Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Dramatičen zaključek v Lyonu, zapravljene priložnosti domačih popeljale Ajax v veliki finale

Lyon, 11. 05. 2017 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.A./J.K.
Komentarji
2

Prava drama se je odvijala v Lyonu, kjer so se na povratni tekmi domači nogometaši pomerili z Ajaxom. Kljub neugodnemu izidu prve tekme, pa so bili gledalci vse do zadnje minute na trnih, saj je proti koncu obračuna že dišalo po preobratu (3:1).

Na zelenici parka Olympique Lyonnais sta se spopadla domači Lyon in gostujoči Ajax, ki si je na prvi tekmi zagotovil lepo prednost pred povratnim obračunom na francoskih tleh. Kljub temu ljubljencev domačega občinstva ni bilo za odpisati, saj so že večkrat dokazali, da jim preobrati niso tuji. Francozi so letos slavili v vseh izločilnih dvobojih na domači zelenici, medtem ko se je Ajax iz gostovanj vračal z porazoma in tremi remiji. Lyon se lahko pohvali tudi z največjim številom zadetkov v letošnji sezoni Lige Evropa, kar so skušali varovanci Bruna Genesia tudi tokrat obrniti v svojo prid. Veliko željo so pokazali že v samem začetku obračuna, ko je lepo priložnost z glavo zapravil Alexandre Lacazette, vendar pa je žoga le za las zgrešila vrata Andreja Onane. Kljub  začetni nevarnosti domačih pa je najnevarnejšo akcijo prvih minut zgrešil Amin Younes, ki je skušal izkoristiti podajo iz prostega strela, vendar pa je njegov poskus romal nad prečko. Tudi v nadaljevanju so bili nevarnejši gostje, z lepim strelom na vrata Anthonya Lopesa je poskušal Hakim Ziyech, vendar pa je slavje Ajaxa z izjemno obrambo preprečil Portugalec.

Pobudo na zelenici so v začetku prevzeli gostje, proti koncu prvega polčasa pa domači nogometaši.
Pobudo na zelenici so v začetku prevzeli gostje, proti koncu prvega polčasa pa domači nogometaši. FOTO: AP

Zato pa je bil ta nemočen tri minute kasneje, ko je mrežo zatresel Kasper Dolberg, ki je izkoristil nepozornost domače obrambe in ukanil domačega čuvaja mreže. V zadnjih izdihljajih prvega polčasa je po prekršku Matthijsa De Ligta sodnik pokazal na belo točko, nekaj upanja domačim navijačem pa je z zadetkom vlil Lacazette. Prav slednji pa je za huronsko navdušenje poskrbel tudi minuto zatem, ko je izkoristil podajo Nabila Fekirja in potisnil žogo za hrbet Onane ter s tem nakazal na zanimivo nadaljevanje obračuna v Lyonu. Francoski reprezentant je bil nevaren tudi v začetku drugega dela, ko so domači nevarno pritisnili na vrata gostujočega vratarja. Nekaj minut za tem je  neuspešno poskušal Mouctar Diakhaby, lepa priložnost pa se je iz rok izmuznila tudi Fekirju, ki je žogo poslal čez prečko. Niz napadov Francozov je prekinil Davinson Sanchez, ki je skušal izenačiti z nevarnim strelom, vendar je Lopes še pravočasno preprečil veselje gostov.  To so na drugi strani skušali izkoristiti domači, nekaj prostora se je ponudilo Fekirju, ki pa priložnosti ni znal izkoristiti.

Še pred koncem drugega polčasa je z dvema zadetkoma za veselje domačih poskrbel Lacazette, tretji zadetek pa je dosegel Ghezzal.
Še pred koncem drugega polčasa je z dvema zadetkoma za veselje domačih poskrbel Lacazette, tretji zadetek pa je dosegel Ghezzal. FOTO: AP

V drugem polčasu so nogometaši v belih dresih zapravili številne lepe priložnosti, ki bi morda pripomogle k preobratu, eno lepših, strel Marcieja Rybusa je blokiral čuvaj Ajaxove mreže Onana. Prav to bi se jim prav kmalu lahko maščevalo nekaj trenutkov za tem, ko je na drugi strani sijajno meril Donny van de Beek, Francoze pa je rešila le vratnica. Zatem pa so se domači vnovič zbrali in pritisnili na vrata gostov, za tretji zadetek v mreži gostujočega vratarja je poskrbel Rachid Ghezzal. Lyon je tako do podaljškov ločil le še en sam zadetek in v zadnjih minutah obračuna so Francozi še agresivneje pritisnili na vrata, dodatno pa je k temu pripomogla tudi premoč na igrišču, saj se je zaradi rdečega kartona poslovil Nick Viergever. Neverjetno priložnost je zapravil Maxwel Cornet, čigar strel je zgrešil desno vratnico, s tem pa so se končale sanje o preobratu, saj je kmalu zatem zazvenela sodnikova piščalka, ki je oznanila konec tekme in s tem napredovanje Ajaxa v veliki finale Lige Evropa. Amsterdamski klub, nekdanji evropski prvak, se v finale kakšnega evropskega tekmovanja vrača po letu 1996, ko je v Ligi prvakov ekipa Louisa van Gaala sredi Rima izgubila z Juventusom Marcella Lippija.

Izid druge tekme polfinala:

Lyon ‒ *Ajax 3:1 (2:1) /1:4/
Lacazette 45., 45.+1, Ghezzal 81.; Dolberg 27.
RK: Viergever 84./Ajax

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
12. 05. 2017 16.01
+1
Mufc bi lahko končal tekmo že v prvem polčasu z 2:0, samo niso in niso mogli zabiti gola :/
Smeljo
12. 05. 2017 09.48
Ucasih lajf ni posten... Zoga ni hotla za cetrti gol v mrezo... Cestitke ajaxu in upam da zmagajo v finalu!