Liga Evropa

Rooney pred gostovanjem Zorje pod drobnogledom, Mourinho v napad na medije

Manchester, 29. 09. 2016 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho po zaslugi zmage na obračunu s prvakom Premier League Leicester Cityjem v četrkov dvoboj z Zorjo Lugansk v Ligi Evropa vstopa pod manjšim pritiskom. Portugalski strateg vseeno svari, da bi bil lahko še en spodrsljaj usoden za rdeče vrage.

Zaradi medijske gonje proti napadalcu Manchester Uniteda Waynu Rooneyju trener rdečih vragov Jose Mourinho še razmišlja, če bo kapetana angleške reprezentance sploh poslal v igro na četrtkovi večerni tekmi skupinskega dela Lige Evropa z ukrajinsko Zorjo Lugansk. Zgodovinski škandal, ki je po vsega dveh mesecih s selektorskega stolčka Anglije odnesel Sama Allardyca, je vsaj malce zmanjšal pritisk nad Rooneyjem, ki je vse od začetka sezone na udaru kritik zaradi slabih predstav, ki so ga nazadnje stale tudi mesta v prvi postavi Uniteda. Nekoč zlati deček angleškega nogometa je zadnji derbi Premier League s prvakom Leicester Cityjem (4:1) začel na klopi, United pa je odigral morda najboljši polčas pod Mourinhom. Rooney je nato ob toplem aplavzu na Old Traffordu sicer vstopil v drugem polčasu, Mourinho pa ga je vzel v bran tudi pred prihodom Zorje, ko United, če želi napredovati, praktično ne sme ponoviti zdrsa iz prvega kroga proti Feyenoordu. Mourinho se je v svojem slogu lotil medijev, ki so s svojimi kritikami v zadnjih tednih po mnenju Portugalca povzročili, da mora Rooneyja še bolj ščititi. 

Mourinho med zadnjo ligaško tekmo, ki jo je Manchester United zanesljivo dobil proti prvaku Leicester Cityju.
Mourinho med zadnjo ligaško tekmo, ki jo je Manchester United zanesljivo dobil proti prvaku Leicester Cityju. FOTO: AP

"Povsem sem bil prepričan, da bo jutri igral, a zdaj nisem prepričan, da bom to storil zaradi situacije, ki jo ustvarjate. Mislim, da si res ne sme privoščiti, da bi odigral ne preveč dobro tekmo, jaz pa sem tu zato, da ga ščitim in moram analizirati, kaj je najbolje zanj. Če ne bo povsem pripravljen na to, potem se bom o tem pogovoril z zdravniško službo," je bil oster Mourinho, ki je namignil na Rooneyjeve težave s poškodbo hrbta. Zdi se, da bo Mourinho za razliko od gostovanja v Rotterdamu začel z Zlatanom Ibrahimovićem, portugalski trener pa ne skriva, da na Old Traffordu po razočaranju na Nizozemskem šteje le zmaga. "Mislim, da moramo zmagati. Če ne zmagamo, potem imamo še štiri tekme, rekel pa bi, da bi nato morali dobiti vse štiri, to pa je zelo težko," dodaja Mourinho, ki je tudi razkril, da vezist Henrik Mkitarjan ne bo igral. Zdravnik je po besedah Mourinha "poslal domov" tudi obolelega bočnega branilca Luka Shawa. Ob vprašanju o stanju napadalca Anthonyja Martiala je Mourinha ujezilo, da nikogar ne zanima Marcus Rashford, ki po dobrem začetku sezone resno kandidira za ponoven vpoklic v angleško člansko reprezentanco. "Martial si je zdaj opomogel po udarcu, ni šlo za pretres. Opomogel si je in pripravljen je za jutrišnjo tekmo. Nič več vprašanj o Rashfordu? Zakaj igra tako dobro? Nič več vprašanj in zato se obračate k Martialu?" je bil srborit Mourinho. Bolj židane volje je bil ob omembi Juana Mate, na katerega pri Chelseaju ni računal, Španec pa se na Old Traffordu vedno bolj uveljavlja v težko zamenljivega člana prve postave, obeta se mu tudi podpis nove pogodbe, potem ko je proti Leicestru prispeval zadetek in podajo.

"Chelsea je igral kot obrambni blok, ko smo v sezoni 2014/15 osvojili naslov. Ena reč je, da imaš igralce za ta sistem in druga reč je, da imaš igralce, ki igrajo na drugačen način. Mi poskušamo igrati na drugačen način," trdi Mourinho. "Zelo je prilagodljiv s svojimi kvalitetami. Pri nas je našel zelo dobro naravno okolje. Zato je bil Juan pri Chelseaju v mojem projektu en igralec, Juan v mojem projektu pri Man. Unitedu pa je druga reč," se šampionskih let v Londonu spominja Mourniho. O četrtkovem nasprotniku je Portugalec že po žrebu skupinskega dela priznal, da veliko informacij nima. Ukrajinci prihajajo s skrajnega vzhoda države, kjer je še vedno napeto zaradi konflikta s sosednjo Rusijo, zato bodo rdeče vrage pri Zorji na povratnem obračunu pričakovali v mirnejši Zaporižiju. Zorja Lugansk (ukrajinsko Luhansk) je naslednica Zorje Vorošilovgrada, ki je bila sovjetska prvakinja leta 1972, v sezoni 1973/74 so se uspeli prebiti v drugi krog Evropskega pokala (Lige prvakov). Po napornih 90. letih prejšnjega stoletja, ko se je Zorja prebijala skozi nižje lige, je lani osvojila četrto mesto v prvenstvu in igrala pokalni finale. Trener Jurij Vernjdub je na položaju že skoraj pet let, potem ko je v glavnega trenerja napredoval po opravljanju vloge pomočnika. Vernjdub ima za razliko od Mourinha seveda dovolj informacij o nasprotnikih, skorajda celotno moštvo naj bi si ogledalo zadnjo zmago nad Leicester Cityjem.

"Gledal sem tekmo Manchester Uniteda z Leicestrom. Mislim, da je veliko fantov gledalo tisto tekmo. Kljub zmagi Uniteda s 4:1 mislim, da imamo razloge za nekaj optimizma," pravi samozavestni 50-letni trener. "Rekel bi, da je bil Leicester videti zelo dobro v prvih 20 minutah," je dodal Vernjdub, čigar moštvo je zelo vzpodbudno začelo sezono v Evropi z remijem proti močnemu Fenerbahčeju (1:1). Za nameček so v domačem prvenstvu z zadetkom v zadnjih sekundah ugnali državnega velikana Dinamo Kijev, nato pa še Vorsklo Poltavo.

Manchester United : Zorja Lugansk
Manchester United : Zorja Lugansk FOTO:

Liga Evropa, drugi krog skupinskega dela (prenos ob 20.50 na Kanalu A in VOYO):

Ob 21.05:
Manchester United ‒ Zorja Lugansk -:-* (-:-)

Verjetni postavi:

Man. United: De Gea; Valencia, Bailly, Smalling, Blind; Herrera, Pogba, Lingard, Mata, Rashford; Ibrahimović.

Zorja: Ševčenko; Opanasenko, Forster, Sivakov, Kamenjuka; Gordienko, Grečiškjn, Karavaev, Ljubenović, Petrjak; Kulač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
29. 09. 2016 20.35
+1
Dejmo MUFC, sej ste ja tolk sposobni premagat klub, za katerega še nisem slišal. Drgač pa, kako to da bodo MUFC dali na TV, jaz sem pa mislil da so dobrodošli samo Španski klubi tukaj na Pop TV/Kanal A.
kiki46
29. 09. 2016 12.37
-4
drugorazredna liga. in potem ena ekipa za katero prvič slišim - Zorja.... kam smo prišli, bolje da bi en posnetek od včeraj predvajali. ne pa drugorazrednega fuzbala
Nimasmisla
29. 09. 2016 11.36
-1
MaunelNeuer
29. 09. 2016 12.33
+2
TvojPrijatelj
29. 09. 2016 14.20
-1
Se strinjam z nnnvp-jem. Mourinha zamenjat z mano. Rooneya (ko ta igra na CF poziciji) zamenjat z Lewandowskim ter Messijem, da ni samo za CF pozicijo.
TvojPrijatelj
29. 09. 2016 14.25
tako lahko igramo s tremi centralnimi napadalci: Ibra, Rashford, Lewandowski. Desni winger Mkhitaryan (rezerva Mkhitaryanu Messi) in levi seveda Bale (rezerva Martial).
BayernGomez
29. 09. 2016 14.52
+1
a zdej ti je Rashford postal pa dobr a še kakšen mesec nazaj si ga popljuval aja pa lepe sanje še naprej
TvojPrijatelj
29. 09. 2016 15.16
ne, ni mi postal dober. Navedel sem PRIČAKOVAN in ne željen lineup. To je razlika! Ampak Juventus je ukradel Higuaina. Da bi Man City prodal Man Unitedu tako Aguera kot Kevina je pa težko verjetno.
Lion power
29. 09. 2016 09.10
-2
A zdaj boste sam United prenašali ali kaj?
Rde?i Vrag
29. 09. 2016 09.34
+1
woche
29. 09. 2016 10.00
-3
Bi rajši gledal Slovan Liberec : PAOK Thessaloniki F
Rde?i Vrag
29. 09. 2016 10.55
+0
Tudi jaz bi včeraj raje gledal Fk Rostov : Psv
Lion power
29. 09. 2016 11.35
+1
Dobrih tekem je ogromno. Malo poglejte koliko je tekem med kluboma iz sosednjih držav ki so že desetletja rivali. Ampak ne treba kazat United kot v Slo ligi druga kot OLimpija pa Maribor tako ne znate prenašat.
Inhumed
29. 09. 2016 20.38
Le zakaj prenašajo tekme samo teh klubov...