Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Arsenal v Kölnu streljal s slepimi naboji, kozlički po zmagi spet 'meketajo' in gledajo proti Beogradu

Köln, 23. 11. 2017 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.A./J.K.
Komentarji
4

Po tem, ko je ob prvem srečanju tekmecev Arsenal poskrbel za velik preobrat v drugem polčasu, je Köln tokrat na krilih domačih navijačev z zmago ohranil upanje na napredovanje v izločilne boje (1:0). Edini gol je bil v drugem polčasu z enajstih metrov delo napadalca Sehrouja Guirassyja, Londončani pa so kljub porazu že osvojili prvo mesto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Arsenal si je napredovanje že zagotovil, Köln blizu izpada
    00:37
    Iz 24UR: Arsenal si je napredovanje že zagotovil, Köln blizu izpada
  • Gol Sehrouja Guirassyja na tekmi Köln - Arsenal
    02:05
    Gol Sehrouja Guirassyja na tekmi Köln - Arsenal

Arsenal je želel v Kölnu ohraniti pozitiven moment, ki je v in okoli kluba nastal po sladki zmagi na enem največjih derbijev sezone s sosednjim Tottenhamom. Trener Arsene Wenger je v primerjavi z obračunom v Premier League zamenjal vseh enajst nogometašev, med "novinci" je bil tudi nesrečnež Danny Welbeck, ki ga je najnovejša poškodba z igrišč zadržala za kar sedem tekem, medtem ko je Theo Walcott dobil priložnost po uspešnem boju z boleznijo. V postavo topničarjev sta se vrnila tudi Jack Wilshere in Olivier Giroud, Wenger pa je našel mesto tudi za 20-letnega vezista Ainsleyja Maitlanda-Nilesa. Ob povratku v domačo Nemčijo je Per Mertesacker tekmo v osrčju Arsenalove zadnje vrste začel s kapetanskim trakom na roki. Zanimivo: ko je bil še član Hannovra, je med profesionalci debitiral ravno na tekmi s Kölnom. Na drugi strani je kapetansko vlogo opravljal občasni slovenski reprezentant Dominic Maroh, tekmo pa je prek TV-zaslonov, to je skupaj s fotografskim dokazom razkril na spletu, pozorno spremljal tudi nekdanji napadalec obeh klubov Lukas Podolski.

Najbrž je tudi pred domačo televizijo vstal in se pridružil gromki minuti aplavza, ki so jo pri kozličkih pripravili umrli legendi kluba Hans Schäferju, ki je skupaj odigral skoraj 400 tekem za rdeče. Topničarji so izvrstno začeli in živahni Welbeck je po kombinaciji z Wilsherjem v priložnost pred domača vrata poslal Maitlanda-Nilesa, čigar strel oziroma predložek je končal v golavtu. David Ospina je moral na drugi strani posredovati v šesti minuti, glasni domači navijači so bili na nogah ob napadu Jhona Cordobe, ki si je priboril nekaj prostora in poslal ostro žogo proti vratnici Ospine. Kolumbijec se je moral močno potrditi, da je okroglo umetno usnje izbil v kot. Timo Horn bi bil v vratih Kölna nemočen, če bi projektil Coquelina v 14. minuti našel cilj: Francoz je po slabem izbijanju nemške obrambe prišel do neoviranega strela z okoli 17 metrov in meril le za nekaj centimetrov mimo desne vratnice vratarja.

Dvoboj Mathieuja Debuchyja (desno) in Sehrouja Guirassyja v Kölnu.
Dvoboj Mathieuja Debuchyja (desno) in Sehrouja Guirassyja v Kölnu. FOTO: AP

Dvoboj se je vse do 30. minute povsem umiril, ravno pred iztekom prve pol ure pa je po podaji z leve Kölnčanom v kazenskem prostoru pobegnil Coquelin in iz težkega položaja z močnim strelom stresel okvir vrat. Niti poskus Welbecka čez dobri dve minuti ni bil od muh, produkt šole Manchester Uniteda si je pripravil strel z roba kazenskega prostora, ki pa je zavil mimo oddaljenejše Hornove vratnice. Obramba kozličkov je nov udarec utrpela v 36. minuti, ko je po skoku z Giroudom s poškodbo zadnje stegenske mišice obležal Maroh in nemudoma zahteval menjavo. Igrišče je zapustil na rokah fizioterapevtov, trener Peter Stöger pa ga je zamenjal s Konstantinom Rauschem. Prvi polčas se je kljub manjšemu pritisku domačih končal brez zadetkov, tudi v nadaljevanju pa so navijači dolgo časa čakali na kakšno razburjenje v obeh kazenskih prostorih. Arsenal je drugih 45 minut začel brez Welbecka, ki ga je zamenjal Alex Iwobi.

Že tako nezadovoljni domači navijači, ki so bolj z žvižgi kot aplavzi pospremili menjavo Cordobe v 56. minuti, so se še dodatno držali za glave po priložnosti, ki jo je po slabi uri igre zastreljal Sehrou Guirassy. Ta je z roba kazenskega prostora neoviran praktično podal v roke Ospini. Nato pa je Guirassy vseeno navdušil tribune, ko je po dvojni podaji vtekel med Debuchyja in Mertesackerja in hitro padel, a je glavni sodnik najbrž upravičeno pokazal na belo točko. 21-letni Francoz je hladnokrvno meril po sredini vrat in se razveselil vodilnega zadetka, a bi lahko Arsenal hitro odgovoril. Strel Mertesackerja z glavo po podaji iz kota je Timo Horn v 64. minuti prisebno odbil. Naslednji, ki je zapretil kozličkom, je bil Wilshere, tudi on je dobil skok pred Timom Hornom, toda grdo zgrešil z glavo. Sveži Iwobi je domačim povzročal celo kopico težav, Giroud pa je na robu prepovedanega položaja v 76. minuti pobegnil branilcem po dolgi visoki podaji Wilsherja, nato pa mu je žoga v ključnem trenutku ušla in Horn ga je skupaj z Jannesom-Kilianom Hornom zaprl. Na Kölnovo smolo se je slednji poškodoval, a se je odločil stisniti zobe ter nadaljevati z igro, čeprav je že kazalo, da je četrtkovega večera zanj konec. 

Rdeči so se brez večjih težav branili, dokler v eni zadnjih akcij rednega dela tekme do strela pred Hornom ni prišel Nelson, a je bil Horn tako kot skozi vseh 90 minut v pravem trenutku na pravem mestu ob svoji bližnji vratnici. Domači vratar je najboljše pripravil za konec, ko je s konicami prstov izbil projektil Wilsherja s precejšnje razdalje, nato pa ob navdušenju navijačev še ujel predložek iz kota že globoko v sodnikovem dodatku igralnega časa. Nemci so zdržali in se veselili zmage, s katero so se prebili na drugo mesto na lestvici, kjer imajo enako število točk (6) kot Crvena zvezda, ki je v Belorusiji z BATE-jem (5) remizirala brez golov. V Beogradu se torej obeta obračun na vse ali nič med Zvezdo in Kölnom v zadnjem krogu, medtem ko bo BATE v Londonu upal na čudež.

Liga Evropa, 5. krog, skupina H:

Köln – Arsenal 1:0 (0:0)
Guirassy 62./11-m

Postavi:

Köln: Horn; Soerensen, Maroh (od 38. Rausch), Jojić, Osako (od 73. Lehmann), Cordoba (od 56. Olkowski), Guirassy, Özcan, Mere, Horn, Klünter. Na klopi: Kessler; Risa, Nartey, Bisseck.

Arsenal: Ospina; Debuchy (od 84. Nketiah), Mertesacker, Holding, Chambers (od 67. Nelson), Wilshere, Maitland-Niles, Coquelin, Elneny, Welbeck (od 46. Iwobi), Giroud. Na klopi: Macey; Akpom, Sheaf, Willock.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
24. 11. 2017 14.28
čista štimaljka
jebalvisvoju
23. 11. 2017 23.23
+3
arsen rupetino ena rak rana arsenala
Viejo cabron
23. 11. 2017 20.11
+5
Kaj pa Verbič?? Dal je gol proti Lokomotivi Moskva!!
ehjaehja
24. 11. 2017 14.28