Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Kdo lahko ustavi Verbiča? Fantastičen gol premalo za remi, zadel tudi Skubic, slovo Keka in Rijeke

Moskva, Atene, Konya, Astana, 23. 11. 2017 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Dva slovenska reprezentanta sta se na četrtkovih tekmah Lige Evropa veselila zadetkov z grenkim priokusom. Benjamin Verbič je kljub krasotici v mreži moskovske Lokomotive glavno mesto Rusije s Koebenhavnom zapuščal sklonjenih glav (1:2), tudi gol Nejca Skubica za Konyaspor proti slovitemu Marseillu pa ni bil dovolj za kaj več kot remi (1:1).

Več videovsebin
  • Gol Benjamina Verbiča na tekmi Lokomotiva Moskva - Koebenhavn
    01:15
    Gol Benjamina Verbiča na tekmi Lokomotiva Moskva - Koebenhavn
  • Gol Nejca Skubica na tekmi Konyaspor - Marseille
    01:50
    Gol Nejca Skubica na tekmi Konyaspor - Marseille
  • Vrhunci tekme LE: Konyaspor - Marseille
    02:42
    Vrhunci tekme LE: Konyaspor - Marseille
  • Vrhunci tekme LE: Lazio - Vitesse
    02:06
    Vrhunci tekme LE: Lazio - Vitesse
  • Vrhunci tekme LE: Athletic Bilbao - Hertha Berlin
    03:25
    Vrhunci tekme LE: Athletic Bilbao - Hertha Berlin
  • Vrhunci tekme LE: Lokomotiva Moskva - Kobenhavn
    02:54
    Vrhunci tekme LE: Lokomotiva Moskva - Kobenhavn
  • Vrhunci tekme LE: AEK Atene - Rijeka
    03:17
    Vrhunci tekme LE: AEK Atene - Rijeka
  • Vrhunci tekme LE: Everton - Atalanta
    03:21
    Vrhunci tekme LE: Everton - Atalanta
  • Vrhunci tekme LE: Partizan - Young Boys
    01:57
    Vrhunci tekme LE: Partizan - Young Boys
  • Vrhunci tekme LE: AC Milan - Austria Dunaj
    03:36
    Vrhunci tekme LE: AC Milan - Austria Dunaj

Na gostovanju pri moskovski Lokomotivi si Koebenhavn v boju za napredovanje iz skupine F ni smel privoščiti spodrsljaja. Napet troboj med Danci, Rusi in moldavskim Šerifom je še dodatno začinil vodilni zadetek izkušenega Jeffersona Farfana v 17. minuti, nato pa je Benjamin Verbič odgovoril s pravo mojstrovino. Slovenski reprezentant je z roba kazenskega prostora z desnico poslal neubranljiv projektil v daljši kot domačih vrat za 1:1 v prvem polčasu. Razen rdečega kartona na oktobrski tekmi s Horsensom v danskem prvenstvu so za nekdanjim članom Celja morda najboljši tedni po prihodu na sever Evrope, saj je bil četrtkov gol že Verbičev peti na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih. A reči so se za Dance vnovič zapletle v drugem polčasu, že po šestih minutah je Farfan zadel še drugič v večeru in poskrbel za novo vodstvo ter zmago, po kateri je Koebenhavn večer zaključil šele na tretjem mestu na lestvici. V zadnjem krogu bodo levi gostili Šerif, s katerim bodo odločali o potniku v nadaljnje tekmovanje. Moldavci so zvečer za nameček slavili proti Zlinu (1:0) s hitrim golom Jaira, ki se je dobro znašel v kazenskem prostoru po predložku s strani in mirno zadel, najuspešnejši moldavski predstavnik v evropskih tekmovanjih pa je s tremi točkami Verbičevemu Koebenhavnu pobegnil na tri točke naskoka. Zdaj je torej jasno, da morajo Danci v zadnjem krogu nujno zmagati.

Verbičevo slavje s soigralci v Moskvi.
Verbičevo slavje s soigralci v Moskvi. FOTO: AP

Konyaspor Nejca Skubica je bil s svojim kapetanom na dobri poti proti pomembni zmagi, potem ko je v Konyi za vodstvo proti evropskemu velikanu Marseillu z enajstih metrov zadel ravno nekdanji član Interblocka in Domžal. Jordan Amavi je bil v akciji, ki je privedla do najstrožje kazni, tudi izključen, a so se Francozi vseeno smejali zadnji in izenačili po zaslugi avtogola Wilfreda Moke v enem zadnjih napadov ter tako pred zadnjim krogom ubranili dve točki prednosti pred Turki v skupini I, kjer je Salzburg na drugi četrtkovi tekmi doma visoko ugnal Vitorio iz Guimaraesa (3:0) in si tako priigral napredovanje s prvega mesta.

Vseh 90 in še nekaj več minut je bil na zelenici še en slovenski reprezentant Miha Mevlja, ki se je v Sankt-Peterburgu veselil zmage Zenita nad makedonskim Vardarjem (2:1). Dmitrij Poloz je v 16. minuti poskrbel za vodstvo in čeprav je Artem Dzjuba sredi polčasa zapravil še najstrožjo kazen, so Rusi na odmor odšli z dvema goloma prednosti, potem ko je zadel še Emiliano Rigoni. Dejan Blaževski je malce začinil končnico obračuna, ki pa se je končal z zmago ruskega prvoligaša. Slavje Real Sociedada na gostovanju pri Rosenborgu v drugem obračunu večera (1:0) pomeni, da sta obe moštvi že v 1/16 finala, a ju loči le točka in o prvemu mestu bo odločal zadnji krog. Napadalec Villarreala Cedric Bakambu je z dvema goloma odločil prvo tekmo petega kroga skupinskega dela v Astani, kjer je istoimenski kazahstanski prvak pritiskal do zadnjih minut (2:3). Rumena podmornica je z novimi tremi točkami že v šestnajstini finala kot prvouvrščena iz skupine, medtem ko se bo Astana še potila.

Nejc Skubic (levo) v dvoboju z Jordanom Amavijem, ki mu je s prekrškom za rdeči karton nato "ponudil priložnost" za strel z bele pike.
Nejc Skubic (levo) v dvoboju z Jordanom Amavijem, ki mu je s prekrškom za rdeči karton nato "ponudil priložnost" za strel z bele pike. FOTO: AP

Lazio je izgubil prvi točki v tej sezoni LE, potem ko je dvoboj z Vitessejem končal neodločeno 1:1. Za Nizozemce je Tim Matavž začel tekmo in igral do 62. minute in imel v prvem polčasu uvodoma tudi lepo priložnost za zadetek, a je ni izkoristil. Kljub točki so nogometaši Vitesseja še zadnji na lestvici, Lazio je že prvi, Nica pa tudi ne more več izgubiti drugega mesta. Bryan Linssen je kmalu po začetku tekme v Rimu poskrbel za vodstvo gostov, a je novopečeni španski reprezentant Luis Alberto še pred polčasom izenačil in postavil končnih 1:1. Na južni francoski obali je dvakrat v polno meril kontroverzni Mario Balotelli, najprej z enajstih metrov in nato še iz igre. Gostujoči Zulte je z golom Briana Hämäläinena sicer napovedal vroče zadnje minute, ki pa jih je hitro "ohladil" Adrien Tameze in fantom z Azurne obale zagotovil vse tri točke. Izjemno tekmo so lahko spremljali gledalci v Bilbau, kjer je Hertha dvakrat vodila, potem ko sta v 26. in 36. minuti zadela Matthew Leckie in Davie Selke, a so baskovski levi vedno znova odgovorili. Najprej je z enajstih metrov v 35. minuti izenačil Aritz Aduriz, ki je nato z bele točke ponovil vajo še v 66. minuti. V napeti končnici je Inaki Williams odločil obračun z golom v 82. minuti, po katerem je bilbajsko moštvo korak od napredovanja, ki pa si ga je (prvič v zgodovini kluba) že priigral izjemni  Oestersunds. Ekipa, za katero je izjemen vzpon od švedske obskurnosti do najelitnejših evropskih tekmovanj, je doma premagala Zorjo (avtogol Dmitra Grečjškina v 40. minuti in zadetek Samana Ghoddosa v 78. minuti) in se tako veselila odprtja novega zlatega poglavja v klubski zgodovini.

Jasmin Kurtić in Josip Iličić nista bila v središču pozornosti spektakularne zmage Atalante pri Evertonu (5:1). Na legendarnem Goodison Parku je Bryan Cristante že v 12. minuti izkoristil izvrsten prodor Andree Masiella in žogo skozi gnečo pospravil v prazno mrežo. Kurtić in Iličić sta s klopi spremljala, kako je Atalanta takoj po začetku prvega polčasa prek Alejandra Gomeza zapravila izjemno priložnost za povišanje vodstva. Povsem nezbrani Ashley Williams je zakrivil najstrožjo kazen, Joel Robles pa je nato ustavil Gomeza in preprečil žogi pot v mrežo tudi v nadaljevanju akcije, ko bi lahko Bergamčani spet zadeli. Na začetku 63. minute pa so črno-modri le povišali prednost, ko je Gomez podajal iz kota, Cristante pa je najvišje skakal na bližnji vratnici za 2:0. Everton še vedno išče zamenjavo za trenerja Ronalda Koemana, začasnemu vodstvu in navijačem na ne preveč polnih tribunah pa je nekaj veselja prinesel vsaj gol Sandra Ramireza. Nekdanji član Barcelone je po akciji Wayna Rooneyja in Kevina Mirallasa natančno meril v daljši kot z zelo težkega položaja v 71. minuti. To je bil prvi gol za Španca po težavnih nekaj mesecih po prihodu na Otok, a so njegove karamele na koncu vseeno visoko izgubile. Robin Gosens je po novem kotu Gomeza natančno meril z roba kazenskega prostora, sveži rezervist Andreas Cornelius pa je že v naslednjem napadu še dodatno razhudil liverpoolsko občinstvo. A to še ni bil bridki konec za modre, ki so dobili "petardo", ko je v sodnikovem dodatku drugič zadel Cornelius.

Matjaž Kek "v akciji" na atenskem olimpijskem stadionu.
Matjaž Kek "v akciji" na atenskem olimpijskem stadionu. FOTO: AP

Tudi pred gostovanjem Rijeke v Atenah pri AEK so se pojavljale govorice, da Matjaž Kek "visi" na reški klopi, kjer pa je bil lahko izjemno zadovoljen s prvimi 30 minutami. Alexander Gorgon je po podaji iz kota podaljšal žogo ob vratnico za vodstvo hrvaških prvakov, ki ga je po dolgi podaji lastnega vratarja Andreja Prskala in s strelom z roba kazenskega prostora podvojil v 26. minuti. Grki so še pred polčasom znižali, zadel je Sergio Araujo, nato pa je AEK na olimpijskem stadionu izenačil po prostem strelu, ko je predložek slabo izbijal Prskalo, Lazaros Christodoulopoulos pa zadel v prazen gol. Rečani tudi z Maticem Črnicem niso uspeli še enkrat zadeti, da bi se ohranili med živimi v skupini D. Ne gre pozabiti, da so Rečani v prvem delu tekme zadeli še dve vratnici, a so nato popustil in na koncu srečno prestali zadnji nevaren napad domačih in obdržali izid 2:2.  Tako v nadaljnje tekmovanje poleg AEK potuje še AC Milan. Milančani so na San Siru povozili Austrio (5:1), čeprav so Dunajčani povedli prek ChristophMonscheina, ki je v težkem položaju na robu igrišča nekako uspel spraviti žogo mimo branilcev na golovi črti in v mrežo Milana. Rdeče-črne je v vodstvo popeljal Ricardo Rodriguez, ki je po predložku s strani najprej na oddaljenejši vratnici pospravil žogo v gol, nato pa izvedel prosti strel, po katerem je Andre Silva spretno in malce tudi srečno poskrbel za popoln preobrat. Silvi se je z dvema goloma do konca obračuna pridružil še Patrick Cutrone in vnovič sprostil nekaj pritiska s pleč trenerja Vincenza Montelle.

Izidi 5. kroga:

Skupina A

FC Astana ‒ Villarreal 2:3 (1:1)
Kabananga 22., Twumasi 88.; Raba 39., Bakambu 65., 83.

Maccabi Tel-Aviv – Slavia Praga 0:2 (0:1)
Hušbauer 45., 54.

Skupina B

Partizan – Young Boys 2:1 (1:1)
Tawamba 12., Ožegović 53.; Ngameleu 25.

Skenderbeu – Dinamo Kijev 3:2 (1:1)
Lilaj 18., James 53., Sowe 57.; Cigankov 16., Rusjn 90.

Skupina C

Braga – Hoffenheim 3:1 (1:0)
Goiano 1., Fransergio 82., 90.; Uth 74.
RK: Szalai 90./Hoffenheim

Ludogorec – Istanbul Basaksehir 1:2 (0:2)
Marcelinho 65.; Višća 20., Frei 27.

Skupina D

AC Milan – Austria 5:1 (3:1)
Rodriguez 27., An. Silva 36., 70., Cutrone 42., 90.; Monschein 21.

AEK Atene – Rijeka 2:2 (1:2)
Araujo 45., Christodoulopoulos 55.; Gorgon 8., 26.
Matic Črnic (Rijeka) je igral od 91. minute.

Skupina E

Everton – Atalanta 1:5 (0:1)
Ramirez 71.; Cristante 12., 64., Gosens 87., Cornelius 88., 90.
Alejandro Gomez (Atalanta) je v 48. minuti zapravil enajstmetrovko.
Jasmin Kurtić in Josip Iličić (oba Atalanta) sta bila na klopi.

Lyon – Apollon Limassol 4:0 (2:0)
Diakhaby 29., Fekir 32., Diaz 66., Maolida 90.

Skupina F

Lokomotiva Moskva ‒ Koebenhavn 2:1 (1:1)
Farfan 17., 51.; Verbič 31.
Benjamin Verbič (Koebenhavn) je igral vso tekmo.

FC Šerif – Zlin 1:0 (1:0)
Jairo 11.

Skupina G

Lugano ‒ Hapoel Beer Sheva 1:0 (0:0)
Carlinhos 50.

Viktoria Plzen ‒ FC FCSB 2:0 (0:0)
Petržela 49., Kopic 76.

Skupina H

BATE Borisov ‒ Crvena zvezda 0:0

Köln ‒ Arsenal 1:0 (0:0)
Guirassy 62./11-m

Skupina I

Konyaspor ‒ Marseille 1:1 (0:0)
Skubic 82./11-m; Moke 90./ag.
RK: Amavi 80./Marseille
Nejc Skubic (Konyaspor) je igral vso tekmo.

Salzburg ‒ Vitoria de Guimaraes 3:0 (2:0)
Dabbur 26., Ulmer 45., Hwang 67.

Skupina J

Athletic Bilbao ‒ Hertha Berlin 3:2 (1:2)
Aduriz 35., 66./obe 11-m, Williams 82.; Leckie 26., Selke 36.

Oestersunds FK ‒ Zorja 2:0 (1:0)
Grečjškin 40./ag., Ghoddos 78.

Skupina K

Lazio ‒ Vitesse 1:1 (1:1)
Alberto 42.; Linssen 13.
Tim Matavž (Vitesse) je igral do 62. minute.

Nice ‒ Zulte-Waregem 3:1 (2:0)
Balotelli 5./11-m, 31., Tameze 86.; Hamalainen 81.

Skupina L

Rosenborg ‒ Real Sociedad 0:1 (0:0)
Oyarzabal 90.

Zenit ‒ Vardar 2:1 (2:0)
Poloz 16., Rigoni 43.; Blaževski 90.
Artem Dzjuba (Zenit) je v 27. minuti zapravil enajstmetrovko.
Miha Mevlja (Zenit) je igral vso tekmo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šumar
25. 11. 2017 15.02
zlata zoga je njegova hehe
etul
24. 11. 2017 09.41
+6
Men pa nio jasno kako lahko tak pritiskajo na Keka,to kar je naredil lani je težko ponovljivo in vsi ti pritiski so mi nerazumljivi,Reka igra solidno v euro ligi ima tudi nekaj točk ni se blamirala,če pa vzamemo v zakup da so lansko ekipo deloma razprodali je ta rezultat čisto ok.
odbojka77
24. 11. 2017 09.46
+3
Se popolnoma strinjam z vsem kar si napisal. Žalostno
apodgraj
24. 11. 2017 18.01
+1
Kdo lahko ustavi Verbiča ? Bod dneva .Preprosto udaril po žogi in strel se mu je posrečil in žoga je končala v mreži. Še dveto let lahko igra , pa se mu to ne bo nikoli zgodilo več. Zanj se že zanimata Real in Barcelona . Škoda je takega igralca ne imeti v svojih vrstah.
provokatorr
24. 11. 2017 09.24
+2
a lestvice se ne da popraviti, da ne bo kazala starega stanja? odigranih je bilo 5 kol, vi pa letstvico po tretjem?
apodgraj
24. 11. 2017 18.06
Nekdo je zaspal ali pa je na bolniškem staležu.
Viejo cabron
24. 11. 2017 08.28
+4
Lepo namerjen strel! Vse čestike Benjo!
jebalvisvoju
23. 11. 2017 23.26
+1
to kar je rijeka prikazala v 2. polcasu ne vredno vsakega pljuvanja
jebalvisvoju
23. 11. 2017 23.26
-1
Optimisty
23. 11. 2017 21.20
+3
Lep gol. Kapo dol