Liga Evropa

Oblak nad Londonom: Atletico z igralcem manj in fantastičnim Škofjeločanom do velikega remija

London, 26. 04. 2018 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
29

Jan Oblak je bil prvo ime prve polfinalne tekme Lige Evropa v Londonu, kjer se je madridski Atletico kljub hitri izključitvi Šimeta Vrsaljka vrnil v igro po zadetku Alexandra Lacazetta in z golom Antoina Griezmanna "ukradel" remi (1:1). Zanj ima veliko zaslug tudi Oblak, ki je z več izvrstnimi posredovanji užalostil legendarnega Arsena Wengerja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lahko Oblak pokvari Wengerjevo slovo?
    02:15
    Iz 24UR: Lahko Oblak pokvari Wengerjevo slovo?
  • Ovacije za Jana Oblaka ob prihodu na ogrevanje v Londonu
    01:51
    Ovacije za Jana Oblaka ob prihodu na ogrevanje v Londonu
  • Izključitvi Šimeta Vrsaljka in Diega Simeoneja na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
    02:49
    Izključitvi Šimeta Vrsaljka in Diega Simeoneja na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
  • Gol Alexandra Lacazetta na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
    01:31
    Gol Alexandra Lacazetta na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
  • Gol Antoina Griezmanna na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
    01:43
    Gol Antoina Griezmanna na tekmi Arsenal - Atletico Madrid
  • Jan Oblak je v zaključku tekme akrobatsko ustavil Aarona Ramseyja
    00:48
    Jan Oblak je v zaključku tekme akrobatsko ustavil Aarona Ramseyja
  • Vrhunci tekme Arsenal - Atletico Madrid
    06:48
    Vrhunci tekme Arsenal - Atletico Madrid

Arsene Wenger je za drugo tekmo na domačem stadionu po najavi svojega slovesa sestavil ekipo z Mesutom Özilom in Jackom Wilsherejem, tudi v dvoboju za evropski finale pa je namenil priložnost Davidu Ospini, kolumbijskemu vratarju, ki mu je v tej sezoni namenil večino pokalnih preizkušenj. Ob odsotnosti Pierra-Emericka Aubameyanga, Gabonec v Ligi Evropa ne sme igrati zaradi nastopanja za Borussio Dortmund v Ligi prvakov, je legendarni francoski strateg zaupal strelskemu instinktu rojaka Alexandra Lacazetta in Dannyja Welbecka.

Tudi Diego Simeone je v boj poslal močno enajsterico z Janom Oblakom v vratih, po pričakovanjih pa je bil Diego Costa, nekdanji član londonskega rivala Chelseaja, nared zgolj za klop, kamor je Simeone malce presenetljivo posedel kapetana Gabija Fernandeza. Pred Špancem je prednost dobil napadalnejši Ganec Thomas Partey. Domači navijači, ki so v zadnjih letih pogrešali podobne evropske večere, so z rdeče-belimi zastavami in zatemnitvijo stadiona pripravili spektakularno kuliso pred začetnim sodniškim žvižgom.

Dobro uro je bil Jan Oblak nerešljiva uganka za domači Arsenal.
Dobro uro je bil Jan Oblak nerešljiva uganka za domači Arsenal. FOTO: AP

Izključitvi Vrsaljka in Simeoneja
Arsenal je začel podjetno in že v enem prvih napadov se je blizu sredine igrišča zapletel gostujoči branilec Šime Vrsaljko, ki je za grob štart nad Wilsherejem dobil rumeni karton. Vrsaljko je imel v nadaljevanju veliko dela z napadi Arsenala, ki pa kljub nekaj nevarnim podajam v sredino z obeh bokov ni prišel do zaključnega strela. Vse se je spremenilo v šesti minuti, ko je po podaji Welbecka najprej s polvolejem Oblakovo vratnico zatresel Lacazette, Francoza pa je v naslednjem napadu po strelu z glavo fantastično z refleksnim posredovanjem ustavil še Oblak.

Večer se je naglo poslabšal za gostujoče moštvo, potem ko je Vrsaljko spet daleč od lastnega gola nespametno štartal na Lacazetta, ki mu je izmaknil žogo, hrvaški branilec pa ga je pohodil po gležnju. Francoski sodnik Clement Turpin ni imel milosti in v nekaj minutah pokazal še drugi karton nekdanjemu članu zagrebškega Dinama. Turpinov "šov" se je nadaljeval v 13. minuti, ko je zaradi protestiranja na tribuno ob navdušenju domačih navijačev poslal še trenerja Simeoneja.

Wilshere (desno) v dvoboju s kolegom iz vezne vrste Kokejem ob robu igrišča.
Wilshere (desno) v dvoboju s kolegom iz vezne vrste Kokejem ob robu igrišča. FOTO: AP

Neučinkoviti Arsenal bi kmalu kaznoval Griezmann
Oblak je bil v nadaljevanju polčasa venomer na pravem mestu, še posebej ob strelu Welbecka v 21. minuti, potem ko si je nekdanji član Manchester Uniteda na levi strani kazenskega prostora pripravil strel in prodrl proti vratom, kjer pa ga je pričakal izvrstni Škofjeločan. Lacazette je dve minuti kasneje preigraval v kazenskem prostoru in po trku z Diegom Godinom padel, Turpin pa se s pomočniki ni odzval. Naslednja nevarna situacija pred Oblakovimi vrati se je odvila kmalu po prvih 30 minutah igre, ko je po dolgi akciji na desnem boku podaja Özila prišla do Nacha Monreala, čigar strel pa je zletel mimo oddaljenejše vratnice slovenskega vratarja.

Atleticov odgovor je v 33. minuti pripravil do tedaj precej nevidni Antoine Griezmann, toda njegov strel ni resneje ogrozil Ospine. Precej bolj vroče je bilo Kolumbijcu v 37. minuti, ko se je Južnoameričan izkazal po strelu Griezmanna, ki ga je z izvrstnim prodorom (morda si je pomagal tudi z roko) zaposlil Partey, Francoz pa je z zelo ugodnega položaja meril odločno preblizu domačemu čuvaju mreže. Kako nevaren je lahko iz slehernega protinapada, je Atletico spet pokazal v 44. minuti, ko je do strela precej s strani prišel Angel Correa, a meril prek vrat.

Griezmann proslavlja po morda ključnem golu v tem paru.
Griezmann proslavlja po morda ključnem golu v tem paru. FOTO: AP

Lacazette kaznoval poigravanje
V drugi polčas sta oba trenerja krenila brez sprememb igralskega kadra, Arsenal pa je odločno krenil po vodilni zadetek, ki pa kljub dolgim napadom ni prinašal zrelih priložnosti. Vse do 61. minute, ko je Lacazette po številnih poigravanjih gostov v zadnji vrsti to samozavest Madridčanov kaznoval in po predložku z leve dobil skok v sredini ter z glavo premagal Oblaka s strelom ob vratnico. Odgovor Atleticove klopi je bila aktivacija kapetana Gabija, zadnjega vezista, ki je zamenjal napadalca Kevina Gameiroja.

Valovi Arsenalovih napadov niso pojenjali, Lacazette je v 67. minuti z ostro žogo v sredini iskal Welbecka, ki pa je bil med branilci Atletica v padcu prekratek pred vrati Oblaka, ki bi bil najbrž nemočen. Vroči francoski strelec je bil spet v središču pozornosti že v enem naslednjih napadov, ko je dobil skok po podaji iz kota, toda meril mimo daljše vratnice rdeče-belih. Dodaten "korak nazaj" je Atletico storil 15 minut pred iztekom rednega dela, ko je na zelenico namesto še enega napadalca Corree prišel branilec Stefan Savić.

Toda v 82. minuti je tudi tako obrambno naravnana ekipa Atletica šokirala stadion Emirates: po dolgi žogi je dvoboj z rojakom Laurentom Koscielnyjem dobil Griezmann, ki je nato v dveh poskusih spravil žogo mimo Ospine in Shkodrana Mustafija za 1:1. To je bila ena zadnjih potez Griezmanna na tekmi, saj ga je za zadnjih nekaj minut Simeone zamenjal s starim znancem otoških zelenic Fernandom Torresom.

Oblak je najboljšo obrambo prihranil povsem za konec: v 87. minuti je nekdanji član ljubljanske Olimpije dobesedno s konicami prstov ustavil strel z glavo Aarona Ramseyja in še zagrenil večer Londončanom, ki so praktično že slavili drugi zadetek. Gostujoči čuvaj mreže je še en strel Ramseyja z glavo rutinsko ustavil tudi v sodnikovem podaljšku, ko si domači ‒ Wenger sploh ni opravil nobene menjave ‒niso pripravili še kakšne resnejše priložnosti.

Liga Evropa, polfinale, prva tekma: 

Arsenal ‒ Atletico Madrid 1:1 (0:0)
Lacazette 61.; Griezmann 82.
RK: Vrsaljko 10./Atletico

Postavi:

Arsenal: Ospina; Bellerin, Koscielny, Mustafi, Monreal, Xhaka, Ramsey, Wilshere, Özil, Lacazette, Welbeck. Na klopi: Čech; Holding, Iwobi, Chambers, Maitland-Niles, Kolašinac, Nketiah.

Atletico: Oblak; Vrsaljko, Gimenez, Godin, Lucas, Partey, Koke, Niguez, Griezmann (od 86. Torres), Correa (od 75. Savić), Gameiro (od 65. Gabi). Na klopi: Werner; Costa, Vitolo, Olabe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Le vkup uboga gmajna
27. 04. 2018 09.15
+13
Jan bo dvignil pokal v finalu potem pa podpiše pogodbo z letošnjim zmagovalcem LP Liverpoolom
bekson74
27. 04. 2018 09.42
+0
Maxx365
27. 04. 2018 10.23
+2
Apa?51
27. 04. 2018 09.07
+11
Bavo Oblak,bravo Atletiko.
franjoz
27. 04. 2018 08.40
+16
Bravo Oblak!Res je dober.
Haralmaan
27. 04. 2018 08.11
+15
Tisti gol je itak bil neubranljiv tako da bravo Oblak
tron3
27. 04. 2018 07.50
+17
Bravo Jan in Atletico, če Arsenalovi igralci niso sposobn gola dat, pač niste krivi, ste ga pa Vi dal, Atletico je že v finalu.
dr.Megla
27. 04. 2018 07.32
+37
Oblak kot vedno deluje mirno, predvsem pa hladno kot štajerski špricar, Car si🎈
cripstoned
26. 04. 2018 22.50
-9
bravo atleti....liga evrope atleti v finalu...liga prvakov pa real...kaksna dominacija v evropi zadnjih 4 letih obeh klubov iz madrida s tem da real seveda rusi vse meje in rekorde...
apodgra
27. 04. 2018 08.18
+5
Naprej je treba doma poskrbeti in pokazati svojo dominantnost ,potem se boste lahko hvalil ,kako ruši vse meje in rekorde. Če zastajaš za 14 točk za vodilno ekipo na lestvici španskega prvenstva in si šele tretji na tej lestvici, ne moreš biti najboljši.Real rešuje svojo koža v ligi prvakov in to je njegova zadnja šansa ,da reši svojo slabo sezono.
MadmonK
27. 04. 2018 08.27
+4
Žal (Real) vsako leto s pomočjo zelo spornih sodniških odločitev...
Iniesta
26. 04. 2018 22.47
-12
Spanske prevlade v klubskem nogometu je pocasi a zanesljivo konec .... letos osvajajo obe lovoriki klubi iz EPL ...
Iniesta
26. 04. 2018 22.51
+1
Uh, pozabil sem da je wenger se vedno na klopi arsenala ...
xyxyxyxyxyxyxy
26. 04. 2018 21.59
+25
Angleži dosegli kar so naročili sodniku, spraviti ob živce igralce in trenerja Atltika
dark horse
26. 04. 2018 21.28
+15
Atletico plačuje grehe kluba ki domuje nekaj metrov stran od njih. Sicer sojenje pošteno me pa zanima če bi tako sodil če bi bili nasproti realovci
Campeones34
26. 04. 2018 22.36
-11
Poisci si pomoc, tvoje frustracije presegajo vse meje
dark horse
27. 04. 2018 08.27
+7
Apa?51
27. 04. 2018 09.12
-5
drimtim
26. 04. 2018 20.16
+20
Arsenal jim ne bo dal gola pa ce do zjutraj igrajo.
schranz91
26. 04. 2018 22.29
-6
joso5
26. 04. 2018 17.24
-23
Arsenal gre naprej
Transformerji
26. 04. 2018 13.27
+6
Na šport se ne spoznam, ampak na fotografiji je tisti, ki vodi ameriško oddajo najboljši domači videoposnetki.
armagedon87
26. 04. 2018 12.18
+20
Kdaj sta pa Cristiano Ronaldo in Zinedine Zidane igrala skup??? On je biu že 3 leta u penziji k je Cristiano šele pršu :) 24 ur...tud citate si zmislite :)
sea fea
26. 04. 2018 11.49
-14
Arsenal gladko..
tron3
26. 04. 2018 09.01
+11
Arsenal ne dobi te tekme, niti pod razno, remi al pa zmaga Atletica.
tedoVV2HCmedo
26. 04. 2018 11.01
-2
Atletico igra zadnje tedne slabo, tako da se ne bom nič čudil, če bo šel naprej Arsenal.
tron3
26. 04. 2018 16.13
+3
Zakaj pa bi se trudl, prvaki v Španiji ne morjo bit, drug let bodo spet igral v ligi prvakov, pač jemljejo vsako tekmo bolj za trening pa to, dons pa bo šlo zares, pa bo drugačna pesem.
Ka pa mislis
26. 04. 2018 08.46
-11
tud tu bos izgubil ker ste pac luzerji
sea fea
26. 04. 2018 11.50
+8