Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Schalke s preobratom v četrtfinale, zmagoslavje Rome ni zadostovalo za napredovanje, turško-grški obračun pripadel Bešiktašu

Istanbul, Krasnodar, Genk, Amsterdam, Rim, 16. 03. 2017 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
J.K./N.A.
Komentarji
4

Na povratnih tekmah osmine finala Lige Evropa se je po preobratu proti Mönchengladbachu v četrtfinale uvrstil Schalke (2:2), Ajax se je z zmago oddolžil navijačem za poraz v Koebenhavnu (2:0), Anderlecht pa je na domači zelenici z golom odpravil APOEL (1:0). Na obračunu med Romo in Lyonom so slavili Italijani, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje (2:1), Bešiktaš pa je z igralcem manj ugnal grški Olympiakos (4.1), Celta Vigo je le še potrdila svoj primat pri ruskem Krasnodarju (0:2), Genk pa je izločil Gent (1:1).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme AS Roma - Lyon
    03:13
    Vrhunci tekme AS Roma - Lyon
  • Vrhunci tekme Genk - Gent
    02:56
    Vrhunci tekme Genk - Gent
  • Vrhunci tekme FK Krasnodar - Celta Vigo
    03:19
    Vrhunci tekme FK Krasnodar - Celta Vigo
  • Vrhunci tekme Bešiktaš - Olympiakos
    03:06
    Vrhunci tekme Bešiktaš - Olympiakos

Po prvem porazu na gostovanju v letošnji sezoni je na maščevanje čakala italijanska Roma, ki je na domači zelenici gostila Lyon. Dva zadetka bi klub iz večnega mesta popeljala v četrtfinale, v kolikor Francozom ne bi uspelo zatresti mreže vratarja Alissona. Že sam začetek tekme je napovedal obetaven nogometni obračun, ko je prečka Antonia Rudigerja rešila gostujočo ekipo, zatem pa je z glavo iz težkega položaja skušal zadeti še Mohamed Salah. Nogometaši Lyona niso stali križem rok temveč so utišali tribune z golom Mouctarja Diakhabya, Roma pa ni ostala dolžna in že dve minut izza tem je izenačil Kevin Strootman. Dogajanje na igrišču se je po zadetkih nekoliko umirilo, zato je francosko obrambo presenetila lepa poteza Radje Nainggolana, ki je le za las zgrešil levo vratnico. Italijani niso prenehali s pritiskom na vrata tekmeca in pred koncem polčasa je bil nevaren dobro razpoloženi Strootman, čigar trud je zaustavil vratar Anthony Lopes.

Po povratku na zelenico so bili sprva nevarnejši domači, lepa priložnost za zadetek z glavo se je ponudila Nainggolanu, vendar pa je poskus še pravočasno zaustavila zadnja francoska vrsta. Vendar pa zadovoljstvo varovancev Bruna Genesia ni trajalo dolgo, lastno mrežo je v 60.minuti zatresel nesrečni Lucas Tousart. Po drugem zadetku v prid Italijanov se je igra vnovič razživela, po precizni podaji soigralcev je do lepega položaja prišel Stephan El Shaarawy, čigar strel je potoval mimo leve vratnice, minuto kasneje pa je protinapad Lyona slabo zaključil Maxwel Cornet. Kljub nekaj poskusom na obeh straneh je rezultat vse do zaključnega sodnikovega žvižga ostal nespremenjen, zaradi česar so se napredovanja v četrtfinale razveselili Francozi.

Obračun med Lyonom in Romo je bil prav zagotovo eden izmed razburljivejših v tem večeru.
Obračun med Lyonom in Romo je bil prav zagotovo eden izmed razburljivejših v tem večeru. FOTO: AP

Zmagoslavje na Cipru je bilo dobro izhodišče Anderlechta pred povratno tekmo z APOEL-om. Nizozemci so tako prekinili ciprski niz neporaženosti, vendar pa bi se stanje na igrišču lahko kaj hitro spremenilo v prid gostom. Tega se je nizozemski klub še predobra zavedal, zato je z nevarnejšo akcijo poskušal že kmalu po pričetku tekme, vendar je obetajoč strel Lukasza Teodorczyka še pravočasno ubranil gostujoči vratar. Ciprčani so sicer ves čas skušali narekovati ritem na zelenici, nekaj lepih možnosti za zadetek pa so si zagotovili tudi nogometaši Anderlechta, ki so domače navijače vendarle razveselili v 65.minuti, pod zadetek se je vpisal Frank Acheampong. Nizozemci so uspeli zadržati vodstvo vse do konca, s čimer so si zagotovili mesto v nadaljevanju tekmovanja. 

Nizozemski Ajax si je želel oprati sloves po porazu v danski prestolnici, kjer je na prvi tekmi osmine finala z 2:1 izgubil proti Koebenhavnu. Domači so bili pred pričetkom obračuna le dva gola oddaljeni od šeststotega zadetka v UEFA tekmovanju, kar je bil še dodaten motiv za četo Petra Bosza. Mreža Dancev tako ni ostala prazna dolgo časa, v 23. minuti se je med strelce po podaji Amina Younesa z glavo vpisal Bertrand Traore, lepo priložnost za še višje vodstvo pa je devet minut kasneje s prostega strela zapravil Hakim Ziyech. Nizozemci so se vendarle uspeli zbrati v zadnjih izdihljajih prvega dela, ko je po prekršku Robina Olsona z bele točke mrežo zatresel Kasper Dolberg in poskrbel za jubilejni zadetek moštva v rdeče belih dresih. Ajax je bil vse do konca polčasa še nekajkrat blizu povišanja vodstva, Danci pa so se po porazu na nizozemskem morali posloviti od četrtfinala.

Traore je v vodstvo povedel nizozemski Ajax, po tem ko je z glavo premagal Olsona.
Traore je v vodstvo povedel nizozemski Ajax, po tem ko je z glavo premagal Olsona. FOTO: AP

Po izenačenem izidu na gostovanju pri Schalkeju se je Mönchengladbach moral spopasti s slabo statistiko na domači zelenici: dva poraza in dva remija, medtem ko je gostujoča ekipa iz Gelsenkirchena izgubila le eno izmed zadnjih gostujočih desetih tekem v Ligi Evropa. Domači so zato kaj kmalu po prihodu na zelenico prvič poskušali preko Josipa Drmića, čigar strel z glavo je končal za levo vratnico. To pa ni ustavilo nogometašev Mönchengladbacha in osem minut kasneje je na veselje domačih navijačev mrežo zatresel Andreas Christensen, v zadnjih trenutkih polčasa pa jim je uspelo še drugič, pod fantastični zadetek z razdalje se je vpisal Mahmoud Dahoud. Očitno se je gostom med premorom vendarle uspelo zbrati in po nekaj minutah na zelenici so vknjižili svoj prvi zadetek na tekmi, žogo je v desni spodnji kot poslal Leon Goretzka. V 67. minuti pa je sledil hladen tuš za domačo ekipo, po posredovanju z roko Dahouda je iz enajstih metrov zadel Nabil Bentaleb. Schalke si je s tem zadetkom zagotovil vstopnico za četrtfinale, preobrat pa je dodobra razjezil domače navijače, ki so po prvem polčasu že računali na napredovanje v naslednji krog. 

Turško grški dvoboj med Bešiktašem in Olympiacosom se je na drugi tekmi preselil v Istanbul, potem ko sta se tekmeca na grških tleh razšla z neodločenim izidom, tam pa je domača ekipa že v prvih minutah pokazala zobe. Bešiktaš je nevarno zapretil z akcijo Ricarda Quaresme kmalu po začetnem sodnikovem žvižgu, tri minute kasneje pa že prvič zatresel mrežo. Med strelce se je z glavo vpisal Vincent Aboubakar, rezultat pa je v sredini polčasa še povišal Ryan Babel, ki je z nizkim strelom premagal vratarja Nicolo Lealija. Zadetek je očitno prebudil nogometaše Olympiacosa, ki so zadeli po golu Tarika Elyounoussija, nehvaležna situacija, sploh glede na to, da so osem minut za tem domači po rdečem kartonu Aboubakarja ostali z igralcem manj na zelenici. To pa ni zaustavilo Bešiktaša, ki je v 75.minuti še povišal svoje vodstvo, pod zadetek se je vnovič vpisal Babel, ki je z močnim strelom presenetil vratarja Lealija in ko je že kazalo na končni rezultat z dvema goloma razlike, je goste presenetil še Cenk Tosun in postavil končni izid 4:1.

Bešiktaš je domače navijače razveselil s kar štirimi zadetki.
Bešiktaš je domače navijače razveselil s kar štirimi zadetki. FOTO: AP

Celta po zmagoslavji na domači zelenici gostuje pri ruskem Krasnodarju, ki mu je na španskih tleh uspelo zadeti gostujoči gol. V prid domačega moštva govori dejstvo, da je ekipa zadela gol na vseh zadnjih petih tekmah, prav dodaten motiv pa je imel na tekmi tudi Mauricio Pereyra, ki je dan pred tem praznoval svoj 27.rojstni dan. Prav slednji je tako poskrbel za prvo lepo priložnost na tekmi, ko je iz prostega strela zaposlil gostujočo obrambo. Drugi polčas se je bolje pričel za špansko Celto, slednja je povedla po zadetku Huga Malle, ki se je znašel na pravem mestu ob pravem trenutku. Domači so po prejetem zadetku še intenzivneje pritisnili na vrata Špancev, vendar je obetaven strel Wandersona letel mimo desne vratnice. Obetavne priložnosti Krasnodarja pa niso zaustavile gostov, po lepi podaji Johna Guidettija se je med strelce vpisal Iago Aspas, ki je potisnil žogo v gol vratarja Andreja Sinitsjna.

Obračun med Krasnodarjem in Celto se je končal v prid gostov z Iberskega polotoka.
Obračun med Krasnodarjem in Celto se je končal v prid gostov z Iberskega polotoka. FOTO: AP

Dobrih 125 kilometrov oddaljena Gent in Genk sta se tokrat spopadla na vzhodu Belgije, domača ekipa pa se je na gostovanju veselila visoke zmage 5:2. Nogometaši Genta so se zavedali, da bo razliko težko nadoknaditi, kljub temu pa so potrebovali visoko zmago za uvrstitev v četrtfinale Lige Evropa. Njihove sanje so se razblinile že v prvem polčasu, ko je mrežo zatresel Timothy Castagne z lepim strelom v spodnji levi kot vrat Lovra Kalinića. Domači so tudi v drugem delu tekme prikazali nekaj lepih priložnosti, vendar pa so do zadetka v 84.minuti prišli prav gostje, z močnim strelom je zadetek vpisal Louis Verstraete.

Liga Evropa, povratne tekme osmine finala:

Ajax ‒ Koebenhavn 2:0 (2:0) /1:2/
Traore 23., Dolberg 45.

Anderlecht ‒ APOEL 1:0 (0:0) /1:0/
Acheampong 65.

Roma ‒ Lyon 2:1 (1:1) /2:4/
Strootman 17., Tousart 60./AG; Diakhaby 16.

Mönchengladbach ‒ Schalke 2:2 (2:0) /1:1/
Christensen 26., Dahoud 45.; Goretzka 54., Bentaleb 68.

Bešiktaš ‒ Olympiakos 4:1 (2:1) /1:1/
Aboubakar 10., Babel 22., 75., Tosun 84.; Elyounoussi 31.

FC Krasnodar ‒ Celta Vigo 0:2 (0:0) /1:2/
Mallo 52., Aspas 80.

Genk ‒ Gent 1:1 (1:0) /5:2/
Castagne 20.; Verstraete 84.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea1991
16. 03. 2017 21.50
+1
ne pišite "španska celta" ker galicijci so tako kot njihov jezik portugalci in jih boli pimpek za španijo, kot da bi makedoncem rekel da so grki
Chelsea1991
16. 03. 2017 21.51
+1
če se bo kdo zares odcepil od obubožane španije v naslednjih 15 letih bo to galicija in ne katalonija
Ka pa mislis
17. 03. 2017 08.23
Galicija je del spanije, in ne more bit narobe ce se omenja kot spanski klub. Tud za bayern pol ne bi smel rect nemski klub, al pa mb, slovenski klub.
TomažNovak
17. 03. 2017 09.21
Galicija se ne bo odcepila, tam ni nobenih teženj. Je pa res, da imajo jezik podoben portugalskemu in da jih tudi dolga zgodovina veže na Portugalsko. So pa revni kot cerkvene miši, sploh v primerjavi s Katalonijo.