Liga Evropa

Sevilla do novega naslova s pomočjo psihološkega trika trenerja Emeryja, Klopp ni pozabil na sodnika

Basel, 19. 05. 2016 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Liverpool ni uspel ustaviti Sevillinega pohoda po Ligi Evropa, ki zdaj traja že tri sezone. Andaluzijci so po finalni tekmi v Baslu slavili svojega kapetana Cokeja, trener angleškega velikana Jürgen Klopp pa ni pozabil na vsaj dve igri z roko, ki jih ni dosodil švedski sodnik Jonas Eriksson.

Več videovsebin
  • Vrhunci finala Lige Evropa med Liverpoolom in Sevillo
    22:16
    Vrhunci finala Lige Evropa med Liverpoolom in Sevillo
  • Podelitev kolajn po finalu Lige Evropa v Baslu
    12:18
    Podelitev kolajn po finalu Lige Evropa v Baslu
  • Glasbena točka pred finalom Lige Evropa
    04:42
    Glasbena točka pred finalom Lige Evropa
  • Prihod nogometašev na stadion St. Jakob-Park
    04:34
    Prihod nogometašev na stadion St. Jakob-Park
Unai Emery (levo) s predsednikom kluba ob slavju na zelenici.
Unai Emery (levo) s predsednikom kluba ob slavju na zelenici. FOTO: AP

Liverpoolov trener Jürgen Klopp bo moral po porazu s Sevillo v finalu Lige Evropa poiskati razloge za razpad sistema v drugem polčasu, v katerem je angleško moštvo po popolni prevladi iz rok izpustilo vodstvo in zmago. To je boleč zaključek sezone za trofejni otoški klub, ki je skupaj s Kloppom stavil vse na sredin finale, ta bi namreč rdečim prinesel tudi povratek v Ligo prvakov, a je moštvo z Anfielda po dveh zadetkih Cokeja in enem Kevina Gameiroja ostalo brez evropskih nastopov. Klopp je nadaljeval z neugodno statistiko v finalih, v celotni karieri je dobil le enega, po tekmi pa ni pozabil okrcati glavnega sodnika, Šveda Jonasa Erikssona, ki bi lahko večkrat pokazal na belo točko v korist Liverpoola, a se za to ni odločil. Po besedah nemškega trenerja tovrstne odločitve v škodo njegovih moštev niso nič novega. Nekdanji strateg Borussie Dortmund je krivdo za poraz kljub temu prevzel tudi na lastna pleča, potem ko so rdeči igrali izvrstno in s prekrasnim zadetkom v 34. minuti povedli prek Daniela Sturridgea. Drugi polčas se je začel šokantno za "domačine" na baselskem St. Jakob-Parku, saj je Gameiro izenačil v prvem napadu, kapetan trikratnih zaporednih prvakov Coke pa je s sploh prvima zadetkoma v Ligi Evropa v 64. in 70. minuti odločil dvoboj.

"Jasno je, da je bil odločilen prvi Sevillin zadetek," je po porazu v Švici dejal nezadovoljni Klopp. "V tem trenutku smo izgubili zaupanje v naš slog igre. Spremenili smo se, nismo si več preprosto in hitro podajali, izgubili smo se v postavitvi. Vse se je spremenilo v tem trenutku. Ni dobro dobiti zadetka po eni minuti, a težava je bila v reakciji. Vsi so mi povedali za dve igri z roko v prvem polčasu. Danes so bile štiri odločitve, ki so nam škodovale. Potrebujemo še nekaj več, da bi bili stanovitni v igri. To je prvi veliki finale in to izkušnjo bomo uporabili. Nekega dne bodo ljudje videli Basel kot odločilni trenutek za Liverpool FC." Klopp je ostal pozitiven in po osmem mestu v Premier League, rdeči so izgubili tudi finale ligaškega pokala, se veseli začetka svoje prve polne sezone, v kateri se bo lahko povsem posvetil domačim tekmovanjem.

Klopp s skrušenimi varovanci po zadnjem sodnikovem žvižgu.
Klopp s skrušenimi varovanci po zadnjem sodnikovem žvižgu. FOTO: AP

"Brez nogometa ob sredah in četrtkih pomeni, da bomo imeli čas za treniranje in vrnili se bomo še močnejši," je dodal Klopp. "Ta ekipa bo malce drugačna, to je jasno. Nekaj bomo storili s prestopi, to je jasno. Moji porazi v finalih? So tudi pomembnejše reči v življenju od nogometa. Ne mislim, da je Bog načrtoval to, da imam jaz smolo," je ostal pozitiven Nemec. Na drugi strani je njegov baskovski kolega Unai Emery zadovoljno ugotovil, da je Liga Evropa res "Sevillino tekmovanje". Nekdanji strateg Almerie in Valencie je ravno proti Mariboru v 1/16 finala pred dvema letoma začel zmagoviti pohod do prvega naslova s svojim andaluzijskim klubom, ki je slavil tudi lani proti Dnipru, izjemno ljubezensko razmerje (Emery je tekmovanje pred tekmo označil celo za drugo ženo) pa se ni končalo niti v Baslu, kjer so bili navijači Seville v precejšnji manjšini. 44-letni Emery se je pridružil legendarnemu Giovanniju Trapattoniju kot edinemu trenerju, ki je trikrat osvojil pokal Uefa oziroma Ligo Evropa, a nihče tega tekmovanja tako kot taktično podkovani Bask ni dvignil trikrat zapored.

"Ljubimo to tekmovanje. Tako močno si ga želimo. To je naše tekmovanje," je za razliko od mnogih trenerjev, predvsem otoških klubov, ki se Lige Evropa radi otepajo, po novem slavju povedal Emery. "Spet smo prvaki in Liga prvakov je naša priložnost za rast," je nadaljeval Emery, ki ga zdaj čaka še spektakel v španskem pokalu, derbi z Barcelono za morda že drugo lovoriko sezone. Eno je Andaluzijcem katalonski velikan že speljal v neverjetni tekmi evropskega superpokala na začetku sezone, ko so bili državni prvaki boljši šele v podaljšku (4:3). "To je unikatno zadovoljstvo," je Emery nadaljeval v pogovoru za BeIN Sports. "Zdaj moramo uživati v tem, zavedajoč se, da imamo še en finale v nedeljo. Ekipa - in mesto Sevilla - si to zaslužita."

Coke je z dvema hitrima zadetkoma, takole je prispeval drugega, prelomil tekmo v korist Seville.
Coke je z dvema hitrima zadetkoma, takole je prispeval drugega, prelomil tekmo v korist Seville. FOTO: AP

Emery je razkril, da je poskusil po slabem prvem polčasu svoje varovance prepričati, da ne igrajo na St. Jakob-Parku, temveč na svojem stadionu Ramona Sancheza Pizjuana. Očitno se je izplačalo, saj je Gameiro po izvrstnem prodoru Mariana poravnal izid že po nekaj sekundah. "Zbrali smo se ob polčasu in vedeli smo, zakaj smo prišli do sem. Morali smo se spomniti na to, da je to nevtralno igrišče Sanchez Pizjuan in da smo v Sevilli. Ekipa pa je poletela," je bil zadovoljen Emery, ki je kljub zanimanju tujih klubov (pred sezono se je govorilo o AC Milanu) vnovič zatrdil, da je v rdeče-beli polovici andaluzijske metropole na dolgi rok: "Zelo srečen sem v tem klubu. Dokler me bo Sevilla želela, se pripravljamo na sedanjost in prihodnost. Delam z mislijo, da bom tu ostal celo življenje., a vem, kako deluje nogomet. Ne vem, kaj se bo zgodilo."

Sevilla se bo v drugem bobnu žreba za skupinski del Lige prvakov pridružila Borussii Dortmund, Arsenalu in Bayerju iz Leverkusna, če pa bodo uspešni v kvalifikacijah ji bodo družbo delali tudi Manchester City, FC Porto in Napoli. Seviljski rdeče-beli naj bi z včerajšnjo zmago in prihajajočimi nastopi v dveh evropskih tekmovanjih zaslužili vsaj 21,5 milijona evrov, so bile prve ocene španskih medijev. Junak dvoboja, kapetan Seville Coke Andujar, je menil, da je njegovo moštvo zmagalo s "srcem in dušo". Nepopustljivi branilec je prva evropska zadetka prispeval ob pravem času, Madridčan pa se je deloma že obračal proti prihajajočem obračunu z Barcelono v svojem domačem mestu. "Zelo težko je razložiti vse to. Precej smo trpeli skozi celotno sezono, izgubili smo pomembne igralce zaradi poškodb, a danes smo se morali boriti zanje in ekipa je na zelenici dala vse od sebe," je BeIN Sports povedal Coke. "Zdelo se je, da nam bo težko, lahko bi zabili tudi drugega, a ta ekipa ima srce in dušo, dala je vse od sebe. Vsako poletje odide devet igralcev in moramo zgraditi novo moštvo. Tako trdo delamo vsak dan, vsako leto. Naporno je bilo izpasti iz Lige prvakov, to pa je potrebno ceniti, ker smo trdo delali. Ostaja nam še en finale, a vsi moramo uživati v tem trenutku. To je poseben teden in nemogoče bi ga bilo začeti bolje. Vedeli smo, da naših navijačev ni veliko, toda vsak izmed njih je bil vreden za tri ali štiri njihove. Hvala vsem, ki so verjeli v nas in plačali, da so bili lahko tukaj. To je za navijače, da lahko v tem uživajo."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
19. 05. 2016 20.18
+1
Sevilja je zasluzeno slavila, ni kaj ... Klop bo ocitno moral se veliko delati z igralci na psihi, saj so redsi bili v 2. polcasu na ravni NK Zavrca ... Tudi dominator Lovren jim ni pomagal ...
BayernGomez
19. 05. 2016 21.24
+1
anti6
19. 05. 2016 20.13
-1
Eriksson je letošnjo sezono lige prvakov sodil samo eno tekmo v izločilnih bojih, pa še to tisto v osmini finala Bayern juventus, ki jo je tudi mogoče odločilno začinil z razveljavljenim golom Juventusa.
metallica-one
19. 05. 2016 22.24
+0
To kar sem videl gre za izredno slabega ali pa tako hudo navijaškega sodnika. Spregledati tole je praktično nemogoče in če je ta pajac zaslužil soditi finale pa je ta UEFA ali zgubila kompas ali pa je pač moralo tako biti. Že dolgo nisem videl take sodniške blamaže. Obe ekipi si nista zaslužili to. Sevilli pa čestitke za lovoriko
1899ACM
19. 05. 2016 19.14
+3
Sam so res sodniki odločili finale. Res slabo sojenje pa si vi mislite kar želite. Ne sodit roke ki je segla do trave in da je ne opazijo je res slabo. Nevem kaj sedaj počnejo sodniki za golovo črto res me čudi da takšne roke ni opazil.
mmickica
19. 05. 2016 16.33
+1
Čestitke Sevili za odlično predstavo! Kaj pa se je z Liverpoolom zgodilo v 2.polčasu, vejo samo oni. Kot da so povsem omagali. Ja Španci so le Španci! V nedeljo pa upam, da bo Sevilja prej omagala, tako kot tokrat Liverpool!
Klavdij Volk
19. 05. 2016 13.38
+4
Če bo finale lige prvakov sodil tak sodnik kot včeraj bo katastrofa.Vsaj tri roke Seville,ki so bilepo prikazane v posnetku sodnik ni dosodil 11m.Saj ne rečem ,da bi Liverpol vse tri zadel,ma rezultat bi bil 2 proti 0 in bi Sevilla težje izenačila,kaj šele zmagala..
vectron
19. 05. 2016 20.57
BayernGomez
19. 05. 2016 21.24
+1
Gavrane20
19. 05. 2016 11.58
+5
akepo ,, dmitri a nista neki napovedovala da bo Liverpool sesul Sevillo , a sta se mal posalila a , ajde otroci ne o nogometu ni to za vas ..zdj pa pade se Barca pol pa kokr sm reku v jok pa na drevo
Brcavrit
19. 05. 2016 12.44
-4
Saj jo je, a sodniki tega niso dopustili! Razveljavljen gol, vsaj dve roki v 16metrskem prostoru!?
+1
si mislil name?!jst tega sigurno nisem napisal..če sem, se ti opravičujem...mi najdi kje sem napisal..namrec navijal sem za sevillo..ker so pač španci..da nabijemo angleze..ve se kera je najzahtevnejša liga..ve se pa za koga bom navijal v nedeljo;)..in naslednjo soboto;)
JJZGEODPRASKAKATJO
19. 05. 2016 10.34
-9
UEFALONARJEM JE CIST GADNO 3 KLUBI USPESNEJSI V EVROPI KOT UEFALONA S SODNISKO POMOCJO BRAVO SEVILLA BRAVO REAL BRAVO ATLETICO UEFALONA PA ITAK BLAGE
Zyzz_MIRIN
19. 05. 2016 12.28
+10
A v vrtcu vam dovolijo bit na računalniku?
+3
sodniško pomoč je imela seviila..pač to je nogomet..smo pa navijal za sevillo..čestitke za tretjo zaporedno lovoriko sevilli
JJZGEODPRASKAKATJO
19. 05. 2016 17.57
+0
JJZGEODPRASKAKATJO
19. 05. 2016 10.21
-11
BRAVO SEVILLA DOMOV PRIHAJAJO Z EVROPSKO LOVORIKO UEFALONARJI PA BREZ EVROPSKE LOVORIKE NEPRECENLJIVO RES SO ZANIC