Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Sevilla ne da Lige Evropa: Liverpool nemočno spremljal španski hat-trick

Basel, 18. 05. 2016 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sevilla je kot prva trikrat zapored osvojila Ligo Evropa, potem ko se je po slabem prvem polčasu v baselskem finalu izjemno vrnila v igro proti Liverpoolu in ga s sploh prvima evropskima zadetkoma kapetana Cokeja zanesljivo ugnala (1:3). Za vodstvo Angležev prekrasno zadel Daniel Sturridge.

Več videovsebin
  • Vrhunci finala Lige Evropa med Liverpoolom in Sevillo
    22:16
    Vrhunci finala Lige Evropa med Liverpoolom in Sevillo
  • Podelitev kolajn po finalu Lige Evropa v Baslu
    12:18
    Podelitev kolajn po finalu Lige Evropa v Baslu
  • Gol Cokeja za vodstvo Seville 3:1 v Baslu
    01:50
    Gol Cokeja za vodstvo Seville 3:1 v Baslu
  • Gol Cokeja za vodstvo Seville 2:1 v Baslu
    01:38
    Gol Cokeja za vodstvo Seville 2:1 v Baslu
  • Gol Gameiroja za 1:1 v Baslu
    01:19
    Gol Gameiroja za 1:1 v Baslu
  • Gol Daniela Sturridgea v Baslu
    01:14
    Gol Daniela Sturridgea v Baslu
  • Glasbena točka pred finalom Lige Evropa
    04:42
    Glasbena točka pred finalom Lige Evropa
  • Prihod nogometašev na stadion St. Jakob-Park
    04:34
    Prihod nogometašev na stadion St. Jakob-Park
Težko je razložiti to. Trpeli smo tako danes kot skozi celotno sezono. Imeli smo veliko poškodb, kar je najhuje v nogometu, in borili smo se za vse poškodovane. Naših navijačev ni bilo veliko, toda vsak, ki je prišel, je štel za tri ali štiri. Naj uživajo! To je za nas poseben teden in nemogoče ga je bilo začeti bolje. Za seboj imamo celotno mesto. Coke, kapetan in branilec Seville

Dvoboj za prvo evropsko lovoriko v tej sezoni je Liverpool začel brez kapetana Jordana Hendersona. Kljub nedavnemu okrevanju po težji poškodbi kolena ga trener Jürgen Klopp ni izbral za igro od prve minute. Nared naj bi bil tudi dlje časa odsotni napadalec Divock Origi, a tudi za Belgijca nemški strateg ni našel mesta v prvi postavi. Pri branilcih naslova, ki jih po povratku v domovino čaka še finale španskega pokala z Barcelono, težav niso imeli. Razen vezista Michaela Krohn-Dehlieja, ki je z grozljivo poškodbo obležal sredi polfinalnega obračuna s Šahtarjem, so bili vsi v andaluzijski ekipi zdravi, Unai Emery pa je v ogenj poslal napovedano enajsterico z vročim Kevinom Gameirojem v konici napada. Na St. Jakob-Parku, kjer je slovenska reprezentanca doživela nekaj nepozabnih trenutkov, tako pozitivnih kot negativnih, je bilo ob pomešanih navijačih vroče že pred prvim sodnikovim žvižgom. Prišlo je tudi do pretepanja, posredovati je morala posebna enota baselske policije, sicer pa so močno prevladovali privrženci angleških rdečih. Po tem, ko je pokal za zmagovalca na zelenico prinesel legendarni švicarski napadalec Alexander Frei, se je po uvodni slovesnosti tekma v izjemnem vzdušju lahko začela. Sevilla je pritisnila v prvih petih minutah in pred očmi Dona Juana Carlosa I. pokazala, da je v "njenem" tekmovanju ne bo lahko ugnati. A kot prvi je moral resneje posredovati andaluzijski čuvaj mreže David Soria, ki je v osmi minuti malce neprepričljivo odbil močen strel Emreja Cana s precejšnje razdalje.

Veliko bolj nevarno je bilo v enajsti minuti, spet pred vrati branilcev naslova, potem ko je Nathaniel Clyne z desne poslal lep predložek, Daniel Sturridge pa je ob neodločnem vratarju Sorii z glavo streljal proti izpraznjenemu delu vrat, kjer je žogo blizu golove črte izbil Daniel Carrico. Prav Carrico je bil znova v središču pozornosti že v naslednjem napadu, ko je preigraval Roberto Firmino in branilca rdeče-belih znotraj kazenskega prostora zadel v roko, a se glavni sodnik Jonas Eriksson ni odzval. Po obdobju brez priložnosti so bili znova nevarni Angleži: vezist otoške reprezentance Adam Lallana je v 25. minuti izvrstno zaposlil vtekajočega Sturridgea, a ga je Soria ob osamljenem Firminu v sredini še pravočasno zaprl. Po prodoru nekdanjega člana Seville Alberta Morena je z roko sicer povsem nenamerno žogo oplazil še Adil Rami, Eriksson pa spet ni pokazal na belo točko. V 32. minuti pa je Sevilla končno odgovorila, njen prvi strelec Gameiro je izvrstno meril po slabem izbijanju podaje iz kota, a s "škarjicami" meril kakšen meter mimo vrat nepremičnega Simona Mignoleta. Po videnem v prvem polčasu je bilo jasno, da bo obračun prelomil le trenutek navdiha. Tega je Liverpool dočakal deset minut pred polčasom, ko je Sturridge na robu kazenskega prostora sprejel žogo, nato pa jo z zunanjim delom stopala mojstrsko poslal ob daljšo vratnico Sorie, ki je bil za las prekratek. Zagorelo je kar nekaj bakel, rdeči pa bi lahko že v enem naslednjih napadov spet slavili, a je podaja Lallane za las zgrešila povsem osamljenega rojaka Sturridgea.

Sturridge je zabil enega najlepših zadetkov v zgodovini finalnih obračunov evropskih tekmovanj.
Sturridge je zabil enega najlepših zadetkov v zgodovini finalnih obračunov evropskih tekmovanj. FOTO: AP
V drugem polčasu sploh nismo začeli igrati in to je žalostno. Niti približno nismo pokazali naših sposobnosti in zaradi tega smo najbolj razočarani. Bili smo pripravljeni in zagotovo smo povedali prave reči ob polčasu. Dobili smo površen zadetek in niti v enem trenutku se nismo vrnili v igro. Stranski sodnik je dvignil zastavico ob tretjem zadetku, toda glavni sodnik je razveljavil njegovo odločitev. Sodnik tu ni imel nobenega vpliva, šlo je le za nas. Ni nam uspelo v noči, ko je zares štelo. Nismo razmišljali o Ligi prvakov, šlo je za osvajanje te trofeje. Ni nam uspelo čez ciljno črto. Dvojni udarec pa je, da nas naslednjo sezono ne bo v Evropi. V tem tekmovanju smo že pokazali karakter, a nocoj nam ni uspelo. James Milner, kapetan in vezist Liverpoola

Otoška veselica se je nadaljevala in po še enem hitrem protinapadu je Lallana streljal v blok Carrica, s strani hrvaškega selektorja Anteja Čačića odpisani Dejan Lovren pa je v 39. minuti celo uspel zatresti mrežo Seville, a so skandinavski delivci pravice zadetek upravičeno razveljavili, ker je pred Sorio v prepovedanem položaju z nogo zamahnil Sturridge. Še pred polčasom je z roko v svojem kazenskem prostoru igral še Grzegorz Krychowiak, ki je tako ustavil podajo Sturridgea, a Eriksson tudi v tretje ni zapiskal. V enem zadnjih napadov prvih 45 minut se je Clyne izkazal z novo nevarno podajo, ki je pred vrati proti Sorii nista uspela preusmeriti Sturridge in Lallana, Firmino pa je žogo prav tako zgrešil, a bil tudi v prepovedanem položaju. Drugi polčas bi se težko začel slabše za Liverpool, ki je bil prej tako prepričljiv. Že po nekaj sekundah nadaljevanja je Mariano izvrstno prodrl po desnem boku in v sredini zaposlil Gameiroja za enega lažjih zadetkov v karieri. Kaj lahko bi Sevilla po šele prvem strelu v okvir vrat tudi povedla, Gameiro je v 48. minuti sam zdrvel proti Mignoletu, a preveč okleval, s štartom v zadnjem hipu pa je najhujše preprečil Kolo Toure. Gameiro je bil nerešljiva uganka za obrambo rdečih in Francoz je imel po podaji iz kota v 60. minuti izjemno priložnost, a povsem sam pred Mignoletom je "na prvo" meril točno v belgijskega vratarja. A rešitve za Liverpool v 64. minuti ni bilo več: po dolgi akciji in lepem preigravanju Vitola, ki je poslal žogo med nogami Lovrena, je "od nikjer" priletel kapetan Andaluzijcev Coke in z natančnim strelom z okoli 15 metrov zadel ob Mignoletovo vratnico.

Liverpool je poskusil čim hitreje odgovoriti in Klopp ni izgubljal časa - iz igre je potegnil Firmina in ga zamenjal z Divockom Origijem, ki se je vrnil po poškodbi. Toda nevarnejša je bila še naprej Sevilla. Liverpool se je po podaji s prostega strela in poskusu Krychowiaka še rešil, a to mu ni uspelo v 70. minuti, ko je Coke, neverjetno, zabil že svoj drugi zadetek večera in šele svojega drugega evropskega v karieri. Po lepi akciji ga je nesrečno pred vrati zaposlil kar eden od Angležev, kapetan Sevillčanov pa pred Mignoletom ni grešil in zadel kljub Belgijčevi obrambi. Liverpoolčani so čudežno napredovali po identičnem zaostanku že v četrtfinalu z Borussio Dortmund in tudi tokrat so Kloppovi varovanci potrebovali manjši čudež vsaj za podaljšek. V 82. minuti je Klopp namesto enega najboljših (in prepričljivo najstarejših) na zelenici Toureja v igro poslal še enega napadalca, Christiana Bentekeja, a se je čas rdečim hitro iztekal. Za nameček bi lahko Sevilla v 86. minuti že dokončala delo, a je bila podaja Stevena N'Zonzija osamljenemu Gameiroju na robu 16-metrskega prostora premočna, Coke pa je po izvrstnem nadaljevanju akcije meril v blok. Liverpool ni resneje napadel za morebitno približanje in bolj napet zaključek, zato se je v Baslu lahko začelo špansko slavje. Sevilla bo tako tudi naslednje leto igrala v Ligi prvakov, ki si jo je skupaj z naslovom v Ligi Evropa priigrala že lani, medtem ko Angleži ostajajo brez evropskih tekmovanj, Klopp pa brez prvega evropskega naslova. V 15-letni karieri je še naprej uspel slaviti v vsega enem finalnem obračunu, nemškem superpokalu. Uspeh Seville bo tudi bogato nagrajen, iz blagajne Evropske nogometne zveze (Uefa) bodo zaradi zmage v finalu, prihajajoče tekme za evropski superpokal in nastopa v skupinskem delu Lige prvakov Andaluzijci vzeli vsaj 21,5 milijona evrov.

Finale Lige Evropa (prenos na Kanalu A in VOYO ob 20.30):

Liverpool ‒ Sevilla 1:3 (1:0)
Sturridge 35.; Gameiro 46., Coke 64., 70.

Postavi:

Liverpool: Mignolet; Clyne, Toure (od 82. Benteka), Lovren, Moreno; Can, Milner, Lallana (od 73. Allen), Firmino (od 69. Origi), Coutinho; Sturridge.

Sevilla: Soria; Mariano, Rami (od 77. Kolodziejczak), Carrico, Escudero; Krychowiak, N'Zonzi; Coke, Banega (od 90. Cristoforo), Vitolo; Gameiro (od 89. Iborra).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white power
19. 05. 2016 21.33
+0
novinarčki,kaj pa pretepi na tribunah, bakle ob golu liverpola v vaši opevani kulturni evrpoi (švica,španija anglija),VIOLE IN DRAGONSE STE PA SKRITIZIRALI DO AMENA
selecao
19. 05. 2016 17.53
+1
Največja lovorika svetovnega klubska nogometa je naslov španskega nogometnega prvaka. Španski klubi so v nogometu zakon zase. Ne gre samo za lovorike, gre predvsem zato kako igrajo.
mariomandzukic
19. 05. 2016 10.22
+4
spanska liga je NBA liga v nogometu.tle se igra najboljsi in najkompletnejsi nogomet,katermu zal druge lige ne morjo vec parirati.real in barca lahk kupita vsakega nogometasa,ki si ga zazelita,zato kr vsak nogometas,ki dobi ponudbo iz spanije,bo nardil vse,da se prestop kompletira.v naslednjih 5 letih,bodo spanski klubi vzeli se vsaj 3 titule lige prvakov.z 4 l.p v zadnjih 5 letih bi to pomenlo 8 lp v 10 letih,taksne dominacije,se nogometni svet ni videl.
CURVANORD Zanetti
19. 05. 2016 12.03
+1
Španska liga je močna le po zaslugi hrvatov,a ne?Če se hrvaški nogometaši odločijo da ne bodo več igrali v španski ligi to pomeni potop trenutno najboljše lige na svetu,brez dominatorjev bi bila španska liga,slabša kot liga na Ferskih otokih.To napiši v svojo diplomsko nalogo boš ziher fasal 10 oceno=)
Paštašutar
19. 05. 2016 12.46
+4
Mario pozabu si napisat,da je bil Lovren z NASKOKOM NAJSLABSI igralec Liverpoola!!!
Erik432
19. 05. 2016 13.16
+2
@Paštašutar ... Lovren ni bil najslabši (to je bil Moreno), je pa bil Lovren verjetno drugi najslabši. Če malo razmislim, je med Liverpoolovci edino Kolo odigral tekmo na dovolj visokem nivoju.
Symbolic
19. 05. 2016 21.38
+2
Na goaldotcom: Mignolet, Lovren, Firmino, Origi - vsi ocenjeni z 2 zvezdici, Lovren pa 2,5... no, to je isto, ni neke razlike!
neopredelen
19. 05. 2016 09.56
+2
Ja trenutno je spanska liga dalec najmocnejsa..v drugem polcajti so jih tak zdominiral da so srecni lohk d jih niso fasal se vec ;) drgac pa kdo bo drugo let v Evropi? Kdo? Liverpool? Neeee..GGMU!! <3
hrvat_Ante
19. 05. 2016 09.24
+8
Liverpool se je po domace povedano usral v drugem polcasu. Cutinho in firmino kot da jih ne bi bilo, vecina ostalih slabi..fantje potrebujejo vec izkusenj z velikih tekem. Dortmund na anfieldu je bil bolj izjema kot pravilo. Sevilla zasluzeno, za pudle pa naslednje leto manj tekem in osredotocenost na ligo. Pricakujem enega od pokalov in top 3. Ynwa!
adidasler
19. 05. 2016 09.18
+1
Kakšno kreganje ej.. kot da je važno katera liga je boljša.. Mogoče so španski klubi bolj uspešni, ampak meni osebno je angleška liga veliko boljša ker tudi navijam za angleški klub in mi je bolj všeč tak način igre. Tidti, ki navija za španski klub mu je bolj všeč La liga.. Vsakršno kreganje je nesmiselno.. Bravo Sevilla - bolje osvojiti LE kot ostati praznih rok v LP - pametna taktika :)
I_LOVE_FOOTBALL
19. 05. 2016 09.09
+7
Že res, da bi sodnik MORAL piskati vsaj en penal od 2 očitnih rok Seville v kazenskem prostoru, a mislim, da je zmaga Seville daleč od nezasluženega- v drugem polčasu totalna dominacija, več priložnosti, večje priložnosti (in na splošno so bili veliko podjetnejši kot Liverpool v prvem polčasu)...
CURVANORD Zanetti
19. 05. 2016 08.57
+7
Sevilla mora nujno kupiti Lovrena,z njim bodo glavni kandidati nasljednjo sezono za osvojitev spanske ligi in lige prvakov.@mandzo vseved nogometa ki pise diplomsko nalogo ce jo res pise iz tega sporta,bo potrdil moje besede.;-)
Paštašutar
19. 05. 2016 08.52
+8
Vsi ki pisete o sodnikih,ne vem ce ste gledali povratno tekmo Liverpool-Villareal,ce bi tam sodnik sodil kot je treba,bi vceraj gledali finale Sevilja-Villareal!!!!!!
KOPITES
19. 05. 2016 08.45
-7
Skoda ker je sodnik odlocil tekmo...#YNWA
Felipao
19. 05. 2016 08.52
+2
Kako pa? Liverpool je fasal tri gole v drugem polčasu po hitrem postopku, to je bil vzrok poraza, ne sodnik.
apodgraj
19. 05. 2016 08.52
+4
Vse čestitke Sevilli . V drugem polčasu so prikazali vrhunsko igro in popolnoma podredili ekipo Liverpčoola . Včerajšnja tekma je še en dokaz več , da se v Španiji igra daleč najboljši nogomet .
KOPITES
19. 05. 2016 12.43
-1
Le vkup uboga gmajna
19. 05. 2016 08.44
-2
Bodimo realni, sodnik je uničil tekmo v prvem polčasu. Ne vem, kako bi se Sevilla pobrala, če bi Eriksson priznal drugi gol in piskal vsaj dve od treh očitnih 11metrovk. Drugi polčas je bil pa itak vrhunski, čestitke Sevilli! YNWA
WHog
19. 05. 2016 08.05
+8
Spanska liga pokorila angleske mesarje ... se bo treba kej novga naucit
Profiil
18. 05. 2016 22.59
+21
Welcome to la liga!
tedo9GWTSmedo
18. 05. 2016 22.58
+21
Malce za hec: ker je zmagal španski klub v Ligi Evropa, potem bo zagotovo zmagal španski klub tudi v Ligi prvakov.
BOZICEKSLO
18. 05. 2016 22.56
+18
Anglezi hocejo v spanijo. Vsi
BOZICEKSLO
18. 05. 2016 22.56
+21
Spanska liga liga 21 stoletja. Klubi brez moci. Proti spancem. Najmocnejsa in najboljsa liga na svetu. Vsak si zeli igrati v spaniji.
Felipao
18. 05. 2016 22.55
+27
Ni kaj, še zadnji dvomljivci bodo zdaj spregledali, da so španske ekipe daleč pred vsemi. Predvsem kar se tiče tehnike, obvladovanja žoge, podaj itd., v teh prvinah je bila Sevilla naravnost superiorna v primerjavi z Liverpoolom.
kurimebolac
18. 05. 2016 22.57
+0
WHog
19. 05. 2016 08.06
+2
Felipao
19. 05. 2016 08.50
+5
@kuri res je, in to kar 3 sezone zapored (konec sarkazma). Sevilla je kljub temu, da ima precej manjši proračun od Liverpoola, uspela kar trikrat podkupiti sodnike, da so sodili v njeno korist v finalu. Vsa čast, da si uspel priti do takega zaključka.
Bravo7
18. 05. 2016 22.54
+31
Španski klubi so u zadnjih 3 sezonah pobral use evropske lovorike,a še zmeraj slišim folk ki trdi da je Angleška liga najmočnejša
piuski
19. 05. 2016 08.25
+0
CURVANORD Zanetti
19. 05. 2016 08.52
+4
Anglezi nimajo pojma o badbintonu,smo jih Slovenci ze kar nekaj krat nasekali na turnirjih
MM?
18. 05. 2016 22.50
+9
Dobro so jih "poklopali", ni kaj. "Balki" je v Evropi res neverjeten.
feliks-07
18. 05. 2016 22.48
+15
Vrhunska predstava Seville.Liverpool je mislil,da je vsak dan nedelja tako kot proti Borusiji iz Dortmunda.To,da daš v par minutah tri zadetke se dogaja vsakih 20 let pa še srečo moraš imet da ti vse leti v mrežo. Še enkrat več je zmagala tehnika in znanje nad močjo.Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.