Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Man. United ni dovolil presenečenja, Ibrahimović potrdil zmago nad Zorjo in bo še igral ob četrtkih

Odesa, 08. 12. 2016 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Manchester United se je z zanesljivo zmago nad Zorjo v Odesi uvrstil v 1/16 finala Lige Evropa (2:0). Rdeči vragi so imeli v prvem polčasu precej težav na težki igralni površini, a na koncu slavili s prvencem Henrika Mkhitarjana in novim golom Zlatana Ibrahimovića. United je kljub zmagi osvojil drugo mesto v skupini.

Več videovsebin
  • Gol Henrika Mkhitarjana v Odesi
    01:11
    Gol Henrika Mkhitarjana v Odesi
  • Vrhunci tekme Zorja - Manchester United
    15:48
    Vrhunci tekme Zorja - Manchester United

Kar pet sprememb prve postave je na zelenici, ki jo je tako glasno okrcal pred obračunom zadnjega kroga skupinskega dela, pripravil trener Manchester Uniteda Jose Mourinho. Branilec Eric Bailly se je po oktobrski poškodbi kolena vrnil v prvo postavo, v vratih pa je priložnost spet dobil Sergio Romero. Na boku obrambe je Mourinho zaupal Ashleyju Youngu in Daleyju Blindu, kapetan Wayne Rooney pa je bil ob Zlatanu Ibrahimoviću nared voditi gostujoči napad, ki ga je tako pogrešal prejšnji konec tedna na zelenici njegovega bivšega kluba Evertona. Zelenica stadiona Černomorca je bila glavna tema pogovorov pred četrtkovo tekmo Uniteda z Zorjo v Odesi, Evropska nogometna zveza (Uefa) je bila kljub pritožbam Mourinha o "kot kamen trdi" podlagi zadovoljna po opravljenem jutranjem pregledu in obračun se je lahko nemoteno začel. Zorja ni imela nobenih možnosti za nadaljevanje svoje evropske poti, a varovanci Jurija Vernjduba so že na Old Traffordu, kjer so izgubil le z 0:1, dokazali, da so sposobni pokvariti načrte rdečim vragom. Obračun se je začel z minuto molka za preminule v nedavni letalski nesreči, ki je v Kolumbiji terjala več kot 70 življenj. Angleži z zelenico kljub vidnim blatnim zaplatam večjih težav niso imeli in hitro prevzeli pobudo. Juan Mata je v četrti minuti z žogo skozi obrambo iskal vtekajočega Ibrahimovića, a je bil vratar Igor Levčenko na mestu.

Ihor Haratin je v deveti minuti resno preizkusil tudi Romera na drugi strani, njegov strel je Argentinec uspel izbiti, a le do Ivana Petriaka, ki je v nadaljevanju akcije meril v stranski del mreže. United razen strela Paula Pogbaja z razdalje v 17. minuti, ki je švignil mimo vrat Ukrajincev, ni sestavil boljše akcije. V kazenskem prostoru je le nekaj metrov stran od vratarja Uniteda Romera v 31. minuti eksplodiralo pirotehnično sredstvo, zato je glavni sodnik tekmo za nekaj sekund prekinil in preveril, če je Južnoameričan pripravljen nadaljevati. Na srečo se ni zgodilo nič hujšega, Zorjo pa po številnih težavah z navijači (predvsem na domačih tekmah) gotovo čaka nova kazen. Gostje so nadaljevali s precej nepovezano igro, ki je vključevala tudi nervozne izraze nezadovoljstva v režiji Ibrahimovića in Pogbaja. Protinapad domačih po ležerni podaji Mate je v 36. minuti obetala veliko več kot sicer lep volej Oleksandra Karavaeva, ki je po slabi podaji v globino poletel kakšen meter mimo vrat dobro postavljenega Romera. Povratnik v gostujočo postavo Bailly je v 38. minuti po podaji iz kota lepo poskusil s "škarjicami", njegov strel pa je bil natančen, a nenevaren. Mata je poskusil z lobom po dolgi žogi prek obrambe, Špancu pa ni uspelo izkoristiti slabega "izleta" iz vrat Levčenka, z lobom je zadel tik ob njegovo vratnico. Povsem nerazpoloženi Rooney je v 44. minuti poskusil s strelom na prvo vratnico, tudi sam pa je našel le pripravljenega Levčenka in še povečal jezo trenerja Mourinha na klopi. Veliko bolj se je donedavni kapetan angleške reprezentance izkazal v zadnjem napadu polčasa, ko je močno udaril z razdalje, pod prečko pa je žogo v kot izbil Levčenko. Polčas se je končal z volejem Marcosa Roja, potem ko je Argentincu strel po podaji iz kota pripravil Pogba.

Pogba proslavlja s strelcema Ibrahimovićem in Mkhitarjanom.
Pogba proslavlja s strelcema Ibrahimovićem in Mkhitarjanom. FOTO: AP

Drugi polčas se je začel sanjsko za angleške rekorderje po številu državnih naslovov, ki so ekspresno povedli. Mkhitarjan si je sam priboril žogo na sredini igrišča in jo mojstrsko popeljal vse do vrat Zorje, izvrstni Levčenko pa je bil nemočen in v mrežo spustil Armenčev premierni zadetek v rdečem dresu, za katerega je nekdanji član Zorjinega ukrajinskega rivala Šahtarja Donecka potreboval enajst tekem. Ibrahimović je v 57. minuti prvič na tekmi preizkusil nasprotnega vratarja, po visoki podaji Younga in skoku Pogbaja pa je bil njegov strel usmerjen preblizu čuvaju mreže. Mourinho je v 64. minuti končal nastop Mate in ga zamenjal z Jessejem Lingardom, Rooneyja pa je nadomestil Marouane Fellaini, ki je bil deležen silnih kritik zaradi povzročene enajstmetrovke na zadnji ligaški tekmi v Liverpoolu. Romero je moral biti na mestu v 73. minuti, ko je po prostem strelu pred njegova vrata priletel nevaren predložek in nato še strel z glavo Mihaila Sivakova, ki ga je Argentinec prisebno ustavil. Po kotu, ki je sledil, je bil blizu novemu nevarnemu strelu z glavo Rafael Forster, a mu žoge ni uspelo preusmeriti proti vratom gostov. Fellaini je bil najvišji v nasprotnem kazenskem prostoru čez kakšno minuto, toda tudi Belgijčev poskus je bil preblag in predvsem preveč nenatančen po prostem strelu Mkhitarjana.

Armenec je dobrih pet minut pred iztekom obračuna sedel na klop, Mourinho pa je preizkusil še Timothyja Fosuja-Mensaha. Ibrahimović, ki je malce prej z močnim strelom z razdalje meril le kakšen meter prek vrat Zorje, ni grešil v 88. minuti, ko ga je v prostor z globinsko žogo in domiselno podajo poslal Pogba, Šved pa je mirno zaključil po prodoru v kazenski prostor in odločil tekmo z že sedmim zadetkom na zadnjih šestih obračunih. Skandinavec balkanskih korenin, ki je v svojem slogu samozavestno pred letošnjo sezono dejal, da ob četrtkih ne igra, si je za konec tekme izmenjal še lepo podajo s Fosujem-Mensahom in ga poslal v priložnost, rezervist je v padcu s težkega položaja preizkusil Levčenka, ki pa tretjega zadetka ni dovolil. Kar nekaj sreče je imel globoko v sodnikovem podaljšku Bailly, ki se je jezno odzval po drsečem štartu enega od nasprotnikov in ga brcnil brez žoge, a ušel drugemu rumenemu oziroma rdečemu kartonu. United je kljub zmagi osvojil drugo mesto v skupini A, Fenerbahče je namreč prav tako slavil in se v 1/16 finala uvrstil kot nosilec. United pa bo zelo nezaželen na ponedeljkovem žrebu, ki ga bomo ob 13. uri (ob 12. uri pa bo na sporedu žreb Lige prvakov) prenašali na 24ur.com.

Liga Evropa, zadnja tekma skupinskega dela, skupina A:

Zorja ‒ Manchester United 0:2 (0:0)
Mkhitarjan 48., Ibrahimović 88.

Postavi:

Zorja: Levčenko; Suhockij, Sivakov, Čajkovskij, Petriak, Haratin (od 57. Grečjškin), Forster, Karavaev, Bezborodko (od 54. Bonaventure), Ljubenović (od 72. Lipartia), Opanasenko. Na klopi: Ševčenko; Kulač, Paulinho, Čečer.

United: Romero; Blind, Bailly, Rojo, Pogba, Herrera, Mata (od 65. Lingard), Young, Mkhitarjan (od 85. Fosu-Mensah), Ibrahimović, Rooney (od 70. Fellaini). Na klopi: De Gea; Jones, Rashford, Martial.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felipao
09. 12. 2016 20.45
Saj ni res pa je - Murija je rešil igralec, ki prvi del sezone skorajda ni igral, ker ga je Muri okrivil za poraz proti Cityju. Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal, Mourinho je popolnoma izgubil kompas.
TvojPrijatelj
09. 12. 2016 11.17
-1
Vsaka tekma zapored je popolna katastrofa Man Uniteda in včeraj je bila samo še slabše. To ni bilo nič od nič. Naš Man United je postal sramota za nogomet. Včeraj me je pa še nekaj drugega, še bolj, zmotilo: KDAJ se bodo komentatorji naučili pravilno izgovarjati Bailly-jev in Mkhitaryan-ov priimek? Včerajšnji komentator ju je izgovoril tisočkrat in vselej napačno.
bekson74
09. 12. 2016 08.47
+1
spet so sezonski navijači farse pa baletk, glasni.
Olcar 1
08. 12. 2016 22.32
-1
Joza je zguba in ce se ga hitro ne resijo jim bo zapravil ves denar, drugo leto bodo pa igrali v drugi angleski ligi
BožidarMacur
08. 12. 2016 22.18
-5
Za MU je pa še cr7 igral joj joj joj kako bi jokal ko bi igral danes na taki njivi kot smo ji bili priča. Še lukach se je malo povaljal
Bogomolka7
08. 12. 2016 21.36
+4
Ponovno zmaga man. Uniteda. Res zelo prepričljiva igra.
Olcar 1
08. 12. 2016 22.28
+0
SAF1
08. 12. 2016 20.56
+13
Zmaga končno, pa še celo nesposobni Fellaini ni uspel zasrati tele zmage.
JbmTiMt
08. 12. 2016 21.21
-2
Symbolic
08. 12. 2016 21.22
+3
Symbolic
08. 12. 2016 20.06
+2
Spremljam tekmo Zorya (fonetski pravilno: ZARJÁ ... v prevodu -> ZORA) in MUtd... Kaj rečt, LP je vendar LP... Tole je pa... kaj? Aja... Liga Evropa, a res?
Michael Jordan
08. 12. 2016 20.04
+10
kot dolgoletnemu navijaču Uniteda moram reči, da se mi želodec obrača, ko gledam tole žalost, da ne rečem kaj hujšega...podn od podna v glavnem!!!!!!
Michael Jordan
08. 12. 2016 20.48
+2
pa da ne bi kdo mislil, da tehle 2:0 kaj posebej spremeni zadeve...
Olcar 1
08. 12. 2016 22.29
+1
...men je zelodec ze zdavnaj obrnilo...nula od fusbala
mart1
08. 12. 2016 22.41
+7
bojše zmagat 2:0 z slabo igro, kot pa 0:0 proti Burnleyu in meti 37strelov.
SAF1
08. 12. 2016 19.57
+4
MUFC praktično celotno tekmo brez želje za zmago, zdaj na koncu so vsaj malo pritisnili. Upam da bo drugi polčas boljši.
Paradox
08. 12. 2016 19.52
+0
Neumnost naslova članka, res me zanima kako zanimiva je tekma, kjer nasprotnik igra totalni bunker cel polčas.
jack1992
08. 12. 2016 19.58
+2
In to proti trenerju, ki je vedno zagovarjal in govoril da se nogomet igra za točke ne za lepotni vložek
jack1992
08. 12. 2016 19.48
+6
Upam, da pri Unitedu ne odpustijo Jožata, kajti si zasluži da si naredi še večjo bruko kot jo je že naredil. Že res, da je omenjal, da je še pred 18 meseci osvojil ligo, ampak zadnjih 18 mesecev pa je poden od podna
KardinaIFrancRodeVKristusu2
08. 12. 2016 19.35
-13
United se bo zadovoljil s točko proti tretjerazrednemu palčku iz Ukrajine.... Drugorazredna Angleška liga pač....
Chelsea1991
08. 12. 2016 19.48
+1
seveda saj jim je cilj čimprej izpast iz tega nebodigatreba tekmovanja ob četrtkih da bojo meli čimmanj tekem veš niso to revni španski klubeki ki jim 7mil nagrade za zmago v evropski ligi pomeni celo premoženje phahahaha
Chelsea1991
08. 12. 2016 19.55
-2
koliko je to petnajstorazredno tekmovanje pomembno pove tudi dejstvo da je samo 15 komentarjev napisanih pa je članek odprt že od 8 zjutraj in je že 1 uro na naslovnici haha
Štanjkol
08. 12. 2016 20.08
+2
Vsak izgovor je dober. Joža je malo drugače govoril pred tekmo. No ti kot zaljublenec že več veš ;)
FootballMaster
08. 12. 2016 20.55
+1
CURVANORD Zanetti
08. 12. 2016 21.06
+0
Za veliko vecino je tekmovanje v ligi prvakov nekaj najzahtevnejsega in najvec pomeni dobiti to kanto,Chelsea pac umetno dviguje raven angleske lige,da zmaga tam ima vecjo veljavo pa se krepko moti.To je veljalo zgolj v 80 in nekaj casa v devedesetih da je najtezje osvojiti italijansko ligo,tako je vcasih res bilo a tudi to je samo zgodovina ki se ne bo vec ponovila
Chelsea1991
08. 12. 2016 21.10
-1
A špansko ligo pa je težko osvojit ahahahaha, saj 50% možnosti ima real 50% pa farca ostalih 18 ekip pa ima natanko 0,0000% za naslov haha
CURVANORD Zanetti
08. 12. 2016 21.29
+0
Smejemo se mi tebi nevednezu ,spanske lige nihce ni omenjal
Štanjkol
08. 12. 2016 21.53
+2
Chelsea1991
08. 12. 2016 22.05
+0
bo kar prav farca, malo še davkov utajite pa nastavite ritke sodnikom in bo še več lovorik
FootballMaster
08. 12. 2016 19.14
+4
Kaj to na neki njivi špilajo :)
blackwizard
08. 12. 2016 17.09
-6
v ligi evropa pa ste obsedeni z propadlim unitedom 24ur.........danes zmrznejo v ukrajini
SAF1
08. 12. 2016 10.52
+3
Joža me je že tokrat razočaral, da nimam nobenega zaupanja v njega več. Res žalostno.
CURVANORD Zanetti
08. 12. 2016 16.24
+4
Ah saj bo bolje nekega dne z njim ali brez njega,za klub se navija tudi v slabih trenutkih
SAF1
08. 12. 2016 19.53
+1
Jaz nič ne govorim za klub, jaz bom navijal za MUFC pa če pristane v tretji ligi, jaz samo pravim za Jožo.
CURVANORD Zanetti
08. 12. 2016 21.01
+1
Tudi Joza se bo izvlekel iz teme vsak trener ki dolgo opravlja svoj posel ima vzpone in padce le da je Joza precej bolj na udaru,si je pa sam kriv se na veliko izpostavlja,lej kak ga je zabluzil Fabio pa je haral v italijanski spansk ligi tudi v evropskih tekmovanjih kaj pa je naredil izjemnega zadnjih 8 let nic samo dnar basal.Edini precenjeni trener je zame Benitez
grozjak
08. 12. 2016 09.58
-1
samo še teden loči od pričetka slovesa Morinja s klopi MU.....To, kar je storil v zadnjem krogu lige, bi ga že moralo stati delovnega mesta....Nekdo v vodstvu MU ima zelo močne živce!!!
SAF1
08. 12. 2016 10.51
+1
Pri mufc so potrpežljivi, če pa bi mufc imel tipa Abramovič, bi pa Joža že zdavnaj odletu.
Chelsea1991
08. 12. 2016 12.10
-3
no potem pa bodite še naprej potrpežljivi boste pač že do novega leta izven kakršnih koli možnosti za top4 haha
kreator20
08. 12. 2016 14.26
+1
FootballMaster
08. 12. 2016 14.50
+2
@Chelsea1991 Zdej ga blatiš ko pa vas je držal v vrhu pa je bil najboljši:) Če bo MU pameten ga bo obrdžal in drugo leto bodo zagotovo v vrhu. Igra in forma se jim izboljšuje
kadabra
08. 12. 2016 22.57
+1
Dej umetn navijač Chelsea1991 pejd za City navijat! Mou nam je dal neki kar dvimom, da nam bo dal še kdo! Naj nardi kar hoče, takim legendam se da respect!
apodgraj
09. 12. 2016 08.33
+1
Glede vsponov in padcev trenerjev pa samo tole . Ko so rezultati je trener tisti , ki običajno pobere vse zasluge , ko pa teh ni, so na tapeti zopet ti isti trenerji . Postavlja se vprašanje ali so trenerji v primeru slabih rezultatov svojih ekip , čez noč izgubili vso svoje nogometno trenersko znanje . Ni so ga izgubili , niti nadgradili , Nastala situacija je samo dobra ali slaba igra ekipe Igralci so tisti , ki odločajo izključno o svojih rezultatih in ko so rezultati pozitvini so to delo in napor celotne ekipe , ne pa taktike in odločitve trenerja .
FootballMaster
08. 12. 2016 08.13
-1
Lepo povedano o NAJBOLJŠIH nogometaših in trenerjih. Nikakor ne moreš rečt da je en najboljši... Lahko pa primerjaš mogoče igralce na istih položajih pa še potem je vse preveč odvisno od načina igre, ki ga vsili trener...