Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Gameiro zapravljal, nato pa z enajstih metrov rešil remi Seville proti staremu znancu Šahtarju

Lviv, 28. 04. 2016 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sevilla je povedla, nato pa se z golom Kevina Gameiroja v zaključku tekme vrnila za remi na prvi tekmi polfinala Lige Evropa proti Šahtarju (2:2). Ukrajinci so odgovorili na hiter zaostanek in bi lahko vodili tudi z več kot enim zadetkom, Andaluzijci pa so odigrali izvrstnih zadnjih 15 minut.

Branilci naslova iz Seville so se za prvo tekmo polfinala vrnili v Ukrajino, a na drugo prizorišče kot leta 2007, potem ko so proti Šahtarju na njegovem starem stadionu v Donjecku na tekmi pokala Uefa dramatično napredovali tudi po zaslugi zadetka svojega vratarja Andresa Palopa. Rudarji, ki še vedno igrajo v izgnanstvu v Areni Lviv, kjer je v zaključku lanskega leta usodno padla slovenska reprezentanca, so si želeli maščevanja, Unai Emery pa je oranžno-črne presenetil že s prvo postavo. Proti pričakovanjem sta začela Adil Rami in Vitolo, prav slednji pa je že po nekaj minutah zadel za vodstvo. Po lepi podaljšani žogi Kevina Gameiroja je Vitolo potegnil po boku v kazenski prostor, nato pa lepo preigral branilca in med nogama Andrija Pjatova zabil z levico. A šok v ukrajinskih vrstah ni trajal dolgo, Šahtar je prevzel pobudo in trkal na vrata dvakratnih zaporednih osvajalcev Lige Evrope. Domačin v gostujočih vrstah Jevhen Konopljanka je sicer v 21. minuti še uspel prekiniti nevarno akcijo Darija Srne, toda rdeče-beli se dve minuti kasneje niso več rešili. Globinska žoga med Sergia Escudera in Daniela Carrica je razparala seviljsko obrambo, igralec tekme Marlos pa si je podajo ustavil s prsmi in nato mirno zadel ob vratnico Davida Sorie. Marlos in Taison sta bila nerešljivi uganki za Špance, ki so v 35. minuti z zadnjimi močmi izbili strel Taisona v kazenskem prostoru, žoga se je od Stevena N'Zonzija odbila v kot.

Kevin Gameiro je poskrbel za mirnejši spanec branilcev naslova.
Kevin Gameiro je poskrbel za mirnejši spanec branilcev naslova. FOTO: AP

Prav po tem kotu pa je Šahtarju uspel popoln preobrat: po uigrani akciji in kratki kombinaciji ob črti, ki označuje rob igrišča, sta kombinirala Marlos in Taison, Marlos pa je izvrstno podal v sredino, kjer je žogo z glavo mimo Sorie pospravil Taras Stepanenko. Sevilla je bila v velikih težavah in Taison je bil dvakrat blizu že v naslednjem napadu, toda izid se do polčasa ni spremenil. Gostje so v drugi polčas šli malce bolj odločno, neugoden strel Carrica je Pjatov v 55. minuti po odboju od tal malce nekonvencionalno odbil. Na drugi strani je odgovoril Marlos, ki je pobegnil obrambi Seville, a ga je Soria prehitel, za nameček pa še blažje "nokavtiral". Emery je iz igre za zadnjih 30 minut potegnil heroja domače reprezentance Konopljanko, zamenjal ga je Michael Krohn-Dehli. N'Zonzi je po uri igre z glavo meril manj kot pol metra mimo daljše vratnice Pjatova, ki bi bil verjetno na žogi po slabo razčiščeni podaji s strani. Ukrajinski vratar je moral kmalu v dveh poskusih ustaviti še strela svežega Krohn-Dehlieja, Marlos je v kazenskem prostoru Seville prav tako zapretil, toda zadel v blok in neuspešno zahteval igro z roko. Krohn-Dehlie je v 70. minuti očitno utrpel hujšo poškodbo kolena, saj je moral z zelenice v hudih bolečinah na nosilih.

Nato pa so se začele minute Gameiroja - nekdanji član Paris Saint-Germaina je v 75. minuti zadel iz sporno dosojenega prepovedanega položaja, ko je ušel domačim branilcem in v mrežo lepo preusmeril podajo Escudera. Dve minuti kasneje je po prekrasni žogi Everja Banege najboljši strelec kluba spet pobegnil, toda pred Pjatovom meril prek vrat. V še lepši priložnosti je bil Francoz po dobri akciji Vitola, Stepanenko pa je žogo pred Gameirojem zbil praktično z golove črte. A Gameiro je vztrajal in bil nagrajen v 82. minuti, ko je napadalec Facundo Ferreyra v slogu svojega igralnega položaja štartal nad Vitola v 16-metrskem prostoru, nogometaš s Kanarskih otokov pa je izkoristil rahel udarec in izsilil najstrožjo kazen. Odgovornost je nase prevzel Gameiro in pred očmi enega najboljših evropskih napadalcev Andrija Ševčenka, ki je bil na tribuni, zadel po sredini za končnih 2:2 in lep kapital pred povratnim obračunom. Rezultat bi lahko bil še lepši, če ne bi Banega po tem, ko so Sevillčani izigrali domačo obrambo, z volejem znotraj kazenskega prostora namesto v okvir gola zadel glave Jaroslava Rakitskija.

Liga Evropa, prva tekma polfinala:

Šahtar Donjeck ‒ Sevilla 2:2 (2:1)
Marlos 23., Stepanenko 35.; Vitolo 6., Gameiro 82./11-m

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.