Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Čavušević zapravil enajstmetrovko in nato odločil tekmo s prvim evropskim zadetkom, še en polom Interja

Zürich, Praga, Firence, Rim, 29. 09. 2016 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Napadalec Züricha Džengis Čavušević je švicarskemu velikanu prinesel zmago na tekmi drugega kroga Lige Evropa. Občasni reprezentant je najprej zapravil enajstmetrovko, nato pa v drugem polčasu zadel za tri točke proti turškemu Osmanlisporju (2:1). Inter izgubil drugič zapored, Fiorentina brez Josipa Iličića napolnila mrežo Karabaha (5:1).

Več videovsebin
  • Gol Džengisa Čavuševića na tekmi Zürich - Osmanlispor
    00:20
    Gol Džengisa Čavuševića na tekmi Zürich - Osmanlispor
  • Vrhunci tekme Sparta Praga - Inter
    02:59
    Vrhunci tekme Sparta Praga - Inter
  • Vrhunci tekme Schalke - Salzburg
    03:07
    Vrhunci tekme Schalke - Salzburg
  • Vrhunci tekme Ajax - Standard Liege
    02:07
    Vrhunci tekme Ajax - Standard Liege
  • Vrhunci tekme Fiorentina - Karabah
    04:15
    Vrhunci tekme Fiorentina - Karabah
  • Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Rapid
    01:55
    Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Rapid
  • Vrhunci tekme Zenit - AZ Alkmaar
    03:46
    Vrhunci tekme Zenit - AZ Alkmaar
  • Vrhunci tekme St. Etienne - Anderlecht
    02:14
    Vrhunci tekme St. Etienne - Anderlecht
  • Vrhunci tekme Fenerbahče - Feyenoord
    02:20
    Vrhunci tekme Fenerbahče - Feyenoord

Džengis Čavušević bi lahko postal osmoljenec, toda še pred koncem tekme v Zürichu s turškim Osmanlisporjem se je nekdanji član Domžal v drugem krogu skupinskega dela Lige Evropa spremenil v enega od junakov tega dela tekmovanja. Postavni napadalec je dosegel zmagoviti zadetek na mitskem Letzigrundu, kjer je v prvem polčasu najprej zastreljal najstrožjo kazen, ki mu jo je ubranil gostujoči vratar Žydrunas Karčemarskas. Po zgrešenem poskusu z bele točke Čavuševića je tik pred polčasom Marco Schönbächler vseeno poskrbel za vodstvo Švicarjev, ki ga je globoko v drugem polčasu izničil Adam Maher. A Ćavušević je že šest minut kasneje, v 79. minuti, odločil dvoboj po predložku z leve, ki ga je z glavo pred vratarjem Karčemarskasom pospravil v mrežo za prvo letošnjo zmago Züricha v Ligi Evropa in svoj prvi evropski zadetek, s katerim je utišal številčne navijače turškega kluba, ki so se zbrali na olimpijskem stadionu. V skupini L so Švicarji zdaj tretji, potem ko sta Villarreal Bojana Jokića (spet ga ni bilo v ekipi) in Steaua v Bukarešti remizirala (1:1). Vse se je zgodilo v prvih 20 minutah, Rafael Santos Borre je rumeno podmornico popeljal v vodstvo, Sulley Muniru pa je nato v 20. minuti postavil končni izid.

Ena izmed zgodb kroga je spet milanski Inter, ki je doživel že drugi zaporedni poraz v tekmovanju, tokrat v Pragi proti Sparti (3:1). Gostitelji so povedli po sedmih minutah, ko je Samirja Handanovića ukanil Vaclav Kadlec, ki je izkoristil slabo izbijanje Felipeja Mela. Nekdanji slovenski reprezentant je moral v 25. minuti spet po žogo v svojo mrežo, ko je po hitro izvedenem prostem strelu Kadlec prišel predenj in hladnokrvno zaključil brez pretiranega pritiska branilcev. Rodrigo Palacio je 20 minut pred koncem sicer Milančane vrnil v igro, a je moral nato z zelenice izključeni branilec Andrea Ranocchia (drugi rumeni karton), Mario Holek pa je že čez nekaj trenutkov po prostem strelu z glavo postavil končni izid. Inter je v prvem krogu doma izgubil s Hapoelom Beer Shevo in nato svoje navijače navdušil z zmago nad Juventusom v Serie A, toda nedavni remi z Bologno in nov evropski poraz sta spet povišala pritisk na pleča trenerja Ronalda de Boerja. V skupini K je Inter torej prepričljivo na dnu, Southampton pa je v vodstvu ostal po remiju brez zadetkov pri Hapoelu (0:0). Virgil van Dijk je v četrti minuti z glavo zgrešil z nekaj metrov, Maor Melikson pa je v 67. minuti zapravil lepo priložnost za domače.

Nolan Roux je ob odsotnosti Roberta Berića na domači zelenici rešil "Les Verts".
Nolan Roux je ob odsotnosti Roberta Berića na domači zelenici rešil "Les Verts". FOTO: AP

Mario Balotelli se je vnovič vpisal med strelce, a nato šepajoč zapustil zelenico ob porazu Nice na gostovanju pri Kubanu iz Krasnodarja (5:2).Fedor Smolov in Joaozinho sta poskrbela za dva zadetka prednosti, nato pa je Balotelli z roba kazenskega prostora z že petim zadetkom na zadnjih štirih tekmah približal goste z Azurne obale. A ob polčasu je ostal v slačilnici, Joaozinhova enajstmetrovka in "dvojček" Arija v zaključku tekme pa so Rusom zagotovili visoko zmago. Do pomembnih treh točk je v domačem Gelsenkirchnu prišel tudi nemški Schalke 04, ki je v skupini I ostal stoodstoten z zmago nad sosedi iz Salzburga (3:1). Leon Goretzka, Benedikt Höwedes in Duje Ćaleta-Car (avtogol) so kraljevsko modrim prinesli krvavo potrebno zmago, ki je malce sprostila pritisk po katastrofalnem začetku ligaške sezone pod novim vodstvom. Edini zadetek bikov je bil delo njihovega prvega strelca Jonathana Soriana. Fiorentina je brez Josipa Iličića, ki se ga je trener Paulo Sousa odločil spočiti, v skupini J povozila Karabah, ki je na stadionu Artemia Franchija ostal brez izključenega nogometaša (5:1). Elvin Yunuszade je po pol ure igre dobil rdeči karton, vijoličasti pa so nato z "doppiettama" Khoume Babacarja in Mauro Zarateja, zadel in podal je tudi Nikola Kalinić, napolnili mrežo gostov. Prav tako v skupini J je solunski PAOK dobil hiter zadetek in se nato vrnil za zmago z 2:1 proti Slovanu iz Liberca. Stara slovenska znanka Gabala je v skupini C vodila proti nemškemu Mainzu, a v petih minutah doma izpustila zmago iz rok (2:3). Jošinori Muto je v zaključku prvega polčasa poskrbel za vodstvo gostov, Gabala pa je po enajstmetrovki Ruslana Gurbanova in zadetku Sergeja Zenjova obrnila tekmo na glavo. A Jhon Cordoba je po vstopu s klopi nemudoma zadel, še en rezervist Levin Oztunali pa je nekdanjemu klubu Jürgna Kloppa zagotovil prvo zmago v Ligi Evropa.

Fenerbahče je v skupini A tako kot Manchester United proti Zorji Lugansk minimalno ugnal Feyenoord in še dodatno zapletel vrh lestvice (1:0). Emmanuel Emenike je Turkom prinesel vse tri točke v 18. minuti, ko je zaključil protinapad z močnim strelom in pomočjo vratnice. Mehmet Topal bi lahko z glavo povišal vodstvo, stari znanec Fenerja Dirk Kuyt pa je bil blizu izenačenju. Brad Jones je v drugem polčasu preprečil avtogol, Bilal Basacıkoglu pa ni uspel zadeti s strelom po tleh, a turški velikan je prišel do zmage in štirih točk na vrhu skupine, kjer ima točko naskoka pred Feyenoordom in Man. Unitedom. Roma je prevzela vodstvo v skupini E s prepričljivo zmago nad romunsko Astro Giurgiu v italijanski prestolnici (4:0). Varovanci Luciana Spallettija imajo zdaj štiri točke in po četrt ure so na Olimpicu sinovi volkulje tudi povedli. Legendarni Francesco Totti je tokrat začel tekmo in po njegovi podaji s prostega strela je Kevin Strootman zadel z neposredne bližine. Domačini so tik pred polčasom podvojili svoje vodstvo po še enem prostem strelu: branilec Federico Fazio je bil natančen z glavo. V drugem delu je Fabrício zatresel lastno mrežo, Mohamed Salah pa je v 54. minuti postavil končni izid. Na drugi tekmi v skupini do četrtka vodilna Austria ni uspela ugnati češke Viktorie (0:0). V skupini F je španski Athletic Bilbao z 1:0 ugnal drugega dunajskega predstavnika Rapid. Skupaj z zmago Genka nad Sassuolom (3:1) imajo zdaj vsa tri moštva po tri točke z dveh obračunov. Benat Etxebarria je v Bilbau v 59. minuti s prekrasnim zadetkom prinesel zmago bilbajski ekipi, potem ko mu je žogo za strel z razdalje z glavo namestil Raul Garcia.

Sassuolo je po izvrstnem začetku sezone tokrat razočaral v Belgiji, Nikolaos Karelis je zadel za vodstvo domačinov v osmi minuti. Grški reprezentant je po podaji Alexa Pozuela zadel z roba vratarjevega prostora. Leon Baily je sredi polčasa povišal vodstvo Genka z natančnim strelom znotraj kazenskega prostora, po zadetku Thomasa Buffela v 61. minuti pa je bilo že 3:0. Matteo Politano je štiri minute kasneje rešil nekaj ponosa za črno-zelene. Z izjemnim prostim strelom je Daniel Wass potrdil zmage Celte Viga nad Panathinaikosom (2:0), potem ko je John Guidetti na obračunu skupine G šele v 84. minuti načel mrežo deteljic. Ajax je v isti skupini zmagal še drugič zapored in z zadetkom Kasperja Dolberga doma ugnal soseda Standard Liege (1:0). Najvišjo zmago je slavil ruski Zenit, ki je z dvema zadetkoma Aleksandra Kokorina povozil AZ Alkmaar v skupini D (5:0). Spet je presenetil irski Dundalk, ki še naprej navdušuje v svoji prvi polni evropski sezoni. Tokrat so Otočani doma ugnali Maccabi Tel-Aviv (1:0), spet je zadel Ciaran Kilduff, ki je bil natančen že pred dvema tednoma za točko v Alkmaarju. Ukrajinski Šahtar Doneck je v skupini H kljub izključitvi brez prejetega zadetka ugnal portugalsko Brago (2:0). Že po petih minutah je zadel Taras Stepanenko, po izključitvi Freda zaradi dveh rumenih kartonov pa je kljub neenakosti na zelenici Viktor Kovalenko podvojil vodstvo "knapov" in postavil končni izid. Konyaspor z Nejcem Skubicem je v skupini H izgubil pri Gentu, kjer sta Kenneth Saief in Renato Neto v prvem polčasu prispevala edina zadetka na tekmi (2:0). Slovenski reprezentant je na desnem boku obrambe odigral celoten obračun. Roberta Berića ni bilo v ekipi Saint-Etienna, ki je šele po zaslugi poznega zadetka Nolana Rouxa doma izvlekel točko proti Anderlechtu. Belgijci so vodili po zaslugi Yourija Tielemansa po dobri uri igre, Roux pa se je za nekaj zapravljenih priložnosti odkupil v zadnjih sekundah. Zeleni so tako osvojili drugo točko in ostali v stiku z vodilnima Anderlechtom ter Mainzem, ki imata po štiri točke.

Izidi 2. kroga skupinskega dela Lige Evropa:

Skupina A

Fenerbahče ‒ Feyenoord 1:0 (1:0)
Emenike 18.

Manchester United ‒ Zorja Lugansk 1:0 (0:0)
Ibrahimović 69.

Skupina B

Astana ‒ Young Boys Bern 0:0

Olympiakos ‒ APOEL Nikozija 0:1 (0:1)
Sotiriou 10.

Skupina C

FK Gabala ‒ Mainz 05 2:3 (0:1)
Gurbanov 57./11-m, Zenjov 62.; Muto 41., Cordoba 68., Oztunali 78.

Saint-Etienne ‒ Anderlecht 1:1 (0:0)
Roux 90.; Tielemans 62.
Roberta Berića (Saint-Etienne) ni bilo v ekipi za tekmo.

Skupina D

Dundalk ‒ Maccabi Tel-Aviv 1:0 (0:0)
Kilduff 72.

Zenit Sankt-Peterburg ‒ AZ Alkmaar 5:0 (1:0)
Kokorin 26., 59., Giuliano 48., Criscito 66./11-m, Šatov 80.

Skupina E

Austria Dunaj ‒ Viktoria Plzen 0:0

AS Roma ‒ Astra Giurgiu 4:0 (2:0)
Strootman 15., Fazio 45., Fabricio 47./ag., Salah 55.

Skupina F

Athletic Bilbao ‒ Rapid Dunaj 1:0 (0:0)
Etxebarria 59.

Genk ‒ Sassuolo 3:1 (2:0)
Karelis 8., Bailey 25., Buffel 61.; Politano 65.

Skupina G

Ajax ‒ Standard Liege 1:0 (1:0)
Dolberg 28.

Celta Vigo ‒ Panathinaikos 2:0 (0:0)
Guidetti 84., Wass 89.

Skupina H

Gent ‒ Konyaspor 2:0 (2:0)
Saief 17., Neto 33.
Nejc Skubic (Konyaspor) je odigral celo tekmo.

Šahtar Doneck ‒ Braga 2:0 (1:0)
Stepanenko 5., Kovalenko 56.
RK: Fred 47./Šahtar

Skupina I

FC Krasnodar ‒ Nice 5:2 (2:1)
Smolov 22., Joaozinho 33., 65./11-m, Ari 86., 90.; Balotelli 43., Cyprien 71.

Schalke 04 ‒ RB Salzburg 3:1 (1:0)
Goretzka 15., Ćaleta-Car 47./ag., Höwedes 58.; Soriano 72.

Skupina J

Fiorentina ‒ Karabah FK 5:1 (3:0)
Babacar 39., 45., Kalinić 43., Zarate 63., 78.; Ndlovu 90.
RK: Yunuszade 30./Karabah 
Josipa Iličića (Fiorentina) ni bilo v ekipi za tekmo.

Slovan Liberec ‒ PAOK Solun 1:2 (1:1)
Komličenko 1.; Athanasiadis 10./11-m, 82.

Skupina K

Hapoel Beer Sheva ‒ Southampton 0:0

Sparta Praga ‒ Inter 3:1 (2:0)
Kadlec 7., 25., Holek 76.; Palacio 71.
RK: Ranocchia 75./Inter
Samir Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Skupina L

FC Zürich ‒ Osmanlispor FK 2:1 (1:0)
Schönbächler 45., Čavušević 79.; Maher 73.
Džengis Čavušević (Zürich) je v 26. minuti zapravil enajstmetrovko in odigral celo tekmo.

Steaua Bukarešta ‒ Villarreal 1:1 (1:1)
Muniru 20.; Santos Borre 9.
Bojana Jokića (Villarreal) ni bilo v ekipi za tekmo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
29. 09. 2016 21.42
+1
Super je to lahko bi bil poraz se visji:-)Grande Inter.Le pogumno naprej v nove tekme