navijači in nogometaši poklonili umrlim s stadiona Hillsborough. FOTO: AP
Težko je opisati to tekmo. V prvem polčasu smo igrali dobro in hitro povedli. V drugem polčasu se nismo dobro branili, nismo bili dobri niti v napadu. Jasno nam je bilo, da se bo Liverpool vrnil. Pri rezultatu 1:3 smo imeli tekmo praktično že dobljeno ... Ne znam pojasniti. Moramo se vprašati, kako lahko izgubimo takšno tekmo. Bomo videli, kako bo ta poraz vplival na prihodnje obračune. Takšno slovo je res grenko. Marco Reus, vezist Borussie Dortmund

Aubameyang je za las zgrešil podajo po tleh, potem ko je mimo Emreja Cana kot za šalo prodrl Lukasz Piszczek, Gabonec je bil praktično sam pred praznimi vrati. Podobno se  je zgodilo v 36. minuti, spet je na žogo v sredini kazenskega prostora čakal Aubameyang, tokrat z leve, a se je moral v padcu spet stegovati in zgrešil cilj. Coutinho in Origi sta se še pred polčasom približala zadetku priključka, strel prvega se je preusmerjen zakotalil mimo desne vratnice vratarja BVB, belgijski napadalec pa ni dobil skoka med branilci Dortmunda v 38. minuti. Kagava je pet minut kasneje na prvi vratnici uspel preusmeriti žogo proti Mignoletu, ki je preprečil najbrž že odločilni zadetek. Selektor Anglije Roy Hodgson na tribuni ni mogel biti zadovoljen po prvih 45 minutah, toda drugi del tekme se je začel izjemno za rdeče. Navijači domače ekipe so še vedno verjeli in bili za glasnost nagrajeni, ko je Origi v enem prvih napadov po akciji Milnerja in Cana pobegnil obrambi Dortmunda in matiral Weidenfellerja ter napovedal izjemno nadaljevanje. Liverpoolčani so pritiskali, toda hitro doživeli nov hladen tuš, ko je po prodoru Matsa Hummelsa daleč od Nemčevega standardnega položaja žogo v mrežo po prekrasni podaji rojaka pospravil Reus.

Klopp ni čakal dolgo in v dvojni menjavi Lallano in Firmina zamenjal z Danielom Sturridgeom ter Joejem Allenom. A izvrstna tekma bi lahko nov obrat dočakala v 66. oziroma 67. minuti. Coutinho si je v 66. minuti izmenjal dvojno podajo na robu kazenskega prostora in lepo zadel po tleh za znižanje, Origi pa bi s precejšnje razdalje kmalu presenetil Weidenfellerja, a je žoga zletela malce previsoko čez stičišče vratnice in prečka. Za dramatično končnico je poskrbel Sakho, ki je v 78. minuti skočil najvišje po preusmerjeni podaji iz kota Sturridgea in še tretjič v izjemnem večeru zatresel dortmundsko mrežo. Domači so za polfinalno vozovnico potrebovali le še en zadetek, gostujoči strateg Thomas Tuchel pa je za zaključek obračuna aktiviral Ilkaya Gündogana in Adriana Ramosa. A zaključek se ni razpletel po željah Nemcev, v prvi minuti sodnikovega podaljška je visoko žogo Milnerja po akciji Sturridgea na drugi vratnici pričakal odpisani hrvaški reprezentant Dejan Lovren, preskočil Ramosa in poskrbel za delirij na tribunah. Dortmund je imel priložnost za zadnji udarec, toda prosti strel Gündogana z okoli 25 metrov je zgrešil cilj in slavje se je lahko začelo. Klopp je objemal svoje varovance in stare znance, ki so se nejeverno držali za glave, za konec pa je še enkrat, najglasneje do tedaj, zadonela You'll Never Walk Alone.

Liga Evropa, povratna tekma četrtfinala:

Liverpool ‒ Borussia Dortmund 4:3 (0:2) /1:1/
Origi 48., Coutinho 66., Sakho 78., Lovren 90.; Mkhitarjan 5., Aubameyang 9., Reus 57.

Postavi:

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Can (od 80. Leiva), Milner, Lallana (od 62. Allen); Coutinho, Firmino (od 62. Sturridge), Origi.

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Papastathopoulos, Hummels, Schmelzer; Weigl, Castro (od 82. Gündogan), Mkhitarjan, Kagava (od 77. Ginter), Reus (od 82. Ramos); Aubameyang.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
15. 04. 2016 21.43
+1
Nekaj čez 50 komentarjev... zelo "mršavo" za čudež! Če bi avtor skomponiral vmes Ronalda, ali Messija (pa ni važno kaj, recimo: na katero nogo je dotični vstal), meli bi takoj čez 200!
Symbolic
15. 04. 2016 12.45
Liga Evropa: Schakhtar - Sevilla ter Villareal - Liverpool ... Tudi tu je možen španski finale... wow!
Symbolic
15. 04. 2016 11.46
Torej: MC-Real ter AtMd-Bayern... lahko je španski finale ... kaj?
srebrnibreg
15. 04. 2016 11.43
+5
Zmagovalci letošnjega evropskega nogometa sta Borussia in Liverpool skupaj s svojimi navijači na obeh tekmah.
Symbolic
15. 04. 2016 11.10
+9
Med tekmo sem se spraševal, ali jo mogoče gledajo tudi pri Barci... Ajde, 0:2 se da dohitet (to smo že večkrat videli), ampak, 1:3 (ob upoštevanju zadetkov v gosteh) - nevideno! Kolikor se spomnim, edini primer v zgodovini je bila tekma Jugoslavija - SSSR na Olimpijskih igrah (1952 - Helsinki) v kateri je You, pol ure pred koncem takme, vodila s 5:1, nakar so Rusi, z Bobrovim hat-trickom, prišli do 5:4 in v 89. minuti izenačili na 5:5 z golom Petrova... Ponovljeno tekmo je You prepričljivo dobila s 3:1... Jasno, takrat ni bilo TV-ja, edino radio-prenos... No, pustimo zgodovino... Ob koncu tekme nisem bil nič navdušen, ker je Liverpool (za katerega sem na tekmi navijal) šel naprej... Žal mi je bilo Borussie, da se je ob takšni predstavi morala poslovit...Na koncu, samo še tole: hvala obema moštvema, ker so nam uprizorili tapravi, dinamičen, razburljiv nogomet, brez simuliranja in z obilico golov! Super tekma! Žal mi je bilo tudi Athletic Cluba, ki je presenetil Sevillo doma z odlično igro in po podaljških, izpadel na penale... No, kaj moremo: taka so pravila!
Trend01
15. 04. 2016 10.13
+2
Ni kaj! Tako kot se šika! Borba do konca. Zasluženo. A roko na srce je imel pri tem porazu največ zraven Tuchel. Tuchel je "padel" pod vpliv svojega predhodnika in konkurenta Kloppa. Če on ogra odprto, bomo tudi mi! In s tem taktično zamočil tekmo. Pri 2-0 in 3-1 gre BvB od 60 minute dalje še kar igrati odprt nogomet. Lepo za gledalce. Kaj lepo; fantastično! A katastrofa za klub. Sploh, ker vemo kaj je naredil proti Schalkeju čez vikend. Proti klubu, ki se najtežje prenašata v Nemčiji. Zaradi tekme z L'poolom je igral s premešano ekipo in odigral skromnih 2-2 ter izpustil še tisto malenkostno šanso, ki bi jo morda Bayern pustil. Še dobro, da nisem navijač BvB-ja. Tole bi slabo prenesel. Škoda za Nemce in vsa čast Angležem. Ampak do konca, do naslova, bo še vražja pot. Shakhtar, Villarreal in serijski zmagovalec Sevilla jih čakajo. He, če pa tole L'pool dobi, imata velike šanse da velika United in City izpadeta iz mest za LP. Ne pozabite - takoj za hrbtom sta jima West Ham in Southampton. To bi pa bila bruka!
metallica-one
15. 04. 2016 14.56
+2
So pač eni klubi ki imajo v genih napadalno taktiko. Ostalo se strinjam
urib1
15. 04. 2016 09.49
+11
Podobno zgodbo je Liverpool enkrat že spisal. Se spomni kdo tekme proti AC Milanu, ko so mislim da lovili zaostanek 3:0
Le vkup uboga gmajna
15. 04. 2016 09.53
+10
Jp, finale Lige prvakov leta 2005 v Istanbulu, Gerrard. Šmicer in Alonso v drugem polčasu!
jakosklemen
15. 04. 2016 09.47
+10
na take tekme bi pa hodil z veseljem
zbuks
15. 04. 2016 09.47
+5
mariomandzukic
15. 04. 2016 09.45
-9
Dejan Lovren resitelj liverpoola.kera dominacija hrvaskega nogometa.ko so ze vsi obupali,je Lovren z nebeskim skokom zabil gol in spreobrnil rezultat.to je ta nasa znamenita zmagovalna mentaliteta
Le vkup uboga gmajna
15. 04. 2016 09.55
+14
S svojim ritolizništvom kvariš renome mojega kluba! Marš stran od njega in navijaj za Barcelono naprej!
Pa kaj
15. 04. 2016 09.59
+2
pejd doma in navijej za hišo pripravljeni
hockeyfan
15. 04. 2016 10.04
+1
pa ne omenjaj Barcelone, prosim....jih že od nekdaj ne prenesem. zdaj se je končno pokazalo, da njihovo pimplanje z žogo nikamor ne pelje. Končno so jih prečitali, zdaj so pa problemi....
mariomandzukic
15. 04. 2016 10.04
+4
jaz navijam sam za hadjuka.jaz ne morem bit navijac reala,barce,bayerna,.,. ce pa so ti klubi na tisoce km vstran.jaz sem lahk sam simpatizer teh klubov.npr v spaniji simpatiziram real,v angliji chealsea,v italiji inter.smesno mi je ko slisim folk kako so veliki navijaci reala in to sam zarad tega kr so enkrat v lajfu bili v spaniji.drgace pa verjamem da so vsi tapravi navijaci liverpoola dans ponosni na nasga lovrena
CURVANORD Zanetti
15. 04. 2016 10.32
+0
Upam da se losa teh hrvatov da ne bos vec simpatizer tega kluba
Pa kaj
15. 04. 2016 09.38
+3
zaprt in odprt nogomet? en je atomski in drug ne? a ni oboje del taktike? al pa drugače.. maš odprte in zaprte ženske.. eni da lahko skoraj vsak gol...drugi pa zelo redki..a te vam pol niso všeč?? jih ne gledate?? :)
mpk2
15. 04. 2016 09.28
+3
Nogomet je igra, ki se igra 180 minut... In na koncu vedno zmagajo "izumitelji nogometa" ANGLEŽI !!!
Le vkup uboga gmajna
15. 04. 2016 09.56
+4
PIERREBRICE
15. 04. 2016 09.10
+3
Rdeči premagali rumene. He,he!
olimpijaolimpija
15. 04. 2016 09.07
+18
to je nogomet. to je tekma. to je vzdušje. to je publika... bravo!
Campeones36
15. 04. 2016 08.56
+26
Tekma leta, res fantastična odprta tekma obeh ekip.
yoloyo
15. 04. 2016 08.52
+1
3 podaje milnerja.
sportko47
15. 04. 2016 08.49
+16
Bravo, odlična tekma obeh ekip, iz srca privoščim Klopu...izjemna osebnost, odličen trener če bi bili vsi na podobnem nivoju bi bilo to odlično za nogomet.
NeMiSTakimi
15. 04. 2016 08.47
+17
Za dobro tekmo sta potrebni dve ekipi, ki igrata odprt nogomet. Zelo mi je všeč, ker se BVB po visokem vodstvu ni zaprla ampak igrala naprej tako kot se zagre. Drugače pa kapo dol Liverpoolu.
Hachi
15. 04. 2016 09.03
+7
seveda, mi smo zadovoljni s taksno predstavo, ce pa bi vprasali navijace Dortmunda, pa mislim, da bi se strinjali, da bi po vodstvu 0-2 raje videli zaprto igro in drzali rezultat.
TellingTheTruth
15. 04. 2016 09.59
+2
Hachija kot navijaca kluba avtobusarjev chelsea tudi zastopimo. On raje trpi ko gleda totalno negledljiv nogomet svojega kluba, zaspi od dolgcasa in dozivi ekstazo ko potem na teletekstu prebere da je muri z izvrstno taktiko premagal Newcastle z 1:0 Hahahahahaha
Hachi
15. 04. 2016 10.16
+3
resnica, zgresil si poanto mojega komentarja. govorim o tem, da mi seveda raje gledamo odprt nogomet z veliko goli, itd., a z druge plati je zgodba drugacna. kaj tebi vec pomeni, naslov prvaka ali to, da si z odprto igro, morda celo nerazumljivo in netakticno zapravil milijone in naslov.
Hachi
15. 04. 2016 08.27
+14
atomski nogomet, prava reklama za nogomet, ne pa sredina uspavanka in matranje zoge ter gledalcev.
TomažNovak
15. 04. 2016 08.45
+4
Če bi se Borussia branili z 10 v polju, bi verjetno gledali drugačen nogomet. Za dobro igro sta potrebna dva.
Hachi
15. 04. 2016 09.02
+4
seveda, dva, ki igrata, ki teceta, ne pa mucita zogo do onemoglosti in to brez smisla in cilja, dati nasprotniku gol, ampak igrati pepcka, za to da drzijo zogo. 600 podaj, ki nimajo efekta, je malce smesno a ne. drugi pa spravijo skupaj 100 podaj in dva gola, pa se precko na namecek.
lunca11
15. 04. 2016 10.01
-2
in to napiše navijač chelseaja, nogometnega kluba ki nezna druga kot igrat bunker proti boljšim ekipam haha :D
Hachi
15. 04. 2016 10.13
boljsa ekip je tista, ki doseze vec golov. torej?
CURVANORD Zanetti
15. 04. 2016 08.26
+18
No to pa je bila super tekma,se vec taksnih