Liga Evropa

Saint-Etienne prekinil urok 'Ibrakadabre', a znova izgubil z Unitedom, naprej tudi Schalke in Krasnodar

Istanbul, Saint-Etienne, Gelsenkirchen, 22. 02. 2017 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekatere ekipe so že dan pred ostalimi odigrale povratne tekme v šestnajstini finala Lige Evropa. Saint-Etienne je po visokem porazu gostil Manchester United in znova izgubil, tokrat z 1:0. Schalke je s skupnim izidom 4:1 izločil PAOK, Krasnodar pa z 2:1 Fenerbahče. Vse zmagovalne ekipe so se že uvrstile v petkov žreb osmine finala Lige Evropa, ki ga bomo spremljali v živo na 24ur.com.

Rdeči vragi so z zmago na drugi tekmi potrdili uvrstitev v osmino finala.
Rdeči vragi so z zmago na drugi tekmi potrdili uvrstitev v osmino finala. FOTO: Kanal A

Rdeči vragi so veliko večino posla opravili že na prvi tekmi, ko so na Old Traffordu po zaslugi Zlatana Ibrahimovića, ki je zabil tri gole, premagali Saint-Etienne (3:0). A kljub temu, da varovance Joseja Mourinha v nedeljo čaka veliki finale angleškega ligaškega pokala, Portugalec ni želel ničesar prepuščati naključju in je na zelenico stadiona Geoffroy-Guichard poslal zelo močno enajsterico. Tako so od prve minute začeli tudi Ibrahimović, Paul Pogba, Henrikh Mkhitarjan in Juan Mata, ki so igralci, na katere bo zagotovo Mourinho računal tudi v velikem finalu proti Southamptonu. Kljub temu je Portugalcu s postavo proti francoskemu klubu poskrbel za svojevrsten mejnik. Na 42. uradni tekmi, kot trener Manchester Uniteda, je na igrišče poslalo 38. različno enajsterico. V enajsterici Saint-Etienna pa je tokrat priložnost že od prve minute dobil slovenski reprezentant Robert Berić, ki se je na prvi tekmi vrnil v ekipo Francozov po dolgotrajni poškodbi. Na Old Traffordu je sicer nastopil kot rezervist proti koncu tekme in si po zadnjem sodnikovem žvižgu tudi izmenjal dres z Ibrahimovićem, ki je blestel na tisti tekmi.

Uvodne minute v peklu stadiona Geoffroy-Guichard sicer niso postregle s pretirano zanimivo in atraktivno igro. Pobudo na sredini igrišča so sicer hitro prevzeli gostje iz Manchestra, ki pa so bili predvsem zelo nenatančni pri zaključnih podajah, potem ko so že uspeli prebiti vezno linijo domačinov. Tako v prvih 15-ih minutah gledalci niso videli nobene prave priložnosti za dosego golo, kar je predvsem ustrezalo rdečim vragom, ki so na gostovanje prišli z lepo prednostjo s prve tekme. V 16. minuti pa so iz prve nevarne akcije gostje tudi povedli. Daley Blind in Juan Mata sta lepo kombinirala na levi strani domačega kazenskega prostora in Špancu se je ponudilo nekoliko več prostora in lahko je poslal izjemno uporaben predložek pred gol, kjer pa se je odlično znašel Mkhitarjan in z dotikom le še preusmeril žogo v daljši vratarjev kot in popeljal United v vodstvo z 1:0. V 23. minuti je bilo znova vroče pred domačim golom. Znova je Mata podal v petmetrski prostor, kjer pa so domači branilci posredovali zelo slabo in na koncu celo sprožili na svoj gol, a se je z refleksno obrambo izkazal Stephane Ruffier. Dve minuti kasneje pa je za nekaj skrbi v taboru rdečih poskrbel Mkhitarjan, ki je zaradi poškodbe zapustil igrišče, vstopil pa je mladi napadalec Marcus Rashford. United je še vedno pridno izkoriščal luknje v domači obrambi in po pol ure igre je Ashley Young odlično podal pred gol in iz igre vrgel celotno zadnjo vrsto Saint-Etienna, vključno z vratarjem, a je bil Rashford kakšen korak prekratek, da bi žogo zgolj potisnil v prazno mrežo. V 39. minuti pa so prvič zapretili tudi domačini. Domači kapetan Loic Perrin je dobil skok v gostujočem kazenskem prostoru, a streljal preveč po sredini in Sergio Romero ni imel težav z obrambo. Minuto kasneje je zapretil še Ibrahimović, ki je silovito sprožil z roba kazenskega prostora, a je žoga zletela čez prečko. Šved je tako ostal pri 17-ih golih, ki jih je v karieri pospravil v mrežo Saint-Etienna. Nobeni ekipi jih ni zabil več v svoji bogati karieri. Dve minuti pred iztekom polčasa je za domačine zapretil še Kevin Monnet-Paquet, a je Romero pravočasno zapustil vrata in s pomočjo Erica Baillyja razčistil nevarnost. Domači so ob koncu polčasa silovito pritisnili na vrata Romera, a rezultat se ni več spremenil in United je na odmor odšel z minimalno prednostjo (1:0).

Henrkih Mkhitarjan je bil edini strelec na obračunu s Saint-Etiennom, katerega pa je moral zaradi poškodbe predčasno končati.
Henrkih Mkhitarjan je bil edini strelec na obračunu s Saint-Etiennom, katerega pa je moral zaradi poškodbe predčasno končati. FOTO: AP

Drugi polčas so dobro otvorili domačinu, ki so takoj prevzeli pobudo in stopili na žogo. Prvo nevarno priložnost so si priigrali v 53. minuti, ko je Monnet-Paquet iz ugodnega položaja z glavo streljal čez prečko Romera. United si je prvo pravo priložnost drugega polčasa priigral šele v 57. minuti, a je uspel Marouane Fellaini iz ugodnega položaja zatresti zgolj zunanji del mreže. Kmalu za tem pa se je tekma končala za Berića, katerega je v konici napada zamenjal Nolan Roux. V 63. minuti pa so gostujoči nogometaši ostali zgolj še z desetimi nogometaši na zelenici. Zaradi dveh hitrih rumenih kartonov (prejel ju je v razmiku treh minut) je moral predčasno pod prho Bailly. Domačini so želeli izkoristiti igralca več na zelenici in doseči vsaj izenačujoči gol. Tako je v 65. minuti Romain Hamouma sprožil z roba kazenskega prostora, a je bil znova na pravem mestu Romero. Obračun v drugem polčasu ni bil kaj prida atraktiven in videli smo zelo malo priložnosti. Eno redkih je v 74. minuti zapravil Pogba, ki je prišel do strela z glavo po podaji s kota, a meril mimo vrat. Kmalu za tem je domači obrambi poskusil še Rashford, a je bil tokrat na pravem mestu Ruffier, ki je z obrambo žogo poslal v kot. Za tem je z glavo poskusil še Ibrahimović, a tudi on ni uspel povišati prednosti Uniteda na dva gola. Zadnji napad na tekmi je v 93. minuti pripadel domačinov, a Jorginho ni uspel premagati Romera s silovitim strelom iz razdalje. Rdeči vragi so se tako s skupnim izidom 4:0 zanesljivo uvrstili v osmino finala letošnje izvedbe Lige Evropa. V omenjeni fazi tekmovanja sta se jima pridružila še Schalke in Krasnodar, ki sta izločila PAOK in Fenerbahče.

Izidi:
Saint-Etienne - Manchester United 0:1 (0:1) 0:3*
Mkhitarjan 16.
RK: Bailly 63./Mun

Schalke - PAOK 1:1 (1:1) 3:0*
Schopf 23.; Nastastić 26./ag.

Fenerbahče - Krasnodar 1:1 (1:1) 0:1*
Souza 41.; Smolov 7.

*izid prvih tekem

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
22. 02. 2017 21.49
+2
Gromozanska napaka sodnika, ko je dal Baillyu rumenega za tisti prekršek, najprej je žogo zbil, šele nato je tistega zrušil in to se ne šteje kot prekršek, ko je dobil drugega rumenega, to že, ampak prvega...nikakor ne. Škoda ker drugače je sodnik, kar dobro opravil svoje delo.