Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Maribor centimetre oddaljen od evropske jeseni, Gabala 'preživela' Ljudski vrt

Maribor, 25. 08. 2016 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nogometaši Maribora so bili na zadnji stopnički za zadetek prekratki, da bi nadoknadili zaostanek s prve tekme play-offa Lige Evropa proti Gabali in se spet uvrstili v skupinski del evropskega tekmovanja (1:0). Po prekrasnem zadetku Marcosa Tavaresa bi junak kmalu postal Erik Janža, a je za las zgrešil.

Več videovsebin
  • Ponesrečeni Ljubomir Moravac pozdravil navijače pred tekmo z Gabalo
    01:26
    Ponesrečeni Ljubomir Moravac pozdravil navijače pred tekmo z Gabalo
  • Mojstrovina Marcosa Tavaresa za vodstvo Maribora proti Gabali
    00:56
    Mojstrovina Marcosa Tavaresa za vodstvo Maribora proti Gabali
  • Vrhunci tekme Maribor - Gabala
    05:25
    Vrhunci tekme Maribor - Gabala
Škoda. Dali smo vse od sebe, dosegli zadetek in imeli še priložnost. Vseeno smo zadovoljni z opravljenim na igrišču, pokazali smo karakter in dali smo vse od sebe. To je nogomet. Trener nas je motiviral in nam rekel, da imamo možnost, da se lahko v 45 minutah veliko reči spremeni. Bili smo motivirani in v drugem polčasu smo naredili vse za zmago. Zdaj moramo dati glave gor in gremo naprej. Naša osredotočenost bo zdaj stoodstotno na Prvi ligi. Marcos Tavares za Kanal A

Maribor se je v odločilni evropski večer podal brez sprememb prve postave. Trener Darko Milanič je na povratnem obračunu z Gabalo zaupal enajsterici, ki je v Azerbajdžanu povedla, nato pa na v zaključku prvega in na začetku drugega polčasa dobila tri hitre zadetke, zaradi katerih je vijoličaste pričakovala težka naloga pod Kalvarijo. Navijači niso povsem napolnili Ljudskega vrta, kjer so po treh zaporednih porazih v vseh tekmovanjih nekateri že glasno zahtevali spremembe. A vnovičen preboj v skupinski del kakšnega evropskega tekmovanja bi dal štajerskemu taboru nov zagon in Milanič je na pomembni evropski tekmi tudi tokrat zaupal junaku številnih tovrstnih obračunov, kapetanu Marcosu Tavaresu, ki je po 20. evropskem zadetku v Azerbajdžanu združil moči z reprezentantom Milivojem Novakovićem. Z bučnim aplavzom so navijači ob prihodu na zelenico pozdravili Ljubomirja Moravca, ki je preživel tragično prometno nesrečo tik pred povratnim obračunom z Aberdeenom. Hudo poškodovan je Moravac z nasmeškom na ustih pozdravil vijoličaste in še okrepil že tako bučno vzdušje. "Ni predaje, Ljubo!" so mlademu srbskemu vratarju na velikem transparentu sporočili z južne tribune, direktor Bojan Ban mu je izročil posebno plaketo. In tekma se je kljub ne povsem zapolnjenim sediščem, goste je spremljala le peščica privržencev, lahko začela.

Gostje so Mariboru predali pobudo v prvih minutah, v katerih navijači prvih pravih priložnosti niso videli. Vse do desete minute, ko si je veliko napako privoščil reprezentant Blaž Vrhovec ‒ žogo mu je vzel Theo Lewis Weeks, nato pa je Filip Ozobić prodrl v kazenski prostor in s težkega položaja preizkusil Jasmina Handanovića, ki je bil več kot le kos nalogi. Že dolgo ne tako bučno navijanje v Ljudskem vrtu je domače ljubljence poneslo do prve večje priložnosti, a je Tavares, ki bi se lahko v 13. minuti po podaji Damjana Boharja s strani odzval veliko bolje, žogo osamljen znotraj kazenskega prostora izgubil. Mariborski napadi so se začeli nizati, manjkala je le še zadnja podaja. To je poskušal v 17. minuti pred vrata Dmitra Bezotosnija poslal Dare Vršič, a je bil gostujoči čuvaj mreže na mestu in z letečim posredovanjem je verjetno tudi rešil zadetek pred spet pozabljenim Tavaresem. Mariborski nalet je sredi polčasa precej popustil in ob nekaj neodločnih napadih s kar nekaj napakami pri podajah so svoje hitro "povedali" tudi navijači. Gabala je delovala povsem nemočno, toda po prve pol ure igre Mariborčani prevlade na zelenici niso pretopili v kakšno zrel(ejš)o priložnost. Rdeči so se reševali tudi z dobrimi posredovanji v zadnjem hipu, ko so jih vijoličasti uspeli izigrati, denimo v 34. minuti ‒ takrat je podajo Vršiča pred svojimi vrati izbil nekdo od gostov, ko bi jo morala Tavares oziroma Novaković le še preusmeriti proti mreži. Mariborčani so za predstavo do polčasa slišali tudi kar nekaj žvižgov, prave priložnosti pa do zaključnega piska eminentnega sodnika Viktorja Kassaija niso dočakali.

Ponesrečeni Ljubomir Moravac je iz rok klubskih veljakov prejel posebno plaketo pred prvim sodnikovim žvižgom.
Ponesrečeni Ljubomir Moravac je iz rok klubskih veljakov prejel posebno plaketo pred prvim sodnikovim žvižgom. FOTO: Damjan Žibert

Štajerski strokovni štab se je odločil po prvih 45 minutah zamenjati Vrhovca, ki je morda že malce nepričakovano tekmo začel, zamenjal ga je izkušenejši Marwan Kabha. Mariborčani so takoj pokazali, da ne nameravajo čakati in nemudoma prevzeli pobudo. A priložnosti so še naprej nizali gostje, ti so po prostem strelu s strani nevarno zapretili, Ozobić je po dveh strelih na koncu udaril na prvo vratnico, kjer je Handanović s prisebnim posredovanjem odbil žogo v kot. Veliko sreče so imeli Mariborčani tudi v naslednjem napadu, ko je poskus Sergeja Zenjova po odboju od Rodriga Defendija poletel za las mimo daljše vratnice vijoličastih, Handanović pa je nato ustavil še silovit volej Ozobića z roba kazenskega prostora. Maribor je le uspel odgovoriti v 53. minuti, ko bi lahko Aleks Pihler po prodoru v 16-metrski prostor iztržil veliko več, a so ga Azerbajdžanci uspeli ustaviti, predložek Denisa Šmeja pa je poletel v golavt. Bohar je po domiselni podaji Vršiča v 55. minuti prišel v lepo priložnost za predložek, ki pa mu blizu črte golavta ni uspel in Gabala se je spet ubranila. V igro je v 63. minuti vstopil še Sintayehu Sallalich, Maribor pa je krvavo potreboval hiter zadetek. In ta je prišel s pričakovane noge, levice kapetana Tavaresa, ki je v 66. minuti po prodoru Kabhe nenadoma udaril z okoli 20 metrov in fantastično zadel v zgornji kot ter zatresel mrežo tudi s pomočjo prečke. A veselje bi se lahko hitro spremenilo v obup, če se ne bi strelec dveh zadetkov s prvega obračuna Bagaly Dabo znašel v prepovedanem položaju, ko so gostje sicer nešportno nadaljevali z igro kljub na tleh ležečemu nogometašu nasprotnega moštva.

Kazen je za rdeče prišla že čez nekaj minut, ko je Weeksu sodnik Kassai za štart nad Janžo s podplatom pokazal neposreden rdeči karton. Domači nalet je prekinil neljubi dogodek, nenapovedano se je prižgal sistem za zalivanje zelenice in tekmo je Kassai za dobro minuto prekinil. Proti vratom Gabale so po koncu prekinitve začeli teči novi napadi, toda vratar Bezotosnij se ni dal. Kabha je imel tudi kar nekaj sreče, da po štartu s hrbta v 78. minuti ob prekinjanju protinapada ni dobil drugega rumenega kartona. Le centimetri so Mariborčane od zadetka za napredovanje delili v 79. minuti, ko je Bezotosnij po ostri podaji  s strani z zadnjimi močmi preprečil žogi pot čez golovo črto, avtogol bi sicer zabil eden izmed njegovih soigralcev. Milanič se je v 85. minuti odločil tvegati prav vse in v igro je namesto Defendija prišel Gregor Bajde. Gostje so začeli minute "krasti" že na vse kriplje in tako zdržali do sodnikovega podaljška. Takrat je imel po prekršku Ozobića nad Vršičem prosti strel z ugodnega položaja na voljo Novaković, ki pa ga je zapravil. Sodniška tabla, ki je napovedala kar šest minut dodatka, je vlila kar nekaj upanja domačim, ki so nadaljevali z napadi. Po predložku s strani je z volejem grdo s sicer težkega položaja zgrešil Tavares. Brazilec je v zadnjih napadih zapravil kar nekaj žog, na skok je prišel v 95. minuti po kotu tudi Handanović, Janža pa je z volejem za las zgrešil daljšo vratnico. Maribor ni bil več nevaren, vseeno pa dobil zaslužen aplavz tudi z zahtevne južne tribune.

Liga Evropa, povratna tekma play-offa:

Maribor ‒ Gabala* 1:0 (0:0) /1:3/
Tavares 66.
RK: Weeks 69./Gabala

Postavi:

Maribor: Handanović; Šme, Šuler, Defendi (od 85. Bajde), Janža, Vrhovec (od 46. Kabha), Pihler (od 63. Sallalich), Vršič, Bohar, Tavares, Novaković. Na klopi: Obradović; Viler, Mertelj, Omoregie.

Gabala: Bezotosnij; Stanković, Kvekveskiri, Zenjov (od 86. Mammadov), Vernjdub, Mirzabekov, Dabo (od 90. Ejubov), Ozobić, Ricardinho, Weeks, Rafael. Na klopi: Pietrzkiewicz; Jamalov, Sadjgov, Musajev, Abbasov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgraj
26. 08. 2016 16.14
Maribor , se je končno zbudil in njegove sanje o igranju v evropski ligi, so končane..
1aspik
26. 08. 2016 12.40
-1
Za v tretjo regionalno ligo,pa še tam boj za obstanek...
zeleleni
26. 08. 2016 10.44
+3
a kdo ve a je muci živ ali se je prenajedu lazanje
Symbolic
26. 08. 2016 09.46
+10
Zmeraj ista pesem... Pa kakšni so vam ti komentarji: namesto, da govorite o včerajšnji tekmi, vlečete paralelo med Mariborom in Olimpijo... In kaj je še bolj žalostno, eni so srečni, da Mb-u ni uspelo, drugi pa, da se je Mb, do zdaj, izkazal v Eu bolj kot Olimpija... Ta prava "tolažba" za oba tabora, ni kaj! Pa kaj, če sem Ljubljančan... navijal sem za Maribor včeraj... Žal, se ni izšlo, ampak pri nogometu je skoraj vedno tako: eno so želje, drugo so dosežki, ki so odvisni tudi od željá nasprotnika! Vmes je potrebno še upoštevat ta-glavni faktor, a to je: športna sreča! Kot rezime, bi samo še to reko: glede izbire igralcev je odgovoren samo trener in je brez veze "trobit" kerga ven/kerga notri... Dejstvo je, da je Mb na dveh tekmah odigral le ENO: prvi polčas v gosteh + drugi doma! Izkazalo se je, da je to premalo! Bo pa drugič boljše... upajmo!
User513426
26. 08. 2016 10.48
+3
šmajser1
27. 08. 2016 08.10
KomentatorPolde
26. 08. 2016 08.49
-3
Še včeraj so se hvalili, da so edini klub v Evropi. Danes pa podn. Bo treba prej Aluminij zrihtat z 11-timi igralci, pol pa Gabalo z 10-timi. Zdaj pa vam je cilj osvojitev državnega prvenstva. Glede na lestvico, vam prav dobro kaže, a ne!
CURVANORD Zanetti
26. 08. 2016 09.08
-2
El Diablo 2013
26. 08. 2016 11.20
-1
to si tud lani celo leto trobu, na koncu so bli pa krivi dimnik na stolpnici, vezalke na kopačkah pa trava v levo......dej že nehej fuflat
CURVANORD Zanetti
26. 08. 2016 12.48
Zabon ne lazi nekaj v tri dni.Prvo zacni na tekme hodit ne pa da z kavca pametujes vzami si zgled po Akiju10 on tudi na gostovanja gre olimpijo spremlat ne pa ti kauc navijac
El Diablo 2013
26. 08. 2016 13.18
ne, ti mi boš kej povedu o tekmah....ko sem jaz hodu na tekme, si ti še v levmu jajcu inčuna davu....sem ti že povedu da nehi fuflat
povanpireni
26. 08. 2016 08.42
+1
Kemuri a se boš kaj oglasil s svojim pametnim komentarom...
El Diablo 2013
26. 08. 2016 11.21
kemuri pomaga mucku v bor u čmar vip loži - zlagata dekce, ker je -5
politik70
26. 08. 2016 08.41
+11
Piše se o včerajšni tekmi Maribora z Gabolo.... Piše pa se kako smo olimpijini navijači nesramni neuki nepošteni... Sam lahko povem da je velika večina olimpijinih navijačev včeraj navijala za MB. Vi pa kar bruhajte še naprej. Upam da niste že včeraj sežgali olimijinih šalov ki so bili v spomin na tragično nesrečo položeni....... Ja taki ste
hotchilipoper
26. 08. 2016 08.39
Tavares,Novakovič,Salihu še nekaj pokažejo,ostali so pa poden
CURVANORD Zanetti
26. 08. 2016 09.09
+1
Nesi si Novakovica domov in ga mej na hrani
Symbolic
26. 08. 2016 09.49
Novaković? Kaj pa je pokazal? čudno, da tega nisem opazil...
El Diablo 2013
26. 08. 2016 11.23
ja, ja....hahaha....no fak ovića kar imejte
hotchilipoper
26. 08. 2016 08.31
+0
Kvaliteti igre ,primeren rezultat
politik70
26. 08. 2016 08.26
+14
Vse so probali .Tudi Ljubomira so pripeljali na štadijon. Res lepa srce trgajoča poteza. ne moreš da jim nebi privoščil zmage. Ostalo pa ni za komentirat. Sodnik jim je z izključitvijo pomagal pa niso znali sprejeti . Enostavno niso več za nikamor. Razpad sistema za katerega pa vemo da je kriv Zdraho. Sedaj je še sina potegnil nazaj ker je pri Nizozemcih večino časa sedel na klopi. Se pravi rešuje sina namesto da bi pomagal Mariboru. Kdaj boste to dojeli? Zaradi državljanstva oziroma pravice da bi igral za drugo državo mu ni dovolil igrati za SLo ekipo . Ali ni to ZDRAHOIZEM??????
sid33
26. 08. 2016 08.25
+4
ok maribor sedaj se pa prvo novakovića znebite,pa enga mladega napadalca pripelat...
Shyni
26. 08. 2016 13.39
Svobodni Umetnik
26. 08. 2016 08.20
+0
Pobi, pobi... še bo treba trenirat...še, še...
FootballMaster
26. 08. 2016 08.17
+1
Meni je bila kar gledljiva igra s strani Maribora sem pa zelo razočaran nad bočnimi igralci in njihovimi predložki... Po videnem bi bilo potrebno tu narediti nekaj menjav ali kakšen trening več, ali pa vsaj spremeniti taktiko in ne toliko poskušat z bočnimi podajami če ne znajo. Vsi kritizirate napad... Pa saj ne morejo kaj narediti če jim podajajo tak na oko dva metra previsoko in 3 metre za gol
mogerad
26. 08. 2016 08.20
-1
marsikaj ne znajo tudi dat gol iz priložnosti.
Goginiyo
26. 08. 2016 08.15
+5
Najboljše so vaše reklame!kakrkoli človek gleda več reklam kot prispevkov
Cisto na hitro
26. 08. 2016 08.14
+5
Maribor igra prepočasen in povsem predvidljiv nogomet. Kaj več kot za slovensko ligo to ne zadostuje. Bo treba zamenjat trenerja pa še kaj.
buenos1
26. 08. 2016 08.14
+2
Po komentarjih sodeč vidim, da ste violice zadovoljne z videnim včeraj in nasplošno z stanjem v vašem klubu....super, potemtakem smo mi, ki ne navijamo za mb, še toliko bolj :-)
sid33
26. 08. 2016 08.23
+3
kak ste pa kaj zadovoljni s stanjen v vašem klubu,glede evropskih tekem?
buenos1
26. 08. 2016 08.36
+1
kak? a malo kakaš :-D glede evropskih tekem bo drugo leto bolje, ker slabše niti ne more bit...a lepo po vrsti, kot so hiše f Trsti, prvo naslov dp, potem pa kvalifikacije
Alexey-x
26. 08. 2016 08.41
+3
hahahaha,pol si se pa zbudo z copatom v lapah pa pižamo v riti...KVA KVA....hahahahaha
buenos1
26. 08. 2016 08.53
-2
a tako kot prejšnjo sezono? bi znalo bit, ja :-)
Alexey-x
26. 08. 2016 09.07
+1
hahahaha,ja z pomočjo sodnikov....in pa čez 21 let bote mogoče spet,hahahaha...UPAM DA SI SI POSNEL TEKMO...MARIBOR !!!
buenos1
26. 08. 2016 09.10
-2
ti se kar tolaži, drugače pa tako, kot sem že napisal, če si ti zadovoljen, sem jaz še toliko bolj
User513426
26. 08. 2016 10.53
-1
aleksej ne piši o pomoči sodnikov ko ste jo imeli tako proti škotom kot včeraj. če bi bilo pravično sojenje bi izpadli že proti škotom. seveda ni denarja kot pravite nekateri če je treba sodnike v evropi plačat da se pride v naslednji krog (bolgari, madžari)
politik70
26. 08. 2016 08.13
+0
Škoda da niso uspeli. Vseeno sem jim želel da jim rata . Sedaj bo pa hudič v klubu. Nič dobrega ne sledi vijolam. Sledi razpad sistema. Darko se lahko poslovi. Novakovič in Tavares sta za v penzijo. Verjetno sledi še kakšna prodaja saj aparat zahteva določena finančna sredstva. Ja bili so blizu uspeha je pa res da tudi ni veliko manjkalo da bi fasali kakšen gol. Zaton za klub.
fisho
26. 08. 2016 08.11
+3
Če zdaj ne bo sprememb na vrhu Maribora, pol vam ni pomoči. Brez prvenstva in brez napredovanja. Malo razmislite o reakcijah v drugih klubih (tujina) v takem primeru.
politik70
26. 08. 2016 08.16
+1
Ne vem kdo bo sploh hotel priti za trenerja v Maribor saj je vsakemu jasno da je trener Zdraho. In on nikakor ne odleti....
motorist_mb
26. 08. 2016 08.08
+1
Najbolj žalosno da so nas vrgli ven amaterji ki špilajo za burek...zunaj trener razmišlja o odstopu tu pri nas pa saj ni to nič...kam je prišo bogi Maribor...uprava je gnila,trener tud,pol igralcev za spiz ostali pa trenirat predložke z strani...smešno da pozabijo osnove igre čez noč...Tavaresu kapa dol da najbol borbeni pri teh letih o Novi in Handi pa škoda besed!
CastrumFF
25. 08. 2016 22.57
-21
AHAHAHAH KAKO UZIVAAAAAAAM!!!!!!
šmajser1
26. 08. 2016 09.42
SlikaBrezOkvirja
26. 08. 2016 15.14
+2
Desnipretepac, za tebe se itak že dolgo ve, da si ob rojstvu na tla padel... Kakšne komentarje ti podajaš tudi izven športnih člankov kaže na inteligenco človeške ribice, ki jo žalim pravzaprav če jo omenjam s tabo vred. Tebe pe verjetno lastna mama nima rada... Ne vem no kaj je narobe s tabo ampak ti si verjetno najbolj but... človek na tem forumu, brez obzira, brez znanja, brez vesti, brez pameti... primitivizem je resničen očitno... Mislim na bruhanje mi gre samo ko vidim tvoj nick...