Liga Evropa

FOTO in VIDEO: BVB sestrelil Tottenham, Šporarjev Basel se ni dal prvakom, Kampl spet videl slabi Bayer

Dortmund, Basel, Bilbao, 10. 03. 2016 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premešana postava Tottenhama ni imela možnosti proti Borussii Dortmund na prvi tekmi osmine finala Lige Evropa (3:0). Ostroge se bodo očitno osredotočile na domače prvenstvo, na prvih četrtkovih tekmah pa je zelo dober rezultat uspel tudi Baslu, ki je na prizorišču finala ustavil Sevillo (0:0).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Tottenham
    03:41
    Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Tottenham
  • Vrhunci tekme Fenerbahče - Braga
    02:39
    Vrhunci tekme Fenerbahče - Braga
  • Vrhunci tekme Šahtar Doneck - Anderlecht
    04:41
    Vrhunci tekme Šahtar Doneck - Anderlecht
  • Vrhunci tekme Basel - Sevilla
    03:27
    Vrhunci tekme Basel - Sevilla
  • Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Valencia
    03:48
    Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Valencia
  • Vrhunci tekme Sparta Praga - Lazio
    02:20
    Vrhunci tekme Sparta Praga - Lazio
  • Vrhunci tekme Villarreal - Bayer Leverkusen
    02:38
    Vrhunci tekme Villarreal - Bayer Leverkusen

Tottenhamov trener Mauricio Pochettino je sredi hudega boja za naslov v Premier League po odmevnem derbiju s sosedom Arsenalom naredil kar sedem sprememb za gostovanje v nemških revirjih. Nacer Chadli je zavzel mesto v konici napada, medtem ko je bil prvi strelec kluba Harry Kane le na klopi, doma pa so ostali številni člani prve postave. Tekmo z Dortmundom, ki nazadnje z remijem brez golov proti Bayernu na domačem Signal Iduna Parku prav tako še ni rekel zadnje v boju za naslov, je začel tudi osemnajstletni Josh Onomah, medtem ko sta pri BVB zaigrala izkušeni vratar Roman Weidenfeller in vezist Gonzalo Castro, nekdanji klub Kevina Kampla pa ni mogel računati na Sokratisa Papastathopoulosa in Ilkaya Gündogana. Spursi so začeli podjetno in Christian Eriksen je po manj kot minuti ogrel dlani Weidenfellerja z močnim strelom z roba kazenskega prostora, a je bil to do konca polčasa edini poskus Londončanov, ki je zletel v okvir vrat. Dortmund je začel nizati nevarne akcije, prvi strelec Pierre-Emerick Aubameyang pa je tudi zatresel mrežo, toda po izvrstnem poskusu Henrika Mkitarjana je Gabonec v 14. minuti čez črto potisnil žogo v prepovedanem položaju. Aubameyang je regularen zadetek vseeno zabil še pred polčasom, po skorajda točno pol ure igre, ko ga je po akciji na levem boku s podajo v sredino našel Marcel Schmelzer, Afričan pa je z glavo zabil točno ob levo vratnico Huga Llorisa.

Blizu je bil pred polčasom še Marco Reus, čigar prosti strel z 20 metrov je neprepričljivi Lloris le pogledal, a je žoga zletela mimo stičišča vratnice in prečke. Tudi v nadaljevanju tekme se razmerje sil ni spremenilo, Mkitarjan je v 51. minuti razparal obrambo Spursov in našel Aubameyanga, ki je ustrelil čez Llorisa in v bistvu lepo zaposlil Gonzala Castra, ta pa je v težkem položaju z enega metra zadel vratnico. Son Heung-min je v eni redkih priložnosti Tottenhama na drugi strani padel v kazenskem prostoru pod štartom Svena Benderja, toda glavni sodnik se ni odzval. Po dobri uri igre pa je prišel drugi dortmundski udarec: črno-rumeni so izvajali kot, po uigrani akciji in podaljšani žogi na drugo vratnico pa je Reus s kakšnega metra zabil žogo pod prečko Llorisa, ki je ostal na svoji črti. Par je bil 20 minut pred koncem rednega dela tekme že praktično odločen, akcijo je kot že nekajkrat v večeru začel Aubameyang in našel Castra, ta pa je "na prvo" mojstrsko zaposlil Reusa, ki je prav tako brez zaustavljanja žoge zaključil krasno akcijo z zadetkom za 3:0. Son bi lahko nemudoma zabil vsaj častni zadetek, ki bi ohranil nekaj upanja za Spurse, toda njegov strel je bil po prodoru v kazenski prostor prešibak. Pochettino je vsaj nekaj želje po ugodnejšem rezultatu pokazal z aktiviranjem Kanea, ki pa se v okoli 15 minutah na zelenici ni niti dobro ogrel.

Dva zadetka reprezentanta Konga Cedrica Bakambuja sta Leverkusen pahnila na rob izpada.
Dva zadetka reprezentanta Konga Cedrica Bakambuja sta Leverkusen pahnila na rob izpada. FOTO: AP

Branilka naslova Sevilla je imela kar nekaj težav na prizorišču letošnjega finala. Ekipa nekdanjega kapetana Olimpije Andraža Šporarja je bila sicer v podrejenem položaju na St. Jakob-Parku, kjer bi lahko izkušeni Marc Janko v prvem polčasu poskrbel tudi za vodstvo Švicarjev, a z glavo v osmi minuti grdo zgrešil. V drugem polčasu sta imeli nekaj priložnosti obe ekip, toda mreži se nista zatresli kljub strogi izključitvi v španskih vrstah v zadnjih minutah. Pred povratnim obračunom na stadionu Ramona Sancheza Pizjuana je tako možno še prav vse. Anderlecht je prek Franka Acheamponga proti Šahtarju v Lvivu zabil dragocen gol v gosteh, a imajo Belgijci po tekmi na stadionu, kjer se je začel slovenski izpad z letošnjega Eura 2016, še veliko dela. Knapi so namreč slavili s 3:1, v prvem polčasu je goste načel Taison, le nekaj minut kasneje pa je vodstvo povišal Oleksandr Kučer. Acheampong je sredi drugega polčasa znižal izid, a je Šahtar na precej varno razdaljo pred potjo v Belgijo oddaljil Eduardo. Z drugim evropskim zadetkom sezone in samostojnim prodorom je Mehmet Topal v izdihljajih tekme z Brago prinesel zmago zvezdniškemu Fenerbahčeju (1:0).

Tudi Kevin Kampl tako kot Baselčan Šporar najbrž v tej sezoni ne bo več zaigral, Bayer Leverkusen pa bi slovenskega reprezentanta še kako potreboval. Farmacevti so v grozni seriji rezultatov klonili tudi pri Villarrealu (2:0), kjer jim je oba zadetka zabil nekdanji mladi francoski reprezentant Cedric Bakambu. Za prvi gol ga je že v četrti minuti lepo zaposlil izkušeni Roberto Soldado, Bakambu pa ni grešil pred Berndom Lenom. Po dobrih desetih minutah drugega polčasa je Bakambu udaril še enkrat, tokrat po malce srečni podaji Denisa Suareza, ki je z blokom prekinil napad Leverkusna in, kot se je izkazalo, idealno zaposlil svojega soigralca iz konice napada za 2:0. Za nameček je Leverkusen zaradi očitno malce hujše poškodbe izgubil še reprezentanta Christopha Kramerja, izključen pa je bil v eni zadnjih akcij tudi Tin Jedvaj. V razmerah, ki so bile na meji regularnega, sta se na San Mamesu v španskem obračunu pomerila Athletic Bilbao in Valencia. Močno namočena zelenica presežkov ni dovoljevala in po pričakovanjih je odločila standardna situacija, ki jo je po predložku Benata z glavo pod prečko netopirjev pospravil Raul Garcia (1:0). Baski so zapravili kar nekaj priložnosti v drugem delu drugega polčasa za še višjo zmago in Valencia tudi po zaslugi njihove zapravljivosti ostaja v igri pred povratnim obračunom. Lazio je z golom Marca Parola tik pred koncem prvega polčasa v Pragi uspel izničiti prednost domače Sparte in sinje modri so se lahko domov vrnili zmerno zadovoljni (1:1).

Osmina finala Lige Evropa, prve tekme:

Liverpool ‒ Manchester United 2:0 (1:0)
Sturridge 20./11-m, Firmino 73.

Basel ‒ Sevilla 0:0
RK: N'Zonzi 87./Sevilla
Andraža Šporarja (Basel) zaradi poškodbe ni bilo v ekipi.

Borussia Dortmund ‒ Tottenham Hotspur 3:0 (1:0)
Aubameyang 30., Reus 61., 70.

Fenerbahče ‒ Braga 1:0 (0:0)
Topal 82.

Šahtar Doneck ‒ Anderlecht 3:1 (2:0)
Taison 21., Kučer 24., Eduardo 79.; Acheampong 68.

Athletic Bilbao ‒ Valencia 1:0 (1:0)
Garcia 20.

Sparta Praga ‒ Lazio 1:1 (1:1)
Frydek 13.; Parolo 38.

Villarreal ‒ Bayer Leverkusen 2:0 (1:0)
Bakambu 4., 56.
RK: Jedvaj 90./Leverkusen
Kevina Kampla (Leverkusen) zaradi poškodbe ni bilo v ekipi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezdollar
11. 03. 2016 10.11
+1
Ko vidiš s kakšnimi postavami angleški klubi igrajo določene avropske tekme ti postane jasno,da se jim za te lovorike prav pošteno j... Sicer pa zakaj ne...saj imajo v svojem prvenstvu vsak vikend bolj zanimive tekme, pa tudi denarja se obrne veliko več...
bala sena
11. 03. 2016 11.41
+0
bala sena
11. 03. 2016 09.21
+0
mater tile angleški klubi so na nivoji slovenske lige!
Chelsea1991
11. 03. 2016 11.32
+0
ne samo niso tako zafustrirani kot špančki da bojo igrali na polno te revne evropske pokale ko pa za top5 finiš v PL dobiš več keša kot če zmagaš LP hahaha da o evropski ligici ne govorim še v 2. angleški ligi dobi prvak več denarja kot pa zmagovalec EL
bala sena
11. 03. 2016 11.40
+0
prosim povej mi koliko dobi zmagovalec LP in koliko 5 v PL????
bala sena
11. 03. 2016 12.10
+0
Chelsea1991
11. 03. 2016 12.31
+1
res je, lani je tottenham za 5. mesto dobil 88miljonov funtov oz 113miljonov evrov haha
Chelsea1991
11. 03. 2016 12.31
+1
pa to je đubrentus dobil 89miljonov evrov V CELI SEZONI, ne za poraz v finalu, torej se veliko bolj splača končati top5 v premierligi kot pa sploh igrati ligo prvakov
plat84
11. 03. 2016 12.43
+0
Chelsea je lanj zaslužil z naslovom EPL 99 mio funtov....Barca z naslovom la lige 140 mio evrov...to se meni zdi precej podobno...lol že qpr je zaslužil 64 mio funtov z zadnjim mestom...haha..jake razlike...
vectron
10. 03. 2016 21.55
+1
Barvo Dortmund, upam da grejo do konca