Liga Evropa

Klopp po zaključku Lige Evropa svojim fantom pripravlja pekel, tudi z bavarsko pomočjo

Liverpool, 13. 05. 2016 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi vrhunec evropske klubske sezone bo finale Lige Evropa. V sredo (prenos na Kanalu A ob 20.30) se bosta za naslov udarila serijska zmagovalka Sevilla in evropski velikan Liverpool. Nogometašem rdečih se po tekmi v Baslu obeta peklensko poletje. Trener Jürgen Klopp napovedal trojne treninge!

Razvpiti nemški trener je že večkrat poskrbel za zanimive priprave. Nogometaše Mainza je odpeljal celo na "robinzonsko" taborjenje ...
Razvpiti nemški trener je že večkrat poskrbel za zanimive priprave. Nogometaše Mainza je odpeljal celo na "robinzonsko" taborjenje ... FOTO: AP
Morda najbolj zanimiva Kloppova poteza med pripravami je bila tista iz leta 2004, ko je z nogometaši Mainza taboril ob nekem švedskem jezeru. "Ni bilo elektrike. Pet dni smo bili brez hrane. Morali so loviti ribe," se je kasneje spominjal Klopp. "Želel sem si, da bi imela moja ekipa občutek, da lahko preživi kjerkoli. Moj pomočnik je mislil, da sem idiot. Vprašal me je, če lahko treniramo tam. Ne. Lahko tečemo tam? Ne. A lahko plavamo in lovimo ribe! Ko zdaj srečam katerega od teh igralcev iz naše 'posebne enote', mi še vedno povejo vse, kar se je zgodilo prvo in zadnjo minuto in vse zgodbe vmes. Vsako noč v je**nem šotoru, ležiš na koreninah, ... Tega ne pozabiš."

Kdo bi se to poletje postavil v vlogo nogometašev Liverpoola? Verjetno ga ni junaka, saj se v taboru rdečih obeta peklenski ritem, ki ga bo narekoval trener Jürgen Klopp. Nemec, znan po agresivnem pristopu svojih ekip, namerava pred prvo polno sezono na Anfieldu dvigniti pripravljenost svojih varovancev. Klopp je oktobra prevzel Liverpool po slovesu Brendana Rodgersa, po uvrstitvi v finale ligaškega pokala, ki ga je Liverpool izgubil proti Manchester Cityju, pa je nekdanji prvi mož Mainza in Borussie Dortmund popeljal Liverpoolčane v še en evropski finale. Za naslov v Ligi Evropa se bodo rdeči merili s Sevillo, rekorderko tekmovanja, ki je osvojila dva zadnja naslova. Legendarni angleški klub bi lahko v domači Premier League vseeno zasedel šele šesto mesto, Klopp pa bo po jubilejni 50. tekmi na liverpoolski klopi s svojimi varovanci v Baslu šel na vse ali nič, kot se je izrazil. Dnevnik The Guardian je poročal, da poleg odmevnih julijskih prijateljskih tekem v Kaliforniji proti Chelseaju in AC Milanu Klopp svojim igralcem pripravlja silovit režim treningov, vse zato, da bi dvignil njihovo pripravljenost na višjo raven.

Pripeljal naj bi tudi Mono Nemmer, nutricionistko münchenskega Bayerna, ki se bo z Bavarske preselila skupaj s strokovnjakom za fizično pripravo Andreasom Kornmayerjem. "Trojni treningi bodo, seveda," je na podelitvi klubskih nagrad, za najboljšega igralca so izbrali Brazilca Philippa Coutinha, povedal Klopp. "Težava s pripravami je, da bomo imeli prve tri tedne 15 igralcev, ki so bili na Euru in videti moramo še, kako se bo ekipa spreminjala. Na kakšnem drugem planetu bi imeli šest tednov skupnih treningov, saj lahko v tem prvenstvu treniraš le takrat. Pred vsemi pripravljalnimi tekmami bomo na polno trenirali. Torej: če bomo na pripravah igrali svoj najboljši nogomet, potem sem očitno storil nekaj povsem napačnega. Moramo si ustvariti temelje za eno leto. S pripravami zaključimo sredi avgusta in morda bo za igralce, ki se bodo vrnili z Eura, naporno, zato bomo morali njihove priprave za dva tedna podaljšati, ali pa bodo lahko odigrali le določeno število minut."

Klopp je o pripravah še povedal, da ima nogometaš Premier League med počitnicami povsem prosta praktično le dva tedna, v klub pa se mora vrniti 60- ali 70-odstotno pripravljen. "Imamo poseben načrt za to, kaj si želimo storiti s fanti. Zdaj ne morejo iti domov, ko pa bodo imeli za to čas ob koncu sezone. Skorajda vse čakajo še reprezentančne tekme, a ne moreš imeti šest tednov počitka," je še povedal Klopp. "Imaš morda kakšne štiri tedne in ne moreš ves čas samo spati, zato imaš povsem prosta le dva tedna, moraš tudi načrtovati in nato izpolniti načrte. To pomeni, da ko se vrneš, nisi povsem na ničli, si na 60-70 odstotkih, nato pa lahko začneš trenirati. Tako to gre. Vse, kar počneš, temelji na fizičnemu potencialu in to, kar opraviš na pripravah, je ključno. Zdaj smo zares v dobri formi, a zaradi tekem - naši najboljši treningi so bile tekme. Po eni strani igramo prepogosto in trening je zato preveč intenziven, toda po navadi smo v dobri formi in proti Chelseaju ste videli, da je Emre (Can) igral po treh tednih premora. Težko mu je bilo, toda zanj je bilo pomembno, da je šel skozi to. To kaže na to, da pravi trening deluje. Tako je in zato bomo veliko trenirali."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
14. 05. 2016 12.14
+13
Jirgen ze ve kaj dela. Zelo pomembno za nogomet je, da v sredo zmaga klopov liverpul ...
I_LOVE_FOOTBALL
13. 05. 2016 21.29
+13
Ja, Klopp je znan po visokih standardih glede treningov. Navsezadnje njegova igra bazira na vrhunski telesni pripravljenosti in želji. Upam samo, da ne bo naenkrat prišlo zaradi preobremenjenih treningov do serij poškodb med igralci, kot je to že bilo v Dortmundu...
TheNormalOne
13. 05. 2016 20.45
+42
Hja, nemška disciplina. Gremo v sredo po trofejo! ;) YNWA