Liga Evropa

VIDEO: Veliki finale v rokah Skomine: Koprčan bo v Stockholmu najprej zapiskal za minuto molka

Stockholm, 23. 05. 2017 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredin finale Lige Evropa v Stockholmu se bo začel z minuto molka, je na predvečer obračuna Ajaxa in Manchester Uniteda potrdila Evropska nogometna zveza (Uefa). Finale bo imel po zaslugi delivcev pravice tudi slovenski pridih. Prenos si boste lahko v sredo ob 20.25 ogledali na Kanalu A in VOYO.

Še pred začetkom sredinega finala bo Damir Skomina zapiskal za minuto molka v spomin na žrtve terorističnega napada v Manchestru. Uefa je svojo odločitev v torek sporočila nekaj pred 19. uro.

Resda bosta v sredo v Stockholmu v ospredju Ajax in Manchester United, ki bosta igrala finale Lige Evropa, toda del pozornosti bo namenjen tudi sodnikom, predvsem glavnemu. Prvič v zgodovini bo kak evropski klubski finale sodil Slovenec. To bo Damir Skomina, ki pravi, da je ponosen na to, da so prav njega izbrali za to nalogo. Skomini bodo na tekmi pomagali pomočnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, dodatna pomočnika Matej Jug in Slavko Vinčić ter rezervni pomočnik pa Tomaž Klančnik. Četrti sodnik bo Italijan Gianluca Rocchi. "Spodbujali se bomo in poskušali drug drugemu pokazati, da držimo skupaj, seveda pa bomo na sojenju tako pomembne tekme po najboljših močeh poskušali biti uspešni kot ekipa," je v pogovoru za spletno stran Evropske nogometne zveze (Uefa) povedal Skomina. Ta ima sicer za sabo že precej pomembnih tekem, med drugim, kot pišejo pri Uefi, je leta 2012 sodil evropski superpokal med Chelseajem in madridskim Atleticom, sodil je finale evropskega prvenstva do 21 let med Nizozemsko in Srbijo, leta 2013 je bil četrti sodnik na finalni tekmi Lige prvakov med nemškima tekmecema Borussio Dortmund in Bayernom. Bil je tudi član sodniške ekipe na EP 2012 in 2016.

Skomina in pomočniki med ogrevanjem v Solni.
Skomina in pomočniki med ogrevanjem v Solni. FOTO: AP

Skomina se je s sojenjem začel ukvarjati leta 1992 pri 16 letih. Pojasnil je tudi, zakaj že tako mlad. "Igral sem nogomet, ko pa sem dopolnil 15 let, so mi zdravniki nadaljnje igranje odsvetovali, ker so bili prepričani, da je z mojim zdravjem nekaj narobe. Nato pa so mi, pet let pozneje, povedali, da so se zmotili in da bi pravzaprav lahko z igranjem nadaljeval. No, bilo je prepozno, saj sem takrat že sodil!" pravi Primorec. Dolga sodniška pot pa ga je končno pripeljala tudi do finala evropskega klubskega tekmovanja, ki bo zahteval veliko mero osredotočenosti. "Ko sodim in sam stojim z ekipama na igrišču, ne mislim na nič drugega, kot na tekmo, ki se bo odvila," poudarja Skomina, ki pozdravlja tudi novost med elitnimi sodniki, ti se namreč na tekmo pripravljajo tudi s preučevanjem taktike ekip in značilnosti igralcev: "Če se na tekmo pripravljaš tako temeljito, si le še povečaš možnosti za uspešno sojenje."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mpk2
24. 05. 2017 18.09
degenos
24. 05. 2017 09.16
+4
hehe.....smo lahk srečni da imamo vsaj enega akterja v evropskem nogometu ..če že ekipe ne morejo prilesti nikamor !!
Cisto na hitro
23. 05. 2017 20.21
+3
Bravo. Ponosni smo.