Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Fantastični De Gea premalo za uspeh bledih vragov, Liverpool na Old Trafford z dvema zadetkoma prednosti

Liverpool, 10. 03. 2016 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./J.K.
Komentarji
51

Na prvi tekmi osmine finala Lige Evropa sta se na slovitem Anfield Roadu pomerila večna angleška tekmeca Liverpool in Manchester United. Prednost dveh zadetkov pred povratnim obračunom si je z zadetkoma Sturridga in Firmina zagotovil Liverpool (2:0). Hujši poraz vragov je preprečil izjemni vratar David de Gea.

Pred razgreto občinstvo kultnega Anfielda Roada sta domači strateg Jürgen Klopp in gostujoči Louis van Gaal poslala najmočnejši možni postavi. Obe moštvi imata v letošnji sezoni namreč veliko težav s poškodbami, kar se najverjetneje tudi odraža s predstavami na nogometnih zelenicah. Pri domačinih je zopet na klopi obsedel Cristian Benteke, kljub temu, da je pretekli konec tedna v 96. minuti zabil zmagoviti gol ob zmagi nad Crystal Placeom.

Njegovo mesto v napadu je tako zopet zasedel, letos večino časa poškodovani, Daniel Sturridge. Na drugi strani se je van Gaal odločil, da takoj po povratku po poškodbi v prvo postavo uvrsti robustnega Belgijca Marouana Fellainija. Ključe v napadu pa je zopet prepustil golobrademu mladeniču Marcusu Rashfordu, ki je v letošnji sezoni Lige Evropa odigral zgolj eno srečanje in ima na svojem računu dva zadetka.

Znamenita himna Liverpoola "You will never walk alone" je še donela po stadionu Anfield, ko je bil Manchester United že v nevarnem napadu. V prvi minuti je Memphis Depay prodrl po levem krilu in podal v sredino, kjer so domači branilci povsem pozabili na 18-letnega Rashforda. Na srečo domačih ni najbolje zadel žoge in rezultat je ostal 0:0. Da je to največji angleški derbi in da v tovrstnih tekmah po navadi ne manjka grobih prekrškov in ostalih nešportnih vložkov, se je zavedal tudi glavni sodnik Španec Carlos Velasco Carballo, ki je že v drugi minute zaradi grobega prekrška nad Morganom Schneiderlinom z rumenim kartonom kaznoval domačega kapetana Jordana Hendersona. V uvodnih desetih minutah sicer nismo spremljali pretirano lepe nogometne predstave, saj sta ekipi ena za drugo izgubljali žogo na sredini igrišča in si nista pripravljali nevarnejših priložnosti.

David de Gea je bil v 20. minuti blizu, da bi obranil strel z bele točke Danielu Sturridgeu.
David de Gea je bil v 20. minuti blizu, da bi obranil strel z bele točke Danielu Sturridgeu. FOTO: AP

V 19. minuti pa se je pritisk Liverpoola, ki je trajal nekaj minut, končno obrestoval. Memphis je namreč v svojem kazenskem prostoru podrl Nathaniela Clyna in Carballo je pokazal na belo točko, Nizozemcu pa pokazal še rumeni karton. K žogi je pristopil Sturridge in premagal Davida de Geo. Španec je sicer uganil smer strela, a je bil ta premočan in dovolj natančen, da so se domači igralci in navijači razveselili vodilnega zadetka (1:0). Vodilni gol je domače povsem prebudil in v 23. minuti bi na semaforju lahko pisalo že 2:0.

Navijači so bili fantastični, naelektreni. To nam je dalo velik zagon. De Gea je napravil nekaj izjemnih obramb. Ampak mi smo si pripravili veliko priložnosti in čutili smo, da bi lahko vodili za dva ali tri gole. Jordan Henderson

Sturridge je z desne strani znotraj kazenskega prostora podal na drugo vratnico, kjer je bil povsem sam Philippe Couthino, ki bi moral zgolj še zgolj žogo potisniti v prazno mrežo, a se je De Gea pravočasno vrnil in z izjemno obrambo preprečil še večji zaostanek svojega moštva. Rdeči vragi so v tem delu igre delovali povsem izgubljeno in si niso uspeli pripraviti kakšne omembe vredne priložnosti. O premoči Liverpoola v prve pol ure je pričal tudi podatek, da so imeli domačini v tem obdobju kar 73 odstotkov igralnega časa. In prav v 30. minuti so si redsi zopet pripravili lepo priložnost za zadetek. Toda zopet se je po strelu Sturridgea iz neposredne bližine z odlično obrambo izkazal De Gea.

Španec je moral v 41. minuti še enkrat reševati svoje moštvo. Tokrat je do strela znotraj petmetrskega prostora prišel Adam Lallana, a se je, kot že rečeno, z novo odlično obrambo izkazal 25-letni De Gea. To je bila tudi ena zadnjih priložnosti prvega polčasa, ki so ga domačini iz mesta Beatlov dobili z 1:0. Rdeči vragi v prvih 45-ih minutah, razen dveh strelov z razdalje, ki sta zletela visoko preko gola in priložnosti Rashforda v uvodnih trenutkih srečanja, niso pokazali ničesar. In tako so redsi na odmor odšli z zasluženo prednostjo.

Firmino je v 73. minuti s strelom iz neposredne bližine premagal sicer odličnega Davida de Geo.
Firmino je v 73. minuti s strelom iz neposredne bližine premagal sicer odličnega Davida de Geo. FOTO: AP

Kljub slabi igri v prvem polčasu in povsem brezidejni igri v napadu, je gostujoči strateg Van Gaal nekoliko presenetil s svojo prvo menjavo. Takoj na začetku drugega polčasa je namreč v igro namesto napadalca Rashforda poslala izkušenega vezista Michaela Carricka. Mesto mladega Angleža je v napadu po tej menjavi prevzel Anthony Martial. Rdeči vragi so se malce vendarle prebudili in v 51. minuti šele prvič na srečanju sprožili strel v okvir nasprotnikovih vrat. Vendar je Simon Mignolet strel Schneiderlina z lahkoto ukrotil.

Že v naslednjem napadu pa je bil zopet na delu David de Gea. Tokrat se je izkazal po odličnem strelu z razdalje Couthina in žogo preusmeril v kot. V prvih petnajstih minutah drugega polčasa smo vendarle videli tudi malce bolj napadlen obraz rdečih vragov. Toda kljub temu niso bili nevarni za Mignoletov gol. V 67. minuti pa je moral po krajšem oddihu na delo zopet De Gea. Po napaki Juana Mate pred svojim golom je do žoge po podaji Roberta Firmina prišel Clyne in silovito sprožil z roba kazenskega prostora. Toda, kot že ničkolikorat na tekmi, je bil zopet na pravem mestu španski vratar v golu Manchester Uniteda. V 73. minuti pa so domačini svojo premoč na zelenici vendarle kronali z drugim zadetkom. Po napaki v gostujoči obrambi je do žoge prišel Lallana in podal do Firmina, ki je z neposredne bližine uspel matirati sicer najboljšega posameznika rdečih vragov Davida de Geo. Na semaforju je tako pisalo zasluženih 2:0 za Liverpool.

Moram priznati, da so navijači Liverpoola pripravili res izjemno vzdušje. Tudi njihovi igralci so odigrali odličen prvi polčas in enostavno jim nismo bili kos. David de Gea je bil fantastičen. Toda dobili smo poceni zadetek iz enajstmetrovke. Kljub temu smo se v drugem polčasu popravili. Imeli smo več od igre, toda pripravili smo si premalo priložnosti. Nato smo prejeli še en poceni zadetek. Mislim, da je šlo celo za prepovedani položaj. Rezultat 2:0 nas je spravil v zelo neugoden položaj. Sedaj je na nas, da pripravimo takšno vzdušje prihodnji teden. Louis van Gaal

Van Gaal se je zavedal, da s takšno postavitvijo ne bo na tej tekmi ničesar dosegel, in tako je v 80. minuti v igro namesto Mate in Schneiderlina poslal Andera Herrero in prvič po januarju tudi Bastian Schweinsteigerja. In prav Nemec je v 85. minuti v kazenski prostor poslal predložek, ki je končal na glavi visokega Fellainija vendar Belgijec je za las meril mimo vrat in nič ni bilo s tako željenim zadetkom v gosteh za rdeče vrage. Do konca srečanje je United zgolj še jalovo pritisnil na vrata Liverpoola, a si resnejše priložnosti za zadetek ni pripravil. Tako se je lahko po zadnjem sodnikovem žvižgu začelo veliko slavje na stadionu Anfield, seveda ni manjkalo niti prepevanje slovite himne.

Louis van Gaal je tako šele prvič na petem obračunu od kar sedi na klopi Manchester Uniteda utrpel poraz proti Liverpoolu. Redsi pa so se z zmago prekinil nit štirih zaporednih zmag največjega tekmeca iz Manchestra. Nikoli v več kot 122-letni zgodovini rivalstva Liverpool ni petkrat zapored izgubil proti rdečim vragom. Z zmago 2:0 imajo tako redsi lepo popotnico pred povratnim obračunom čez teden dni, ki bo odigran na slovitem Old Traffordu. Tudi ta obračun za vstopnico za četrtfinale Lige Evropa bomo v živo spremljali na programih KINO in VOYO.

Izid prve tekme osmine finala Lige Evropa:
Liverpool ‒ Manchester United 2:0 (1:0)
Sturridge 20./11-m., Firmino 73.

Postavi:
Liverpool: Mignolet; Moreno, Lovren, Sakho, Clyne, Henderson, Can, Lallana, Couthino, Sturridge (Allen/63.), Firmino (Origi/83.)

Manchester United: De Gea; Varela, Smalling, Blind, Rojo, Schneiderlin (Schweinsteiger/80.), Fellaini, Mata (Herrera/80.), Memphis, Martial, Rashford (Carrick/46.)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
11. 03. 2016 17.24
-2
ka bo z našim Unitedom? :(
Iniesta
11. 03. 2016 20.59
+0
Ne skrbi ... Kmalu bo Muri prisel in junajted bo v roku treh let evropski prvak ...
BayernGomez
12. 03. 2016 08.46
+1
Haha Mourinho to bo to. Ta klovn si pa res ne zasluži voditi tega kluba. Kar naj gre nazaj v Chelsea al pa Real.
woche
11. 03. 2016 11.18
+1
Sramota za United, še enkrat več igralci brez volje in želje. Pa tudi LVG nima več kaj iskati vsi skupaj so zanič. Kot navijač se je/bo težko sprijazniti da se bo kot uspeh tretiralo 4.mesto ali osvojitev FA/Ligaškega pokala, Premier liga in Liga Prvakov pa le sanje. To se je zgodilo Liverpoolu ko so popustili in znižali standarde uspeha, rezultat pa: skoraj 30let že brez naslova lige. Bojim se da je pred Unitedom enaka prihodnost.
Šekica
11. 03. 2016 10.53
+2
De Gea je bil zame najboljš vratar na svetu, še preden je prišel v MU, kadrovanja po odhodu Fergusona pa so katastrofa, vključno z Van Galom. Nobenega pametnega igralca, ni ekipnega (zmagovalnega) duha, trener je en klovn... Bom še za Liverpool začela navijat, če bo šlo tako naprej.
MaunelNeuer
11. 03. 2016 17.26
+0
te pa nisi prava navijačica. pravi navijači kluba ne zapustijo pa če še tk zgubla
fredericofelini
11. 03. 2016 08.28
+1
vedno smo bili boljši od m.uniteda
MaunelNeuer
11. 03. 2016 17.27
-1
KardinaIFrancRodeVKristusu
11. 03. 2016 00.15
-12
Amaterski nogomet 6. in 7. uvrščene ekipe drugorazredne angleške lige.... Kot bi gledal tekmo Zavrč - Gorica...
blackwizard
11. 03. 2016 00.08
+2
mene tile anglenški precenjeni klubi sploh ne zanimajo,nobeden nima za burek v evropskih pokalih glede na to kako so vsi nafilani z tajkunskim šejkovskim denarjem. anglija je sramota fusbala
rambek
10. 03. 2016 23.44
+1
3 razredni klubi iz angleskw lige hahahhahah Spanski klubi dominirajo.
popaj33
10. 03. 2016 23.17
+6
lepa tekma :)
lovesosa
10. 03. 2016 23.14
+10
od sezone 2013/14 še nisem užival v tekmi svoje ekipe bol kot danes. liverpool je bil 3 razrede boljši in to je dejstvo. de gea pa je z neverjetnimi obrambami preprečil katasdtrofo uniteda. na nasledni tekmi bo treba igrati pametno in zabiti vsaj en gol, ker dvomim da bo united v takem stanju sposoben zabiti 4.
kadabra
10. 03. 2016 23.08
+8
Liverpool je prevladoval, čeprav so zabili iz penala, ki po mojem ni biv penal in iz prepovedanega položaja. Drugače pa tekma, ki je bila ubistvu bolj izpostavljena kot vse ostale tekme v ligi prvakov.
lovesosa
10. 03. 2016 23.15
+9
penal je bil regularen, blizu, ampak v počasnem posnetku se je kasneje videlo, da je depay stopil na clyna v kazenskem prostoru
kadabra
11. 03. 2016 00.15
-1
Ne vem. Kot nevtralni gledalec tega nogometnega spektakla sem lepo videl, da tisto ni bilo dovolj za penal in vprašanje če je sploh bilo v kazenskem prostoru. Potem bi bil lahko prekršek tudi na Mato. Vseeno Liverpool danes več kot zasluženo. Lepo, da Unitedovi navijači ne jokajo glede sodnikov.
loncl
10. 03. 2016 22.01
-4
Tretjerazredna angleška liga haha, joj joj totenham, še en dokaz da ni totenham dober ampak so ostala moštva slaba...sm pač hejtr angleške lige kua zj
KardinaIFrancRodeVKristusu
10. 03. 2016 22.36
+2
IAmUnited
10. 03. 2016 23.10
+2
Viva primitiva - treja liga je vajina pamet
loncl
10. 03. 2016 23.17
+5
sej normalno danavijašza svoj klub,pač resnica boli :)
lovesosa
10. 03. 2016 23.23
+2
resnica je da ima anglija več konkurenčnih ekip kot katerakoli druga liga na svetu, totenham bo drugo leto tako kot vedno 6 favorit za naslov.
IAmUnited
10. 03. 2016 23.32
-3
vectron
10. 03. 2016 21.58
+8
Bravo Borussija, upam da gredo do konca
MM?
11. 03. 2016 08.34
BayernGomez
10. 03. 2016 21.54
+16
Bravo BVB!!! Bayerju pa slabo kaže. Več sm pričakoval od njih. De Gea pa izjemen Liverpool precej boljši nasprotnik.
tedo9GWTSmedo
10. 03. 2016 21.52
+6
Manchester United bi se letos mučil tudi proti Krki.
BayernGomez
10. 03. 2016 21.56
+1
United bi šel s prvo posravo proti Krki pa še ne bi zmagal.
MaunelNeuer
11. 03. 2016 17.51
-1
vi bi brez Neuerja bli za Dortmundom, tk da zahvalite se najboljšemu golmanu na svetu da ste na vrhu
BayernGomez
11. 03. 2016 23.28
CrackMilko
10. 03. 2016 21.00
+31
Za koji k mate pravice za EL, če pol ta smrdljiv big brother vrtite namest fuzbala?
aki10
10. 03. 2016 21.18
-2
Pop92
10. 03. 2016 21.50
+1
KardinaIFrancRodeVKristusu
10. 03. 2016 21.57
-4
Raje glej 2. prekmursko ligo na Prekmurje TV, če te že zanimajo tretjerazredne ekipe.....
I_LOVE_FOOTBALL
10. 03. 2016 23.11
+0
KardinaIFrancRodeVKristusu
10. 03. 2016 20.57
-10
Koga briga ˝derbi˝ klubov, ki zasedata zgolj 6. in 7. mesto na lestvici drugorazredne angleške lige.... To zame ni derbi... Ne sklicujmo se zgolj na ime, tradicijo in zgodovino klubov, kar šteje je danes.... In danes sta tadva kluba podpovprečna, drugorazredna....
Chelsea1991
10. 03. 2016 21.03
+0
tako kot vsi španski klubeki razen reala in barce
piuski
10. 03. 2016 21.16
+3
hahaha,chelsea drugo sezono niti tukaj ne bo igral,hahaha en španski klub bo sigurno igral v finalu,tako kot v lp.
KardinaIFrancRodeVKristusu
10. 03. 2016 21.32
+2
V španski ligi sta na vrhu Barcelona in Atletico, ki sta razred zase.. nato pa šele sledijo Real, Sevilla, Valencia, ki so primerljivi z najboljšimi v angleški ligi.... Španski klubi dominirajo v LP in Ligi Europa, pa ne samo Real in Barca.... Tudi Atletico, Sevilla, Athletic, Valencia, ki za šalo premagujejo ˝top˝ angleške klube...
piuski
10. 03. 2016 21.36
+4
Chelsea1991
10. 03. 2016 21.39
-4
ahahahah, smo videli kako je sevilla premagala city ja, zafustriranček lažnjivi
piuski
10. 03. 2016 21.46
+5
sramota vseh sramot športa je,da ti bosanski nosorog poda,zabije in butne vn,hahahaha
KardinaIFrancRodeVKristusu
10. 03. 2016 21.59
+5
Aja, Chelsea je že izpadel, Arsenal je že izpadel, če City ne bi dobil palčka Dinamo bi tudi že izpadel.... Angleški klubi se lahko primerjajo s klubi iz portugalske lige... Vedno samo en klub napreduje v četrtfinale, če imajo srečo pa celo v polfinale....
loncl
10. 03. 2016 22.06
+1
chelsea pejt spat. res no s pepelom si se posipu
drimtim
10. 03. 2016 20.57
+5
spet denar na tleh,livepool zmaga,
Erik432
11. 03. 2016 11.28
Felipao
10. 03. 2016 20.40
+13
"Dominacija" angleškega nogometa se nadaljuje. Tottenham je tako dober, da ga Borussia tolče samo s 3-0.
Chelsea1991
10. 03. 2016 20.42
-10
zjoči se zafustriranček, igra pa 3. postava hahaha
KiNgKoNg
10. 03. 2016 20.29
+3
Pa se bo ekipama sploh dalo stopiti na igrišče? Glede na mnenje mnogih, kako imajo angleške ekipe prenatrpan urnik... Lahko pričakujemo obe U21 postavi?
Chelsea1991
10. 03. 2016 20.36
-5
seveda, kdo pa bo igral to osmorazredno tekmovanje na polno, poglej si postavo totnhama haha
Felipao
10. 03. 2016 20.41
+10
Trener je grobo podcenjeval Borussio, to je jasno kot beli dan.
bigdick19
10. 03. 2016 18.43
+6
webchester howard pa bo...30 let je mešal potice...pa naj še naprej