Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Šahtar in Villarreal suvereno v polfinale, Sevilla po drami in strelih z bele točke ostaja v igri za ubranitev naslova

Lvov, Praga, Sevilla, Liverpool, 14. 04. 2016 23.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.L./M.G.
Komentarji
0

V Ligi Evropa so znani vsi polfinalisti. V igri za finale, ki bo odigran na St. Jakob-Parku v Baslu ostajajo Šahtar, ki je odpihnil Brago, Villarreal, ki ni imel težav s Prago, Liverpool, ki je po drami izločil Borussio. Po pravi drami so pred domačimi navijači napredovali nogometaši Seville, ki so po streljanju enajstmetrovk izločili baskovski Athletic.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Sparta Praga - Villarreal
    03:29
    Vrhunci tekme Sparta Praga - Villarreal
  • Vrhunci tekme Šahtar Donjeck - Braga
    04:07
    Vrhunci tekme Šahtar Donjeck - Braga
  • Vrhunci tekme Sevilla - Athletic Bilbao
    03:30
    Vrhunci tekme Sevilla - Athletic Bilbao
  • Vrhunci tekme Liverpool - Borussia Dortmund
    07:15
    Vrhunci tekme Liverpool - Borussia Dortmund

V Pragi sta se za polfinalno vstopnico pomerila domača Sparta in španski Villarreal. Rumena podmornica je na Češko prišla z minimalno prednostjo, potem, ko je na prvi tekmi slavila z 2:1. Tako kot na prvi tekmi, je Villarreal hitro povedel, tokrat sicer v peti minuti. In tako ko pred enim tednom, je zopet bil strelec Cedric Bakambu, ki je dosegel že osmi zadetek v letošnji sezoni Lige Evropa. V nadaljevanju smo spremljali izjemno zanimivo nogometno predstavo z veliko priložnostmi na obeh straneh. Svoje pa so bolje izkoristili Španci, ki so v zaključku polčasa dosegli še dva zadetka. Najprej je v 43. minuti zadel Samu Castillejo, nato pa je v sodnikovem dodatku prvega polčasa za 3:0 in skupno 5:1 zadel še Bruno. Domači navijači so bili povsem šokirani, saj so pričakovali boljšo predstavo svojih varovancev, ki so iz Španije prišli z ugodnim rezultatom. V 49. minuti pa je na semaforju pisalo že 4:0, svoj drugi gol na srečanju in devetega v tekmovanju je dosegel Bakambu. Domačini so v 65. minuti vendarle uspeli zatresti mrežo Villarreala, po podaji Kehinde Fataija se je med strelce vpisal Borek Dockal. Pet minut kasneje so domačini prišli še do drugega zadetka na 4:2 je namreč znižal Ladislav Krejči. To je bil tudi zadnji zadetek na tekmi in Villarreal se je s skupnim izidom 6:3 uvrstil v polfinale Lige Evropa.
 

Aritz Aduriz je dosegel deset zadetkov v letošnji sezone Lige Evropa.
Aritz Aduriz je dosegel deset zadetkov v letošnji sezone Lige Evropa. FOTO: AP

Ferreira nesrečnik v Lvovu
V Lvovu sta se za pravico nastopa v polfinalu pomerila Šahtar iz Donjecka in Braga. Ukrajinci so z gostovanja domov prinesli zelo ugoden rezultat, saj so slavili z 2:1. In v 25. minuti so tudi na povratnem obračunu povedli. Po prekršku gostujočega vratarja Matheusa Matheusa nad Viktorjem Kovalenkom, je glavni sodnik dosodil najstrožjo kazen. K žogi je pristopil domači kapetan Darijo Srna in zanesljivo izvedel enajstmetrovko za vodstvo nekdanjih prvakov Lige Evropa. Takoj po vodilnem zadetku, so imeli nogometaši Šahtarja odlično priložnost, da svojo prednost podvojijo. Toda veselje in drugi zadetek jim je po strelu Facunda Ferreyre preprečila vratnica. V 43. minuti pa so domačini podvojili svoje vodstvo. Srna je pred gol poslal nevaren predložek, kjer pa je nespretno posredoval gostujoči branilec Ricardo Ferreira, ki je žogo poslal v lastno mrežo. Po prvem polčasu je bil Šahtar tako zanesljivo v vodstvu z 2:0. V drugem pa so nadaljevali, kjer so končali v prvem polčasu, torej z zadetkom. Znova je bil v vlogi podajalca Srna, za 3:0 pa se je med strelce vpisal Kovalenko, ki je v prvem polčasu priigral enajstmetrovko svoji ekipi. V 74. minuti je Šahtar še četrtič zatresel mrežo Brage. Zopet pa je bil pred svojim golom nespreten Ferreira saj je še drugič premagal lastnega vratarja. Žogo je pred vrata poslal Taison. To je bil tudi zadnji zadetek na srečanju, visoka zmaga s 4:0 za Šahtar, ki je z izidom 6:1 napredoval v polfinale.

V španskem obračunu četrtfinala Lige Evropa sta se pomerila branilka naslova Sevilla in Athletic iz Bilbaa. Prvi obračun se je na stadionu San Memes v Baskiji končal z zmago Andaluzijcev z 2:1. Prvi polčas ni postregel z zadetki, so pa nogometaši z zadetki razveselili v drugem. Prvi je udaril Athletic, ki je preko najboljšega strelca Lige Evropa Aritza Aduriza povedel v 57. minuti. To je bil za Aduriza že deseti gol v letošnji izvedbi tekmovanja. In je tako postal šele četrti nogometaš, ki mu je uspelo v eni izvedbi tekmovanja zadeti deset ali več zadetkov. Pred njim je to uspelo Radamelu Falcau, kateremu je ta podvig uspel dvakrat, ter Guiseppeju Rossiju in Klaas-Janu Huntelaarju Toda veselje gostov ni trajalo dolgo, saj so že v naslednjem napadu domačini izid poravnali na 1:1. Strelec je bil po podaji Grzegorza Krychowiaka Kevin Gameiro. V 80. minuti pa so gostje znova prišli do prednosti. Po podaji Benata je v kazenskem prostoru Seville najvišje skočil Raul Garcia in povedel svoje moštvo v vodstvo 2:1. To je bil tudi edini rezultat, ki bi španska prvoligaška peljal v podaljške, kjer bi se odločalo o potniku v polfinale. In prav to se je zgodilo, Damir Skomina je odpiskal konec in ekipi je čakalo še 30 minut nogometa. Izid se ni spremenil niti po dveh podaljških po 15 minut, zato so potnika v polfinale dale enajstmetrovke. Kot edini je strel z bele točke zapravil Benat, natančneje njegov strel je David Soria ubranil oz. ujel. Odločilno enajstmetrovko za tretji zaporedni polfinale Seville je zabil načeti Gameiro. Sevilla tako ostaja v igri, da ubrani naslov v Ligi Evropa.

Povratne tekme četrtfinala Lige Evropa:
Sevilla* - Athletic Bilbao 1:2** (0:0) /3:3/
Gameiro 59.; Aduriz 57., Garcia 80.

Šahtar Donjeck* - Braga 4:0 (2:0) /6:1/
Srna 25./11-m. Ferreira 43., 74./oba ag., Kovalenko 50.

Sparta Praga - Villarreal* 2:4 (0:3) /3:6/
Dockal 65., Krejči 71.;Bakambu 5., 49., Castillejo 43., Bruno 45.

Liverpool* - Borussia Dortmund 4:3 (0:2) /5:4/
Origi 48., Coutinho 66., Sakho 78., Lovren 91.  ;Mkhitarjan 5., Aubmeyang 9., Reus 57.

*ekipa, ki je napredovala
/skupni izid/
**po streljanju enajstmetrovk

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.