Liga Evropa

Mourinho brez zavor po polomu v Istanbulu: 'Oni kot v finalu Lige prvakov, mi pa kot na poletni prijateljski tekmi!'

Istanbul, 04. 11. 2016 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho je neusmiljeno okrcal svoje varovance, ki so s porazom na tekmi četrtega kroga Lige Evropa v Istanbulu proti Fenerbahčeju padli na tretje mesto v skupini (1:2). Legendarni Paul Scholes navijače svari, da jih po vsej verjetnosti čaka še kar nekaj takšnih predstav.

Več videovsebin
  • Zadetki s tekme Fenerbahče - Manchester United
    02:14
    Zadetki s tekme Fenerbahče - Manchester United
  • Zadetek Lensa na tekmi z Manchester Unitedom
    00:35
    Zadetek Lensa na tekmi z Manchester Unitedom
  • Zadetek Mousse Sowa na tekmi z Manchester Unitedom
    01:04
    Zadetek Mousse Sowa na tekmi z Manchester Unitedom

Predstavo nogometašev Manchester Uniteda je izjemno nezadovoljni Jose Mourinho primerjal celo s tisto, kakršno ekipe prikazujejo na "poletnih prijateljskih tekmah'. Portugalec je bruhal ogenj po še eni slabi predstavi, ki je sledila remiju brez zadetkov v Premier League z eno najskromnejših otoških prvoligaških ekip Burnleyjem. Navijači rdečih vragov so v Istanbulu upali na zmago, ki bi malce dvignila razpoloženje na hodnikih Old Trafforda, toda Moussa Sow je že po dobri minuti neverjetno zadel za vodstvo, ki ga je s prekrasnim prostim strelom v drugem polčasu povišal posojeni član premierligaškega rivala Sunderlanda Jeremain Lens. Ena redkih pozitivnih plati gostovanja v Turčiji je bil lep zadetek kapetana Wayna Rooneyja, kritizirani angleški reprezentant s se je tako izenačil z Ruudom van Nistelrooyem kot najboljši strelec Uniteda v evropskih tekmovanjih (38), a kljub pritisku gostom ni uspelo do vsaj točke, s katero bi ostali na vrhu lestvice skupine A. Mourinho ni imel milosti v prvem intervjuju po zadnjem sodnikovem žvižgu.

Razočaranje v Istanbulu. Nogometaši Manchester Uniteda niso našli odgovora za poletnega turškega velikana.
Razočaranje v Istanbulu. Nogometaši Manchester Uniteda niso našli odgovora za poletnega turškega velikana. FOTO: AP

"Naša težava se je začela s splošnim odnosom," je za BT Sport povedal Portugalec. "Oni so igrali finale Lige prvakov, mi pa poletno prijateljsko tekmo. To je realnost načina, na katerega se je tekma začela," je nadaljeval. United je doma Fenerbahče pred dnevi ugnal s 4:1, a na azijski strani Istanbula pred polnimi tribunami vragi, ki so po pol ure ostali brez poškodovanega Paula Pogbaja, še zdaleč niso blesteli. "Bolj me je razočaralo to, da imam sam kar precejšnje izkušnje z igranjem proti turškim moštvom," se tudi na novinarski konferenci ni umiril Mourinho. "Dvakrat sem z njimi igral z Real Madridom, dvakrat pa s Chelseajem in tudi s Portom smo igrali proti njim, zato sem na igralce prenesel vse moje izkušnje. Moje izkušnje pa so, da ko igraš z njimi pri nas doma, potem je lahko. Vedno je 2:0, 3:0, 4:0 ... Lahko je. Ko pa prideš v Turčijo, je zgodba povsem drugačna, zato sem jim rekel, da naj bodo pozorni na to, da naj se ne osredotočajo na to, da bodo odigrali lahko tekmo, kakršno smo imeli na Old Traffordu. Rekel sem jim, da bo to povsem drugačna tekma. Tekmo smo začeli v spanju. Vem, da imamo težavo, še posebej v gosteh, težko je igrati brez dveh pravih srednjih branilcev. Nogomet se začne z vratarjem, dvema močnima srednjima branilcema. Igrali smo z dvema levima bočnima branilcema, ki sta igrala v sredini, ubogi (Daley) Blind pa je moral igrati celo desnega srednjega branilca, kar je še težje. Zato menim, da nam v tem trenutku manjka tiste strukture, a oni so začeli 'sto na uro', mi pa počasi ..."

Advocaat, nekdanji trener Sunderlanda, je bil, razumljivo, zadovoljen. "No, vedno je velika razlika, ko igraš v gosteh ali doma, tudi v Manchestru pa nam je šlo v prvem polčasu zelo dobro, nato pa so v petih minutah dobili dve enajstmetrovki," je dejal Nizozemec. "Vemo, da se radi pomikajo v sredino s krilnimi nogometaši in to pomeni, da če v obrambi zapremo te poti, potem ne morejo poiskati prostora vmes. V napadalnem smislu jim z igralci, ki jih imamo na razpolago, to še vedno povzroča veliko težav. Potrebuješ sicer nekaj sreče, a dobro nam je šlo v obrambi. Ko pa smo imeli žogo, nas ni bilo strah napasti. Zabili smo dva zadetka, lahko pa bi jih štiri ali pet," je še povedal prekaljeni strateg. Mourinho se je podrobneje lotil tudi poletne okrepitve, armenskega vezista Henrika Mkitarjana, ki ga spet ni navdušil ob prvem nastopu po skoraj dveh mesecih počitka. "Mora storiti več, tako preprosto je to. Pri tem klubu gojimo velika pričakovanja, veliko igralcev je na tem položaju in mora igrati bolje kot (Juan) Mata, (Jesse) Lingard, (Anthony) Martial ... Mora biti boljši od njih. Tako preprosto je to," je o nekdanjem članu dortmundske Borussie še povedal Mourinho, ki bo po poškodbi Pogbaja najbrž v vsakem primeru moral računati na Armenca, ki se nikakor ne znajde v rdečem dresu. 

Eden najglasnejših kritikov predstav Uniteda v zadnjih letih je legendarni vezist kluba Paul Scholes. Ta je v živo pospremil tudi tekmo na stadionu Sükrüja Saracogluja in ocenil, da bo Mourinho potreboval še kar nekaj časa, da s trenutnim kadrom ustvari ekipo, ki se bo borila za največje naslove. "Za nami so tri precej boleča leta. Mislim pa, da nas bi lahko čakalo še podobnih 18 mesecev oziroma dve leti, dokler ta trener (Mourinho, op. a.) ne bo šel skozi tri ali štiri prestopne roke, ko si bo lahko res sestavil ekipo, kakršno si želi," je za BT Sport v vlogi strokovnega sodelavca povedal Scholes. "Mislim, da bo ta ekipa v dveh ali treh letih neprepoznavna. A karkoli mu bo v teh dveh letih uspelo, bo le bonus. Če jim bo uspelo osvojiti ligaški pokal ali pokal FA ... Lahko osvojijo to tekmovanje (Ligo Evropa)? Ni videti tako. V zadnjih treh letih pa se je pokazalo, da s to ekipo niso sposobni osvojiti prvenstva. Tri ali štiri ekipe so boljše v Premier League. Vemo, da se to moštvo v tem trenutku ni sposobno meriti za državni naslov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sp9s
04. 11. 2016 19.57
sp9s
04. 11. 2016 19.57
paul scholes ti si ena m... liverpool porabi 2/3 manj za prestope pa je boljši od vas
šumar
04. 11. 2016 17.20
+4
haha podn od podna da ibrahomiča in pogbaja ne omenjam haha
mmmmmmmnnnnnnmmm
04. 11. 2016 17.30
+3
fifa je pogbaja uvrstila v izbor za najboljšega igralca..hahah oni že vejo
zbuks
04. 11. 2016 17.19
+1
nimaš kaj ... tako to je ....
mmmmmmmnnnnnnmmm
04. 11. 2016 17.19
+4
ja tak je če si najboljši trener na svetu..v svojih očeh hhahaha..napihjen portugalec ki je imel samo 2x srečo da je osvojil ligo prvakov nič več..ni kluba z katerim bo on osvojil ligo prvakov..no z temi angleži še v ligi evropa je nula..
feniks69
04. 11. 2016 14.34
izoljani ha ha ha
Trend01
04. 11. 2016 14.11
-1
Ali je Mourinho dober ali ne? S Chelseajem je nekaj naredil, a ga potopil. Porto, Inter? Super. Real? Kaj pa vem. Čas super Barcelone. A dejstvo je, da lepega nogometa ne goji (v glavnem). Nekak se ne sestavijo. A po drugi strani slišimo, beremo superlative o Fergusonu kakšna legenda je bil. Ja, je bil. A je imel več časa kot vsi trenerji od njegove upokojitve. MUFC je prevzel leta 1986. In kaj se je zgodilo? 1986/97 - 11. mesto. 87/88 - 2. mesto, 88/89 - 11. mesto, 89/90 - 13. mesto, 90/91 - 5. mesto, 91/92 - 2. mesto in prva sezona kot PL je bila sezona 1992/93 - 1. mesto. In tu se je njegova legenda začela. Torej "šele" v 7. sezoni je prišel do prvenca v angleški ligi. Nič prej. Pa je imel igralce, da "te kap". Ves čas. Naj končno brata Glazer pustita enemu trenerju, da poskuša nekaj narediti. Vsakoletne menjave se ne obnesejo. Se pa strinjam, da Mourinhovi nakupi v čudno ulico vse skupaj peljejo. Pogba + Ibrahimović.... Je Van Gaal kar lepo ekipo naredil, a ni imel časa, da bi jo razvil. Ravno Van Gaal je bil tisti, ki je upal mladince v ekipo postavit. A se upa kdo od teh mladincev kakšno čez Ibro povedat? Ne. So tiho in čakajo..... P.s. - imam občutek, da Mourinho kupuje le ker lahko; ker imajo denar in ne, ker bi nekoga rad imel v ekipi.
mmickica
04. 11. 2016 14.43
+7
Trend, delno se strinjam, v celoti pa ne. Namreč časi so se spremenili in to zelo! Prvič, tekem je veliko več, kot jih je bilo takrat, nekaj klubov je bistveno bogatejših, kot je bilo takrat in posledično se vrhunski igralci prodajajo bistveno dražje, kot so se takrat in razlike med klubi so zaradi tega vse večje. Le peščica klubov si tako lahko privošči tiste najboljše igralce iz celega sveta in zaradi tega se od teh klubov tudi pričakuje, da bodo dosegali vrhunske rezultate. Torej danes je ves point v tem, komu uspe nakupiti največ vrhunskih igralcev in zraven najbolj sposobnega trenerja, ki bo te igralce znal čimprej čimboljše vkomponirati. Zato odpade tisti del uvajanja mladih igralcev, ker jih na žalost nihče nima časa čakat. Kalit jih pošlje zato drugam in jih nato spet potegnejo nazaj, če smatrajo, da so dovolj dobri. Pa še nekaj je, pred 20 leti je vsak klub smel imeti le 3 (če se ne motim) tuje igralce in tudi zato je bila konkurenca med klubi večja, klubi pa bolj izenačeni. Kaj hočem povedat? Zaradi tega, ker ima danes trener v takem klubu vse od denarja in posledično najboljših igralcev takoj vse na razpolago, se tudi od njega pričakujejo takojšnji ali vsaj hitri rezultati! Nihče danes ne bo čakal trenerja 7 let in to prav nihče! Moje mnenje pač...
Trend01
04. 11. 2016 14.55
+0
Povsem res! Kapitalizem in želja po takojšnjem uspehu, je današnje vodilo. Več zmag, več pokalov - več gledalcev, članov kluba - več sponzorskih sredstev. Še dražji, (boljši?) igralci. V "starih" časih je bil denar razporejen nekoliko drugače. MUFC ga je vedno imel. Vsaj zadnjih 20-25 let. Drugi so se pa nekako menjali. In United se je razvijal ter postajal vse večja inštitucija. Drugi so ostajali finančno zadaj. Luknja med MUFC in ostalimi se je le večala. Nato je na sceno z neskončnim žepom vkorakal Abramovich in zadeve so se začele spreminjati. Prišli so Arabci, drugi Rusi, Kitajci, Singapurci..... Krog bogatih klubov se veča in veča. Prej je imel le United dobrega trenerja. Zdaj so končno v ligi ugotovili, da potrebujejo top trenerje. In ne le denar za (pre)drage igralce. Prej je v glavnem (v Angliji) vsak želel igrati za United. Zdaj pritegne tudi L'pool, City, Arsenal (?), Chelsea...... United pa še ni "pogruntal", da so se stvari zamenjale.... A v letu dni stvari ne moreš obrniti. Sploh, ker je pod Fergusonom klub gojil napadalen nogomet. Vse bolj verjamem, da je Blanc z razlogom zavrnil Inter. Da čaka na skorajšnje izpraznjeno mestpo trenerja v Manchestru. Ta pa goji napadalen nogomet. A Anglija ni Francija...... P.s. - a nedvomno je, da je imel "Fergie" ogromno časa, da je uspel. Zdaj ga pač trenerji (žal) nimajo več.
kameltrajbar
04. 11. 2016 15.26
+1
..mene bolj kot slabi rezultati,moti da ni igre,prepoznavne igre kjer odelč rečš..to je manu....mislim da hoze tega ni več sposoben...:)))..včer se je zvezna vrsta ene parkrat kr gledala..brez ideje...:))..to je trenerjevo delo...
Trend01
04. 11. 2016 15.35
-2
Ja. Konstantnost dobrih rezultatov je pač vedno posledica dobre igre. In zdaj je vseeno ali kot Atleti v prejšnjih sezonah ali npr. Leicester ali pa Bayern z napadalno igro. Za to pa se najema trenerje. Se popolnoma strinjam. A Mourinha in njegove "izbruhe" poznajo vsi. Glazer ne?
mmickica
04. 11. 2016 16.07
+3
Igre pa, to si upam trditi, dokler bo Mourinho, ne bomo videli. Še noben klub, ki ga je ta človek vzel v roke, ni lepo igral. Njemu gre izključno za rezultate, kar je že sam velikokrat povedal.
SemZa
04. 11. 2016 18.42
+2
Dejstvo je da ni dober. Je samo oster in kritičen oz. "trda roka" . Trener dober pa ni . Letel bo z uniteda saj ne bodo prišli naprej v evropski ligi
Iniesta
04. 11. 2016 21.53
+0
Cakajte malo ... Muri je s Portom inInterjem igral lep nogomet, tudi pri Realu je glede na super Barco uspel prekiniti njeno popolno dominanco. To je dejstvo. Kje je bil Real pred Murijem?
rambek
04. 11. 2016 14.10
+1
a se sploh kdo navija za ta klub?
mmmmmmmnnnnnnmmm
04. 11. 2016 17.20
ja tisti ko navijajo na ronalderja..ti so tud za rdeče z anglije hehehe
rich1987
04. 11. 2016 13.57
+3
o moj muri mislim da ne bo božičnih praznikov zate v Manchestru :)
LocoBlanco
04. 11. 2016 13.39
+3
Že res, da Mourinho-u in ekip ne gre, ampak to je bilo jasno od začetka! Človek se še dobro ni usedel na klop, pa se celotna nogometna javnost zgraža nad njim. Ima novo ekipo in potreben je samo čas. Za vas kritike bi bilo najboljse da pocakate do konca sezone pa potem grajajte koliko ste dolgi in široki, če že morate! Tudi City z Pepom na čelu je pod pričakovanji pa njega noben toliko ne graja ne glede na to, da so 1. v EPL! Moje mnenje je, da bo Mouju in ekipi uspelo v sezoni oz. dveh povrniti klub na stara pota in upam, da se ne motim, ker na koncu gre spet za velikana in privoščim jim uspeh! Lp
mmickica
04. 11. 2016 13.16
+4
Ne vem, zakaj ta človek na vsak način želi voditi največje klube? Naj raje prevzame kak manjši klub in z njim nekaj osvoji, ker za to je pa dokazano specialist! Dobro, zdaj me bo kdo popravljal, da Porto in Inter nista mala kluba, kar je sicer res, ampak definitivno ne spadata med top 10 na primer!
Trend01
04. 11. 2016 14.19
+2
Če MUFC do konca leta ne dvigne in, da ne pridejo v LP, ima lahko za naslednjo postajo le še milanski Inter ali kakšno ekipo za nor denar na kitajskem tržišču.
mmickica
04. 11. 2016 16.09
+1
Ga že vidim v Interju drugo sezono, če ne že prej...
CURVANORD Zanetti
04. 11. 2016 20.40
-1
Sami jasnovidci no pol pa se napisita kako dolgo bo pri Interu
grozjak
04. 11. 2016 12.46
-1
ko že misliš, da ne more biti slabše, evo ti ga na.......na srečo so tudi ostali v skupini toplo - hladno.......
grozjak
04. 11. 2016 12.50
+2
kapljač1
04. 11. 2016 12.28
+2
Sej pA ,Mouirinho vodi ekipo. Kako se igralci potem lahko obnašajo nasprotno. Pa sam še sika čez igralce. Bi še sikal kaj čez sebe.
enakostzavse
04. 11. 2016 12.02
+8
ibrahimović je pa še enkrat več pokazal kje so njegove korenine. Za tak napad bi vsak normalen sodnik pokazal rdečega in sledila bi prepoved in denarna kazen. Sicer pa, bravo Turki, ste jim pokazali koliko so vredni v resnici.
FCL
04. 11. 2016 11.36
+16
Rekel sem, da Mutinjo odide še to leto...je že zelo blizu! Uničevalec nogometa in igralcev, najbolj precenjen trener v zgodovini nogometa...pika!
Mr.Somebody
04. 11. 2016 10.46
+16
300 milijonov so zmetali za ekipo, zato da potem gledamo razne Felajinije, Blinde, Rushforde in druge klovne
mallonge
04. 11. 2016 10.08
+13
Trije najdražji so trije najškodlivejši za moštvo.
LAC
04. 11. 2016 10.01
+10
TA JE IMEL OGROMNO SREČE Z INTERJEM, KO JE BIL SVETOVNI PRVAK A JE IGRAL VEČINO TEKEM Z BUNKERJEM! TUDI NJEGOVA OSEBNOST JE ŽALOST!
fafajonka
04. 11. 2016 09.58
+6
Special Zero bo kmal dobil v tazadno pero, da bo lažje odletel iz MU.....:D
TRUMPP
04. 11. 2016 09.48
+2
Se mu vidi, da sta z Zdrahotom kolega,......pa to.....