Liga Evropa

VIDEO: Sanjski preobrat Borussie v Firencah - po skupnem zaostanku z 0:3 s štirimi zadetki do napredovanja

Firence, 23. 02. 2017 23.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Borussie Mönchengladbach so na povratni tekmi šestnajstine finala Lige Evropa s 4:2 v gosteh premagali Fiorentino in se tako napredovanja veselili s skupnim izidom 4:3. Nemci so po slabem začetku in zaostanku z 0:2 s hat-trickom Larsa Stindla in zadetkom Andreasa Christensena prišli do sanjskega preobrata v Firencah. Josip Iličić stresel prečko Borussie.

Fiorentina je v zadnjem hipu rešila izjemno nevaren napad Borussie Mönchengladbach že v četrti minuti tekme, ko je z leve strani v kazenski prostor podajal Oscar Wendt, a je zadnji hip žogo odbil eden od domačih branilcev. V četrti minuti je sledil tudi prvi strel na vrata, ko je z roba kazenskega prostora sprožil 24-letni nemški vezist Jonas Hofmann. Nevarno pa je bilo le dobro minuto tudi na drugi strani, ko je Andreas Christensen ob nespretnem posredovanju skorajda spravil mrežo v lastno mrežo, a so se Italijani morali zadovoljiti zgolj s kotom. Italijane bi kmalu šokiral Jannik Vestergaard, ki je po strelu z glavo stresel okvir vrat Fiorentine. Šok za podjetnejše Nemce je sledil v 16. minuti, ko je iz protinapada mrežo Borussie zatresel v zadnjem času zelo vroči hrvaški napadalec Nikola Kalinić. Ta je izkoristil lepo podajo Federica Bernadeschija. Italijani bi vodstvo lahko še povišali v 23. minuti, ko je kar dva strela Fiorentine zaustavil vratar vidno šokiranih gostov Yann Sommer – z neposredne bližine sta poskusila Federico Chiesa in Bernadeschi. Na drugi strani je dobri dve minuti kasneje nevarno sprožil Mahmoud Dahoud, ki je po podaji Patricka Hermanna poskusil z bližine, a meril za kakšen meter prek italijanskih vrat. Nemci pa so kmalu doživeli nov šok, potem ko se še niso dobro pobrali po uvodnem zadetku Italijanov. Po bizarni napaki branilca Vestergaarda, ki je kot zadnji mož v obrambi Borussie zgrešil žogo ob poskusu podaje, je na 2:0 v 29. minuti tekme povišal Borja Valero, ki mu samemu ni bilo težko premagati nemočnega Sommerja. Krasno priložnost za znižanje zaostanka pa je zapravil rezervist Josip Drmić (zamenjal je poškodovanega Thorgana Hazarda), ki je lepo utekel obrambi domačinov v 42. minuti tekme, a z leve strani meril preveč po sredini vrat, tako da je Ciprian Tatarusanu njegov poksus uspel odbiti. Še iz istega napada pa so Nemci prišli do enajstmetrovke, ki jo je po prekršku Maximiliana Olivere zanesljivo izvedel prvi napadalec Borussie Lars Stindl in znižal zaostanek Nemcev v Firencah na 1:2. To je bil tudi izid prvega polčasa.

Kalinić je načel mrežo Borussie Mönchengladbach.
Kalinić je načel mrežo Borussie Mönchengladbach. FOTO: AP

Drugi polčas se je začel sanjsko za Nemce, potem ko je z neposredne bližine v mrežo Italijanov žogo porinil strelec prvega zadetka za Nemce Stindl. Še predno je žoga prišla na nogo Stindlu se je z obrambo Josipu Drmiću izkazal vratar Tatarusanu. Stadion Artemio Franchi je obnemel po še tretjem zadetku Stindla v 55. minuti tekme, ko je po krasni uigrani kombinaciji po podaji s prostega strela s kakšnih 17 metrov z levico matiral nemočnega romunskega vratarja Tatarusanuja. Vodstvo nepopustljivih Nemcev je po nebeškem skoku z glavo povišal Andreas Christensen, ki ga je krasno zaposlil Hofmann. Gol priključka za domače pa bi lahko zabil slovenski rezervist Josip Ilićić, ki je v 63. minuti vstopil namesto Bernadeschija. 'Jojo' je dobre tri minute po vstopu v igro stresel okvir vrat Borussie po poskusu s prostega strela z desne strani s kakšnih 27 metrov. Morda se je žoge celo dotaknil Sommer in jo dvignil v prečko, od katere se je nato dobila nazaj v polje. Drugi nevaren poskusi Iličića je sledil v 81. minuti, ko je zanj netipično sprožil z desnico, a s kakšnih 18 metrov meril prek nemških vrat. Napadi Fiorentine so bili prejalovi, da bi lahko resno ogrozili napredovanje Borussie, ki se je veselila končne zmage s 4:2 in napredovanja s skupnim izidom 4:3.

Prvo ime tekme v Firencah - Lars Stindl.
Prvo ime tekme v Firencah - Lars Stindl. FOTO: AP

Liga Evropa, povratna tekma 1/16-finala:
Fiorentina ‒ Borussia Mönchengladbach2:4 (2:1) /1:0/
Kalinić 16., Valero 29.; Stindl 44./11-m, 47., 55, Christensen 60. 

*ekipa, ki je napredovala

/izid s prve tekme/

Postavi:
Fiorentina: Tatarusanu; Sanchez, Rodriguez, Astori; Chiesa, Badelj (Babacar/64.), Vecino, Olivera; Bernardeschi (Iličić/63.), Valero; Kalinić.

Borussia: Sommer; Jantschke, Vestergaard, Christensen, Wendt; Herrmann, Dahoud (Strobl/80.), Kramer, Hofmann (Johnson/73.), Hazard (Drmić/28.), Stindl.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vidnij
26. 02. 2017 18.16
Kak lahko posti Ilićiča veni.
kemuri
24. 02. 2017 13.39
Iličić je predober igralec za Fiorentino...ta Bosanec Ružnić bo vse slovenske talente uničil, ker drugam ne ve ( verjetno zaradi neznanja drugih jezikov ) prodat igralce kot v bedno italijansko ligo.
vectron
24. 02. 2017 13.38
zanimiva tekma, pobrali so se iz nič, bravo Borussia M......krivec pa definitivno trener Sousa, Iličič pa dober samo premalo časa je bil noter, moral bi igrat od začetka
BožidarMacur
23. 02. 2017 22.55
+2
Hahah lukach celi prvi polčas hvalil Fiorentino in od trinajste minute naprej govoril da borusija danes ni v vlogi favorita. Zdaj pa preobrat. Daj odstavite tega lukacha itak ga bom pa na derbiju srečal. Bravo borusija ilicic pejt v olimpijo
BayernGomez
23. 02. 2017 22.58
+8
Na začetku je trdil da Fiorentina nima šans. Po zadetku je bilo nasprotno. Sedaj je bil pa spet istega mnenja kot na začetku. Iličič pa super odigral.
GlavniModerator
23. 02. 2017 22.58
+5
odkar komentira za poptv se je cist zgubu. Obreza sta ga prehitela po levi in desni...
FootballMaster
24. 02. 2017 10.14
+0
Obreza nimata pojma. Najslabša komentatorja daleč (vsaj tisti ki komentira laligo). Vse kar zna je da pol ure razlaga neko nepomembno statistiko ki nima veze s potekom igre, kar pa komentira je pa zelo subjektivno in moteče. Še navijači Barcelone ga ne morejo več poslušati take gluposti govori.
GlavniModerator
23. 02. 2017 22.47
+10
osmi klub belgijskega prventsva bo lihkar izlocu enega izmed konkurentov za naslov angleskega prvaka. Angleska liga najmocnejsa na svetu hahaha
yyyeb
24. 02. 2017 09.07
+0
angleška liga je močna samo med medijsko pozornostjo in zaradi tega ljudje mislijo, da se drugje sploh ne igra nogometa.
BayernGomez
23. 02. 2017 22.44
+3
Sicer bi Iličiču privoščil da zadene a upam da se Borussia uvrsti naprej. Škoda ker ni Iličič zadel iz prostega strela.
BayernGomez
23. 02. 2017 22.47
+5