Liga Evropa

Ajaxova mlada ekipa bo ostala zvesta izročilu, United v finalu najbrž tudi s Fellainijem

Stockholm, 24. 05. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ajax v sredinem finalu Lige Evropa proti Manchester Unitedu ne sme pozabiti na klubsko izročilo, opozarja trener Peter Bosz. Priprave na spektakel v Stockholmu je sicer povsem zaznamoval teroristični napad v Manchestru. Rdeči vragi bodo najverjetneje lahko računali tudi na Marouana Fellainija. Prenos v sredo ob 20.25 na Kanalu A in VOYO.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rdeči vragi pretreseni v finale Lige Evropa
    02:32
    Iz 24UR: Rdeči vragi pretreseni v finale Lige Evropa
  • Nogometaši Ajaxa trening v Stockholmu začeli z minuto molka
    05:41
    Nogometaši Ajaxa trening v Stockholmu začeli z minuto molka
  • Sprehod nogometašev Man. Uniteda pred finalom LE
    02:12
    Sprehod nogometašev Man. Uniteda pred finalom LE

Ajaxov stadion bo kmalu nosil ime pokojne legende kluba Johana Cruyffa, izročilo mitskega trenerja pa živi tudi v trenutnem strategu članskega moštva Petru Boszu. Ta si je pred finalno tekmo Lige Evropa z Manchester Unitedom zaželel, da bi njegovo moštvo igralo "na Ajaxov način", ki ga je amsterdamskemu ponosu vcepil prav eden najboljših nogometašev minulega stoletja. Ajax je zadnji evropski naslov osvojil leta 1995, tudi takratno ekipo Louisa van Gaala pa je tako kot zdaj krasila mladost, medtem ko je pod Boszem amsterdamski klub morda še bolj prijazen za oko, o čemer priča tudi dih jemajoči polfinalni par z Lyonom (5:4), v katerem so si Nizozemci priborili nastop v Stockholmu. Tudi zato tekmo z Unitedom nekateri napovedujejo kot spopad dveh slogov, napadalnega in obrambnega, Bosz pa v pristop svojih varovancev ne dvomi. "Seveda smo v finale prišli z določenim slogom igre, to je naša močna plat," je dejal Bosz, nekdanji vezist nizozemske reprezentance, ki v karieri za amsterdamskega velikana sicer nikoli ni igral. "Poskusili bomo zagotoviti, da ne bi ničesar spreminjali. Moramo igrati z nasprotnikom, tudi on te lahko prisili, da igraš drugače. S svojo ekipo se pogovarjaš o vseh scenarijih, odvisno je, kako močni smo, dovolj pa bomo močni, da bomo igrali na ta način. Edini način, na katerega imamo možnost premagati Manchester, je, da igramo našo igro. Razvili smo način igre, ki mu rečem Ajaxov način. Če igramo tako, imamo možnost. Napad proti obrambi? Romantično je to tekmo opisovati v tem slogu. Odvisno je od njihove moči. V vsakem primeru pa gre res za dva sloga igranja. Bomo videli." Bosz je v smehu še dodal, da je nekaj povsem običajnega, da bo njegovo mlado moštvo imelo težave s tremo. "V nasprotnem primeru, če ne bi bili nič nervozni, bi jih nemudoma poslal k zdravniku. To ne bi bilo nekaj običajnega, bilo bi nekaj neverjetnega, če ne  bi pokazali nervoze. Za vse je ta občutek nekaj novega. S tem se moramo spopasti in izvrstno je, da smo prišli dan prej. Živčnost je v redu, a ne želiš si, da bi prevladala. Če nenadoma spremeniš reči, to ne pomaga pri prepričanju, moraš jim dati nekaj, česar se lahko oprimejo."

Ajaxovi mladeniči seveda komaj čakajo finale, prav posebno zgodbo pa ima posojeni nogometaš Chelseaja Bertrand Traore, ki je v pogovoru za Daily Mirror napovedal, da bo nekdanjega trenerja Joseja Mourinha objel, ko se srečata. Traoreju gre po prihodu v Amsterdam minulo poletje izvrstno od nog, v tej sezoni je prispeval 13 golov na 36 tekmah, 21-letnik pa pred obračunom za svoj prvi kos srebrnine ni pozabil na slovitega Portugalca, s katerim je sodeloval na Stamford Bridgeu. "Gotovo ga bom objel. Navdušen sem, da ga bom spet videl," je napovedal Traore. "Nisem ga videl, odkar je zapustil Chelsea, zato ga bo dobro spet videti. A moram tudi zabiti proti njemu. Ta finale je za nas in naše kariere zelo pomemben. Smo mlada ekipa, ki je lačna uspehov, zato je sanjsko igrati to tekmo in res bi bila velika stvar, če bi jo dobili. Veliko dolgujem Joseju Mourinhu, ker je bil on tisti, ki me je na priprave odpeljal s 17 leti in mi dal priložnost zabijati gole. Nato se je skupaj s klubom odločil, da mi ponudi profesionalno pogodbo in me pošlje na posojo k Vitesseju v Arnhem. Upam, da bi v klubu lahko ostal dlje časa, zdaj pa bo moral v Stockholmu opraviti svoje delo, jaz pa moje. To sprejmeš. A seveda bom vesel, ko ga bom v Stockholmu srečal. Čeprav v primeru, da zabijem, sam morda ne bo tako vesel" je še povedal. Veliko navijači Ajaxa pričakujejo tudi od Justina Kluiverta, sina slovitega napadalca nizozemske reprezentance Patricka Kluiverta, ki bi šel z zmago v velikem evropskem finalu po stopinjah očeta. Justin gre v finale z 18 leti, kolikor jih je štel tudi oče Patrick, ko je leta 1995 odločil finale Lige prvakov. "Moj oče je bil malce višji, bil je osrednji napadalec. Jaz sem bolj krilo," pravi veliki talent nizozemskega nogometa. "Seveda vidiš veliko njegovih videoposnetkov ... In tudi tisti gol (v finalu, op. a.). Z eni dotikom ... To je lepo videti. Veliko govoriva in učim se od njega," je o očetu, ki trenutno deluje pri Paris Saint-Germainu, še povedal Justin Kluivert.

Ajax : Manchester United
Ajax : Manchester United FOTO:

Po tem, ko so odpovedali torkovo novinarsko konferenco na stadionu, so nogometaši Manchester Uniteda skupaj s strokovnim štabom kluba pozno popoldne preizkusili travnato površino osrednjega švedskega stadiona. Ekipa se je z minuto molka pred zadnjim treningom na domačih tleh poklonila žrtvam terorističnega napada v domačem Manchestru, Mourinho pa je na ogled igrišča pripeljal tudi še nedavno poškodovane vezista Marouana Fellainija in branilca Antonia Valencio ter Christopherja Smallinga. Njihov nastop je vprašljiv, saj zadnjih obračunov v Premier League niso odigrali, a naj bi bili nared za tekmo z Ajaxom. Že dlje časa poškodovani Luke Shaw, Marcos Rojo in Ashley Young so prav tako spremljali soigralce, nekateri tudi s pomočjo bergel. Manjkal je le domačin Zlatan Ibrahimović, ki mu je možnost za nastop pred domačimi navijači odvzela težja poškodba kolena. Mourinho si je sicer zaželel, da bi v primeru zmage Ibrahimović dvignil pokal skupaj s kapetanom Waynom Rooneyjem, a zaenkrat ni jasno, če bodo rdeči vragi lahko računali vsaj na moralno podporo prvega strelca.

Nogometaši Uniteda med minuto molka pred treningom v Carringtonu.
Nogometaši Uniteda med minuto molka pred treningom v Carringtonu. FOTO: AP

Liga Evropa, finale (prenos v sredo ob 20.25 na Kanalu A in VOYO):

Ob 20.45:
Ajax ‒ Manchester United

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P0K3RC4T912
24. 05. 2017 08.17
-2
Mene bi blo sram takle skropucalo predstavit kot članek
P0K3RC4T912
24. 05. 2017 08.17
-2