Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Maribor iz težav potegnil Handanović, vratarski veteran ostaja škotska nočna mora

Maribor, 04. 08. 2016 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Po čustvenih dneh za mesto Maribor in slovenski šport so mariborski nogometaši na povratni tekmi tretjega predkroga Lige Evropa premagali škotski Aberdeen in se uvrstil v play-off (1:0). Jasmin Handanović v prvem polčasu ubranil enajstmetrovko, odločil komičen avtogol Graemea Shinnieja v zadnjih sekundah.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Maribor - Aberdeen
    12:30
    Vrhunci tekme Maribor - Aberdeen
  • Jasmin Handanović ustavil enajstmetrovko Adama Rooneyja
    03:00
    Jasmin Handanović ustavil enajstmetrovko Adama Rooneyja
  • Poklon umrlima nogometašema Maribora pred tekmo z Aberdeenom
    01:13
    Poklon umrlima nogometašema Maribora pred tekmo z Aberdeenom

Ljudski vrt je gostil že veliko velikih evropskih večerov, a četrtkov dvoboj z Aberdeenom v tretjem predkrogu Lige Evropa je imel še dodatno težo. To je bila prva tekma najuspešnejšega slovenskega kluba po tragični prometni nesreči, v kateri sta življenje izgubila dva nogometaša B-ekipe, spomin na Zorana Baljaka in Damjana Marjanovića pa je, razumljivo, zaznamoval uvod v povratni obračun s škotskim klubom. Ta se je v zadnjih dneh večkrat izkazal in trener Derek McInnes se je skupaj z enim od varovancev pri Ljudskem vrtu še enkrat poklonil preminulima nogometašema vijoličastih, nato pa sestavil prepoznavno enajsterico, v kateri sta od prve minute za razliko od obračuna na Otoku začela Ian Burns in Kenny McLean. Domači strateg Darko Milanič je v lovu na vnovičen preboj v Ligo Evropa, kamor je Maribor premierno popeljal pred nekaj manj kot petimi leti, naredil kar nekaj sprememb ‒ začela sta Aleks Pihler in Damjan Bohar. Ekipi sta se pokojnima Baljaku in Marjanoviću poklonili z minuto molka, Mariborčani so igrali z žalnimi trakovi na roki, medtem ko sta Darko Milanić in Zlatko Zahović na klopi za eno tekmo pospravila tradicionalno vijoličasto opravo v omaro in svoje spoštovanje izkazala s črno opravo. Na južni tribuni je najzvestejša navijaška skupina Viole izobesila nova transparenta s podobama pokojnih, po vzorno izpeljani minuti molka so z vzkliki "Maribor!" navijali tudi škotski navijači. A nato je govorila le žoga.

Domači navijači so se po nekaj minutah namernega molka prebudili, v prvih napadih pa sta obe moštvi še previdno "tipali". Vijoličasti se niso zaletavali, ob jalovih napadih rdečih pa so si priigrali prvo večjo priložnost, ko je ob izteku enajste minute po dolgi žogi na Milivoja Novakovića slovenski reprezentant spustil žogo Daretu Vršiču, ki je z volejem z okoli 17 metrov meril v naročje vratarja Joeja Lewisa. Na drugi strani je moral po globinski žogi prisebno posredovati tudi Jasmin Handanović, ki je hitro zaprl Burnsa, potem ko je napadalca gostov samega pred vrati izdal prvi dotik. Zaspana tekma se je nato eksplozivno prebudila, Marko Šuler se je poigraval v zadnji vrsti in slabo podajal nazaj do vratarja Handanovića, ki je z nerodnim posredovanjem zrušil Adama Rooneyja in zakuhal najstrožjo kazen. Kljub temu, da so Škoti z akcijo nadaljevali in zadeli, je bolgarski sodnik Nikola Popov zadetek razveljavil in Handanoviću pokazal rumeni karton. Škoti so protestirali, a ni zaleglo, Handanović, ki je bil že tolikokrat junak na evropskih tekmah (tudi) s škotskimi moštvi, pa se je spet izkazal in ustavil poskus Rooneyja, ki ga je na sredini vrat zadel v noge. Vijoličasti so odgovorili po podaji iz kota, po kateri je Tavares ostal precej neoviran na daljši vratnici, a je bila podaja Aleksa Pihlerja za las previsoka in poskus Brazilca je zletel na tribuno. Maribor ni igral dobro in Burns se je v 35. minuti kot za šalo otresel Vršiča in nato malce sebično udaril z razdalje, čeprav so se mu ponujali soigralci - Handanović je bil (spet) zanesljiv. Odgovor slovenskih podprvakov ni bil prepričljiv, Boharjev strel z razdalje pa v 38. minuti tudi nenevaren. Novo zadržano posredovanje ožje obrambe je po visoki podaji s prostega strela minuto kasneje spet razrešil Handanović.

V spomin na Zorana in Damjana pred prvim sodnikovim žvižgom.
V spomin na Zorana in Damjana pred prvim sodnikovim žvižgom. FOTO: Aljoša Kravanja

Svoj herojski status je nekdanji slovenski reprezentant še dodatno utrdil v 42. minuti, ko se je po dolgi žogi gostujočega vratarja nenadoma ob Šulerju v priložnosti znašel Graeme Shinnie, v situaciji iz oči v oči z domačim čuvajem mreže pa je bil uspešnejši 38-letni Ljubljančan. Ta bi lahko imel delo že v enem prvih napadov drugega polčasa, ko je po podaji iz avta do strela v kazenskem prostoru prišel Niall McGin, a je njegov poskus poletel prek štajerskih vrat. Domače navijače je opogumil poskus Vršiča s prostega strela, ki je v 49. minuti poletel pred vrata, tam pa ga pred Lewisom, ki je žogo prisebno odbil, ni uspel preusmeriti nihče od vijoličastih. Vršič je bil spet nevaren že v naslednjem napadu, toda po podaji s strani na rob kazenskega prostora je slabo zadel žogo in zapravil morda celo najlepšo domačo priložnost. Maribor se je razigral in že v 52. minuti je po lepi kombinaciji Novaković prišel do strela znotraj 16-metrskega prostora, Lewis je bil na mestu, že čez nekaj sekund ša je čez svoja vrata pospremil nov izstrelek Vršiča. Erik Janža je v 54. minuti padel v kazenskem prostoru Aberdeena, toda Popov ni bil pripravljen še drugič v istem večeru pokazati na belo točko. Junak tekme Handanović je v 58. minuti storil prvo napako in bil prekratek po skoku na podajo, ki je letela proti njegovi oddaljenejši vratnici, na srečo Maribora pa enemu od Škotov v skoku ob ljubljanskemu vratarju žoge ni uspelo usmeriti proti vratom.

Hladen tuš je za Škote takoj po začetku zadnje pol ure pripravil bolgarski sodnik, ki je po skoku ob Šulerju angleškemu napadalcu Jaydenu Stockleyju daleč od kazenskega prostora pokazal drugi rumeni karton zaradi igre s komolcem. Mariborčani z deseterico Škotov niso imeli resnejših težav, številne žoge je razčistil spet izvrstni Denis Šme, a na drugi strani Štajerci niso izkoristili priložnosti, da bi si z zadetkom priigrali lep kapital pred zadnjimi dramatičnimi minutami. Milanić je 16 minut pred iztekom rednega dela namesto Boharja na zelenico poslal junaka tekme v Sofiji Gregorja Bajdeta in že po nekaj sekundah je bil Maribor za las oddaljen od zadetka, ko je izjemno s precejšnje razdalje nenadoma udaril Pihler, a ni imel sreče. Namesto Pihlerja je Milanič že kmalu v ogenj poslal tudi Marwana Kabho. V 79. minuti bi lahko Tavares po odbijanju žoge po kazenskem prostoru z iznajdljivim strelom lahko prinesel lep kapital vijoličastim, a je leteči Brazilec oplazil bližnjo vratnico škotskih vrat. Že v naslednjem napadu je bil nevaren tudi Novaković, ki je prodrl v kazenski prostor, toda nato premedlo meril po tleh. Vršiču se je v 83. minuti žoga namestila za strel z roba kazenskega prostora, toda Ryan Jack je še pravočasno blokiral njegov poskus. Rooneyju se v naslednjem napadu ni uspelo odkupiti za zapravljeno enajstmetrovko in s težkega položaja je žogo po zelenici poslal v naročje v drugem polčasu večinoma nezaposlenega Handanovića. Lewis je svoje moštvo ohranil v igri v 88. minuti, ko se je po globinski žogi Vršiča zelo lepo obrnil Bajde, a nato meril preblizu vratarju. Dih navijačem v Ljudskem vrtu je zastal v zadnji minuti rednega dela, ko je po prostem strelu Rooney prišel do strela pred Handanovićem, toda meril je na tribuno, bil pa je tudi v prepovedanem položaju.

Bolgarski sodnik je tekmo podaljšal za precej zajetnih pet minut. A to domačih ni zmedlo in v 93. minuti so si Škoti kar sami zakuhali edini zadetek na tekmi, ko je Shinnie svojemu vratarju podal povsem nenevarno žogo, Lewis pa jo je zgrešil in v slogu Paula Robinsona prejel zadetek pred Violami. Stadion se je "stresel" v proslavljanju zadetka, po katerem bi se Otočani lahko rešili zgolj v podaljšek, a se kazenskemu prostoru Maribora do konca obračuna niso niti približali. Handanović ni imel dela do zadnjega sodnikovega žvižga in po Hibernianu, Rangers in Celticu je bil junak še v četrtem evropskem paru s škotskim nasprotnikom v vijoličastem dresu. Razburjenj v Ljudskem vrtu s tem še ni konec, a še pred novimi evropskimi preizkušnjami pod Kalvarijo na derbi četrtega kroga Prve lige Telekom Slovenije (prenos na Kanalu A in VOYO) prihaja državna prvakinja Olimpija.

Liga Evropa, povratna tekma 3. predkroga:

Maribor ‒ Aberdeen 1:0 (0:0) /1:1/*
Sheenie 90./ag.
RK: Stockley 61./Aberdeen
Adam Rooney (Aberdeen) je v 25. minuti zapravil enajstmetrovko.
*izid s prve tekme

Postavi:

Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Vrhovec, Pihler (od 77. Kabha), Vršič (od 89. Sallalich), Tavares, Bohar (od 74. Bajde), Novaković. Na klopi: Obradović; Viler, Mertelj, Kabha, Sunny Omoregie.

Aberdeen: Lewis; Logan, Taylor, Reynolds, Considine, Shinnie, Jack, McGinn (od 84. Wright), McLean (od 66. Storey), Burns (od 51. Stockley), Rooney. Na klopi: Alexander; O’Connor, Pawlett, Storie.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
05. 08. 2016 19.51
+1
Jake li zmage - AVTOGOL!
srebrnibreg
05. 08. 2016 18.36
+4
Čeprav ne morem navijati za Maribor dokler bodo huligani pod pretvezo navijači divjali po mestih in tribunah ter s tem delali škodo pa vseeno iz srca čestitam NK Maribor-u za ta izjemen uspeh v teh težkih časih za klub.
mejacrnikal
05. 08. 2016 16.57
+0
MARIBOR je le MARIBOR Za slovenski prostor ce primerjam MB in OLI ...je podobno kot da bi primerjal BAYERN IN BORUSSIO DORTMUND
Mich Diam
05. 08. 2016 13.13
-1
Takšen nogomet igramo pri nas na vasi, ko se vsa vas smeji. Pa še to srečo imamo, da nam ne dela sramote Novakovič!
Widzew&V89Maribor
05. 08. 2016 11.06
+11
ja dragi ljubljancani tukaj se sedaj vidi da ste vi klasicni derbi navijaci :) v mariboru se zbere 11.000 ljudi v casu dopustov, proti aberdeenu, medtem ko so gostovala v nasem hramu dosti vecja imena (tottenham, panathinaikos, brugge, rubin kazan, braga, chlesea, schalke, celtic, seveda sevilla 1/16, apoel nikosia, plzen) in to ne na prijateljskih tekmah. vsaka cast violam taksnega navijanja celih 90 minut ne pomnim! gremo dalje temperatura pred derbijem narasca ...ekipa pa rabi malo casa se da se uigrajo ce bodo ostali skupaj se dve leti lahko pricakujemo z nekaterimi mladimi okrepitvami cez 4 leta znova lp....sedaj pa gremo vzet le, se nosilci smo v 4. predkrogu, sanje vsakega ljubljanskega navijaca ...ajde
seronja80
05. 08. 2016 11.43
-6
če bi se vi več ukvarjali z sabo ali primerjali z kakšnimi boljšimi evropskimi ekipami kot pa z Olimpijo bi blo še kej od vas tko se pa non stop neki usajate v Olimpijo in Ljubljano in kujete neke zarote o sodnikih, ubistvu ste pa sami krivi, da je vaš kolektiv in igra zastarela in zanič tko da vas čaka v naslednjem krogu enaka usoda kot pa Domžale in Olimpijo.
Widzew&V89Maribor
05. 08. 2016 11.56
+4
ne seri seronja :D malo vas moremo spustit na realna tla :D ja in gdo nas lahko izloci ? napredujemo tudi z slabo igro izkusnje stari, si ze slisal za to ? dve tekmi v evropi je vasa ralnost, nasa pac 12 tekem sprijazni se s tem
seronja80
05. 08. 2016 11.58
-1
še nekrat več si v svoji izjavi dokazal mojo trditev..
šmajser1
05. 08. 2016 12.33
-1
Seronja resnica boli! Mb je dalec pred vsem klubi tudi s slabso igro! Boli ne?
mejacrnikal
05. 08. 2016 16.54
-1
Tako bom reku svoje skromno mnenje glede MB in OLI.. moje objektivno mnenje je da je MB cez celo zgodovino obeh klubov za slovenski prostor dalec največji klub..druga je Olimpija..haters gonna hate..sam taka je realnost ..forza koper :) haha
Symbolic
05. 08. 2016 17.30
+3
Pa ne da se boste zdaj "duvali" s takšno "zmago"... Brezidejna uspavanka, kljub vnetih poskusih komentatorja da prebudi gledalce ob TV-jih... Pa še to: HandanoviĆ : 24-a minuta: rdeči karton...
alfa12345
05. 08. 2016 10.54
+7
Zopet je Handanovič pokazal,da je dober vratar.Upam,da ga ne boste več nekateri vedno krivili za napake obrambe.Kar pa se tiče rdečega kartona,je popolnoma pravičen.Sodnik je temu igralcu že v prvem polčasu dal rumen karton in ga opozoril,da ga bo izključil ob ponovnem istem prekršku.
soba666
05. 08. 2016 10.38
+3
Glavno, da je ratalo, koga briga umetniški vtis, enkrat Nova reši tekmo, pol Tavares, včeraj Handa, glavno, da se izide, skupaj eno smo !!! Bila na tekmi zelo blizu igrišča in ko vidiš kak Boharja oni "tiši" od zadaj, pa še žogo kontrolirat, takrat vidiš, da jim ni lahko s temi hrusti škotskimi.
RayManzarek
05. 08. 2016 11.23
+2
šmajser1
05. 08. 2016 12.34
+1
+++sem vido sam! Skoti na silo in vsak dotik njihov je bil grob prekrsek! Hvala bogu je bil sudja odlicen!
Paštašutar
05. 08. 2016 09.43
+0
Tisti,ki ni sposoben Mariboru zabiti gola,si pac napredovanja ne zasluzi,se je pa lepo videlo,da je bil Zahovic med polcasom pri sodnikih...............kajti drugi polcas je bil SODNISKA BURLESKA!!!!!!
Paštašutar
05. 08. 2016 10.03
-2
šmajser1
05. 08. 2016 12.35
+2
Pasta.....hehe ...burleska so tvoje neinteligentne izjave!
buzerantos
05. 08. 2016 09.36
+9
Vceraj se je lepo videlo, Novakovic se od vseh najbolje odkriva in vedno najde nekje prostor, ampak zakljucne zoge ne gredo na njega. Tavares bi mu recimo lahko vceraj vsaj 2x podal za zakljucek je bil v super poziciji, Bohar se je 2x lepo odkril za strel ko je vtekal, ne vem no, bi lahko kaksnega dali... Suler pa v zadnjem casu res veliko napak, ne vem kaj mu je....
Widzew&V89Maribor
05. 08. 2016 10.56
+2
novakovic je dodana vrednost ja, ze v sofii se je videlo,...neverjetne tekme v evropi, cimvec taksnih, recimo biti v sofii in slisat 6000 norih bolggarov (sektor b) neverjetno :)
vaše vreme isti?e
05. 08. 2016 09.23
+6
klasično šuler...ne razumem ko pravijo da nimajo boljšega štoperja, ne razumem preprosto. na vsaki tekmi zakuha eno ali dve...
kameltrajbar
05. 08. 2016 09.19
+2
...toteki tolk šimfate hando..pa vedno vas je on porinu naprej...:)))...respect
Mungos2
05. 08. 2016 08.47
+7
Čestitke Mariboru !!! O izpadu Domžal pa niti omembe !! Bravo novinarji !!
askralj
05. 08. 2016 08.35
+17
Eno si je gradit nov stadion na naš račun in ga potem prodat... Ampak brez gledalcev nič ne pomaga Evropa je pa v lj daleč stran sedaj se lepo vidi da se vsega le ne da kupit.
drimtim
05. 08. 2016 08.28
-13
pri penalu čisti rdeč karton za golmana.čestitke za srečno in podarjeno zmago
Brcavrit
05. 08. 2016 08.32
-8
Jp, tam bi moral Handa via. In potem še tisti drugi rumeni za Škota!? Marija se je prikazala v Mariboru včeraj. Kdaj je žreb za play off?
RayManzarek
05. 08. 2016 09.07
+9
Samo za info, pravil sojenja so spremenjena. Če bi handa dobil rdečega, ne bi bilo penala. Po starih pravilih čisti rdeči, po noviha pa (na srečo) rumeni, penal in parada bratranca. :)
Porocilo
05. 08. 2016 09.18
+5
Ray koncno si jim razlozil kako je. Res je tako
GhostBuster
05. 08. 2016 10.04
+2
drimtim in brcvrit prava kokakola navijača. :P
miko11
05. 08. 2016 08.06
+20
No tako pa je v evropi ostal se samo en in edini šampionski klub z tradicijo,navijači in jajci za igranje evropskih tekem...
Brcavrit
05. 08. 2016 08.20
-16
macek_garfield
05. 08. 2016 08.21
+12
brca, pomembno je da je nk bezigrad ze na prvi stopnici dobil brcovrit pa to
Brcavrit
05. 08. 2016 08.27
-15
Se vidimo v ponedeljek v Ljudskem vrtu! Aja, socialna je šele konec meseca , nimaš denarja za vstopnico :(
Pirhster
05. 08. 2016 08.38
+12
Maribor je ipak Maribor, vse drugo v Slo..žalost božja.kar se nogometa tiče.
Brcavrit
05. 08. 2016 08.43
-7
buzerantos
05. 08. 2016 09.31
+8
Brcavrit ?? Spet zalis vse stajerce ? Obstajajo tudi stajerci ki tebe in tvoje kupijo za zajrtk, jasno ? Po izplacilih socialn pa vodite v LJ in okolici. Mis mo ze cez mejo in ne rabimo socialk, pa se zaluzimo vec kot vi. Zelo rad bi videl tvoj mosnjicek, ce imas za kavo na avtomatu 50 centov, ce ne ti nakazem 1 €, da bos imel za dve. Drugace pa vem da pece, da bo Olimpijin vrhunec v pon v MB... nam ste vi pac tak tak, pac moramo igrati z vami..
Widzew&V89Maribor
05. 08. 2016 10.58
+2
brca, mamo mamo nas avstrija placuje ;) pou stajerske je zgoraj ti muto pa mislkis da nam gre slabo? plus karta za juzno tribuno 4 evre.....zguljene finte a v bistvu si ti edini tu na socki pa se toto bo zgubo za pou leta :D
Vinogradnik67
05. 08. 2016 08.02
+3
Nekaj mi ni jasno zakaj vedno Milanič zamenja Vršiča in Boharja ,ko pa igrata vedno ok ,Tavares pa celo tekmo not ,nič nimam proti njemu samo žal ne more več !!!
gump3c
05. 08. 2016 08.19
+1
Ja vcerajnje bil pa res penzioner... Mogoče ga pa zaho rad vidi po tušem..
buzerantos
05. 08. 2016 09.34
+2
Tavares je veliko naredil za nas klub, je res, ampak je pa ze tako pocasen da ga je tezko gledati. Je tudi izven forme, podaje netocne, dribling mu ne gre... Pa tudi ne razumem menjav, sam bi probal vec z Sallalichom, Sunnyem itd... drugace ne vem zakaj jih imamo
Matjaž Poto?nik 1
04. 08. 2016 21.57
-40
Kod vidim,tudi žabice spremljajo našo tekmo......tudi tisti negativni s svojimi neumni komentarji....PEČE KAJ????!!!!!hahahahahahhaahaa
Optimisty
04. 08. 2016 21.59
+128
zabice gledajo in navijajo za vas..ne bodi tako cinicen...ce imas probleme jih resi..isci resitve bebel!!
fihner
05. 08. 2016 09.48
-2
Tako je, vedno se najde pacient, ki zaserje vso stvar....
BayernGomez
04. 08. 2016 21.54
-6
A Rooney igra pa kar za Aberdeen?
masaker
04. 08. 2016 21.50
+36
Pa toti Tavares je dol zanič.
KiNgKoNg
04. 08. 2016 21.49
+16
In tu bo prej cenzura, kot pa konec tekme. Kekec portal.
TomažNovak
05. 08. 2016 08.04