Liga Evropa

VIDEO: Neverjeten preobrat Lyona v izdihljajih tekme, Klaassen z dvema zadetkoma za lepo prednost Ajaxa, Celta Vigo slavila proti Genku

Amsterdam, Lyon, Vigo, 13. 04. 2017 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi četrtfinalni obračuni Lige Evropa so postregli tako z navijaškimi izgredi, ki so ohromili tekmo v Lyonu, kjer je domače moštvo v zadnjih minutah ugnalo turški Bešiktaš (2:1), kot tudi nizom zadetkov v Vigu. Domača Celta je namreč po preobratu ugnala Genk (3:2), medtem ko se je obračun med Ajaxom in Schalkejem po dveh zadetkih Klaassena končal v prid Nizozemcev (2:0).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Ajax - Schalke
    06:42
    Vrhunci tekme Ajax - Schalke
  • Vrhunci tekme Celta Vigo - Genk
    07:05
    Vrhunci tekme Celta Vigo - Genk
Lyon je v zadnjih minutah tekme uspel stkati preobrat proti Bešiktašu.
Lyon je v zadnjih minutah tekme uspel stkati preobrat proti Bešiktašu. FOTO: AP

Park Olympique Lyonnais je gostil prvi zmenek Lyona in turškega Bešiktaša, slednji se je v Francijo odpravil s slabo popotnico, tremi porazi na francoskih zelenicah. Turki so bili seveda odločeni, da napak iz preteklih let ne ponovijo, medtem ko so varovanci Bruna Genesie skušali nadaljevati z odlično strelsko formo na zadnjih tekmah evropskega tekmovanja. Vendar pa so nogometaši za to morali sprva nekoliko počakati, saj so pred pričetkom zelenico preplavili navijači, saj so se na tribuni vneli pretepi, tekma pa se je pričela z več kot 45-minutnim zamikom. Gledalci so vendarle dočakali boj tudi na zelenici in v prvih minutah so nevarno pritisnili gostje. Najprej je poskus Marcela z izjemno obrambo preprečil Anthony Lopes, Brazilec pa se ni vdal in pet minut za tem poskušal še z glavo, vnovič neuspešno. Do lepe priložnosti je prišel tudi Lyon, vendar pa je žoga romala mimo desne vratnice, to je izkoristil Bešiktaš in po lepi podaji Talisce se je med strelce vpisal Ryan Babel. Francozi so se želeli maščevati, vendar je strel Nabila Fekirja na žalost domačih navijačev zadel zgolj prečko, kar pa ni spremenilo rezultata so konca polčasa.

V drugi del tekme so bolje vstopili gostje iz Turčije, po lepi podaji soigralcev je z glavo poskušal Omer Hasan Sismanoglu, vendar je njegov poskus končal za vrati domačih. Po tej priložnosti so se prebudili tudi Francozi, najprej je bil s strelom z glavo prešibak Lucas Tousart, blizu pa je bil v 64. minuti tudi Mathieu Valbuena. Slednji je z lepo samostojno akcijo preigral gostujočo obrambo, vendar pa je bil nenatančen pri končnem strelu. Nekaj minut za tem je je eno izmed lepših priložnosti zapravil Alexandre Lacazette, ki se je znašel pred nasprotnikovimi vrati, vendar je bil pri strelu s strani neuspešen. Francozi nikakor niso našli recepta za zadetek vse do 84. minute ko je mrežo gostov zatresel Corentin Tolisso, le dve minuti za tem pa je Jeremy Morel izkoristil usodno napako Fabrija in še drugič potisnil žogo v gol Turkov.S tem so si Francozi zagotovili prednost pred gostovanjem pri Bešiktašu, kjer pa jih čaka trd boj za napredovanje. 

Izgredi na tribunah so na zelenico prignali bežeče navijače.
Izgredi na tribunah so na zelenico prignali bežeče navijače. FOTO: AP
Odlično razpoloženi Genk je gostoval pri španski Celti Vigo, v prid Belgijcem pa je govorila odlična strelska forma v gosteh, s katero so v osmini finala odpravili tudi Gent. Oba kluba v upanju na prvo uvrstitev v polfinale sta se pomerila na španskih tleh, kjer so Španci želeli še podaljšati svoj zmagovalni niz iz preteklih domačih obračunov. To je bilo občutiti tudi v prvih minutah obračuna, ko so domači stopnjevali pritisk na vrata Genka, vendar neuspešno, gostje pa so se jim maščevali v 10. minuti, ko je Stadion de Balaídos utišal Jean-Paul Boetius, ki je z glavo zatresel mrežo nemočnega Sergia Alvareza. Zadetek v lastni mreži pa je ujezil nogometaše Viga in štiri minute kasneje je izenačil Pione Sisto z lepim strelom v zgornji desni kot, za tem pa je ob glasni podpori navijačev Špance v vodstvo po slabem posredovanju gostujoče obrambe povedel Iago Aspas.

Domači bi vodstvo brez težav lahko še povišali, vendar je poskus Pabla Pedra Hernandeza potoval mimo leve vratnice, zato pa je bil štiri minute kasneje natančnejši Hohn Guidetti. Genk je pred koncem prvega polčasa zapretil s pomočjo Boetiusa, vendar pa je veselje Belgijcem preprečil domači vratar. V drugem polčasu je lepa priložnost iz rok spolzela Hugu Mallu, ki je streljal proti desni strani gola, vendar je vratar Mathew Ryan še pravočasno prebral njegovo namero. Potem pa je sledil hladen tuš za domače, saj se je po zadetku Thomasa Buffela z glavo, Genk Špancem približal na zgolj gol razlike. To je skušal popraviti Aspas, čigar strel pa je vnovič ubranil dobro razpoloženi Ryan.

Klaassen je dvakrat zatresel mrežo gostujočega Schalkeja.
Klaassen je dvakrat zatresel mrežo gostujočega Schalkeja. FOTO: AP

Dvoboj nekdanjih dveh prvakov Lige Evropa, Ajaxa, ki je slavil v sezoni 1991/91 in Schalkeja, ki je pokal dvignil pet let za tem se je odvijal na zelenici amsterdamske Arene. Prvo srečanje teh dveh klubov v tekmovanju, začinjeno s samozavestjo Nizozemcev, ki so se lahko pohvalili z nizom petih zmag na domači zelenici in nizom neporaženost na evropskih tekmovanjih. Prav zato so domači poskrbeli za nevaren uvod v obračun in pritisnili na vrata Nemcev, njihov trud pa se je izplačal v 23. minuti, ko so po prekršku Alessandra Schopfa dobili priložnost za zadetek iz bele točke. Davy Klaassen ni razočaral in nizozemski klub popeljal v vodstvo. Nizozemci pa se niso zadovoljili z zadetkom, ravno nasprotno, z glavo se je skušal med strelce vpisati tudi Davinson Sanchez, čigar poskus je zadel prečko.

V drugem polčasu so se na zelenico Nizozemci vrnili še močnejši in že drugič na tekmi se je med strelce vpisal Klaassen, slednji je izkoristil lepo podajo soigralcev pred gol in premagal gostujočega vratarja. Domači so tudi v nadaljevanju tekme narekovali ritem na zelenici, dvakrat je poskušal Bertrand Traore, vendar pa je vratar Ralf Fahrmann spretno zaustavil oba strela, preprečil pa je tudi veselje Amina Younesa v 68. minuti. Priložnost za povišanje rezultat se je izmuznila tudi Donnyu van de Becku, ki je sprožil močan strel, ta pa se je na žalost Ajaxa zgolj odbil od prečke.

Lyon – Bešiktaš 2:1 (0:1)
Babel 15.; Tolisso 83., Morel 85.

Celta Vigo – Genk 3:2 (3:1)
Sisto 15., Aspas 18., Guidetti 38.; Boetius 10., Buffel 67.

Ajax – Schalke 2:0 (1:0)
Klaassen 23., 52.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smeljo
14. 04. 2017 08.52
+2
Te turki sploh ne vem kaj delajo v UEFA-i