Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Gent utišal razprodani Wembley in opravil s Spursi, Lyon povozil AZ, Mevlja z Rostovom zanesljiv

London, Nikozija, Amsterdam, Rim, Lyon, 23. 02. 2017 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.G./J.K.
Komentarji
1

Kot zadnja se je po podaljšku v osmino finala Lige Evropa prebila Celta Vigo, ki je slavila na tekmi s Šahtarjem iz Donecka (2:0). Med najodmevnejšimi imeni, ki so se poslovila na prvi stopnički izločilnih bojev, je gotovo Tottenham, ki tudi na drugem obračunu doma ni uspel ugnati belgijskega Genta (2:2). Poleg Fiorentine izpadla tudi Athletic Bilbao in Zenit.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme AS Roma - Villarreal
    03:44
    Vrhunci tekme AS Roma - Villarreal
  • Vrhunci tekme Zenit - Anderlecht
    03:36
    Vrhunci tekme Zenit - Anderlecht
  • Vrhunci tekme Ajax - Legia Varšava
    03:28
    Vrhunci tekme Ajax - Legia Varšava
  • Vrhunci tekme APOEL Nikozija - Athletic Bilbao
    04:04
    Vrhunci tekme APOEL Nikozija - Athletic Bilbao
  • Vrhunci tekme Tottenham - Gent
    03:16
    Vrhunci tekme Tottenham - Gent
  • Vrhunci tekme Kobenhavn - Ludogorec
    01:58
    Vrhunci tekme Kobenhavn - Ludogorec
  • Vrhunci tekme Sparta Praga - Rostov
    03:11
    Vrhunci tekme Sparta Praga - Rostov

Olympiakos je po zmagi nad turškim Osmanlisporjem na Twitterju provokativno zapisal, da je to "zmaga za vse Grke. Za Grčijo, ki zna zmagovati." Ja, rivalstvo med Grki in Turki, ki niso v najboljših medsoseskih odnosih, se kaže tudi v nogometu. Pristaniško moštvo je slavilo z dvema zadetkoma napadalca Karima Ansarifarda, tretji gol za nekdanji klub Zlatka Zahovića in Mirnesa Šišića pa je prispeval Norvežan Tarik Elyounoussi. Vroče je bilo tudi v bližnji soseščini, na Cipru, kjer je APOEL Nikozija izločil favorizirani španski Athletic Bilbao (2:0), otočani so napredovali s skupnih 4:3. Pieros Sotiriou je v prvi minuti drugega polčasa načel baskovsko mrežo in bil kasneje izključen, še prej pa je Giannis Gianniotas malce srečno zadel z enajstih metrov in zaokrožil preobrat. Ciprčani so se do konca obračuna sicer krčevito branili, a uspeli zdržati za napredovanje, čeprav je bil Sotiriou izključen v 65. minuti, ko je dobil drugi rumeni karton. Athletic je tudi sam ostal z deseterico, Ander Iturraspe v sodnikovem podaljšku ni dočakal zadnjega žvižga. To je bil zgodovinski prvi preboj APOEL v osmino finala Lige Evropa, potem ko so pred leti navduševali že v izločilnih bojih elitnejše Lige prvakov.

AS Roma si je privoščila poraz na domači zelenici proti Villarrealu, ki seveda ni uspel nadoknaditi zaostanka z domačega obračuna (0:4), a vseeno razveselil svoje navijače z minimalno zmago nad Rimljani, ki letos naravnost blestijo na vseh frontah (1:0). Edini zadetek je bil delo Rafaela Santosa Borreja, ki je bil v kazenskem prostoru najhitrejši na žogi in v 15. minuti zatresel mrežo sinov volkulje. Te so se držali za glavo tudi ob potezi branilca Antonia Rüdigerja, ki je v 81. minuti dobil rdeči karton in ne bo mogel igrati na prvi tekmi osmine finala. Dva zadetka Giuliana, skupno že sedmi in osmi za brazilskega napadalca v tej evropski sezoni, sta poskrbela za preobrat Zenita v Sankt-Peterburgu, kjer je bil Anderlecht po zmagi na prvem obračunu (2:0) že na robu izpada, s katerega pa jih je dramatično potegnil Isaac Kiese Thelin z enim od zadnjih strelov tekme (3:1). Belgijci so v Rusiji napredovali po zaslugi vedno zelo pomembnega gola v gosteh, ki jim ga sinje modri v Belgiji niso zabili. Bešiktaš je rešil turško čast po nekaj slabih dosežkih rojakov in tudi na drugi tekmi ugnal Hapoel Beer Shevo (5:2) po izpadu Feberbahčeja in Osmanlisporja pa so črno-beli edini turški predstavniki v osmini finala. S skupnih 5:2 je Bešiktaš izločil izraelskega nasprotnika, ki ga je na domači zelenici ugnal s 3:1. Vincent Aboubakar je silovito zabil žogo v mrežo za 1:0 v 17. minuti, Bešiktaš pa je kljub znižanju skupnega izida, zadel je Anthony Nwakaeme, mirno napredoval in po zaslugi Cenka Tosuna v izdihljajih obračuna tudi slavil. Navijači Legie so v tej sezoni že poskrbeli za več incidentov, v Amsterdamu pa je poljske privržence nogometa (oziroma pretepa) varovalo močno policijsko spremstvo. V igri je bilo veliko, Legia je v Varšavi iztržila remi brez golov, Nick Viergever pa je kmalu po začetku drugega polčasa izkoristil "odpadek" pred golom Poljakov ter nizozemskemu velikanu prinesel napredovanje.

Gentu je uspel velik podvig na londonskem Wembleyju.
Gentu je uspel velik podvig na londonskem Wembleyju. FOTO: AP

Novo evropsko razočaranje so navijačem v začasnem domovanju, stadionu Wembley, pripravili nogometaši Tottenhama, ki niso uspeli obrniti para proti Gentu, ki je eno najmočnejših ekip otoške Premier League ugnal na prvem obračunu z edinim golom na tekmi. Tottenham z deseterico po izključitvi vezista Dele Allija ni zmogel kaj več od remija z 2:2, ki še zdaleč ni zadovoljil razprodanega osrednjega državnega stadiona. Harry Kane je v prvem polčasu zabil nesrečen avtogol, prvi polčas pa je Spursom z grozljivim štartom za rdeči karton pokvaril še en angleški reprezentant Alli. Tottenham se tako še četrtič zapored ni uspel prebiti v nadaljnje tekmovanje, potem ko je lani razočaral že v Ligi prvakov. Christian Eriksen je sicer poskrbel za idealen začetek tekme in z zadetkom v deseti minuti izenačil par z lepim strelom mimo nekdanjega člana Hajduka Lovreja Kalinića, potem ko je Danec lepo sprejel dolgo žogo iz zadnje vrste. A deset minut kasneje so Belgijci dobili tisto, po kar so prišli - gol v gosteh -, zadel je kar prvi domači strelec Kane, ki je po podaji iz kota z glavo premagal soigralca Huga Llorisa. Po grdem štartu in udarcu v koleno Brechta Dejaegereja je Alli pet minut pred iztekom polčasa zasluženo dobil rdeči karton in soigralce pustil na cedilu. Lep strel Victorja Wanyame znotraj kazenskega prostora je po uri igre sicer vnovič prebudil upe belih, Wanyama je lepo zadel v zgornji kot hrvaškega vratarja, a v lovu na odločilni tretji gol je bilo vsega konec v 82. minuti, ko je rezervist Jeremy Perbet po zaslugi odboja od enega izmed branilcev ukanil Llorisa za napredovanje.

Po izpadu Zenita je bil sanktpeterburški sosed Rostov s slovenskim reprezentantom Miho Mevljo v postavi zanesljiv na gostovanju v Pragi, kjer je z remijem proti Sparti (1:1) brez težav napredoval v osmino finala in pripravil nov zgodovinski večer v domačem Rostovu na Donu. Dmitri Poloz je v 13. minuti pokopal vse češke upe, domači so morali zaključek tekme odigrati tudi brez izključenega Coste Nhamoinesuja, a vseeno proslavljali častni zadetek prek Vjačeslava Karavaeva. Brez udeležbe Benjamina Verbiča je njegov Koebenhavn napredoval z mršavim remijem brez golov, Danci so doma remizirali z Ludogorcem in ubranili prednost s prve tekme, ko so slavili z 2:1. V Lyonu je blestel Nabil Fekir, ki je prispeval hat-trick, Francozi pa so po zmagi (7:1) nad AZ Alkmaarjem s skupnih 11:2 napredovali v nadaljnje tekmovanje. Fekir je svoj prvi gol zabil že po petih minutah igre, po tem, ko sta zadela še Maxwel Cornet in Levi Garcia za AZ, pa je drugega Fekir še pred 30. minuto prispeval po podaji iz kota, ko se je njegov strel odbil od bloka. Sergi Dardar je nadaljeval Lyonov šov in prispeval četrti gol večera, Fekir pa je po predložku v drugem polčasu zlahka zabil še svoj tretji zadetek za hat-trick. AZ je osramočen v domovino odšel po dodatnih zadetkih Houssema Aouarja in Mouctarja Diakhabyja. Racing Genk se je na obračunu z Astro razveselil zmage in še polepšal uspešen večer za belgijski nogomet, saj je tudi Genk po zaslugi gola Alejandra Pozuela in njegovega strela v 67. minuti minimalno ugnal Romune za napredovanje s skupnih 3:2. Kot zadnja se je v nadaljnje tekmovanje prebila Celta iz Viga, ki je slavila na gostovanju pri Šahtarju iz Donecka (2:0). Tekma se je prelomila prav proti koncu rednega dela, ko je slovenski sodnik Slavko Vinčič dosodil najstrožjo kazen po posiljenem padcu Johna Guidettija prek roke domačega vratarja. Iago Aspas je zanesljivo zadel z bele točke in izsilil podaljšek, v katerem je potnika v osmino finala odločil gol Gustava Cabrala v 108. minuti.

Liga Evropa, povratne tekme šestnajstine finala:

Fiorentina ‒ *Borussia Mönchengladbach 2:4 (2:1) /1:0/
Kalinić 16., Valero 29.; Stindl 44./11-m, 47., 55, Christensen 60.
Josip Iličić (Fiorentina) je igral od 63. minute.

Osmanlispor ‒ *Olympiakos 0:3 (0:0) /0:0/
Ansarifard 47., 86., Elyounoussi 70.

APOEL Nikozija* ‒ Athletic Bilbao 2:0 (0:0) /2:3/
Sotiriou 46., Gianniotas 54./11-m
RK: Sotiriou 65./APOEL; Iturraspe 90./Athletic

Ajax* ‒ Legia Varšava 1:0 (0:0) /0:0/
Viergever 49.

Bešiktaš* ‒ Hapoel Beer Sheva 2:1 (1:0) /3:1/
Aboubakar 17., Tosun 87.; Nwakaeme 64.

AS Roma* ‒ Villarreal 0:1 (0:1) /4:0/
Santos Borre 16.
RK: Rüdiger 81./Roma

Zenit ‒ *Anderlecht 3:1 (1:0) /0:2/
Giuliano 24., 78. Dzjuba 72.; Thelin 90.

Koebenhavn ‒ Ludogorec 0:0 /2:1/
Benjamina Verbiča (Koebenhavn) ni bilo v ekipi.

Genk* ‒ Astra Giurgiu 1:0 (0:0) /2:2/
Pozuelo 67.

Lyon* ‒ AZ Alkmaar 7:1 (4:1) /4:1/
Fekir 5., 27., 78., Cornet 17., Darder 34., Aouar 87., Diakhaby 89.; Garcia 26.

Šahtar Doneck ‒ Celta Vigo 0:2** (0:0) /1:0/
Aspas 90./11-m, Cabral 108.
** - podaljšek

Sparta Praga ‒ *FK Rostov 1:1 (0:1) /0:4/
Karavaev 83.; Poloz 13.
RK: Nhamoinesu 67./Sparta
Miha Mevlja (Rostov) je odigral vso tekmo.

Tottenham Hotspur ‒ *Gent 2:2 (1:1) /0:1/
Eriksen 10., Wanyama 61.; Kane 20./ag., Perbet 82.
RK: Alli 40./Tottenham

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
24. 02. 2017 08.40
+1
Očitno nisem edini, ki se mu ne da gledat drugorazrednega fusbala. Me popolnboma zadovolji, ko drug dan preberem rezultate.