Liga Evropa

Zahovič: Vsak tekmec je finančno pred nami, kar pa ne pomeni, da je kakovostnejši, ambicioznejši

Baku, 18. 08. 2016 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gabala je neznanka, a v taboru Maribora se dobro zavedajo, da jih na večerni tekmi play-offa za uvrstitev v Ligo Evropa (prenos na Kanalu A in VOYO ob 18.55) ne čaka lahko delo. Najuspešnejšemu slovenskemu klubu je nekaj pohvalnih besed namenil tudi trener azerbajdžanskega kluba Roman Hrjhorčuk.

Več videovsebin
  • Pogovor z Miranom Pavlinom
    01:08
    Pogovor z Miranom Pavlinom
  • Izjava trenerja Darka Milaniča pred tekmo z Gabalo
    03:01
    Izjava trenerja Darka Milaniča pred tekmo z Gabalo
  • Izjava Aleksa Pihlerja pred tekmo z Gabalo
    01:15
    Izjava Aleksa Pihlerja pred tekmo z Gabalo
Po spletu se je pred četrtkovo tekmo razširila informacija o prometni nesreči, v katero naj bi bil vpleten avtobus z nogometaši Gabale. Na srečo je šlo le za nekaj prask na karoseriji, ki pa za bakujske ulice niso nič neobičajnega.

Skupna zmaga nad Lillom ni preveč odmevala, čeprav je bil podvig Gabale precejšen. Azerbajdžanski klub, ki se bo v četrtek zvečer v play-offu Lige Evropa pomeril z Mariborom, še zdaleč ni med najbogatejšimi s tega dela sveta, toda varovanci ukrajinskega trenerja Romana Hrjhorčuka so bili na prejšnji stopnički boljši od močnega francoskega kluba z junakom Eura 2016 Ederjem na čelu. To je dovolj dobro opozorilo, če so ga v vijoličastem taboru pred obračunom z udeleženci lanskega skupinskega dela Lige Evropa sploh potrebovali.

Mariborčani veliko informacij o tekmecu nimajo, ne vedo niti, kaj pričakovati (v navijaškem smislu) na majhnem stadionu Inter Arena v Bakuju (kapaciteta 8.000 gledalcev), ki seveda ni dom Gabale. Azerbajdžanski šport je skupaj z gospodarstvom v vzponu, na to kaže že prihod Roberta Prosinečkega na mesto selektorja domače reprezentance, ki ima tudi v prihajajočih kvalifikacijah za mundial v bližnji Rusiji velike načrte. 

Vratar Gabale, za katero je nekoč igral tudi branilec Olimpije Dejan Kelhar, Dawid Pietrzkiewicz, med lansko tekmo z Borussio Dortmund v skupinskem delu LE.
Vratar Gabale, za katero je nekoč igral tudi branilec Olimpije Dejan Kelhar, Dawid Pietrzkiewicz, med lansko tekmo z Borussio Dortmund v skupinskem delu LE. FOTO: AP
"Dobro smo se pomenili o Mariboru in ekipa o nasprotniku ve veliko. Ne bi jih rad primerjal s prejšnjii nasprotniki, gre pa za dobro organizirano moštvo, ki rado igra hitro. Lepo se vidi delo njihovega trenerja," je bil poln hvale na račun vijoličastih pred tekmo Hrjhorčuk, čigar izjave je prenesla uradna spletna stran kluba. "Res bomo trdo pritiskali, da bi izkoristili že najmanjši odstotek možnosti za gol oziroma zmago. Gabala je povsem osredotočena na to tekmo in tudi ukrajinski veleposlanik v Azerbajdžanu nas bo podpiral," je bil napovedanega prihoda rojaka vesel Hrjhorčuk, ki lahko proti Mariboru računa tudi na ukrajinskega vratarja, branilca in napadalca. "Zelo dobro se počutim tukaj v Azerbajdžanu in vsem ljudem se zahvaljujem za toplo podporo. Vsi razmišljamo o tem, kako bi okrepili razvoj nogometa tukaj in vsi delamo v tej smeri," je še povedal Hrjhorčuk.

Nekoč eden najboljših strelcev ukrajinske lige je 51-letni trener uspešno vodil latvijski FK Ventspils, s katerim je bil trikrat državni in dvakrat pokalni prvak, v Ukrajini pa je s Černomorcem iz Odese v prvi sezoni napredoval v elitno ukrajinsko prvo ligo, z Gabalo pa je v zadnji sezoni tudi odmevno igral Ligo Evropa. Azerbajdžanci so v skupini z Borussio Dortmund, PAOK Solunom in Kubanom Krasnodarjem dvakrat remizirali in štirikrat izgubili za decembrsko slovo od tekmovanja.

"Čakata nas vrhunska dvoboja, morali bomo odigrati dve vrhunski tekmi in mi smo to sposobni," je besede športnega direktorja Štajercev Zlatka Zahovića pred tekmo prenesel Večer. Zahović je prepričan, da bo ne glede na večerni rezultat tudi Ljudski vrt v veliko pomoč vijoličastim na povratnem obračunu. "Do četrtega kroga vse ekipe igrajo približno enako. Igrajo na odvzeto žogo, na polprotinapad ali protinapad. Drugače ekipa veliko tvega, ima slabih 20 minut in izpade. Ker si nihče ne želi izpasti, vsi malo tvegajo. Že osem let igramo te kvalifikacije in smo že izkušeni v teh segmentih igre. Mislim, da smo na sredini igrišča precej boljši, moramo pa paziti na protinapade, saj imajo vrhunske. Igrali bodo z devetimi tujci. tekma proti Lillu je dala vedeti, da je to druga ekipa. Tudi mi doma igramo drugače, izhajamo iz enakih možnosti, kar zadeva domače prvenstvo. Vsaka ekipa je finančno daleč pred nami, kar ne pomeni, da je kakovostnejša, ambicioznejša, to pa dela Maribor velik. Tekmo je treba z ugodnim izidom pripeljati v Ljudski vrt. Ljudski vrt je Ljudski vrt, tam je 'brzino' ali dve v našo korist z našimi navijači."

Liga Evropa, prva tekma play-offa (prenos na Kanalu A in VOYO ob 18.55).

Gabala : Maribor
Gabala : Maribor FOTO:

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

premovic.bato
19. 08. 2016 20.53
Igrate itak samo prvi polcas, drugi pa je, kot bi pasli krave. Zahovic bi moral vedet, da ima nogomet dva polcasa. Sramota za njega, trenerja in igralce.
motorist_mb
18. 08. 2016 18.55
Ajde gremo zaj pubeci...slo diha z vami...srce pustite na terenu pa bo vse štimalo!
drofel 1
18. 08. 2016 18.48
GO GO MARIBOR !!!!!!!! Ne nas razočarat. Upam, da toti pubeci danes odigrajo dobro. Lp od žabarja in srečno !!!!
v81e92
18. 08. 2016 18.17
Zlatko Zahović je naredo ogromno...nas ne premaga nk Rudar doma kot žabarje :-)
buenos1
18. 08. 2016 19.13
2 meseca nazaj je blo 3-2 za knape sred mb...:-) na eni izmed odločilnih tekem za naslov dp...
Bogomolka7
18. 08. 2016 16.49
+1
MARIBOR ŠAMPION!
CURVANORD Zanetti
18. 08. 2016 14.43
+3
Danes se bodo noge lomile na obeh straneh