Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Prihodnost po Ibrahimoviću je svetla, Rashford drugič zapored mož odločitve za United

Vigo, 04. 05. 2017 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./T.Š.
Komentarji
9

Manchester United je dobil prvo polfinalno tekmo Lige Evropa in v Vigu s prekrasnim golom napadalca Marcusa Rashforda ugnal Celto (1:0). Pred povratnim dvobojem bodo imeli rdeči vragi torej boljše izhodišče, a par še zdaleč ni odločen, saj so gostje zapravili kar nekaj priložnosti za višjo zmago.

Več videovsebin
  • Vrhunci prve polfinalne tekme LE Celta Vigo - Man United
    06:23
    Vrhunci prve polfinalne tekme LE Celta Vigo - Man United
  • Gol Marcusa Rashforda na tekmi Celta - Man. United
    01:02
    Gol Marcusa Rashforda na tekmi Celta - Man. United
  • Iz 24UR: Celta težek preizkus za zdesetkani Man. United
    01:50
    Iz 24UR: Celta težek preizkus za zdesetkani Man. United

Vlogo favorita na stadionu Balaidos se je Jose Mourinho odločil potrjevati z močno prvo postavo, v katero je trener, ki je v La Ligi na severu Španije večkrat gostoval z Real Madridom, uvrstil tudi ozdravelega vezista Paula Pogbaja. Najdražji nogometaš na planetu Zemlja je od prve minute združil moči s prav tako vprašljivim branilcem Ericom Baillyjem, kapetanski trak si je na desnem boku nadel Antonio Valencia, v napadu pa so moči združili Henrik Mkhitarjan, Jesse Lingard in Marcus Rashford. Domači strateg Eduardo Berizzo je po številnih velikih skalpih v tej sezoni, Celta je doma ugnala Barcelono, Real pa izločila iz španskega pokala, v boj poslal pričakovano enajsterico, v kateri je presenetil le z argentinskim rojakom Facundom Roncaglio v osrčju zadnje vrste. Napad sta sestavljala dva nekdanja člana dveh največjih rivalov Uniteda, bivša napadalca Manchester Cityja in Liverpoola John Guidetti ter Iago Aspas. Nabito poln stadion Balaidos, ki je v zadnjem času le dočakal nekaj lepotnih popravkov, je zvezdnike najtrofejnejšega angleškega kluba pričakal na nož, z glasno podporo svojim ljubljencem od prve minute. A to v prvih minutah ni preplašilo zdesetkanih rdečih vragov, ki so po besedah Mourinha odločeni osvojiti še edino evropsko trofejo, ki manjka v klubskih vitrinah, seveda pa bi zmaga v Ligi Evropa prinesla tudi uvrstitev v naslednjo sezono Lige prvakov.

Osamljeni Unitedov napadalec Rashford je tik pred iztekom osme minute prvič pobegnil španski obrambi, a ni uspel bolje podati v sredino. Kot strela z jasnega je Celta zapretila v enajsti minuti, ko je Daniel Wass zapravil priložnost tekme: po hitrem izvajanju meta iz avta je nekdanji član Vojvodine Nemanja Radoja z izvrstnim predložkom na oddaljenejši vratnici našel Wassa, ki pa je z glavo meril zelo slabo, Sergio Romero pa bi kaj lahko imel veliko več dela. Celta je prevzela pobudo, United pa je bil nevaren v 17. minuti, ko je v protinapad silovito krenil Pogba, a Sergej Karasev po trku z Roncaglio na robu kazenskega prostora ni zapiskal. Rashford si je ob statični obrambi domačih v 20. minuti priigral prostor za strel z roba kazenskega prostora in to storil izvrstno, njegov zavit poskus je pod prečko ustavil šele "elastični" Sergio Alvarez. Vroče je bilo v kazenskem prostoru domačih tudi deset minut kasneje, ko je Mkhitarjan z zunanjim delom nogometnega čevlja v sredino podal do Lingarda, ki bi moral le preusmeriti žogo proti vratom, a (morda tudi pod prekrškom) padel. V krasni priložnosti se je v 35. minuti znašel tudi Mkhitarjan sam, Pogba ga je našel po spretnem preigravanju in idealni podaji v globino, a je Armenca iz oči v oči ustavil Alvarez. Ta je fantastično posredoval tudi v 39. minuti, ko je v čisto priložnost po podaji Rashforda prišel Lingard, a meril preblizu razigranemu Špancu. United bi lahko kaznovala Guidetti in Aspas, a nobenemu od omenjenih v zaključku polčasa ni uspelo nevarneje meriti z ugodnih položajev.

Manchester United si je v prvem polčasu pripravil več zrelih priložnosti, a je bil vratar Alvarez vedno na pravem mestu.
Manchester United si je v prvem polčasu pripravil več zrelih priložnosti, a je bil vratar Alvarez vedno na pravem mestu. FOTO: AP

Po boljšem začetku gostov v drugem polčasu je bil prvi nevarnejši strel v 52. minuti delo Aspasa, nekdanji član Liverpoola je zglavo kljub vsemu nenevarno meril mimo daljše vratnice. Pione Sisto je v 60. minuti veliko resneje preizkusil Romera, njegov strel z roba 16-metrskega prostora se je rahlo odbil od Valencie in letel tik pod prečko argentinskega vratarja, ki pa se je izkazal z izbijanjem žoge v kot. Odgovor Uniteda je v 62. minuti prišel prek Rashforda, ki se je na sredini igrišča izvrstno otresel Gustava Cabrala in pritekel vse do kazenskega prostora, kjer pa je nato zelo slabo streljal in bil bližje avtu kot vratom Celte. A junak četrtfinalnega obračuna z Anderlechtom se je hitro odkupil. In to kako: v 66. minuti je priboril prosti strel svoji ekipi z lepim preigravanjem blizu roba kazenskega prostora, nato pa precej z desne mimo Alvareza v vratarjev kot poslal izjemen projektil za vodstvo Angležev in svoj drugi evropski gol sezone. Rdeči so v 73. minuti pustili veliko prostora Jonnyju, ki je odigral dvojno podajo z Aspasom, čigar strel znotraj kazenskega prostora pa ni zadel cilja. Tako kot v veliko lepši priložnosti dve minuti kasneje Lingard, čigar polvolej je z okoli 13 metrov švignil mimo bližnje Alvarezove vratnice. Deset minut pred iztekom rednega dela se je Mourinho odločil zamenjati Rashforda, ki je s počasnim in šepajočim odhajanjem z zelenice dvignil pritisk domačim navijačem in nogometašem, medtem ko je v igro po Ashleyju Youngu prišel še Anthony Martial

Po tem, ko je imel Fellaini kar nekaj sreče, da zaradi prekrška na sredini igrišča ni dobil drugega rumenega kartona, se je s prodorom po levem boku v 84. minuti izkazal Sisto, njegovega predložka pa ni uspelo izkoristiti Guidettiju, ki ga je požrtvovalno oviral Bailly. Alvarez je imel ob prostem strelu Pogbaja z ogromne razdalje kar nekaj sreče, da ga Francoz s pretkanim poskusom ni presenetil, a je Španec v 86. minuti hvaležno pospremil žogo v golavt. Tudi tokrat ni šlo brez poškodb v taboru Uniteda, rezervist Young je na zelenici zdržal le nekaj več kot deset minut in moral zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice svoje mesto prepustiti še enemu povratniku po poškodbi Christopherju Smallingu. Celta tudi v petminutnem sodnikovem podaljšku ni bila nevarna Romeru in United se je pred povratnim dvobojem na domačem Old Traffordu lahko razveselil minimalnega naskoka v boju za finalno tekmo v Stockholmu.

Liga Evropa, prva tekma polfinala:

Celta Vigo ‒ Manchester United 0:1 (0:0)
Rashford 67.

Postavi:

Celta: Alvarez; Mallo (od 90. Beauvue), Radoja, Hernandez, Roncaglia, Sisto, Wass (od 74. Jozabed), Jonny, Cabral, Aspas, Guidetti. Na klopi: Villar; Fontas, Diaz, Bongonda, Gomez.

United: Romero; Valencia, Bailly, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba, Lingard, Mkhitarjan (od 78. Young in od 90. Smalling); Rashford (od 80. Martial). Na klopi: De Gea; Mata, Rooney, Carrick.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
05. 05. 2017 17.11
+2
Junajted ima v Markusu res dijamant, ki ga je potrebno se izbrusiti. Za to se ne bojim saj ima odlicna mentorja: Murija in Ibrakadabro ...
Sundial
05. 05. 2017 09.36
Eno vprašanje. V primeru finala Ajax vs Manchester United in zmagi Ajaxa in njegovemu trenutnemu položaju v ligi (2. mesto, ki vodi v kvalifikacije LP). Je Ajax v tem primeru neposredno uvrščen v LP, ali ima možnost za LP tudi Manchester United (recimo, da v svoji ligi ostane na 5. mestu)?
Inhumed
05. 05. 2017 12.13
Eredivisie in Premier League nista povezani na noben način, tako da položaj Ajaxa ne more vplivati na Utd. Mislim da v takem scenariju, ampak ne me držat za besedo, bo šel kvečjem v LP dodaten klub iz Nizozemske.
JbmTiMt
04. 05. 2017 22.37
-11
CURVANORD Zanetti
04. 05. 2017 21.44
+1
Pa to ne mores verjet ni gola pa sans juhuhu
CURVANORD Zanetti
04. 05. 2017 21.00
-1
Upam na kak posnetek stadiona z pticje prespektive da vidim kako je nas kolega trend01 streho postimal,ker ce ni ok bo problem:-D
SAF1
04. 05. 2017 11.22
+14
Upam da so vsi 100%.
Houdor
04. 05. 2017 11.09
-22
Prodat morajo Pogbaja... ta nič ne dela
georgebest7
04. 05. 2017 13.06
+19
Poglej si zadnje tekme brez Pogbaja, nobene povezanost, ni prehodov iz veze, veza brez njega ne deluje. Vem da ni vredn tistga gnarja, sam je pa klučen člen v prvi enajsterici in eden bolših vezistov letos v PL, da ne govorim o največ ustvarjenih priložnost pa pomembnih podajah+njegove podaje predvsem dolge so se letos zlo zbolšale, upam da je lahka za nas kar je bil scholes z razliko fizčne sposobnosti seveda.