Liga Evropa

Pri Dortmundu nekdanjemu trenerju s puščico pomagali v pravo slačilnico, razjezile pa so ga kamere

Dortmund, 07. 04. 2016 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ni dvoma, da bo nocojšnji derbi evropskih velikanov Borussie Dortmund in Liverpoola v Ligi Evropa nekaj posebnega. V prenosu na Kanalu A in VOYO (od 21.00) se bo za prvo tekmo četrtfinala v Dortmund vrnil nekdanji trener Jürgen Klopp, ki mu stari znanci pripravljajo več presenečenj.

Kloppu so želeli na stadionu Wesfalen 90 minut slediti s posebno kamero, a je načrt na njegovo olajšanje padel v vodo.
Kloppu so želeli na stadionu Wesfalen 90 minut slediti s posebno kamero, a je načrt na njegovo olajšanje padel v vodo. FOTO: AP
Navijače Borussie Dortmund in Liverpoola poleg boja za nižje cene vstopnic druži tudi himna You'll Never Walk Alone. Nocoj jo bodo najbrž prvič v zgodovini družno zapeli na obeh koncih Westfalenstadiona.

Jürgen Klopp je bil in ostaja mitska figura za navijače Borussie Dortmund, ki so s priljubljenim Stuttgartčanom na čelu prehodili trnovo pot od roba bankrota do finala Lige prvakov in dveh naslovov nemškega prvaka. Solze se po slovesu ob koncu lanske sezone niso še niti dobro posušile, že se Klopp hitreje od vseh pričakovanj vrača v revirje, kjer njegov naslednik Thomas Tuchel (tako kot on nekdanji trener Mainza) sicer navdušuje polne tribune stadiona Signal Iduna Park. Tam je vse pripravljeno za pravo evropsko poslastico, ki je seveda še dodatno začinjena s povratkom priljubljenega stratega. Vse oči bodo uperjene vanj, vse kamere pa na njegovo srečo očitno ne: nemška televizija Sport1 je namreč načrtovala, da bi posebna "Klopp Cam" spremljala vsak gib nemškega stratega skozi vseh 90 minut, a so se odločili le za kamero, ki bo zajemala tribune, oba trenerja in vključevala komentatorja televizije.

"Prvič slišim za to. Vidite, kako nor je postal ta svet?"
je za Liverpool Echo o načrtih svojih rojakov povedal Klopp. "Ne morejo dati kamere na moj obraz. Poznam pot v Dortmundu - dol z avtobusa, v slačilnico in nihče nima vstopa tja, le mi. Nato gremo ven, po stopnicah dol, skozi tunel in na stadion. Vedno je tako. Glasno je, občinstvo je številčno in za igralce je vse tako, kot vedno. To pa je najpomembneje. Jaz ne igram, če je kdo dovolj neumen, da bi želel gledati moj obraz 90 minut med tekmo ... Jaz ne morem spremeniti sveta. Ne morem verjeti, da je tako, a če je res, potem moram razmisliti o tem, če bom v življenju še kdaj govoril s to televizijo. Precej prepričan sem, da ne bom, če mi res ne bo treba. Morda bodo razmislili o tem, ker sem z njimi do sedaj že imel nekaj intervjujev. A tako je. Vem, da sem jaz le en del te igre, a če se ljudje okoli mene obnašajo drugače, jaz tega ne morem spremeniti, ni mi mar."

Klopp je sicer od nekdanjih delodajalcev dobil navodila za pot do prave slačilnice (zgoraj). Večkrat se zgodi, da se nekdanji trenerji ali igralci določenega kluba nevede napotijo v napačno garderobo, Kloppu pa so v Dortmundu narisali tudi puščico. "Veliko reči se lahko zgodi, še posebej na tem stadionu," je o večerni tekmi še povedal Klopp, za katerega je na klopi Liverpoola zmaga v Ligi Evropa verjetno edina vozovnica za naslednjo sezono Lige prvakov. "Moramo odigrati na vrhunski ravni, šele takrat bomo imeli priložnost," še pravi Klopp. "Če bomo bili tako dobri, kot smo lahko, bo tekma negotova in tega si želimo. Če pa jutri ne bomo dobri, potem bomo lahek zalogaj za Borussio. Ne verjamem, da smo v tem trenutku favoriti za naslov. Če pa premagamo Borussio, potem bo to pomenilo, da smo slavili proti najmočnejši ekipi v tekmovanju in lahko postanemo neke vrste favoriti. Toda kaj bi razmišljal o tem, čaka nas najvišja vzpetina - Borussia Dortmund!"

Četrtkova večerna tekma bo zanimiva tudi zaradi dejstva, ker bodo domači in gostujoči navijači združili moči v protestu proti rastočim cenam vstopnic. Tako Dortmundčani kot Liverpoolčani so že dlje časa v ospredju boja proti elitizmu v nogometu, nemško gibanje Kein Zwanni ("Ne 20 evrom") si želi cene vstopnic za stojišča v 1. Bundesligi zadržati pod 20 evri, aktivno pa je že od leta 2010. Pri Liverpoolu delujejo Spion Kop 1906 in Spirit of Shankly, na Anfieldu pa so v tej sezoni že poskrbeli za odmevno praznjenje tribun. Februarja so začeli navijači Liverpoola zapuščati sedeže na ligaški tekmi s Sunderlandom, ameriški lastniki Fenway Sports Group pa so napovedano višanje cen nemudoma zamrznili.

Predstavnik Kein Zwannija Marc Quambusch je za kicker povedal, da je pred protestniki še veliko dela, a da so že zdaj dosegli veliko. "Ne more se zgoditi, da se nogomet spremeni v šport bogatih," so v nemškem tedniku citirali Quambuscha. Ljudje iz Liverpoola naj bi v kontakt z nemškimi kolegi stopili nemudoma po žrebu in obljubili podporo, kaj točno bodo med tekmo storili pa ni razkril. Že na torkovi tekmi Lige prvakov proti Benfici so navijači Bayerna izražali nezadovoljstvo na domači Allianz Areni, potem ko je novo evropsko "superligo" v zadnjih mesecih podprl njihov izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge.

Liga Evropa, prva tekma četrtfinala (ob 21.00 na Kanalu A in VOYO):

Ob 21.05:
Borussia Dortmund ‒ Liverpool

Verjetni postavi:

Dortmund: Bürki, Piszczek, Hummels, Papastathopoulos, Schmelzer, Weigl, Gündogan, Kagava, Mkhitarjan, Reus, Aubameyang .

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Henderson, Can, Milner, Coutinho, Sturridge, Firmino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
08. 04. 2016 09.15
In to vam je material za poseben članek? Kje pa so vam izzidi včerajšnjih tekem? Še spite, ali kako?
Barbarezo
07. 04. 2016 20.15
+3
ajmoooooooooooooooo BvB !!!!
kadabra
07. 04. 2016 19.07
+3
Dejmo BVB! :)
the kop
07. 04. 2016 18.51
+5
fihner
07. 04. 2016 20.29
-1
plat84
07. 04. 2016 16.51
+0
Men je bil BVB vedno ql...po odhodu Kloppa sem opazil da precej manj..zanimivo tole kako simpatiziraš z nekim klubom zaradi določenih ljudi...
BayernGomez
07. 04. 2016 16.18
+7
Dejmo Borussia!
nogometjemrtev
07. 04. 2016 21.42